Jämthund – Allt du behöver veta!

Om ni väljer att köpa produkter från PNjakt.se som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå!


Jämthund även kallad svensk älghund uppfattas som en självsäker och självständig jakthund. Men beskrivs även som en barnkär, lugn och balanserad ras och en lämplig familjehund.

Jämthunden kommer precis som namnet antyder från jämtland och är den största bland de tre älghundarna (norsk och svart älghund)

Denna självständiga ras gillar inte att bli tillrättavisad eller få några kommando på vad den ska göra utan vill framförallt bestämma själv vad den ska göra, men är ofantligt lojal mot dig som ägare.

Utseende och storlek

Jämthunden är en stor och rektangulär spetshund.

  • Mankhöjden för hanar: 57-65 cm
  • Vikt för hanar: ca 30kg
  • Mankhöjden för tikar är: 52-60 cm.
  • Vikt för tikar: ca 25kg

Medellivslängden för en jämthund är ca 12-13 år.

Med de vargliknande utseendet har den också en kraftig kroppsbyggnad med en rejäl styrka och uthållighet.

Pälsen består dels av strida men ganska åtliggande täckhår, Dels underull bestående av mjuka, korta och ljusa hår, färgen är oftast mörkare eller ljusare medans under ullet har en gräddliknande färg.

Historia

Jämthunden godkändes som officiell ras år 1946 tack vare av Aksel Lindström och hans kollegor som ansträngde sig för att få fram att de två hundarna inte är samma ras. Att det dröjde så länge innan jämthunden fick en egen standard berodde på att jämthund och gråhund dömdes länge som samma ras även om olika slag kunde urskiljas tydligt i olika regioner.

Det var först i slutet av andra världskriget som cynologer äntligen ansåg att skillnaderna mellan de båda hundraserna var för stora.

Rasen avlades för att dra slädar och för att jaga älg. Men man använde även rasen som björnhund då de är en av få hundar som inte är rädda för björnar.

Det finns tecken på att älghunden har en historik som går ända bak till 5000 år f.kr. då man hittat hundskelett bredvid gamla artefakter som har en väldigt stark likhet till älghundens.

Rasen har varit en återkommande figur i vikingarnas historia och senare även varit en del av den nordiska kulturen. Då främst som vakt och vallhund till boskap.

Träning och behov

Denna tuffa, tränande sporthunden behöver mycket träning och måste utmanas tillräckligt både fysiskt och psykiskt. Denna rasen är inget för trånga förhållanden i städer och utan en stor trädgård passar inte denna hundrasen alls.

Denna ras tar upp mycket plats och tid i vardagen men är även en mycket vänlig och mysig hund som är värd denna tid den behöver. Denna hund trivs bäst på landsbygden där den har ett stort utrymme där den kan röra sig fritt och kan tillbringa mycket av sin tid i naturen.

Vissa använder jämthunden som en familjehund istället och används inte för jakt. Och då måste ju hunden såklart få lite andra uppgifter som att hänga med på en cykeltur, långpromenader, springtur och även mysiga familjeutflykter som både ge motion och en mysig stund tillsammans.

Om denna ras används som en familjehund är det viktigt att ge den de behov den behöver som dennes frihet och egen ständighet men såklart lite kärlek också. På vintern när barnen vill ut och åka pulka eller kanske släde så varför inte ta med sig hunden? Och orkar inte du dra på pulkan med barnen i när ni är på väg till backen varför inte låta hunden göra jobbet då?

Under en joggingtur med hunden så är det alltid bra att ha en bra sele och denna har jag använt i flera år och kan rekommendera starkt. Den kostar 399kr hos PNjakt.se

Tänk på att inte springa eller jogga när det är för varmt väder och känn på asfalten innan så den inte är för varm och bränner hundens tassar!

Temperament/ mentalitet

Jämthunden har en stor jaktlust och är alltid beredd och håller på sin vakt i helspänn. rasen beskrivs som en ras med styrka, mod, smidighet och stabil men också väldigt intelligent. Jämthunden har en stark arbetsvilja men har ett ganska bra tålamod.

Uppfödare och köpa valp

i Sverige har jämthunden länge varit en populär jakthund men också som en bruk hund eller en familjehund både i och utanför jakt kretsen. I andra länder i världen är den svenska jämthunden mycket ovanlig, man kan ju såklart hitta uppfödare i Tyskland, Nederländerna, Storbritannien och Nordamerika men då kan det ta flera år att hitta eller vänta på en renrasig valp. Därför är det bättre att kontakta en registrerad förening för nordiska hundar som då kan hjälpa med att hitta en uppfödare i Skandinavien.

