Border Collie – Världens intelligentaste hundras – Fakta och köpguide

Border Collie är en av de mest intelligenta hundarna på planeten, rankad nummer ett av sjuttionio andra testade raser. I generationer har Border Collie arbetat tillsammans med herdar över hela världen och har alltid varit mycket uppskattade för deras arbetsvilja och en utmärkt följeslagare som är särskilt lämpade för människor som lever aktiva friluftsliv. Border Collies är ihärdiga samtidigt som de är en av de mest mångsidiga raserna i världen.

Border collies är kända för att vara den utan tvekan bästa vallhunden på planeten och är atletiska och genomsyras av energi. De fullkomligen sprutar av glädje när de får uppgifter att lösa.

Fakta

Livslängd

 • 10 – 14 år

Mankhöjd

 • Hanar: 48 – 56 cm
 • Tikar: 46 – 53 cm

Vikt

 • Hanar: 14 – 20 kg
 • Tikar: 12 – 19 kg

Bästa och sämta egenskaperna

Bästa

 • Mest intelligenta hundrasen på planeten
 • I rätta händer är Border Collies extremt lätta att träna
 • Bra med barn men tenderar till att försöka valla barnen

Sämsta

 • Kräver högt underhåll på alla fronter
 • Kräver en enorm mängd motion och mental stimulering
 • Inte det bästa valet för förstagångshundägare
 • Extremt stark drift att valla allt möjligt

Historia

Som deras namn antyder har Border Collie sitt ursprung i distriktet Northumberland vid de skotska gränserna. De föddes upp som vallhundar och mer speciellt för att arbeta med herdar och fårflockar. Deras namn användes först under 1900-talet när James Reid, sekreteraren för International Sheep Dog Society registrerade dessa hundar som Border Collies så att de kunde särskiljas från andra collieraser som redan var registrerade på hans lista.

Dessa hårt arbetande hundar har alltid varit högt ansedda för inte bara deras intelligens utan också för deras medfödda förmåga att kontrollera stora mängder boskap. Rasen nämndes först och registrerades i hundförsök som hölls i norra Wales 1873, men det tog ytterligare cirka 30 år tills ett Border Collie-register upprättades, nämligen International Sheep Dog Society (ISDS).

En hund som heter Old Hemp vann topppriset på North Wales-utställningen tack vare sin intelligens och hur han arbetade får.Alla moderna Border Collies är ättlingar till den kända hunden Old Hemp.

Idag finns Border Collies som arbetar i länder över hela världen och de är också ett populärt val som sällskapshundar och husdjur tack vare deras underbara, ärliga och energiska natur. Border Collie är känd för sin vilja att arbeta tillsammans med människor, vilket är en annan anledning till att rasen anses vara en av de mest populära arbetshundarna på planeten.

Rasen bryter normen när det gäller ordspråket ”Man kan inte vara bra på allt..” eftersom Border Collie är så mångsidig och så framgångsrik i många discipliner. Detta inkluderar arbete som terapihundar, inom räddningsuppdrag och som spårhundar.

Utseende

Border Collies är mycket graciösa hundar, alltid vaksamma och redo att lyda kommandon som de får antingen som arbetshund eller i hemmet. Förutsatt att de får rätt mängd motion och mental stimulering dagligen, är Border Collies underbara familjedjur. De är medelstora och har dubbel päls och vissa border collies har lyxigt vågig päls och andra har rakare, stramare päls. Border Collies finns i en mängd färger, men de mest erkända hundarna världen över är de som har svart och vit päls med en vit flamma, en vitt halsparti och vit på benen.

Border Collies har breda huvuden med ett avsmalnande nosparti. De har svarta näsor förutom när de har bruna eller chokladfärgad päls då näsorna är bruna. Hundar med blåaktig päls har skifferfärgade näsor men alla hundar har väl utvecklade näsborrar. Deras ovala ögon är brett isär på hundens huvud och är bruna med undantag för när en eller båda ögonen kan vara blå. Alla Border Collies har en mycket angelägen, intelligent och mild blick i ögonen, oavsett om de arbetar eller när de är i vila.

