Vildsvin – JaktGuide med tips & fakta!

Om ni väljer att köpa produkter som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå.

Vildsvin i Sverige var för några år sedan en nyhet, idag finns de i nästan överflöd i hela södra och mellersta Sverige. Det är inte alls roligt för svenskt jordbruk och bönder då de förstör mängder med grödor. Enligt LRFs undersökning bland sina medlemmar så uppger 70% av jordbrukarna att de har haft vildsvinsskador på senaste tiden som markant påverkat deras livsnäring.

Den starka tillväxten på vildsvin är långt ifrån bara negativ, för oss som sysslar med jakt är det otroligt roligt med ett nytt storvilt nu när älgstammen knappt existerar och Sveaskog vill decimera den ännu mer. För skogsbolagen har inte några större problem med vildsvin utan det är framförallt böndernas bekymmer.

Den här artikeln kommer att bli lång men hoppa mellan de olika avsnitten i innehållsförteckningen, det är inte meningen att du ska behöva läsa uppifrån och ner.

Det är helt enkelt svinroligt att jaga vildsvin och det är ofta det första viltet en ny jägare fäller i Sverige idag tack vare de metoder som tillåts vid jakten av vildsvin (som inte är tillåtna vid annan typ av vilt)

Vildsvin fakta

Vildsvin vikt

En sugga ligger runt 80 – 140 kg beroende på hur god tillgång det är på mat i området. En Galt ligger mellan 90 – 225kg som fullvuxen.

Här finns det dock ett stort spann, ibland stöter man på vildsvin som är så stora så man inte tror det är sant, det ser mer ut som en fullvuxen häst än ett vildsvin. Det beror mycket på gener och hur mycket utfodring som sker på markerna. Om de har tillgång till mycket energirik kost så blir de ofta riktigt stora.

Världens största vildsvin?

Det här är Monster pig eller Hogzilla som den brukar kallas. Det är minst sagt oklart om det här rekordet stämmer. Vildsvinet vägde nästan 500kg (477kg) och mätte 2.84m i längd. Enligt historien så sköt en 11 pojke vid namn Jamison Stone den.

De största jag har hört talas om i Sverige ligger runt 250 kg, men det finns säkert större galtar där ute i skogarna.

Hur snabba är vildsvin?

Vildsvin kan springa så snabbt som upp emot 50km/h.

Tro mig ni vill inte ha en galt på 200kg som springer efter er i 50km/h, för man har verkligen inte en chans att hinna ifrån dem. Det finurliga här är ju att de aldrig springer efter människor utan enda risken ni har att bli träffade är om ni kommer i närheten av ett skadeskjutet vildsvin eller om ni råkar gå på ett i skogen som ligger och tar sig en lur.

Hur könsbestämmer man vildsvin?

Det är riktigt svårt att könsbestämma vildsvin, ibland kan det vara helt hopplöst att avgöra om man siktar på en sugga eller en galt. Det kan i vissa situationer och när man har bra ljus vara helt självklart men har man lite skymd sikt och det är lite mörkt ute så är det nästan hopplöst ibland.

Jag brukar titta på följande för att avgöra vilket kön det är på vildsvinet:

 • Har den en aggressiv kroppsform? Då är det förmodligen en galt.
 • Ser den mer ut som en tunna på 4 ben och ser ”snällare ut”? Då är det förmodligen en sugga.
 • Har den stora synliga betar? Kan vara tecken på galt men många suggor har också betar. (oftast kortare dock)
 • Har den en pensel under buken? Då är det en galt (men kan vara jättesvårt att se)
 • Har den pungkulor? Ja då är det garanterat en galt! Kan synas bra bakifrån på vissa individer.
 • Har den puckel på ryggen? Ja då är det förmodligen en galt.

Vi skjuter inga suggor alls hos oss så därför skjuter jag inga vildsvin som inte är brungrisar om jag inte är helt 100% säker på att det är en galt, och generellt så tycker jag inte stora galtar brukar smaka lika gott så jag undviker ofta att skjuta dessa helt. Det är ofta det blir skjutet fel vildsvin tack vare att det är så otroligt svårt att könsbestämma. Det är ofta svårt att säga vilket kön det är när man sitter i lugn och ro och tittar på en åtel – tänk er då hur svårt det är på drevjakt efter vildsvin när de kommer fort i skogen.

Trikiner i Vildsvin (Var är bäst att beställa prov?)

Allt vildsvinskött måste testas för trikiner innan det konsumeras. Det beror på att vildsvin äter andra djur och kadaver (de är allätare). När man äter kött som är infekterat med trikiner så får man i sig små maskar eller ägg av maskarna. De här trikinmaskarna/trikinlarverna är ca 1 millimeter långa (men omöjliga att se med ögat för de är ihoprullade).

