Hundgård – Vad gäller? Hur stor måste den vara? köpguide

Om ni väljer att köpa produkter som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå.

Jag kan villigt erkänna att jag var galet skeptisk till hundgårdar förut och argumenterade gärna emot folk som hade sina hundar i hundgården och använde argument som ”Hunden blir aldrig en del av flocken på samma sätt”, ”Hundar måste få mer variation”, ”Hundar måste få mer socialt samspel i flocken”.

Då hade jag aldrig själv haft en hund i hundgård och de enda jag visste som hade sina hundar i hundgård var lite halvsuspekta gubbar som lät sina hundar stå där i evigheter och skälla och man tyckte så fruktansvärt synd om hundarna.

Nu så har jag en något mer nyanserad bild av hundar som står i hundgård. För de flesta hundar är det här en helt fantastisk lösning om man jämför med att stoppa in hunden i en lägenhet eller liknande hela dagarna och endast gå ut med den korta promenader. Men den här sidan är absolut inte till för att trycka på en massa värderingar om hur man ska sköta om sina hundar eller hur man inte ska göra – det finns redan tillräckligt med den typen av åsikter. Gillar ni hundar och framförallt jakthundar – mycket välkomna!

Varför har man en hundgård?

Nu finns det otroligt många anledningar till varför man vill ha sin hund i hundgård men här är några av de vanligaste

 • Man vill att hundarna ska kunna aktivera sig och tror att de har det bättre utomhus än inomhus när man är på jobbet
 • Någon i familjen har blivit allergisk
 • Man har flera hundar som inte går ihop inomhus så man delar upp dessa i hundgårdar.
 • Vissa använder hundgården endast tillfälligt när man får besök av hundrädd eller liknande.

Vilka hundraser kan man ha i hundgård?

Hundar är egentligen till för att vara utomhus, det är vi människor som har fött upp vissa hundraser så de längre inte är lika anpassade till att klara sig utomhus, men i grund och botten ska hundar egentligen vara utomhus och trivs bäst där. Givetvis stoppar man inte en chihuahua eller liten mops i en hundgård då den är långt ifrån anpassad för det. Däremot så fungerar följande raser utmärkt (och säkert många andra):

 • Siberian husky
 • Jämthund
 • Gråhund
 • Polarhund
 • Shiba
 • Akita
 • Chow Chow
 • Schäfer
 • Munsterländer
 • Wachtel
 • Golden Retriever
 • Labrador Retriever
 • Ja det finns säkert 150 raser till och beror givetvis på hur hundgården är utformad, har man ett uppvärmt och väl isolerat utrymme så kan alla hundar klara sig utmärkt i hundgård.

Hur får man hunden att trivas i hundgården?

 1. Gå en lång promenad innan man sätter in hunden i hundgården.
 2. Gör några nosövningar innan så hunden är mentalt stimulerad.
 3. Begränsa synfältet för hunden från hundgården så den inte blir störd och skäller.
 4. Ordna gärna en radio som du har igång vid hundgården så känner sig hunden mindre ensam.
 5. Fixa några roliga överraskningar i hundgården innan du släpper in hunden. (göm några godisar)
 6. Börja med korta stunder i hundgården, börja med 5 minuter sen nästa gång 10 minuter o s v.

Var ska man placera en hundgård?

Det finns några måsten som vi ska ha i åtanke när vi placerar hundgården:

 • Platsen ska ge både sol och skugga
 • Platsen ska skyddas mot regn och blåst
 • Platsen ska vara stimulerande

Egentligen finns det bara en av dom sakerna ovan som vi inte kan lösa med byggandet av själva hundgården och det är ju att det måste finnas sol, så se till att en del av hundgården har riktigt sol så hundarna får en chans att gå ut och sola sig när de vill.

Sen skulle jag även beakta följande:

 • Se till att det är en hög punkt i trädgården så det inte samlas dagvatten.
 • Naturligt insynsskydd i form av träd och häckar är fenomenalt bra för att minska skällandet.