Deras öron är medelstora och är väl åtskilda på huvudet som de bär antingen upprätt eller halvupprätt. Deras munnar är starka och de har ett perfekt saxbett där deras övre tänder överlappar de nedre. En Border Collie har en stark, muskulös nacke som de håller något böjd och som är bredare vid axeln än nacken.

Deras framparti är starkt och väl utvecklade med rejäla axlar och fina raka framben. De har atletiska kroppar med ett djupt bröst. Bakpartiet är muskulöst med väl utvecklade lår och bakben. Deras fötter är ovala med djupa dynor, täta välvda tår och korta naglar.

Border Collies har ganska långa svansar som är låga och som är täckta av hår och som har en liten kurva i sin ända till spetsen, vilket bidrar till den perfekta balansen och proportionerna hos dessa hundar. När Border Collies är upphetsade kommer de att berätta det genom att lyfta svansen, men aldrig lägga den över ryggen som andra hundraser kan göra.

När det gäller deras pälsar så kan Border Collies antingen ha ganska långt hår eller så är deras pälsar korta och släta. Båda typerna har en mycket tät topppäls och mjukare underpäls som ger rasen mycket skydd mot vind, vatten och regn. Långpälsade Border collies har längre hår runt halsen och över axlarna som bildar en man och de har nästan som fjädrar på benen och under svansen.

Border Collies, som tidigare nämnts, finns i en mängd olika färger och kombinationer av färger med den mest igenkända är den svarta och vita.

Temperament

Border Collies anses vara de mest intelligenta hundarna på planeten som har en extremt stark instinkt att arbeta tillsammans med människan, de är alltid redo och uppmärksamma på alla kommandon de får. Detta gör rasen mycket formbar och Border Collies har visat sig vara otroligt bra på annat än att bara valla fårflockar. Den är också fantastiskt bra som sök- och räddningshundar, spårhund o s v. De är alltid en favorit i utställningsringen och är imponerande bra på många hundsportaktiviteter som agility.

De behöver mycket motion och mental stimulans för att vara riktigt glada, välfungerande och lugna. De är aldrig lyckligare än när de arbetar eller får något att göra. De är inte ett bra val för människor som lever ett stillasittande liv eftersom Border Collies är extremt krävande när det kommer till träning. Med detta sagt är de det perfekta valet för människor och familjer som lever livliga friluftsliv där en hundkompis passar perfekt in i deras livsstil.

En Border Collies träning måste börja så tidigt som möjligt och de måste också socialiseras väl från en ung ålder. Hundtränare älskar dessa hundar eftersom de är så lyhörda för kommandon och för att de lär sig nya saker exceptionellt snabbt. Det finns naturligtvis en nackdel med deras intelligens, att de är lika snabba att ta upp dåliga vanor som de är bra. Förutsatt att de får rätt riktning och vägledning från början är Border Collies ett nöje att leva med.

Border Collies gillar att veta sin plats i flocken och vem som är alfa i ett hushåll eller så kan de börja visa en mer dominant sida av sin personlighet vilket är något som man bör undvika till varje pris. Resultatet är en orolig, svår att hantera och olycklig hund. De tenderar också att bilda ett mycket starkt band med en person i ett hushåll även om de alltid är vänliga och tillgiven mot resten av hushållet.

Att vara så intelligent betyder att Border Collies snabbt lär sig hur man öppnar skåp och dörrar, något som potentiella ägare behöver vara medvetna om annars kan du räkna med att din hund tar för sig själv av det som finns i skåp och då gärna siktar in sig på något helt olämpligt.