När man sedan äter köttet och det kommer ner i magsyran så frigörs de här trikinlarverna och på några dagar så har man 1000-tals maskar som är 1-4 mm långa som tar sig via lymfan ut i hela kroppen. Till slut så får man andnöd om man inte får hjälp. Så var noga att testa ALLT vildsvinskött (och björn).

Jag testar alltid mitt kött hos Vidilab.se, de har riktigt snabb och billig service, så det rekommenderas!

Vad äter vildsvin?

Det är nästan lättare att lista vad vildsvin inte äter för de är riktigt matglada! Det absolut bästa som vildsvin vet är ekollon, även om man matar med majs eller i princip prinsesstårta så kommer de ändå böka upp nedanför varenda ek man ser, de är helt enkelt galna i ekollon.

De äter också gärna rötter, fallfrukter, hasselnötter och tistlar. När det börjas vankas höst så äter de mycket frön och frukter och tar sig då gärna an odlade grödor och sådd på fälten.

Det är inte mycket saker de inte äter som sagt, när andan faller på så kniper de gärna daggmaskar, insektslarver, gnagare, ägg och fågelungar. De äter ungefär 5 kg mat om dagen och en brungris äter ungefär hälften så mycket. Det är inte ovanligt att de äter så mycket att de inte kan röra sig utan blir liggandes för att smälta ner käket.

Är vildsvin farliga?

Ja, om du kommer nära och de upplever att du är ett hot så kan de absolut vara farliga. De skadar många jakthundar och jägare under ett år. De är dock inte farliga för ”vanligt folk” som är ute på promenad om du inte har en otrolig otur och springer på ett vildsvin som du kliver på under nån granruska eller liknande. Oftast så springer de bara så fort du ens kommer i närheten.

I den här filmen så ser ni risken med vildsvin som hamnar i stressade situationer. Det här skulle inte hända om inte vildsvinet redan var påskjutet eller stressat av hundar. Så man behöver absolut inte vara orolig för att ge sig ut i skogen för vildsvinens skull. Däremot så bör man vara försiktig vid eftersök på vildsvin och liknande. Och se till att man har en hund som tränad för att jaga vildsvin så den inte tar för mycket stryk.

Vildsvin läte / Hur låter vildsvin?

De grymtar och skriker gärna, ofta när man sitter vid åteln och väntar så börjar man höra grymtande i skogen kring åteln innan grisarna har kommit fram. Då är det ofta försiktiga lågmälda grymt. När de väl är framme och brottas och busar med varandra så brukar det bli mycket mer intensivt och de nästan skriker och jagar vandra. Här är ett exempel på hur deras grymt kan låta.

Spillning vildsvin

Spillning från gris kan ofta se ut som mänsklig ”spillning” fast mycket mörkare och mer i klumpar. Storleken på vildsvinets spillning brukar vara runt 5 centimeter breda och 10 centimeter långa. Givetvis beror det här på hur stort vildsvinet är och vad den har ätit på senaste tiden men generellt sätt så ser de ut som ovan bild eller lite torrare eller fuktigare.

Hur jagar man vildsvin?

Generellt sett så när vi jagar vildsvin är det bra att ha koll på vildsvinens styrkor och svagheter. De är i förhållande till annat vilt otroligt matglada och är relativt enkelt att mata fram vildsvin till en åtel. Vilsvin har ett fantastiskt luktsinne, skaplig hörsel och relativt usel syn om vi jämför med annat vilt. En kronhjort kan se på 2 kilometer när man petar sig i näsan, vildsvin däremot har stått och tittat på mig när jag smygit in i åtelkojan utan att reagera. Däremot är de som sagt otroligt känsliga för vittring så ligger lukten på i ryggen är man chanslös om man inte sitter i en helt sluten koja.

Träffbild vildsvin

Utan tvekan är det hjärta och lungor vi bör sikta på när vi ska skjuta vildsvin, det finns egentligen ingen situation som är försvarbar att sikta mot huvudet. Jag har varit med på många eftersök där vildsvin saknar käkar eller blivit skjutna långt fram i huvudet och ser helt förstörda ut. De överlever länge och ser onekligen ut att lida, dock så är det ett ypperligt avfångningsskott om ett sådant är nödvändigt.

Det är inte enkelt att skjuta vildsvin ens på åtel om vi pratar om primärt brungrisar, det är inte ovanligt att de vänder kvickt eller springer en liten rusch. Råkar man skjuta precis när det händer så kommer du hamna 10 cm eller mer ifrån där du siktar. Den ”vingelmånen” tillåter egentligen bara skott mot hjärta och lungor.

