Rådjur – Fakta & Svar | Allt du behöver veta och lite till

Om ni väljer att köpa produkter från ,,PNjakt.se som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå!


Rådjuret, kanske det mest klassiska svenska vilt vi har tillsammans med älgen. Förmodligen det vackraste vilt vi har och endast egentligen utmanad av kronhjorten i mitt tycke. I den här artikeln kommer vi gå igenom allt du behöver veta om vårt svenska rådjur och även en hel del vanliga frågor som dyker upp om rådjuret.

Fakta om rådjur:

 • 66 – 86 cm i mankhöjd.
 • Vikt mellan 20 – 30 kg.
 • Rådjur är ett litet hjortdjur och tillhör underfamiljen Capreolinae.
 • Råbock kallas hanen och honan kallas get
 • Rådjurens barn kallas för kid.
 • Finns över hela Europa, Sverige är precis i utkanten av dess utbredningsområde.
 • Getter som ännu inte har fött barn kallas ofta för ”smaldjur

Rådjuret är ett litet och graciöst hjortdjur som är anpassat för vårt kallare klimat här i norra Europa.

Det kännetecknas av en rödbrun päls på sommaren och en gråbrun päls med en vit fläck på rumpan under vintern.

Rådjuren är nästan att betrakta som ensamvargar när det kommer till hur de lever sina liv. En Get lever tillsammans med sina kid de första åren i ett ganska begränsat område på cirka 25 – 150 hektars storlek. Geten syns mycket sällan tillsammans med andra vuxna djur förutom när det vankas brunst.

Om vi istället tittar på råbocken så lever den från cirka 2 års ålder under 7 månader av året i ett revir (från slutet av mars till september) och det ska till alla pris försvaras aktivt mot andra råbockar. När man tittar på hur stort ett revir är för en råbock så finns det givetvis kraftiga variationer men i regel brukar det vara 1.5 gånger större än getens. resterande del på året så lever bocken ett mycket lugnare liv, mycket likt det som geten lever.

Rådjurets fortplanting

Rådjuret är helt unikt inom sitt släkte hjortdjuren. Rådjuren använder det som kallas för fördröjd implantation vilket innebär att efter befruktning så stannar helt enkelt fosterutvecklingen av under några månadar innan den tar fart igen. Brunsen/Parningen sker i juli-augusti men själva fosterutvecklingen tar inte fart förrens framåt januari-februari för att sedan födas i maj-juni

Hur många kid får rådjur?

Rådjur får 1-4 kid efter 10 månader dräktighet (graviditet). Det är absolut vanligast med en till två kid men inte heller ovanligt att se tre.

Vad äter rådjur?

Bärris, ljung, kvistar från barr- och lövträd. Om de får välja så föredrar de sälg, vide, björk, asp, ask, rönn, brakved och olvon.

Rådjur äter mellan 2-4 kg föda per dygn på sommaren och på vintern äter de inte ens hälften utan då landar det runt 0,5-1,5kg per dygn.

Rådjur läte / Hur låter ett Rådjur?

Det ljud nästan alla associerar med rådjur är det klassiska skällandet som man råkar ut för om man skrämmer en get eller råbock. Rådjur har dock en hel del olika läten som kan vara intressanta att känna till, framförallt för oss som tycker om att locka råbock.

 • Getens Kontaktläte
 • Kidets kontaktläte
 • Getens Ångestläte (kanske det allra bästa för att locka råbock)
 • Varningsljud (Skall)

Jaga rådjur

Här kommer jag gå igenom de vanligaste formerna av jakt vi har på rådjur i Sverige och hur man kortfattat går tillväga samt när det är tillåtet. Jakttiden för rådjur är härligt nog ganska lång. Den börjar den 16 augusti med jakt på råbock. I södra och mellersta Sverige blir kiden tillåtna den 1 september. Från och med den 1 oktober är alla rådjur tillåtna. I norra Sverige slutar rådjursjakten den 31 december och i övriga Sverige den 31 januari.