Om de lämnas hemma ensamma under långa tidsperioder, kommer tristessen snabbt kliva in och hunden hittar sitt eget sätt att roa sig, vilket inkluderar att jaga människor, bilar, cyklar och allt annat som passar dem. Andra beteendeproblem som utvecklas när hundar lämnas ensamma under långa perioder inkluderar att vara destruktiva i hemmet och förstöra saker och ställa till med hyss där hemma. De gör inte detta av ondo utan för att de helt enkelt är uttråkade och vill sysselsätta sig.

Vad tycker de om att göra?

Border Collies är lekfulla och trivs med att spela interaktiva spel. De utmärker sig på många hundsporter som inkluderar aktiviteter som flygboll, agility och lydnad för att bara nämna tre. De förblir lekfulla ända in i sina gyllene år vilket är en annan anledning till att de är så underhållande som familjehund och roliga att leva med.

Intelligens / träningsförmåga

Border Collie är högst upp på listan när det gäller intelligens och som extra bonus älskar aktivitet och gillar att behaga sin husse eller matte. Sällan gör Collies fel när de fått lära sig vad de ska göra. De kan vara hyperaktiva dock, men det betyder inte att de inte kan fokusera på en ägare under ett träningspass och de trivs också med den kontakt som de får vid träningspass. De är ju ”ögontjänare” och när de fokuserar på en ägare eller hundförare är det vanligtvis mycket svårt att bryta hundens fokus på ägaren, och de vill ofta till alla pris tillmötesgå önskemål från denne.

Men som alla hundar måste en Border Collies träning börja tidigt för att de ska vara riktigt väl fungerande hundar. Att umgås med en collie från en ung ålder är viktigt. De svarar otroligt bra på positiv förstärkning, men deras träning måste vara konsekvent och alltid rättvis. Hundar behöver förstå sin plats i er flock och vem som är alfa i ett hushåll eller de kan bli oroliga och svåra att hantera. Border Collies är aldrig lyckligare än när de vet vem de kan se efter för regler och vägledning.

De första kommandona som en Border Collie ska läras ut så tidigt som möjligt är följande:

 • Sitt
 • Stanna
 • Inkallning
 • Ligg
 • Låt bli
 • Fot
 • Tyst

När en Border Collie är 12 månader kan de lära sig att göra alla möjliga saker som inkluderar ”tala” på kommando och ”rulla runt” när de blir ombedda. De svarar också väl på såväl visuella som verbala kommandon.

Köpa en Border Collie valp

Det kan vara en spännande tid när beslutet har fattats att skaffa en Border Collie valp, men det är viktigt att förbereda sig för deras ankomst. Valpsäkring av ett hem och en trädgård är viktigt eftersom valparna är nyfikna av naturen och kommer att testa saker genom att bita som en bebis. Detta inkluderar tugga på elektriska kablar som kan sluta med katastrof. Det är också en bra idé att begränsa mängden rum som en valp kan fara omkring i och det bästa sättet att göra detta är att investera i några barngrindar för att stänga för dörrarna.

Border Collie valpar är känsliga av naturen och måste hanteras försiktigt men ändå handfast för att undvika att skrämma dem, vilket kan leda till en blyg och försiktig vuxen hund. Deras träning bör börja genast och det är viktigt att fastställa grundregler och gränser så att en valp förstår vad som förväntas av den.

En valp skulle ha avmaskats innan den såldes och den dokumentation som en uppfödare tillhandahåller för en valp måste ha alla detaljer om sitt maskdatum och den använda produkten. Jag rekommenderar även att ni kikar in hos svenska vallhundsklubben som har mycket information och där kan ni även hitta lämplig kennel.

Saker ni behöver till er valp

 • Mat- och vattenskålar som inte är för stora eller för djupa och helst bör skålarna vara keramiska snarare än plast eller metall
 • Ett koppel och sele
 • En lekhage som är perfekt för att hålla små valpar undan fara.
 • En lagom stor hundsäng.
 • Babyfiltar för valpen att sova på
 • Borstar och andra verktyg som behövs för att sköta om pälsen
 • tandkräm och tandborste