Åteljakt

Utan tvekan den mest effektiva formen av vildsvinsjakt och i mitt tycke det bästa sättet för nya jägare att börja jaga. Här får man mycket tid på sig att välja rätt vilt och man kan sitta länge och observera viltet innan man skjuter. Man kan bli nervös och få puls så bössan skakar och sedan bara ta omtag istället för att pressa sig själv till att skjuta. Sen kan man givetvis alltid låta bli att skjuta men just vid åteljakt så finns inte själva stressmomentet där vilket det ofta kan göra vid drevjakt.

Foderautomat till vildsvin (Vilken är bäst?)

På mina jaktmarker skulle jag säga att 20 av 25 foderautomater är Biltemas foderautomater med solcell. Det fungerar helt utmärkt och när de strular eller någon del går sönder så är det riktigt billigt att byta ut eller helt enkelt bara köpa en ny. Det enda bekymret jag har med biltemas foderautomater är att de sprider ganska uselt jämfört med ”finare” foderautomater.

Biltemas foderautomater fungerar utmärkt med både ärtor och majs, har inte provat något annat foder då det brukar vara det vi får tag i som fungerar riktigt bra till vildsvin.

På vår ena jaktmark så har vi några stycken FeedCon foderautomater (som ni ser på bilden här). Det är inte jag som sköter om dem men jisses att de sprider bra och verkar funka ruskigt länge utan övervakning. Enda problemet är att de är svindyra. Vill ni kika mer på dem så finns en länk här.

Lockmedel för vildsvin (Funkar det ens?)

Jag har verkligen provat att mata vildsvin med allt från leverpastejsmackor till potatisgratäng, och jag har än idag inte varit med om något som vildsvin inte äter. Jag har folk i jaktlaget som säger att Anis är det bästa man kan locka vildsvin med. De är helt övertygade om att de största galtarna dras till anisen medans suggor inte lika gärna går till åteln då.

Min uppfattning är att det är helt åt skogen fel men jag tror inte att de ljuger utan är nog bara deras uppfattning. Jag har provat anis i olika former under en hel säsong och märkte väldigt liten skillnad de gångerna jag hade anis och de gångerna det bara var majs.

Det som däremot har fungerat grymt bra för mig under flera år är majsbomb (jag brukar följa grispressons recept) och även riktigt söt och god hasselnötsolja som ni ser på bilden här. Sen har grisarna varit fullkomligt galna i drav som jag fått från lokala bryggeriet här i stan. Så har ni något bryggeri i närheten så kolla om ni kan få deras restprodukt när de brygger nästa kok.

Vildsvin som äter drav på min åtel

Åtelkamera till vildsvin (Vilken är bäst?)

Jag har provat mängder med olika åtelkameror senaste åren och försökt allt från att beställa kameror på wish till att göra egna från övervakningskameror, jag har skrivit en artikel på åtelkameror sen innan som ni hittar här.

Där här jag ett längre resonemang om hur man bör placera åtelkameror och vilken som är min favorit och varför jag förespråkar Bolyguard MG984G MMS 36MP. Hittar ni en billig variant som fungerar bra så skicka gärna ett meddelande. De jag har provat som är riktigt billiga har gått sönder under första säsongen tyvärr.

Kikarsikte till vildsvin (Vilket är bäst?)

Nu så är ju det här otroligt personligt vad man föredrar och beroende på en massa omständigheter men jag har 2 kikarsikten som jag använder mig av primärt till vildsvinsjakt och 1 som jag önskar jag hade. Har endast haft möjlighet att prova termiska kikarsiktet en gång på mässa så kan inte säga så mycket om den praktiska användningen men av videos på tuben att döma så är det här ruskigt bra grejer.

3 bästa kikarsiktena för vildsvinsjakt

Pulsar Thermion XQ50 har jag inte själv råd att köpa och är en sprillans nyhet men är du lyckligt lottad och sitter på pengarna så skulle jag inte tveka. Pulsar gör genomgående de absolut bästa termiska kikarsiktena, och du hittar inget mer effektivt kikarsikte att ha för nattjakt på vildsvin.

ATN X-sight 4k 3-14 är det jag brukar använda mig av till åteljakt. Det är inte helt fantastisk upplösning och ibland blir det lite grynigt men det fungerar verkligen mycket bättre än att sitta med ett gammalt hederligt kikarsikte. Har du en bra IR-torch kopplad på kikarsiktet så fungerar det utomordentligt. Viktigt här att man köper den nya modellen ATN x-sight 4k för då får man den nya IR-torchen som är mycket bättre än de första modellerna hade.