Drevjakt på rådjur

Det här kanske är den mest klassiska jaktformen på rådjur i Sverige. Här finns det två olika sätt. Det i mitt tycke roligare och mer klassiska är att man släpper kortbenta drivande hundar (ofta drever eller tax) som sedan driver rådjuren i ett väldigt lugnt och behagligt tempo. Detta gör att rådjuren snarare går och springer kortare sträckor för att sedan stanna upp och lokalisera vart hunden är. Rådjuret är aldrig direkt orolig för att hunden ska hinna ifatt och tempot i jakten blir väldigt behagligt.

Den här typen av jakt gör att rådjuren inte alls blir stressade på samma sätt som när man tidigare använde stövare för rådjursjakt. Nu böljar ofta rådjuren fram och tillbaka och kommer ofta tillbaka rakt i pass under jakten. Detta gör det otroligt spännande och roligt! Rekommenderas varmt.

Sen kan man även använda sig av kortdrivande stöthundar på drevjakt på rådjur. Då handlar det ofta om en münsterländer eller wachtel (det är i alla fall mina favoriter). Då blir det mycket snabbare skott och själva jakten blir otroligt mycket mer intensiv på gott och ont. Här är min starka uppfattning att man oftare driver viltet från den egna marken på ett annat sätt än vad man gör när man använder en drever eller tax. Det är dock ett effektivt sätt att jaga och används ofta på större jaktmarker. Jag slår dock ett starkt slag för den mer traditionella jakten med kortbenta drivande hundar!

Checklista drevjakt på rådjur

 • En bra pejl till hunden (gör jakten otroligt mycket roligare)
 • Kombistudsare eller hagelgevär (blir ofta snabba lägen)
 • Signalfärger så vi ser varandra i skogen och slipper onödiga olyckor
 • Jaktradio, ett måste för att bedriva en säker jakt och kunna kommunicera med varandra.
 • Jaktkniv, också helt självklart att ha med sig vid all typ av jakt.

Pyrschjakt på rådjur

När det blir 16 augusti så kryper det i kroppen på de flesta jägarna, äntligen är jaktsäsongen igång!

Pyrschjakt är nog en av de jaktformer som faktiskt kräver en hel del skicklighet från jägaren och erfarenhet gör mycket för hur framgångsrik jakten blir. När vi pratar om pyrschjakt så handlar det om en kombination av vakjakt, smygjakt och i början av säsongen ofta lockjakt.

Vid den här jaktformen så spelar utrustningen en mycket större roll än vad den gör vid drevjakt. Här är vindriktning och camouflage A och O för att vara lyckosam. Ofta så börjar jag den första bockjaktsdagen med att smita fram vid lämpligt gärde där jag tidigare sett fejningar från råbock i närheten och jag vet att jag är inom reviret för en råbock som är lämplig att skjuta av.

Så egentligen börjar själva råbocksjakten redan flera veckor innan när man kan börja gå runt i skogen och kika vart reviren finns och man kan lägga upp en plan för hur bockjakten ska se ut.

När det gäller utrustning så är ett kikarsikte med bra ljusinsläpp viktigt eftersom råbockarna gärna kliver fram innan gryningen eller efter att solen gått ner. Här rekommenderar jag starkt ett kikarsikte med objektivdiameter över 44 mm, gärna 50-56mm för att få så bra ljusinsläpp som möjligt.

I kombination med kikarsikte så behövs även en schysst handkikare och då behöver vi inte lägga en förmögenhet men försök ändå att köpa en med lite bättre optik och som minst har 42 objektivdiameter.

Den här säsongen har jag kört en Hawke Frontier ED X 10×42 som fungerat helt utmärkt.

Dock så skulle jag säga att det allra viktigaste är en riktigt bra camouflage och att hålla koll på vinden.

