Bästa åtelkameran – Vilken ger mest för pengarna?

Om ni väljer att köpa produkter från PNjakt.se som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå!


En åtelkamera är ett väldigt smidigt sätt att övervaka ett område och även få information om förändringar i omgivningen. Moderna åtelkameror är även väldigt mångfacetterade och kan anslutas till såväl WiFi som mobilnätet för notiser och fjärråtkomst.

Tidigare behövdes tillstånd för åtelkamera, men numera är det fritt fram att sätta upp dem så länge de sitter på ens egna jaktmarker. Är platsen däremot tillgänglig för allmänheten så måste man informera om att övervakning sker, vem som är ansvarig för övervakningen och hur länge film och bilder sparas. Därför väljer många att för säkerhets skull sätta upp en informationsskylt.

Jag har valt ut några av mina egna kandidater till bästa åtelkameran. Och även om många väljer att köpa kamera från Biltema eller Denver så är utbudet mycket bredare än så. Häng med på en närmare titt på några riktigt bra åtelkameror.

Åtelkamera Bolyguard MG984G MMS 36MP

Scout Guard 550 MMS är en av de mer interaktiva modellerna. Man kan ansluta den till mobilnätet och kommunicera med den via SMS, MMS och även E-post. Det betyder att man kan få uppdateringar i realtid gällande vad som händer på området, särskilt om man aktiverar den inbyggda rörelsedetektorn.

Tack vare osynlig IR-belysning så säkerställer den diskret övervakning även på natten, och möjligheten att spela upp lockljud gör Bolyguard MG984G MMS 36MP till en unik helhetslösning. Då det är en åtelkamera 4G är överföringen även väldigt snabb.

Jag överraskades själv över både hur många funktioner den har, och hur lätt den är att fjärrstyra. Det kamouflerade höljet gör att den diskret kan monteras på de flesta träd. Är man villig att lägga ut lite extra pengar så är det här en åtelkamera som håller riktigt hög nivå.

BETYG: 4.7/5

Vad talar för ett köp?

 • Otroligt enkel att fjärrstyra.
 • Smidig att kamouflera.
 • Unikt lång räckvidd på rörelsedetektorn.

Vad talar mot ett köp?

 • Drifttiden kunde ha varit bättre.
 • Något dyr.

Vad kostar den och var köper jag den?

För närvarande så kostar den ,,3495 kronor hos PN Jakt.


UOVision Glory 4G/LTE 20mp Cloud – APP

UOVision var bland de första att lansera riktigt bra åtelkameror. Men under lång tid var de mer eller mindre frånvarande från marknaden. Nu har de återkommit med Glory 4G/LTE 20mp som definitivt är deras flaggskeppsmodell. Den är särskilt utformad för hög åtkomlighet och stödjer enkel molnlagring som kan skötas direkt i mobilen med hjälp av appen LinckEazi.

Jag upplever att detta är en av de allra mest lättanvända åtelkamerorna som finns tillgängliga. Med inbyggd GPS och appstyrning kan man hålla koll på läget var man än befinner sig. Möjligheten att aktivera rörelsedetektor och schemalagd bildtagning så är man alltid i kontroll.

Tyvärr är det även en av de dyraste åtelkamerorna, vilket har blivit något utav ett kännetecken för UOVision. Därför bör man verkligen fundera på om man är villig att satsa så mycket pengar på en kamera. Om du känner att det är värt det så kommer du däremot få en av marknadens absolut mest mångfacetterade åtelkameror.

BETYG: 3/5

Vad talar för ett köp?

 • Helt molnbaserad.
 • Väldigt lättanvänd.
 • Låg rekyl även vid stark laddning.
 • Filmer i Full HD 1080P.

Vad talar mot ett köp?

 • Inte lika högupplösta stillbilder som vissa andra modeller.
 • Dyrare än andra åtelkameror.

Vad kostar den och var köper jag den?

Den är förhållandevis dyr och kostar ,,4 195 kronor hos Utomhusliv.


Scout Guard 520

Är man på jakt efter en billig åtelkamera som samtidigt håller måttet så är Scout Guard 520 från BolyGuard ett bra alternativ. Men förvänta dig inte massor av funktioner eller fjärråtkomst. Detta är definitivt en av marknadens mest barskrapade modeller. Trots detta håller den på det stora hela väldigt hög kvalitet så länge man inte har för höga förväntningar.

Trots att den är oerhört liten så kan den filma i hög upplösning och ta bilder upp till 16 megapixlar stora. Med rörelsesensor och stöd för minneskort upp till 32 GB är den ett perfekt val för dig som vill ha en liten smidig självgående kamera.

Jag tycker själv att det finns ett stort användningsområde för kameror som inte är anslutna till internet. I många fall så har de bättre batteritid och kräver inget särskilt för att man ska komma igång. Scout Guard 520 är därför ett givet val för mig. Att den klarar regn, snö och är en av marknadens minsta åtelkameror gör inte saken sämre.

BETYG: 3.7/5

Vad talar för ett köp?

 • Tål regn och snö.
 • Otroligt liten.
 • En av de billigaste åtelkamerorna som samtidigt håller schysst nivå.

Vad talar mot ett köp?

 • Inga fjärrfunktioner.
 • Kan bara avläsas på plats.

Vad kostar den och var köper jag den?

Den är väldigt billig och kostar ,,895 kronor hos PN Jakt.


Boly Guard 584 MP

Boly Guard har ett flertal modeller på marknaden. 584 MP är varken deras dyraste eller billigaste modell, men lever helt klart upp till de flesta förväntningar man har på åtelkameror. Precis som de mer avancerade varianterna stödjer den tvåvägskommunikation vilket gör att den är helt fjärrstyrd.

Den externa antennen säkerställer bra räckvidd och signal även på områden där mobilnätet inte är så utbyggt. Precis som övriga modeller från BolyGuard så har den riktigt bra rörelsedetektor och kan därför upptäcka rörelser även på långt håll. Definitivt ett bra alternativ om man vill ha pålitlig övervakning.

Jag gillar BolyGuards produkter då de är väldigt lättanvända trots att de ofta tillämpar den senaste tekniken. På många sätt är de snarare heltäckande övervakningssystem än åtelkameror. Och därför har de blivit populära för allt i från jakt till allmän övervakning.

BETYG: 4.3/5

Vad talar för ett köp?

 • En av de billigare åtelkamerorna från BolyGuard.
 • Bra mörkerseende.
 • Drivs av batterier eller extern strömkälla.

Vad talar mot ett köp?

 • Stödjer ej 4G.

Vad kostar den och var köper jag den?

Det billigaste priset jag hittat är ,,1995 kronor på PN Jakt.


Viktigt att tänka på när det gäller placering av åtelkameran

 • Sätt den så högt upp att vildsvinen inte kommer åt den.
 • Sätt den så du inte får motljus rätt in i linsen från åtelbelysningen.
 • Tänk på solljuset så du inte får solnedgång eller soluppgång rätt in i linsen.
 • Placera kameran ca 3-8 meter från åteln för bra bilder även i mörker

Hoppas ni har haft nytta av den här köpguiden, droppa gärna in på våra andra artiklar om vapenskåp, hagelgevär, hörselkåpor, Tikka T3x och varför inte vår guide till den bästa ryggsäcken?

Skitjakt!