Bästa avståndsmätaren för jakt

Om ni väljer att köpa produkter från ,,PNjakt.se som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå!


Avståndsbedömning är i många fall lite utav ett orosmoment. Att bedöma om ett tilltänkt mål är inom räckhåll är inte alltid lätt, och särskilt inte om det handlar om långa avstånd eller rörliga mål. Med hjälp av en avståndsmätare slipper man däremot all ungefärlig uppskattning av avstånd då de är oerhört precisa även på riktigt stora avstånd.

Värt att poängtera är att det är stor skillnad mellan avståndsmätare för jakt, och bosch avståndsmätare eller avståndsmätare från jula som främst är användbara för byggändamål. Avståndsmätare för jakt är särskilt konstruerade för krävande förhållanden där kvalitativ optik och precision är avgörande.

Här har jag kikat närmare på några av de renodlade avståndsmätare och kikare med avståndsmätare som jag tycker är bäst. Omdömet bygger på egna erfarenheter, prissättningen och andra personers upplevelser.


Leica Avståndsmätare Rangemaster CRF 2400-R (Bästa allround)

Leica är kanske mest kända för sina oerhört kvalitativa kameralinser. Och med tanke på företagets erfarenheter inom optik är det inte så överraskande att Leica avståndsmätare håller riktigt hög nivå. Rangemaster CRF 2400-R är utan tvekan en av de bästa avståndsmätarna på marknaden. Samtidigt som den erbjuder millimeterprecision ända upp till två hundra meter så är den även stryktålig, vattentät och greppvänlig.

Jag är oerhört imponerad över att Leica har lyckats med konststycket att tillverka en avståndsmätare som är lika tålig som den är finkänslig. Optiken håller lika hög kvalitet som vad man förväntar sig av dyra kikare. Rangemaster-serien ligger bra i handen trots den lilla storleken, och fungerar också som en monokulär handkikare. Är du villig att betala vad den kostar så får du ett redskap som håller för livet.

BETYG: 5/5

Vad talar för ett köp?

 • Förmodligen den bästa renodlade avståndsmätaren som finns.
 • Oerhört stryktålig och vattentät upp till en meter.
 • Lätt och ligger bra i handen tack vare kolfiberkonstruktionen.

Vad talar mot ett köp?

 • Väldigt dyr för dess begränsade användningsområde.

Vad kostar den och var köper jag den?

Det här är en avståndsmätare som kostar en del och går för 5995 kronor hos PN Jakt.


Vortex Fury HD 10×42 Gen II

Fury HD 10×42 Gen II från Vortex är en prisvärd kombinerad kikare med avståndsmätare. Den är utrustad med flerlagerbehandlad optik som säkerställer högsta möjliga skärpa och ljusinsläpp, och mäter samtidigt avstånd med laser. Därför ligger den verkligen i gränslandet mellan kvalitativ kikare och tillförlitlig avståndsmätare.

Jag rekommenderar Fury HD 10×42 Gen II för alla som vill ha en kikare med avståndsmätare som kanske inte är marknadens billigaste, men som ger väldigt mycket för pengarna. Om du är ute efter en kikare så får du en produkt som helt klart står sig i jämförelse med kikare ur mellansegmentet, och som avståndsmätare lever den upp till de förväntningar man har på till och med dyrare produkter.

Mest slående är nog hur lättanvänd och greppvänlig den är. Även med enhandsgrepp så har man full åtkomst till justeringsmöjligheterna. Eftersom den är både stöttålig och vattentät så kan man ha den med sig utan att behöva bry sig om varsamhet. Har man en lite mer begränsad budget, men ändå vill ha en kikare med avståndsmätare så är det svårt att hit hitta ett mer prisvärt alternativ.

BETYG: 4/5

Vad talar för ett köp?

 • Väldigt bra optik för pengarna.
 • Bekväm att använda och justerbar med enhandsgrepp.

Vad talar mot ett köp?

 • Dyr i förhållande till renodlade avståndsmätare.

Vad kostar den och var köper jag den?

Den är förhållandevis dyr och kostar 14 495 kronor hos PN Jakt .


Zeiss Victory Rangefinder 8×42 (Bästa Premium)

Tyska Zeiss är vid sidan av Leica världsledande på optik. Deras kamera Victory Rangefinder 8×42 är på många sätt flaggskeppet när det kommer till kikare med avståndsmätare. Med åtta gångers förstoring, automatiska ballistiska uträkningar och tillförlitlig avståndsmätning ända upp till 2300 meter så ger den otrolig valuta för pengarna. Men billig är den inte.

Jag har själv varit lite skeptisk till de dyrare kombinerande kikarna och avståndsmätarna. Ofta har det känts som att man inte riktigt får vad man betalar för, och att tillverkarna har kompromissat i bägge ändar. Men Victory Rangefinder 8×42 bevisar faktiskt att det finns riktigt bra modeller där ute. Detta är en av de få premiummodeller som erbjuder korrekta uträkningar, som även kan sparas i en app för att man enklare ska kunna få en känsla för ens personliga förutsättningar för jakt. Vill du vara säker på att få en kombinerad kikare och avståndsmätare, där kikardelen definitivt håller måttet så är det här ett givet val.

BETYG: 5/5

Vad talar för ett köp?

 • Gör automatiska ballistiska uträkningar.
 • En av marknadens bästa kikare med avståndsmätare.

Vad talar mot ett köp?

 • Mer känslig för slag och stötar än övriga modeller.
 • Inte direkt billig.

Vad kostar den och var köper jag den?

Den är långt i från marknadens billigaste modell och kostar 31 399 kronor hos PN Jakt.


Konus Range 600 (Bästa budget)

Range 600 från Konus är det bästa valet för dig som vill ha en billig avståndsmätare. Med bra optik, tåligt yttre och snabb mätning är den det givna budgetvalet. Men kom ihåg att den inte har samma höga nivå av precision som de dyrare modellerna.

Jag tycker själv att Range 600 är det givna valet om man vill ha en avståndsmätare som helt enkelt gör vad den ska. Den kräver ingen justering, och har inga krångliga inställningar. Bäst av allt är att den inte kostar särskilt mycket, åtminstone inte i jämförelse med andra avståndsmätare.

Tänk på att den här endast har halva den räckvidd som dyrare modeller har, och att den är långt ifrån lika tillförlitlig. Därför rekommenderar jag den främst för dig som inte förlitar dig fullt ut på en avståndsmätare, utan helt enkelt vill ha ett praktiskt komplement till din egna visuella bedömning.

BETYG: 4/5

Vad talar för ett köp?

 • Billigaste avståndsmätaren för jakt.
 • Väldigt tålig, liten och smidig.

Vad talar mot ett köp?

 • Sämre precision än dyrare alternativ.
 • Kortare räckvidd än övriga modeller.

Vad kostar den och var köper jag den?

Det billigaste priset jag hittat är 1795 kronor på PN Jakt.


Hoppas ni hittat nått ni gillar, och skitjakt på er!