Corgi – Welsh Pembroke Corgi – Allt du behöver veta!

Pembroke Welsh Corgis må vara liten i storlek, men de är fulla av karaktär och för sin storlek har de ett imponerande skall. De är mindre än sin förvirrande lika artfrände Cardigan Corgi, men är lika intelligenta och trivs fantastiskt bra i de flesta hem. Under årens lopp har dessa charmiga hundar fallit ur popularitetslistan trots att de är underbara följeslagare och husdjur för familjen.

Pembroke Corgis har mycket som talar för sig, de är små och därför lika glada att bo i en lägenhet som de är i en herrgård. Utöver detta har Pembroke Corgi en lugn, men rolig personlighet och behöver inte mycket mer än att vara involverad i allt som händer i flocken för att vara nöjda. Det är alltså en otroligt tacksam familjehund vi pratar om.

Rasfakta

Mankhöjd

 • Hanar: 25 – 30 cm
 • Tikar: 25 – 30 cm

Vikt

 • Hanar: 10 – 12 kg
 • Tikar 9 – 11 kg

Utseende

Pembroke Welsh Corgi, precis som deras Cardigan-kusiner, har en låg men ändå mycket stark kropp. De ger intrycket av att vara robusta och vaksamma samt ha en hög uthållighet när det behövs. Deras huvuden är ganska rävliknande med ögon som alltid ger ett skarpt, intelligent uttryck. Ögonen är vanligtvis bruna för att matcha hundens pälsfärg.

Corgis har något rundade, medelstora öron. De har en stark käke där deras övre tänder överlappar deras nedre. Deras underarmar formar sig runt deras bröstkorg och armbågarna sitter nära dess sidor. Axlarna är väl avslappnade och är snyggt vinklade.

En Corgis kropp är måttligt med fina plana topplinjer och bröstet är brett och djupt och släpper väl ner mot armbågarna. Deras bakdelar är starka och muskulösa samtidigt som de är flexibla. Bakbenen är korta och visar en hel del ben ända ner till hundens fötter. Deras fötter är ovala med starka, välvda, täta tår med de två mellersta som är lite längre än de yttre tårna. Kuddarna är fasta, starka och klorna korta. Deras svansar ligger i linje med hundens topplinje som de bär något högt när de är upphetsade eller vaksamma.

När det gäller deras päls, har Pembroke Corgis en rak, medellång päls och en mycket tätare underpäls som är ganska hård att ta på.

Temperament

Pembroke Welsh Corgi kan skryta med att ha en rolig personlighet och de gillar inget annat än att vara involverade i allt som händer runt dem. De trivs i en familjemiljö där barnen är något äldre och är således inte det bästa valet för personer med yngre barn tack vare det faktum att de är kända för att bita lite/nypa till människor i hälarna, ett drag som är djupt inbäddat i deras psyke från de dagar då de brukade driva boskap till marknader.

De är mycket intelligenta hundar som gillar att hålla sig upptagna, men när de väl har aktiverats är en Pembroke lika glad att slappna av framför en varm eld eller i famnen på en familjemedlem. De kan vara väldigt små i storlek, men de skryter med en enorm mängd uthållighet och älskar att vara ute och friluftsliv är en stor favorit, vilket gör dem till det perfekta valet för människor som bor på landet och som lever ett hektiskt friluftsliv och som tycker om att ha en hundkompis vid sin sida.

De är väldigt entusiastiska över allt som händer runt dem vilket gör dem jättekul att vara med. De är ett bra val för första gången ägare eftersom de är så ivriga att behaga och snabbt lära sig nya saker tack vare deras intelligens. Nackdelen med detta är dock att en Pembroke kan plocka upp dåligt beteende lika snabbt, och därför behöver en corgis träning börja tidigt och det måste vara konsekvent och rättvist under en hunds liv så att de förstår vad som förväntas av dem.

Det är viktigt för corgis att vara väl socialiserade från en ung ålder så att de växer upp till att vara självsäkra, utåtriktade mogna hundar. Deras socialisering måste innefatta att introducera dem till många nya situationer, ljud, människor, andra djur och hundar när de är färdigvaccinerade. Det är också viktigt för deras träning att börja tidigt och det bör vara konsekvent under en hunds liv. En Pembroke är aldrig lyckligare än när de känner till sin plats i flocken och vem de kan leta efter för riktning och vägledning.