Jag köpte min första ”Ghille suit” förra året från Widforss.se och var först lite osäker på om den inte skulle vara dryg att ha på sig men förutom att det känns lite sådär när man går in och handlar korv på Shell så är den helt fantastisk. Jag har märkt en grym skillnad i hur nära råbockarna kommer när jag lockar när jag har den på mig, och den är bekväm, lite som att ha pyjamasdress på sig.

Locka råbock

Kanske kan vara den absolut roligaste jaktformen vi har i Sverige. Tyvärr fungerar den endast ett fåtal dagar direkt i början på jakten. Allt beror på hur länge brunsten håller i sig. Vissa år kan det tyvärr vara över innan 16 augusti när bockjakten börjar.

Vi brukar ofta åka ut med en Nordik Roe och sätta oss även innan bockjakten börjar för att få lite fina bilder på råbockar när de kommer farande. Ofta går det att locka fram dem till 5-10 meter ifrån oss. Då är det inte svårt att få riktigt fina bilder även för en hobbyfotograf. Så det rekommenderas varmt om du vill stilla jaktlusten lite även när det inte är jaktsäsong.

När jag var yngre så körde vi ofta med Buttolo för att locka råbock men nu på senare år har jag helt gått över till Nordik Roe och rekommenderar er verkligen att prova den om ni inte kört den innan. För mig har det inte varit någon större succé med kontaktlätena men däremot ångest/hets-ljudet har varit rena guldgruvan för bockjakten.

Är ni intresserade så kika in den här filmen av Mikael Tham när han jagar med Nordik Roe:

Träffområde rådjur

Om vi bortser från de otroligt krokiga hornen på råbocken ovan så är det här i mitt tycke en helt perfekt träff. Här siktar vi rakt mot hjärtat på rådjuret men om vi missar lite framför eller ovanför så blir det en lungträff. Så det här är det säkraste skottet man kan skjuta och ändå lämna sig en hel del utrymme för att missa.

Mata rådjur

Om man är intresserad av viltvård och vill behålla en bra rådjursstam på sin mark så är stödutfodring en fantastiskt bra idé på vintern. Om det blir en hård vinter med besvärlig skare så har rådjuren svårt att hitta mat. Ofta så kan 40% av populationen svälta ihjäl under en hård vinter så då behöver vi hjälpa till.

Det bästa du kan utfodra med är:

 • Renfor
 • Krossat korn
 • Krossat havre
 • Ensilage
 • Torkade brännässlor
 • Frukter

Se till att sprida ut foder över flera platser på marken så att du inte lägger allt på samma plats, det är då stor risk att de mindre och svagare rådjuren inte når hela vägen dit.

Stycka Rådjur

 1. Se till att hålla det så rent som möjligt och undvik att sprida runt blodet.
 2. Skär loss bogarna, följ bogbladet hela vägen ut.
 3. Skär bort revbenen – kan max användas till malkött på rådjur, finns knappt något kött.
 4. Såga rakt ner i bäckenbenet mellan låren. Dela inte hela vägen ner utan ta bara av benet.
 5. Skär ut filéerna, följ med ryggraden hela vägen så du får med filéhuvudet på båda sidor.
 6. Vänd djuret så det ligger på mage. Följ ryggraden ner längs låret och skär loss båda låren.
 7. Nu ska vi ta rätt på sadeln. Putsa och dela mellan 3 och 4 revbenet bakifrån.
 8. Skär sedan loss framsadel/entrecoté/karré. Följ ryggraden nedåt längs revbenen och använd med fördel en liten kniv som gärna är böjd längst fram.

För utförligare instruktioner och ett fantastiskt bra filmklipp så kika på denna från Mats Olausson:

Slaktvikt Rådjur

När vi räknar ut slaktvikt så har vi tagit bort skinn, huvud, underben och tagit ur tarmarna. En typisk slaktvikt för ett rådjur ligger mellan 10-17kg beroende på storlek.

Hur smakar Rådjur?

