Tält – Hur du väljer rätt tält | Tips & Test

Om ni väljer att köpa produkter som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå.


Det finns få ord som är så laddade som ”Vi kanske skulle ta och tälta?” här handlar allt om kontext och vem som säger orden. När jag var ung så betydde det här att vi knökade in oss hela familjen i ett tält för 2 utan ventilation på en liten ö och när man vaknade var luften där inne som något gud hade glömt för flera år sedan.

Sen i tonåren så blev det festivaler och även om minnet därifrån är aningen dämpat så påminner det mycket om upplevelsen från barndomen. Däremot så har jag på senare år haft helt magiska upplevelser i tält och jag skulle säga att mycket av det här handlar om att förstå vilket tält man ska köpa och framförallt hur man faktiskt sätter upp och använder ett tält – det är inte lika självklart alla gånger.

Så i den här artikeln kommer jag försöka guida er på rätt väg i tältdjungeln och förhoppningsvis kommer ni i slutet veta precis vilket tält som är rätt!

Vilka olika typer av tält finns det?

  • Kupoltält
  • Tunneltält
  • Vandringstält / Trekkingtält
  • Tipi tält / Tältkåta
  • Popup tält
  • Enmanstält
  • Tarp
  • UV tält
  • Uppblåsbara tält / Lufttält
  • Militärtält

Kupoltält

Förmodligen det populäraste tältet bland vanliga campare, här har du ofta två eller tre tältpinnar som böjer sig över toppen för att forma själva kupolformen. Har du tre tältpinnar får tältet en mer hexagonal form. Det är riktigt bra med utrymme inne i kupoltält, med tanke på att de bygger så pass bra på höjden så upplever man de ofta som luftiga invändigt.

Jag är en stor förespråkade av kupoltält som festivaltält eller när barn ska tälta, det är extremt enkelt att sätta upp ett kupoltält och det är nästan självbärande så fort du har fått i de 2-3 tältpinnarna som agerar stomme. Kupoltält är också helt suveränt när du inte kan slå ner tältpinnarna i marken, som när det blir sandigt eller klippor under.

En stor nackdel med kupoltält är vikten i förhållande till antalet personer du får plats i tältet. Det här är inte det lämpligaste tältet för den långa vandringen utan är mer ett bekvämt familjetält eller till festivalen. När du väl har fått i de bärande kupolpinnarna i tältet så kan du faktiskt bära runt tältet för att hitta en lämplig plats att slå fast det i marken. Tältet du ser på bilden heter Primus Bifrost H4 och är ett kupoltält lämpligt för 4 personer och finns att köpa här.


Tunneltält

Ett av de lättaste tältmodellerna med tanke på hur mycket yta du faktiskt får ut och har en praktiskt form för att kunna få så många sovplatser som möjligt. Består oftast av två till tre tvärgående bågar som spänner om tältduken. Kortsidorna måste förankras i marken innan stabilitet uppstår. Lätt att montera tack vare att du inte behöver korsa några utav bågarna.

Lätt att hitta billiga tält som är tunneltält men ändå är relativt stora och den enda riktiga nackdelen är att vid regn och kondens så behöver tältet spännas upp då det ofta hänger ner under de omständigheterna.

Tunneltält är helt klar #1 valet om du ska tälta med hela familjen, släkten eller kompisskaran. Fungerar också bra även om det blåser rejält till skillnad mot kupoltältet som tar ganska mycket stryk tack vare sin form. Tunneltältet ni ser på bilden här är ett Vaude Arco XT 3p och finns att köpa här.


Vandringstält / Trekkingtält

Det här är helt enkelt ett samlingsnamn på de tält som är skräddarsydda för att vara helt optimala för dig som ge dig ut på långa turer och behöver ett tält som klarar av riktigt usla och stenhårda förhållanden men ändå inte vill bära med dig för mycket.

Ett bra vandringstält ska du kunna ha i ryggsäcken eller packa ner i en kanot eller kajak. Det här är ofta helt ideala tält för fiskeresan eller jaktturen på fjället.

Så själva formen på ett vandringstält är ofta samma som ett tunneltält eller vandringstält men det är lättare och mer anpassat för att klara hårt klimat och ofta väsentligt dyrare än den ”vanliga varianten”. Tältet ni ser på bilden här är ett VAUDE Hogan UL 2P som har användarbetyg 5/5 och är ett tresäsongstält för vandring. Finns att köpa här hos outdoorexperten – rekommenderas varmt!


Tipi tält / Tältkåta

Förmodligen den mest tidlösa designen på tält och är de tält som fortfarnade idag används av scouter världen över. Fungerar utmärkt för expeditioner och familjeturer och till skillnad mot de flesta modernare tält så har du här möjlighet att sätta in en kamin eller öppen eld för matlagning och myskänsla. Enligt mig så finns det inget tält som är så behagligt att vara i och umgås som en tältkåta, klimatet blir helt annorlunda invändigt än i andra tält tack vare skorstenseffekten och ventilationsmöjligheterna.