Om de inte vet vem som är alfa i ett hushåll kan de snabbt ta rollen som en dominant i flocken, vilket kan göra dem svårare att leva med och hantera.

För att vara en så liten hund har de ett imponerande skall och de är underbara vakthundar eftersom de alltid är redo att låta familjen veta när det finns främlingar eller när något händer som de inte gillar. De kan vara lite försiktiga med främlingar, men sällan skulle en Pembroke Corgi visa någon form av aggression mot människor de inte känner, och föredrar att hålla avstånd tills de lär känna någon.

Lämna en corgi ensam hemma?

Pembroke corgis bildar mycket starka band med sina familjer och är aldrig glada när de befinner sig kvar ensamma under längre perioder.

De passar bättre för människor som antingen arbetar hemifrån, är pensionärer eller i hushåll där en person stannar hemma när alla andra är ute, så de inte blir ensamma under någon längre tid för då drabbas de lätt av ångest. Detta kan leda till att de blir destruktiva i hemmet, vilket är en hunds sätt att lindra all stress de känner och ett sätt att hålla sig från att bli uttråkade. Det kan ofta också resultera i ett konstant skällande.

Träna en corgi

Pembroke Welsh Corgis är väldigt intelligenta, kombinerat med det faktum att de älskar att behaga betyder att de är lätta att träna och i rätt händer lär de sig nya saker mycket snabbt. Om tillåtet kommer de dock att ta en mer dominerande roll och därför måste deras träning börja tidigt och det måste vara konsekvent så att en Pembroke vet vad en ägare förväntar sig av dem.

Nackdelen med att de är snabba att lära sig är att de är lika snabba att ta upp dåliga vanor. Det är viktigt att corgis blir väl socialiserade från en ung ålder så att de mognar till väl avvägande, lydiga vuxna hundar. Pembroke corgis är aldrig lyckligare än när de får något att göra, varför de är så mottagliga för att lära sig nya saker. Nyckeln till att träna dem framgångsrikt är att göra deras träning så intressant som möjligt och undvika för mycket repetition. Det är också en bra idé att hålla träningspass mycket korta stunder vilket hjälper till att hålla en hund mer fokuserad på vad som förväntas av dem.

De svarar inte bra på någon form av hård korrigering eller tyngre träningsmetoder, men de svarar extremt bra på positiv förstärkning, speciellt om det finns riktigt goda godisar involverade som alltid genererar förnämliga resultat av dessa smarta, små hundar. Med detta sagt utmärker Pembrokes sig på alla typer av hundsporter som inkluderar aktiviteter som agility, lydnad och flygboll.

Pembroke valpar är väldigt söta och de är otroligt smarta också. Som sådana är de väldigt snabba att lära sig nya saker som inkluderar det goda och det dåliga. Kort sagt måste ägarna börja träna valpen tidigt genom att fastställa grundregler så att en corgi valp förstår vad som förväntas av dem. Alla hundar bör lära sig sin plats i flocken och ju tidigare de gör desto bättre uppträder de när de är mognat.

Hälsa och sjukdomar

Den genomsnittliga livslängden för en Pembroke Welsh Corgi är mellan 12 och 15 år när den sköts ordentligt och matas med ett hälsosamt och bra foder av god kvalitet för att passa deras ålder.

Pembroke corgis är kända för att vara en hälsosam ras, men de kan drabbas av några ärftliga hälsoproblem som det är värt att veta om du planerar att dela ditt hem med en av dessa aktiva, små hundar. Framförallt så drabbas de i sällsynta fall av:

 • diskbråck
 • höftdysplasi
 • grå starr
 • progressiv retinal atrofi (nedbrytning av näthinnan)
 • epilepsi
 • koaguleringssjukdomar
 • allergier
 • hjärtproblem

Om man läser på SKK.se om hundrasen så framgår det att inga hälsoproblem är direkt kända för rasen, de ovan är således inte att beteckna som ”vanligt förekommande”