Kahles Helia 1-5x24i är ett ruskigt bra kikarsikte för drevjakt på vildsvin där det är snabba skott som gäller, vill man ha ännu snabbare skott så är det enbart öppna riktmedel eller aimpoint som gäller. Det är lågförstorande och släpper in precis lagom mycket ljus och känns genomgående stabilt och klarar av en hel del smällar. Vet flera som kör den på hundförarbössor också.

Åtelbelysning vildsvin (Vilken är bäst?)

Jag brukar köra Gyttorps åtelbelysning kopplad till ett vanligt fritidsbatteri från biltema, det fungerar utmärkt. Då får man inbyggt säkring och så har man en dimmer att reglera styrkan på belysningen. Oftast så brukar vi ha belysningen stå på nästan lägsta när man inte ska skjuta. Sen när vildsvinen väl är framme på åteln och man ser att det börjar bli dags så smyger vi upp intensiteten på åtelbelysningen så man vänjer vildsvinen innan skottläget.

Jag vet inte om det skulle skrämma vildsvinen att dra på högsta effekten direkt för har inte provat men har aldrig skrämt bort några när jag kört den här lite försiktigare metoden. Det viktigaste här är att man kör rött eller grönt ljus då vildsvin inte ser den typen av ljus.

Det finns idag flera alternativ på åtelbelysning med solcell som verkar riktigt lovande men då jag inte provat dessa så kan jag inte säga så mycket om dem än.

Termiskt kikarsikte eller Night vision?

Jag skjuter 90% av mina vildsvin med mitt ATN X-sight 4k som är ett night vision vilket ofta kallas nattkikarsikte. Det betyder att det förstärker ljus och gör att du ser mycket mer genom kikarsiktet än vad du gör med blotta ögat. Ofta pratar man om att det förstärker IR-ljus vilket är helt sant men det förstärker även annat ljus som inte vårt öga kan plocka upp.

Fördelar med nattkikarsikte / night vision
 • Klar och kanonbra bildkvalité när mycket ljus finns att tillgå
 • Mycket billigare än termiska kikarsikten
 • Lättare i vikt (fortfarande svintunga dock)
 • Större FOV (field of view) alltså du ser mycket mer bild i kikarsiktet
Nackdelar med nattkikarsikte / night vision
 • Finns det inget ljus att förstärka så ser du inget i kikarsiktet heller
 • Oftast lägre förstoringsgrad och distans du kan se.
 • Mycket svårare att lokalisera vilt
 • Kan inte se genom dimma

Termiska kikarsikten visar skillnaderna i temperatur mellan olika objekt och på så sätt är de helt oberoende av ljusförhållanden. De fungerar lika bra när det är kolsvart ute som de gör mitt på dagen. Det stora bekymret är dock när objektet du siktar på befinner sig i en miljö med snarlik temperatur, då ser du i princip ingenting.

Fördelar med ett termiskt kikarsikte
 • Du behöver ingen ljuskälla alls
 • Extremt enkelt att hitta vilt, du kan ofta hitta ett vildsvin på en kilometer.
 • Kan se genom dimma
Nackdelar med ett termiskt kikarsikte
 • Ofta riktigt dålig upplösning
 • Supertungt att bära på, inte kul att gå runt med.
 • Kostar skjortan, ett bra termiskt kikarsikte börjar runt 30 papp och uppåt.
 • Dålig FOV (du ser inte så stor yta)

Bästa foder till vildsvin

Vi har varit inne på det flera gånger tidigare i den här artikeln, vildsvin äter nästan vad du än ställer fram. Dock så brukar i min erfarenhet potatis, majs, sockerbetor och ärtor fungera allra bäst. Gärna med lite tillskott av något sött så kan vildsvinen inte låta bli. Jag har lyckats få vildsvinen att besöka åtlarna även dagtid många gånger för de inte kunnat låta bli. Kika gärna på filmen ovan om när jag la ut drav så ser ni när de står och käkar mitt på ljusa dagen bara 30 meter från våran sommarstuga.

Men skulle jag välja något så skulle det vara att slänga ut sockerbetor och majsbomb, då har du garanterat lockat varenda gris inom flera kilometers avstånd inom kort. Dock så är det otroligt sött och sliter hårt på viltets tänder (för det lockar även hjort, rådjur och annat klövvilt)

Drevjakt

Här är det otroligt viktigt att man väljer rätt jakthund som klarar av att driva vildsvin utan att vara för skarp eller för svag. Det är otaliga hundar varje år som blir skadade i samband med drevjakt på vildsvin och ofta beror det just på att de går lite för nära vildsvinet när de driver eller de vill visa sig lite sturska för husse när han kommer nära ståndskallet.