Lite meckigare att sätta upp och montera, en erfaren person brukar sätta upp en tältkåta på cirka 5 minuter så för oss som inte gör det varje dag så hade jag räknat med ca 15-20 minuter.

Det finns alla möjliga typer av tillbehör till tältkåtor idag och i princip alla tältkåtor är öppningsbara i toppen för rök och ventilation samt har en öppning i botten för eldning eller köldgrop. Tältkåtor är också oftare utformade för större sällskap än vad övriga tält är. Så vill du ha ett femmannatält eller sexmannatält så bör du kika på tipi tält eller tältkåta som det kallas. Tältet ni ser på bilden här är ett HELSPORT Finnmark 6-8 som är en Tältkåta för 6-8 personer och finns att köpa här.


Popup tält

Jag tror inte det här undgått någon vilken hype det varit de senaste åren kring popup tält och hur fruktansvärt praktiskt det är när man bara vill ha ett tält utan att behöva sätta upp det och krångla. Du har bokstavligt talat ett färdigt tält på nån sekund, det enda du behöver göra är att släppa på spärren.

Sen kan det vara bra att säkerställa så det inte blåser för mycket innan man gör det som ni ser i GIF:en här. Men det här är i min värld det ultimata alternativet för barn som vill tälta eller om du har en tonåring som ska på festival eller helt enkelt inte är speciellt intresserad av att montera ihop ett stort tält.

Det ska dock sägas att det här är långt ifrån de bästa tälten på marknaden utan pop up tälten är inte ett vettigt alternativ om du avser få bra sömn och är ute på vandring eller tur, då behöver du titta på övriga tältmodeller. Väldigt få av de ”seriösa” tillverkarna av tält ger sig på pop up tält utan det är oftast något du kan köpa på Jula, Clas Ohlson eller Biltema eller annan mer budgetvänlig butik. Jag försöker inte att såga pop up tält här utan tycker de har en grymt bra funktion men inte för oss som vill ut i vildmarken.

Tänk också på att pop up tält är rätt besvärliga att få ihop så träna på att packa ihop pop up tältet innan festivalen om du inte vill åka hem med det på taket.


Enmanstält / Bivy / Bivacksäckar

Vill du bara vara för dig själv en stund? Vilken himla tur att det finns grymt bra produkter för oss som tycker om att tälta själva och även de som tycker om långa ensamvandringar.

Personligen så föredrar jag ett regelrätt enmanstält då jag får lite klaustrofobi i Bivy säckar och bivacksäckar. Jag har länge kört ett EXPED VELA I Extreme som jag är galet nöjd med. Det har färgkodade dragkedjor som lyser i mörker och massor med meshfickor invändigt i tältet så det är utmärkt förvaring. Rekommenderas starkt om ni letar efter ett enmanstält. Finns att köpa här.

Dock så är Bivy säckar otroligt mycket smidigare att ha med sig och många förespråkar dess storhet. Det är mest hårda grabbar och tjejer som kör med Bivy för de klarar riktigt tuffa klimat och är enkla att packa ner i ryggsäcken. Så jag har några vänner som alltid envisas med att köra Bivy och de rekommenderar starkt MSR E-Bivy som ni ser här på bilden.


Tarp

Nu börjar vi gå ner riktigt till basics, en tarp är väl egentligen det bästa du kan ha med dig när du ska ut på fjället eller i skogen. Den går att använda till hur många olika saker som helst men här ska vi framförallt titta på den som ett bra alternativ till ett tält. En tarp är mycket lättare än ett tält då den inte har någon stomme.

Jag föredrar dock att ha med mig en tarp och ett tält, då använder jag tarpen som en absid till mitt tält. Absid är ett ”tältord” för vestibul/farstukvist. Det gör att jag håller all packning skyddad från väder och vind utan att behöva ta in det i tältet.

Det finns många kreativa sätt att montera och sätta upp en tarp för att få bra övernattningsmöjligheter. En tarp man köper brukar vara förberedd med hål och du får med dig knutfria linor och är helt regnskyddade. Jag har på senaste tiden kört med EXPED SOLO TARP som är för 1-2 personer och är helnöjd. Du kan köpa den här.