Sen är det ju det här med vad man ska tänka på när man köper en jämthund, det kanske är långt till uppfödaren och då tänker man kanske att man besöker en gång sedan köper man den. Men det är de man inte ska göra egentligen, det bästa är att fast det är långt så ska man ta den tid det tar att lära känna både hunden och uppfödaren, så att det är en seriös uppfödare.

Det är viktigt att man kolla upp så hunden fått alla vaccinationer och hälsokontroller, och så att uppfödaren ha alla viktiga papper, och stamtavlan redo. Det är väldigt viktigt att en jämthund redan som valp få växa upp med andra djur för socialiseringen så den lär sig de viktigaste reglerna i hierarkin med tiken, sina syskon samt uppfödarens familj.

När ni sedan ska köpa er jämthund så är det viktigt med en rejäl bur, så denna bur kan jag rekommendera den har ett stort utrymme och är även krocksäker.

Här har ni en kanonbra krocksäker bur från Jakt.se för 3499kr

Hälsa och omvårdnad

Att vårda och sköta sin hund handla inte bara om hygienen utan också hälsan och hundens mående, Om du borstar dagligen och undersöker ögon, öron, klor och tänderna så märker man snabbt skillnad på hundens hälsa vilket gör att den leverera bättre på jakten och den där härliga cykelturen eller kanske en mysig familjeutflykt med mycket bus.

Det är mycket viktigt att borsta pälsen helst varje dag och särskilt under den perioden då dom byter päls. På detta sätt kan du lätt ta bort dött hår snabbt och även minska ansamlingen av hundhår i hemmet. Annars har Jämthunden en utmärkt hälsa och om du sköter och undersöker den regelbundet behöver du absolut inte vara orolig.

Jag har alltid använt mig av den här borsten till mina jämthundar och tycker den är riktigt bra och kostar endast 149kr.

När det gäller kloklippning så tycker jag att den här tången har varit den bästa och går loss på bara 99kr hos Zoo.se

Älgjakt med jämthund

En jakt med en jämthund kan bli en spännande och en häftig upplevelse. Jämthunden räknas som en ställande jakthund, det innebär att den jagar viltet för att “ställa det” på plats. Jämthundens beteende i en jakt är väldigt lugnt och tålmodigt. En älghund kan användas på olika sätt men de vanligaste sättet är att använda en lös hund som innebär att hunden få följa de doftspår efter älg hunden får upp fritt.

När hunden kommer ifatt älgen ställer den sig och skäller på älgen för att älgen ska stanna kvar, medans jägaren kan smyga sig fram och inta position för att sedan skjuta. Det är också fullt möjligt att älgen fortsätter springa mot utsatta pass-skyttar men oftast så ställer jämthunden älgen på plats.

Man kan också använda sig av jämthunden som en ledhund som innebär att hunden få följa de doftspår av älgen som i lös jakt men fäst i en lång lina så att jägaren kan hålla takten, i en led jakt ska inte hunden skälla eftersom jägaren kommer fram samtidigt som hunden.

Jämthund är en av de få hundraser som faktiskt inte är rädd för i princip något och det var därför de användes i björnjakt som de fortfarande kan göra men det är inte så vanligt heller, men nuförtiden är det otroligt vanligt att jämthundar används för vildsvinsjakt..

Jämthunden är förmodligen vår absolut bästa älghund tillsammans med några andra raser som vi kommer gå igenom mer framöver. Det är en frisk ras som är ett säkert kort i skogen. Tyvärr inte lika populär på senare tid tack vare dalande älgstam.

Jämthundar har en tendens att vara lite “jaktgalningar” så tänk på att ha en riktigt schysst pejl på din jakthund så du dels har roligare när du jagar och också kan spåra upp hunden vid behov. Har varit mer på åtskilliga jakter när vi behövt leta på jämthunden på grannmarken. Jag rekommenderar starkt att ni kikar på den här pejlen hos PNjakt. Den är ruskigt bra och funkar kanon i skogen.

Försäkring för jämthund

Jämthundar kan ha en del besvär med sina höfter och därför är det viktigt att ha en bra försäkring, jag har flera jakthundar så har försökt leta efter den bästa försäkringen och för min del är det utan tvekan folksam den bästa försäkringen. Men givetvis är det smart att jämföra och det kan du göra på compricer.

Sammanfattning

En jämthund blir perfekt för dig som vill träna men inte kommer igång. När du

har en hund är du tvungen att aktivera den. Så varför inte göra något bra och roligt för båda som också stärker er relation och er hälsa. Så en jämthund kan jag varmt rekommendera både som jakthund och familjehund.

1 reaktion på ”Jämthund – Allt du behöver veta!”

  1. Pingback: Shiba Inu - Graciöst sött litet monster - Allt du behöver veta innan köp - Jakthjärta

Lämna en kommentar