Flatcoated Retreiver – Allt du behöver veta och lite till!

Om ni väljer att köpa produkter som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå!

Flatcoated retriever är en jakthund som är ursprungligen från England. Rasen arbetar efter skott och används att apportera fågel och småvilt. Men nu är rasen otroligt populär även som en familje och sällskapshund. Rasen beskrivs som en träningsintensiv hund som alltid är redo för tuffa utmaningar fysiskt och mentalt men också mycket bus och gärna dragkamp.

Sen få vi ju inte glömma att den är tokig i vatten och gärna ta ett eller två dopp i havet eller sjön när den har tillfälle.

Utseende och storlek

En flatt är en mellanstor hund med en svart rak åtliggande vattenavstötande päls.

  • Hane: 27-36 kg
  • Tik: 25-32 kg
  • Hane: 58-61 cm
  • Tik: 56-59 cm

Livslängd: 8-14 år

Historia

Ända sedan hunden togs i bruk av människan för tusentals år sedan har den använts som hjälpreda i samband med jakt. I takt med att jaktformerna förändrats har människan genom medveten avel förändrat hundarna och anpassat dem till nya arbetsuppgifter.

Under 1800-talets andra hälft blev klappjakt på fasan högsta mode vid de engelska godsen. Det skapade behov av en specialiserad apportör vars enda uppgift var att så snabbt som möjligt samla in det skjutna viltet. För den här typen av jakt ställdes en hel rad krav på hunden.

Det slutade med att de krävde vilka exakta egenskaper de skulle ha.

Den skulle vara:

  • Stabil för att uthärda stressen under intensiv skottlossning.
  • Lugn och tyst för att inte varna viltet eller störa skyttarnas koncentration.
  • Snabb nog för att hinna ifatt en skadeskjuten springande fasantupp.
  • Uthållig för att behålla sökintresset under en hel dags jakt.
  • Lättlärd för att kunna arbeta i nära samarbete med föraren.
  • Mjuk i munnen det vill säga bära viltet utan att skada det.

Dessutom skulle den ha måttlig jaktlust för att kunna koncentrera sitt intresse till det skjutna viltet vid arbete i viltrik terräng.

Träning och behov

En flatcoated retriever är som alla andra retrievers en riktig tränings intensiv som älskar att utmanas, de är riktigt intelligenta som de har stor användning av vid både jakt och dagliga utmaningar. för denna rasen räcker inte en lång promenad utan denna ras kräver mycket stimulans men också mycket kärlek.

Denna känsliga hund måste känna att den har en plats i familjen och få lika mycket uppmärksamhet som allt annat. Denna ras är en riktig vatten älskare som gärna hänger med på era bad äventyr men då är det viktigt med en kanonbra flytväst och denna kan jag starkt rekommendera, både stilig och säker.

Temperament/ mentalitet

Flatcoated retriever är en snäll och livlig hund som älskar människor. Den mognar långsamt och behåller sina valpiga egenskaper i flera år. En flatt är normalt en bra familjehund då den är lugn och anpassningsbar, men har ett djupt skall som informerar om både besökare och främlingar.

Den viftar konstant på svansen och är en mycket entusiastisk hund som njuter av sina ägares uppmärksamhet. En Flatcoated retriever är en familjemedlem som med öppet sinnelag, stort tillmötesgående och med en ständigt viftande svans. En flatt har ett vänligt temperament.

Uppfödning och köp

En flatcoated retriever är inte lika vanlig idag som den var förr i tiden, men det finns fortfarande många uppfödare i Sverige. När man ska köpa en hund är det viktigt att kolla så uppfödaren är seriös och kolla så uppfödaren har alla viktiga papper om hälsokontroller.

Det är viktigt att kolla upp stamtavlan så inte dennes syskon eller föräldrar ha några sjukdomar som är ärftliga. Det är viktigt att ta den tid som behövs för att lära känna hunden och uppfödaren men också så man känner att man ha tid eftersom en flat behöver mycket stimulans.

Jakt med Flatcoated Retriever

En Flatcoated retriever är en hund som har till uppgift att apportera allt det skjutna viltet under en jakt. I rasens hemland England, heter det ”to retrieve”, vilket betyder återfå/ få tillbaka. Ett uttryck som inkluderar mycket under en jakt.Uppgiften en flatcoated retriever har är att under en heldag jakt söka rätt på det vilt som fällts.

För att klara detta krävs att den har en lämplig och spänstig kroppsbyggnad, utnyttjar sin goda näsa, kan forcera svår terräng och täta vassar, kan jobba i kallt vatten, i dy och gyttja, inte väljer för svåra hinder exempelvis i form av staket, löser svåra uppgifter på egen hand men att även kunna lyssna på sin ägare när det behövs.

Dessutom ska den kunna koppla av mellan varven, uthärda all stress och press, och sen vara kvickt och snabbt i arbete när det är dags igen.

Försäkring för flatcoated retriever

En flatcoated retriever kan få en del problem med höfterna och då är det mycket viktigt att ha en bra försäkring. Jag har själv flera olika jakthundar och automatiskt så blir försäkringen väldigt viktig då den dels kostar en rätt bra slant och sen är de inte ovanligt att vetrinären får sig fler än ett besök om året när hundarna jobbar hårt i skogen.

Tidigare har jag prövat både Folksam och Länsförsäkringar men utan tvekan så är jag grymt nöjd med Bought By Many SE

Jag rekommenderar dem till alla, vet inte om erbjudandena kommer vara lika bra framöver när de blivit etablerade som försäkringsbolag i Sverige, men för mig blev det en grym skillnad!

Hälsa och omvårdnad

En flatcoated retriever är en frisk och pigg ras men de kan förekomma en del problem med höfterna men också med armbågarna. Vissa typer av cancer är också tyvärr vanligt att denna rasen. Men de är också vanligt med vissa ögonsjukdomar som kan vara ärftliga.

En flatt är en lättskött ras jämfört med vissa andra raser men det är viktigt att borsta pälsen dagligt och speciellt vid de långa håren eftersom de hamnar mest smuts där. En flatte har en tendens till att smutsa ner sig och älskar att rulla sig i allt möjligt och då blir dom väldigt smutsiga och bakterier och smuts fastnar i pälsen så det är bra om man badar hunden minst en gång i veckan.

Det är också viktigt att hålla koll på ögonen och öronen och det är mycket viktigt att gå på alla hälsokontroller så man håller koll på hundens hälsa.

Vilket foder till Flatcoated Retriever?

De stora hundarna har en stor aptit när det gäller mat jämfört med mindre hundar därför är det viktigt att tänka på vilket foder man ger dom.

Om hunden har några speciella behov är det viktigt att tänka på de, om t.ex känslig mage, lätt att gå upp i vikt osv. Men jag började ge mina jakthundar PrimaDog Active Grain Free för ett par år sedan och sen dess har jag inte haft några bekymmer alls, kanske är lite åt det dyrare hållet men samtidigt har ju inte vetrinären varit billig genom åren så det är mitt tips.

Användning

En flatt är en hund som kan anpassa sig och är mångsidig som gör att rasen kan användas till mycket. En flatt används främst som sällskapshund men också mycket vid jakt. Denna rasen är mycket framgångsrik i agility och lydnad som golden retriever. Golden och flatt ligger i toppen på topplistan med de bästa hundarna i agility och lydnad.

Lämna en kommentar