UV tält

Uppenbarligen är det många som söker på UV tält och förmodligen så är tanken här att man vill ha ett babytält eller strandtält som ska skydda mot strålning från solen på sommaren. Jag skulle starkt rekommendera att köpa ett UV tält som inte är minimalt och endast täcker bebisen utan köp ett lite större så ni också kan krypa in i det. För är ruskigt skönt att få en stund i skuggan även för oss vuxna. UV tältet ni ser på bilden heter Jack Wolfskin Beach Shelter III och har ett UV skydd på 50+

Och absolut det är viktigt att tänka på för oss som är ute och campar eller vandrar i skog och mark också. UV Strålning är totalt livsfarligt för bebisar men är en långsiktig katastrof för våra prylar också tyvärr.

Varje säsong minst så se till att behandla era tält, sovsäckar och ryggsäckar med UV-skydd. Jag brukar använda mig av Gear Guard Eco. Bara att tvätta av utrustningen och spruta på sen vänta i 12 timmar sen är det färdigt. Det finns att köpa här.


Uppblåsbara tält / Lufttält

Det här är det ultimata alternativet för dig som tycker om utrymme och gärna vill slippa allt vad olika tältbågar heter. Här blåser du helt enkelt upp hela konstruktionen med en pump. Det går i princip inte att misslyckas.

Det finns helt enorma uppblåsbara tält som används nästan mer som sommarstugor när man åker runt på campingar och så finns det mycket mindre som du enkelt blåser upp med en handpump. Jag tycker personligen att det här kanske är ett av de mest bekväma sätten att tälta. Ofta får du ståhöjd eller näst intill ståhöjd i ett uppblåsbart tält.

Däremot så är det här ingenting för dig som ska vandra långt och där sovplatsen inte är det absolut mest primära. Ska du dock ta bilen till en fiskeresa och endast behöver gå någon kilometer så finns det knappt en bättre lösning än det här. De väger ofta runt 4-10kg så det är absolut ingen lättviktare. Jag har provat HEIMPLANET Nias Cairo Camo som var helt fantastiskt när vi var på fiskeresa för att fiska lax förra året. Rekommenderas varmt och ni hittar det här.


Militärtält

Många är på jakt efter svenska försvarets miltärtält 20 och militärtält 12. Om du har ett exemplar så kan de i dagsläget sälja i bra kondition för upp till 20000kr. De är otroligt praktiska och du kan vara mellan 12-20 personer i tältet (därav namnet). Det klassiska är att de är utrustade med en 44 spis som värmer upp hela tältet. De finns inte att köpa nya vad jag hittat utan man får leta efter begagnade eller köpa sig något liknande.

Om du skulle leta efter en mer modern lösning så är min rekommendation att du kikar på Tentipi Zirkon 15 Bp eller liknande Tältkåta, de påminner mycket om militärtält och är dimensionerade för 15 personer.

Givetvis kan du elda i både kamin eller öppen eld om du skulle vilja. Du justerar ventilmössan utan att ens behöva lämna sovsäcken. Så de gamla militärtälten är inte bättre på alla sätt kan jag lova.

Finns att köpa här.


Prylar som gör tältlivet till ett lyxliv (nästan)

Du har införskaffat dig ett läckert tält från xxl eller hilleberg och nu är det dags att ge sig ut i skogen? Du upptäcker till ditt förtret att du glömt trangiaköket hemma och du trodde mobillampan skulle räcka utmärkt som mysbelysning?

Så ungarna är hungriga och galet irriterande medans du försöker dra ihop lite ved som är blöt så ni kan grilla lite korv du hittat längst ner i ryggan? Oroa dig inte, här är några klockrena prylar som gör livet lite lättare:

Ja men visst, ska man lyxa till det i tältet så är det lika bra att göra det ordentligt. Här är en helt fantastisk kamin för tält som även går alldeles utmärkt att använda i åtelkojor och liknande. Helt fantastisk i en tältkåta. Finns att köpa här hos Outdoorexperten. Den har 5 av 5 i användarbetyg och väger nätta 14kg.

Och tro mig att du kommer vilja ha belysning när ni väl kommer fram till tältplatsen, och du vet precis lika väl som jag att ungarna kommer vilja ha med sig surfplatta och mobiltelefon, i ärlighetens namn så har du nog det också trots att det här var en chans att komma ifrån ”sociala medier” så finurligt nog så har den här lampan inbyggd USB-laddare.

Den är återuppladdningsbar och du hänger enkelt upp den var som helst med dubbelkroksöglorna som sitter på den och den har ställbara ben om du vill ha den som bordslampa. Du kan köpa den här.

På riktigt älskling! har du tagit med dig hela köket? Nej såklart du inte har gjort men däremot har du varit en grymt smart och en väl förberedd familjeförsörjare som köpt på dig det absolut bästa Trangia köket du kan hitta utan att behöva säga upp barnens livförsäkring.

Det här trangiaköket heter Trangia 25-5 UL och är ett stormkök med gasolbrännare. Helt fantastiskt bra och du kan köpa det här.

Hoppas att ni uppskattat guiden och ha det fantastiskt i skogen i sommar!