Regler och lagar för hundgårdar

Hur stor måste en hundgård vara?

Här ser ni en bild direkt tagen från jordbruksverket:

Det innebär att om du har en hundgård med två jämthundar med en mankhöjd på upp till 65 cm så behöver du ha en hundgård som är minst 30 kvm stor. Så det är alltså mankhöjden på hundarna som styr hur stor hundgården måste vara. De flesta hundgårdar som byggs är i steg av 1,2 m, det beror på att de färdiga sektionerna ofta kommer i just denna längd, så det blir ofta 6×6 meter eller 4,8×4,8 meter.

Hur ofta måste hunden få komma ut ur hundgården?

Enligt jordbruksverkets regler så måste man släppa ut sin hund och rasta den på annan plats minst en gång om dagen. Detta beror framförallt på att man vill undvika att hunden ska bli uttråkad och ostimulerad när den är på samma plats hela tiden. Givetvis är det också bra med den sociala kontakten med flockledaren (dig) men rent lagligt så handlar det om att få ut hunden i en mer stimulerande miljö.

Hundkoja i hundgård

Det ska finnas en hundkoja i hundgården och den måste vara isolerad och väl ventilerad. Den ska skydda hunden mot blåst, solsken, regn, snö och kyla. Det ska gärna finnas ett vindfånt eller vindsluss till kojan så det inte kan blåsa rakt in i den.

Det här är jordbruksverkets regler för utformning av hundkojan:

Sen skulle jag verkligen starkt rekommendera att man sätter in någon form av värmekälla i hundkojan, det verkar hundarna verkligen gilla.

Upphöjd plats i hundgård

Hundar måste ha en upphöjd plats inne i hundgården, det är dels så de ska kunna komma undan den kalla och fuktiga marken och så att de ska ha möjlighet att se ut lite bättre. Det är ett lagkrav så se till att följa det.

Hur gör man hundgården stimulerande?

Hundgårdar kan se ut som döden själv och vara lika tråkiga som ett sjukhus i princip, men då får man tänka till lite extra, här är några tips på vad jag brukar hitta på åt våra hundar i hundgården:

 • Göm godis när inte hunden är där så de alltid letar igenom hundgården när de varit ute
 • Leksaker, leksaker och åter leksaker (nästan alla saker man har hemma som de inte kan skada sig på kan vara intressant)
 • Som jag nämnde tidigare, ställ dit en radio, det lugnar och gör hundarna mycket mer harmoniska.

Bygga hundgård

Här finns många olika versioner på hur man väljer att göra, jag brukar föredra följande:

 1. Gräv bort all matjord (ca 30 cm)
 2. Fyll på med kapillärbrytande material (grovt först sen gärna bärlager/grus)
 3. Korsmät upp rätt mått så du får ut hörnen och hur sektionerna till hundgården skall placeras.
 4. Placera ut plintar i alla fyra hörnen och gärna någon emellan beroende på hur långt du ska ha.
 5. Fäst sedan en ”syll” mellan plintarna som du ska ha att fästa sektionerna i.
 6. Fäst sedan sektionerna med varandra och dra även några skruvar ner i syllen för att fästa sektionerna där.
 7. Nu har du en hundgård som kommer vara i många herrans år utan att bli ett gyttjebad.

Jag skulle säga att det bästa och förmodligen billigaste delarna till hundgården köper du hos granngården, de har riktigt bra sektioner och dörrsektioner som är lätta och montera och riktigt stabila, så räkna bara ut vad du behöver och beställ direkt på hemsidan, är superlätt!

Det går givetvis bra att inte göra något förarbete alls utan bara placera ut sektionerna på gräsmattan också men tyvärr så leker hundarna rövare och gräver sig gärna under väggsektionerna av hundgården så man får en hel del problem om man inte göra arbetet korrekt från början – men beror också på vilka hundar man har i hundgården givetvis! lycka till!