Rådjurskött är magert, smakrikt och påminner om dovhjort i smaken. Vissa tycker att det kan bli lite för söt i smaken jämfört med annat vilt, dock så går detta att styra och kontrollera vid tillagningen.

Rådjur recept

Nu är inte jag någon kock men det här är mitt favoritrecept på rådjur och då har jag provat galet många recept. Tänk på att rådjur är väldigt magert så var du än kan tillsätta lite fett så gör det stor skillnad.

Pulled rådjur

Jag tänker att det viktigaste köksredskapet en jägare kan ha är en tryckkokare, så hoppas ni köpt en sån.

 • Skala och hacka 2 gula lökar, 4 vitlökar och bryn tillsammans med en rådjurssadel och gärna en framsadel. (går bra med vilken bit som helst men jag tar inte de finaste)
 • Kör på 2 matskedar rökt paprikapulver, 1 kryddmått svartpeppar, 1 kryddmått chilipulver, 1 kryddmått cayennepeppar (här varierar du styrkan)
 • Sen kör jag i 1 dl valfri BBQ-sås. Personligen gillar jag Johnnys BBQ-sås men finns många bra här så är helt upp till vilken smak du föredrar.
 • Sen låter du det koka upp i tryckkokaren på högsta tryck och låter det koka i ca 70 minuter.
 • Låt trycket naturligt gå ur tryckkokaren och så efter 10-15 minuter kan du ta av locket.
 • Låt det då puttra lite försiktigt och sära på köttet med två gafflar.
 • Ät i ett gott pitabröd tillsammans med lite grönsaker och en god vit kebabsås – magiskt!

Sås till rådjur

Jag har en favorit som jag måste dela med mig av, var grymt skeptisk till denna innan jag provade den hemma hos en bekant. Han refererade till såsen som en mörk pepparsås och passar helt perfekt till rådjur.

 • 4 dl mörk oxbuljong
 • 2 tsk mörk balsamvinäger
 • 1 tsk tomatpuré
 • 1 tsk soya
 • en halv tesked svartpeppar
 • en halv tesked rosépeppar
 • 1 kryddmått grönpeppar
 • 2 dl grädde (riktig vispgrädde)
 • Salt
 • en nypa socker

Detta gör du med fördel i samma panna som du precis stekt rådjursfiléerna i.

FAQ

Här är de vanligaste frågorna avseende rådjur.

Var hittar man en trofésköld för rådjur?

Jag föredrar alla dagar i veckan en riktig bogmontering för alla typer av vilt, men det kostar ju skjortan (minst 10 000kr) och då är trofésköldar ett riktigt bra alternativ. Jag brukar köra med dessa trofésköldar från PNjakt.

De är billiga och ändå rätt snygga och funktionella. I mitt tycke är det enda viktiga här att köra samma trofésköld till alla skallar så det inte blir ett för spretigt utseende på troféväggen och så är det lätt när man kan använda samma skruvskalle hela tiden.

Äter rådjur pelargoner?

Ja utan att ens tveka en sekund. Det enda riktigt bra tipset jag fått för att motverka att rådjur ska äta upp mina rosor eller pelargoner är att lägga på Blodmjöl. Det är mjöl som innehåller gamla slaktrester från djur och fungerar alldeles utmärkt för att hålla bort rådjuren.

Trofébedömning Rådjur – Hur går det till?

Välutvecklade och praktfulla horn signalerar status och fertilitet hos ett Rådjur. Hornen förnyas årligen inför brunsen och faller sedan av. För varje nytt år så blir det nya horn och de blir allt större och grövre. När rådjuret nått sin bästa ålder så kulminerar hornutvecklingen för att sedan bli mindre igen. Äldre råbockar med mindre horn kallas därför returbockar.

Det finns regler som är formulerade av internationella jaktrådet CIC (Conseil international de la chasse) för vad som är en ”fin trofé”. De sätter upp riktlinjer för alla typer av hjortdjur. Allt från älg, kron- och dovhjort till rådjur.

