Bästa hagelgeväret – Vad ska man köpa?

Om ni väljer att köpa produkter från PNjakt.se som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå!


Hagelgeväret är ett givet inslag i den svenska jaktkulturen. Även om hagelgevären är väldigt förknippade med småviltsjakt så är de mångas favorit även för drevjakt, då de är effektiva, praktiska och ofta väldigt tacksamma att skjuta med.

Nu för tiden är det nog ett bockgevär som de flesta väljer att införskaffa, men sida vid sida och pumphagel är fortfarande vanligt förekommande. Mitt eget intresse för jakt har gjort mig bekant med en del olika modeller. Och här kommer några av mina nuvarande favoriter.

Omdömet bygger helt och hållet på egna erfarenheter, andras upplevelser och prissättningen. Hoppas du får nytta av genomgången!

Beretta A300 Outlander (Bästa allround)

Italienska Beretta är världens äldsta fortfarande verksamma vapentillverkare och har ända sedan 1526 tillverkat kvalitetsvapen. Vad som kanske är mer imponerande är att de lyckats hålla fast vid kvalitet även i tider då många väljer att gå över till massproducering med förödande effekt på pålitligheten.

A300 Outlander är enligt mig den bästa halvautomaten för den som inte vill spendera mer pengar än nödvändigt. Det har bekväm vikt och låg rekyl, vilket gör det ett perfekt vardagsvapen. Och precis som många övriga vapen från Beretta är A300 oerhört enkelt att demontera.

Jag rekommenderar denna halvautomat till alla som vill ha så mycket hagelgevär som möjligt för pengarna. Rätt skött så kommer det definitivt att hålla en hel livstid. Med Beretta kan man vara säker på att få ett gevär som helt enkelt är riktigt bra.

BETYG: 5/5 (Du hittar inte en bättre halvautomat till i den här prisklassen)

Vad talar för ett köp?

 • Väldigt låg rekyl även vid kraftig laddning.
 • Lätt att demontera och hålla rent.
 • Finns i både syntet och trä.
 • Antagligen mest värde för pengarna när det kommer till halvautomat.

Vad talar mot ett köp?

 • Säkringen är lite dumt placerad vid avtryckaren.

Vad kostar den och var köper jag den?

Man får mycket vapen för pengarna och priset ligger på 13 999 SEK hos PN Jakt.


Benelli 828U Silver (Bästa premium)

Benelli har gjort sig kända för kvalitativa halvautomater. Med 828U ger de sig för första gången in på marknaden för hagelbock. Men har de lyckats lansera det bästa bock hagelgeväret? Även om detta är en lättviktsbock så bjuder det på bekväm tyngd. Kanske mest talande för modellen är dess otaliga justeringsmöjigheter vilket gör att drop och cast går att anpassas helt utifrån tycke.

Jag är väldigt imponerad över att 828U går att justera i så många avseenden. I kombination med väldigt låg vikt blir det därför en av marknadens smidigaste hagelbockgevär. Otroligt lätt att ha med på jakten, och samtidigt enkelt att justera utifrån egna önskemål.

På den växande marknaden för bockhagel så är 828U ett bra val för dig som vill vara säker på att få ett vapen som är både bekvämt och funktionellt. Det här är inte en hagelbössa man köper och sen dyker på 3 andra i jaktlaget som har en likadan utan den här är riktigt exklusiv och nästan som en investering snarare än en förbrukningsvara.

BETYG: 4/5

Vad talar för ett köp?

 • Väldigt låg vikt och samtidigt bekvämt.
 • Otroligt många anpassningsmöjligheter.
 • Låg rekyl även vid stark laddning.

Vad talar mot ett köp?

 • Kräver ofta en del justering för att passa gemene skytt.
 • Något dyrare än övriga alternativ.

Vad kostar den och var köper jag den?

Lägsta priset jag hittat är 36 299 kronor hos PN Jakt.


,,Aimpoint Micro H-2

Låt oss ta en liten avstickare till ett helt fantastiskt rödpunktssikte för hagelgevär.

Jag är själv oerhört imponerad över hur Aimpoint lyckats packa så mycket funktionalitet i en så liten produkt. Micro H-2 är helt vattentätt, har obegränsat synfält och passar till såväl gevär och jaktrevolver som pilbåge.

Det är uppenbart att det är ett sikte särskilt framtaget för de som alltid vill vara redo för snabba skott.

Det är spännande att det börjat dyka upp riktigt bra minimalistiska produkter. Det gör att man kan utrusta sig med tillbehör som alltid är där när man behöver dem, men som inte tar mer plats än man har att avvara.

BETYG: 5/5

Vad talar för ett köp?

 • Marknadens kanske minsta och lättaste sikte.
 • Avsevärt mycket mer stryktåligt än andra modeller.
 • Ditt hagelgevärsskytte blir otroligt mycket bättre.

Vad talar mot ett köp?

 • Men får helt klart betala för smidigheten.

Vad kostar den och var köper jag den?

Det är ett ganska kostsamt sikte och går för 5895 kronor hos PN Jakt.


Winchester SX4 (Bästa för nybörjare)

Lättviktsbössan SX4 från amerikanska Winchester är både ett riktigt bra budgetval och ett pålitligt vapen i sin egen rätt. Den låga vikten och enkla användandet gör det till en perfekt halvautomat för både jakt och övningsskytte.

Är detta det bästa licensfria hagelgeväret? Nja, precis som alla andra vapen tillverkade efter 1890 så är det licenspliktigt. Men det är en bra kandidat till att vara det bästa billiga hagelgeväret.

Jag har själv kommit att uppskatta de många lite enklare hagelgevär som på senare tiden börjat dyka upp. SX4 tycker jag är väldigt talande för den sorts gevär som är enkla att använda och sköta, samtidigt som de är oerhört pålitliga. Och om jag hade väldigt begränsad budget så skulle detta nog vara mitt förstahandsval.

Hur står sig SX4 mot de dyrare alternativen? Så länge man inte förvänta sig allt för många justeringsmöjligheter och är på det klara med att detta är ett lite enklare hagelgevär blir det definitivt ett bra köp. Men jag rekommenderar det nog främst som ett extragevär. Om jag tvingades välja en modell för all framtid, så skulle det inte bli denna.

BETYG: 4/5

Vad talar för ett köp?

 • Marknadens kanske i särklass billigaste kvalitetshalvautomat.
 • Väldigt smidigt att använda.
 • Lättåtkomlig och vändbar säkring.

Vad talar mot ett köp?

 • Lite starkare rekyl än andra modeller trots back-bored-pipa.

Vad kostar den och var köper jag den?

Det lägsta priset är för närvarande 10 995 kronor på PN Jakt,,.


Kul att ni hängt med hela guiden! Glöm inte att kika in på våra andra guider där vi bland annat tar upp vilket vapenskåp som är vassat och kikar på Tikka T3x och kör en fördjupning på Aimpoints sikten.

Skitjakt!

1 reaktion på ”Bästa hagelgeväret – Vad ska man köpa?”

 1. Pingback: Krav för att klara jägarexamen - Jakthjärta

Kommentarer är stängda.