Jaktvapen – Vad ska jag köpa? Stor guide och test!

Om ni väljer att köpa produkter från PNjakt.se som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå!


Jag är ingen vapenexpert eller vapenhandlare utan den här guiden och testet är helt från mina egna erfarenheter som jägare och hobbyskytt, så förvänta er inte för ingående ballistiska analyser här. Det jag utgår ifrån är helt enkelt funktion vid jakt och hur vapnet känns och hur det har fungerat för mig.

Jag förutsätter att många som kommer läsa detta är helt nyblivna jägare och har precis klarat av jägarexamen – grymt jobbat! Ni andra är givetvis precis lika välkomna. Det jag kommer gå igenom i den här artikeln är hur man väljer ett jaktvapen och vad man bör tänka på.

Val av jaktvapen

Först bör du ta dig en funderare över vilken typ av jakt du kommer att bedriva. Är det framförallt pyrschjakt? drevjakt med jaktlag? älgjakt med ställande hund? eller andjakt med apporterande hund? Det här spelar stor roll för vilken typ av jaktvapen du bör införskaffa dig och vilken kaliber, kikarsikte och ammunition du ska välja. Jag ska försöka mig på en liten lista här som förhoppningsvis underlättar lite.

  • Pyrschjakt: De flesta föredrar en studsare i klass 1 t ex en 6.5mm. Extremt bra precision och tillräckligt kraftfullt för dovhjort och älg men inte för tung för rådjur.
  • Drevjakt: Här beror det på om du har en snabb stöthund likt wachtel eller kortbent drivande hund som drever/tax och hur markerna ser ut. Men vid snabba skott och rådjur så väljer många hagelgevär. Är det däremot lite lugnare tempo så fungerar en vanlig studsare eller halvautomat utmärkt. Tänk bara på att använda lågförstorande kikarsikte eller en aimpoint för bästa resultat.
  • Hundförare: Ofta föredrar hundförare en bössa som har lite grövre kaliber och gärna en kombi där ena pipan är vanlig kula och den andra hagelgevär. Anledningen till detta är att hundförare ofta hamnar i skottläge på kortare håll och i mer buskage så de vill ha en grövre kaliber där inte kulbanan påverkas lika mycket av att träffa lite gräs eller liknande. 8×57 JS, 30-06 och 9,3×62 är vanliga kalibrar för hundförarbössor. Själv föredrar jag en lätt och kort bössa med syntetkolv likt Sako A7 som är ett riktigt prisvärt alternativ. En riktigt fin kombi är Blaser BBF 95 som kostar en aning för mycket i mitt tycke men har man pengarna är det en helt magisk bössa.
  • Älgjakt: Är det mer renodlad älgjakt du är med på och oftast står som pass-skytt så är ett säkert val en gammal hederlig 30-06 eller den nu så populära kalibern .308 win. De är båda klass 1 givetvis och föredrar du lite mer kraft så hade jag valt 30-06 men föredrar du lite mindre rekyl så kör på en .308. Båda kalibrarna finns i nästan alla vapenmodeller så här finns det många olika bössor att välja mellan.

Vad behöver man kika på när man köper ett jaktvapen?

Det som kan vara lite lurigt att vara med på innan man köpt sitt första vapen är framförallt hur många olika tillbehör som är ”nödvändiga” för att underlätta sitt eget skytte och komfort.

Grundläggande på ett modernt funktionellt jaktvapen:

  • Gängad pipa
  • Goda möjligheter för fästen
  • Justerbar kolv och kolvkam

Gängad pipa

Det känns väldigt 90-tal idag att inte ha en gängad pipa med möjlighet till ljuddämpare eller rekylbroms. Jag ser absolut ingen som helst anledning att man skulle köpa en pipa som är ogängad eller inte göra det direkt vid köpet. Du kommer ångra dig bittert om du inte gör det. Framförallt så skonar du dina jaktkamrater, dig själv och era jakthundar från onödiga hörselskador – så köp ljuddämpare!

Ett tips här är att gänga så många av dina vapen som möjligt med samma dimension så du kan byta ljuddämpare och mynningsbroms mellan vapnen beroende på vad du behöver för stunden.

Jag rekommenderar Stalon XE108 och egentligen alla Stalons ljuddämpare jag provat har varit riktigt bra och deras mynningsbroms är också kanonbra. Nu ska det villigt erkännas att jag inte provat massor med olika tillverkare av ljuddämpare men av de jag provat så har Stalon varit bäst, och är nog det märke de flesta använder vad man ser ute på jakter i alla fall.

Goda möjligheter för fästen

Det här tyckte jag verkligen var en total djungel i början, folk pratade om snabbfästen för kikarsikten, QR-ringar, skenor och det kändes allmänt hopplöst att försöka förstå något alls. Här skulle jag göra det enkelt för mig, köp enbart fästen av ett system. Jag kör bara picatinny / weaver t ex. Jag misstänker att det här är vanligast men låter det vara osagt.

Det innebär att jag köper vapen som har en färdigmonterad skena i picatinny-modell eller så får man skruva på en sådan skena. På bilden här kan ni se en picatinny-skena som sitter som standard på Tikka T3x som vi kommer prata om lite mer senare.