Det är dock den absolut roligaste formen av jakt på vildsvin, här blir jakten intensiv och skotten snabba och oftast har man bara några ögonblick på sig att könsbedöma vildsvinet. Är det en gylta? är det en sugga? kommer det kultingar efter? Det är nog en galt?

Man hinner oftast tänka 100 frågor innan skott kommer och i mitt fall så är jag lite för osäker ibland så jag släpper hellre än att skjuta fel djur i dessa situationer – vilket jag också tycker att du bör göra. Det är inte kul att vara den som skjutit fel djur eller om du råkat skadeskjuta. Att skadeskjuta ett djur vid drevjakt är verkligen inte ovanligt och det kommer hända även dig om du jagar tillräckligt mycket även om du är försiktig så det är tyvärr något man får lära sig leva med.

När du ska jaga drevjakt på vildsvin så rekommendera jag absolut att du skaffar dig ett lågförstorande kikarsikte som vi pratade om tidigare eller ett aimpoint, annars hinner du helt enkelt inte med att skjuta.

Kaliber till vildsvin (Vilken är bäst?)

Jag är en stark förespråkare av .30-06 med blöt ammunition när jag jagar vildsvin. Det är ”lagom” mycket kraft och som ni ser på filmen jag länkade lite högre upp i inlägget så är det knall och fall. I år har jag skjutit 7 vildsvin, inte en enda gång har de tagit ett steg efter smäll och det är inte för att jag är en exceptionellt begåvad skytt utan är nog högst medelmåttig.

Jag har även provat att skjuta vildsvin med sambons 6.5 mm och det fungerar men jag upplever att de gärna traskar några meter då även om jag träffar bra i lungor och hjärta, kan inte säga hur mycket det beror på sambons val av alaska eller om det hänger på kalibern.

Men ett säkert kort är .30-06 och skulle jag rekommendera bästa jaktvapnet för vildsvin så skulle det nog bli en Tikka t3x.

Ammunition till vildsvin (Vilken är bäst?)

Jag har skrivit en hel guide på hur man väljer rätt ammunition – ni hittar den guiden här. Så i mitt fall så väljer jag alltid Norma Tipstrike till .30-06 när jag ska jaga vildsvin. Det blir lite mer köttförstöring än att köra med en hårdare kula som expanderar senare men helt klart värt den köttförstöringen för att slippa långa eftersök och lidande vilt.

Hur skyddar man sina grödor från vildsvin?

Alla lantbrukare man pratar med i södra eller mellersta delarna av landet är tyvärr drabbade av att vildsvinen på ett eller annat sätt förstör deras grödor. Det är inte heller ovanligt att de förstör hela trädgårdar där de går och bökar upp marken i sökandet efter något gott att käka. Speciellt vanligt är det här i sommarstugeområden och liknande som inte är lika välbesökta. Det är dock inte ovanligt att de dyker upp i helt vanliga villaområden heller.

Skrämma vildsvin

Det fungerar att skrämma vildsvin genom att åka och lysa på dem och även skjuta varningsskott eller ha en tuta. Problemet är att de kommer tillbaka väldigt fort. Min erfarenhet säger att ett varningsskott brukar ge resultat i 2 dagar. En högljudd tuta brukar resultera i att de är borta för kvällen och skjuter du ett av vildsvinen är de oftast borta en vecka. Då pratar jag om just den flocken, oftast är det ju flera flockar inom samma område så det räcker inte med att skrämma bort endast en flock.

Vildsvin i trädgården

Tyvärr kan du inte göra så mycket åt det här om du inte aktivt skrämmer bort dem hela tiden, de enda två riktigt bra sätten som finns är att du antingen matar vildsvinen på en plats utanför trädgården eller att du sätter upp ett elstängsel. Jag känner dock flera som påstår att vildsvin har tagit sig över och under deras elstängsel och att det inte alls har fungerat som önskat och då är väl egentligen enda alternativet att använda några av de godkända fällorna som finns för vildsvin eller att bedriva skyddsjakt.

Det finns idag hur många frivilliga som helst som annonserar på blocket och facebook efter möjligheten att skyddsjaga utan att du behöver betala något alls. Brukligt är väl dock att du som markägare kanske bidrar med lite utfodring till åtelplatser och liknande.

Hoppas den här guiden har hjälpt er! Hör gärna av er om det är något ni tycker jag borde lägga till eller ändra på. Skitjakt!