Troféerna poängsätts efter en skala och kan belönas med brons-, silver- eller guldmedalj. Vilket då blir bronsbock, silverbock eller guldbock som du säkert hört talas om.

Råbockshorn bedöms framförallt efter dessa faktorer:

 • Vikten: ju tryngre de är desto mer poäng.
 • Skönhet: färg är viktigt (ska vara så mörk och glänsande som möjligt).
 • Pärlning (ska vara så mycket som möjligt)
 • Rosor (ska vara så kraftiga som möjligt i nederkant).
 • Utlägget är också viktigt (spännvidden av hornen).
 • Taggspetsar (ju skarpare och mer glänsande desto bättre)
 • Stånglängden, det vill säga själva höjden av hornen.

Här kan ni se en film från svenska jägarförbundet när de bedömer rådjurshorn.

Bleka rådjurshorn – hur gör man?

 1. Flå av skinnet från rådjurshuvudet.
 2. Lägg sedan hela skallen i kokande vatten, detta för att göra det lättare att få bort resterna.
 3. Nu sågar och kapar vi skallen – detta blir mycket lättare med en trofésåg
 4. Plocka sedan bort alla köttrester som sitter kvar, ofta behöver du skrapa lite för att det ska gå bort helt.
 5. Täck sedan själva hornen med aluminiumfolie för att undvika missfärgning vid blekning.
 6. Linda sedan själva skallen med servetter/papper som är bra på att hålla vätska.
 7. Häll på väteperoxid och låt skallarna ligga i 2 dagar.
 8. Färdig! Då är det bara dags för montering på trofésköldarna.

Här är en bra video som visar på hur man bleker rådjursskallar och även monterar på trofésköld. De har väldigt hög halvrisig musik genom klippet så var beredd med volymen.

Rådjur på engelska?

Roe deer och Roebuck är den korrekta engelska termen för vår typ av europeiska rådjur. Däremot så jagar många i USA White-tail deer, mule deer och andra typer av rådjur. Så när amerikaner pratar om deer är det alltså inte vår typ av rådjur de menar. Kan vara bra att känna till.

Kört på rådjur – vad gör man?

Det är absolut vanligast att köra på rådjur i början av augusti och slutet av juli. Det handlar allt som oftast om rådjur som brunstar och därför inte riktigt är lika uppmärksamma som vanligt.

 1. Varna andra trafikanter: Sätt på varningsblnkers och placera ut varningstriangel ett par hundra meter före olycksplatsen i det körfält där olyckan inträffat.
 2. Hjälp eventuella skadade.
 3. Markera olycksplatsen i vägkanten med markeringsremsa eller något annat, till exempel en platspåse. Markeringen som man är skyldig att sätta upp enligt lag, ska sitta på den sida där djuret försvann.
 4. Om djuret ligger kvar på vägen kan man dra det till sidan om det går. Skadade djur kan fara upp – gå därför inte framför dem. Gå inte heller för nära ett påkört rovdjur eller vildsvin.
 5. Kontakta polisen genom att ringa 112.
 6. Lämna vägbeskrivning. Nolla trippmätaren om du till exempel måste köra iväg för att ringa, så blir det lättare att beskriva vart olyckan har inträffat (eller lägga till platsen olyckan inträffade på google maps för o få koordinater)
 7. Nästa gång så ser du till att ha med dig reflexväst och markeringsremsa om du inte redan hade det

Rådjur spår – hur ser dem ut?

Om du dyker på dessa spår i leran eller snön så vet du att du haft rådjur framme. Det kan dock vara i princip omöjligt att skilja mellan en mindre dovhjort och ett stort rådjur.

Spåren är mellan 4.5 cm i längd och 3.0 cm i bredd.

Är det en dovhjort så brukar spåren vara mellan 5 – 8 cm i längd och 3.5 – 5 cm i bredd.

Lämna en kommentar