Alla fästen jag sedan köper för kikarsikten, IR-lampor och eftersökslampor, bipods osv vet jag att jag ska ha i modell weaver/picatinny för att de ska fungera bra för mig och så kan jag byta dessa mellan mina olika jaktvapen. Kom ihåg här att det är smidigt att ta en picatinnyskena med lite höjd och klackar på om du tänkt använda nightvision eller termiska kikarsikten på din bössa för vildsvinsjakt.

Justerbar kolv och kolvkam

Gör inte misstaget jag gjorde här, jag köpte ett helt ”naket” jaktvapen det första jag köpte, det innebar att jag senare fick gänga pipan och ordna en kolvkamsförhöjning i efterhand och det kostade mycket mer än det skulle ha gjort att köpa modellen som redan hade dessa förmonterade.

Du kommer att behöva justera kolvkammen när du byter mellan olika kikarsikten och sannolikheten att bössan original passar dig helt 100% är extremt osannolik så gör absolut inte misstaget att köpa en studsare utan justeringsmöjligheter, och nuförtiden är det många som köper höj och sänkbar kolvkam även till hagelgevär. Det finns flera löstagbara kolvkamshöjare på marknaden men det blir aldrig riktigt bra i min erfarenhet utan du behöver lämna in bössan till en vapensmed för att få det monterat.

Begagnat jaktvapen?

Det kan vara ett riktigt bra alternativ och många av oss har nog ärvt jaktvapen från föräldrar och givetvis är affektionsvärdet extra i dessa bössor. Jag skulle dock beakta ovanstående tre kriterier innan jag gör valet att handla ett begagnat vapen. Tänk på att de ofta inte har samma justeringsmöjligheter som dagens jaktvapen och de behöver gängas och ofta monteras ny skena för fästen osv. Det kan dock vara helt fantastiska vapen som skjuter minst lika bra som modernare alternatv – men det tillkommer mycket kostnader!

Bästa jaktvapen för nybörjare

Tikka T3x

Vi har skrivit om den förut men för oss är det här ett självklart val. Ska du ha ditt vapen till ”lite allt möjligt” och vill att ”den ska funka bra till allt” och samtidigt inte vill lägga en förmögenhet. Då är vår absoluta favorit en Tikka T3x.

Vi har skrivit en utförlig guide om Tikkan här på bloggen redan så kika gärna in den. Här skulle vi starkt rekommendera att ni köper PNjakts jaktvapen paket där du får med kikarsikte och ljuddämpare samt att du har justeringsmöjligheter på Tikkan. Enda du behöver köpa till är ammunition sen är det bara att ge dig ut i skogen. Många brukar prata om Tikka T3x som den bössa som skjuter allra bäst ”direkt ur kartong” och hur galet pålitlig den är. Tikka T3x är lite VM94s Håkan Mild om man ska göra nån slags jämförelse värd namnet.

Bästa jaktvapen mellanklass

Sako S20 Hunter

Det låter kanske dumt att kalla Sako S20 Hunter för mellanklass, den här studsaren håller absolut yttersta världsklass och är verkligen inte någon kompromiss utan köper du den så kommer du ha ett fantastiskt jaktvapen under många år som har i princip allt du kan önska dig. Det som skiljer den här bössan från Tikkan ovan är egentligen tumhålskolven och vad jag upplever som en skönare avtryckare. Givetvis väljer du även här att köpa paketet där allt ingår så du slipper extrakostnader efter. Hos PNjakt kan du köpa hela paketet med ljuddämpare och kikarsikte för strax under 30

Bästa jaktvapen premium

Blaser R8

Det går inte att titta på ett jaktprogram eller ens öppna upp youtube utan att se en jägare som håller i en Blaser R8. Förmodligen har de gjort en grymt bra marknadsföring i kombination med att det är ett fantastiskt gevär. Här finns det en hel uppsjö av olika modeller att välja mellan då det är att betrakta som ett ”plattforms-vapen” där nästan alla delar går att byta ut och välja och vraka mellan.

Jag tycker att Blaser R8 påminner mycket om Sako S20 så är du lite budgetkänslig så är det helt klart det rimligare alternativet. Men om du vill ha det absolut bästa så är Blaser R8 helt klart något för dig. Du hittar alla modeller här hos PNjakt men räkna med att priset börjar runt 47000kr och uppåt.

Bästa jaktvapen halvautomat

Det här har fått bli en egen kategori eftersom inte alla tycker om halvautomater, jag är dock inte en av dom utan jag tycker att en halvautomat i kombination med en aimpoint kan vara det roligaste som finns att jaga med på drevjakt.

Browning Bar Mk3

När det kommer till halvautomater så finns det inget bättre märke och tillverkare än Browning. De har flera modeller som påminner om varandra och är halvautomater, egentligen har jag inget emot någon av dom utan de är riktigt bra jaktvapen allihop som jag provat. Mitt stora bekymmer är att det saknas kolvkamsförhöjning men annars är det här det närmaste perfektion när det kommer till halvautomater. Jag har även en stor kärlek till Browning BAR Match som ofta följer med ut på jakt. Den här skönheten ligger strax över 16000kr hos PNjakt.se

Skitjakt på er!