Vilken är den bästa jakthunden för vildsvin?

 1. Slovenský Kopov
 2. Wachtel
 3. Karelsk björnhund
 4. Plotthund
 5. Östsibirisk laika

Jag har läst överallt, pratat med massor av jägare och försökt att samtidigt skapa mig en egen bild av vad som är den absolut bästa jakthunden för vildsvin.

Först av allt så bör vi etablera några egenskaper som jag letar efter när det kommer till en hund som ska fungera bra på vildsvin. Det här är givetvis olika vad man föredrar men det jag söker efter är:

 1. Stabilt psyke
 2. Jaktlust
 3. Orädd
 4. Smidig och snabb
 5. Ska fungera som familjehund
 6. Lagom drevtider

Med dessa egenskaper i åtanke så har följande hundar tilltalat mig mest under åren:

1. Slovenský Kopov

En helt otrolig jakthund för vildsvin som har ett arbetssätt som är som gjort för just vildsvinsjakt. Rasen anses även vara en fantastiskt god spårhund. Rasen har sitt ursprung i att tjeckiska jägare avlade fram en hund som skulle klara stentufft arbete i terräng liknande bergskedjor.

Energiskt temperament, mod, arbetsvilliga och framförallt uhålliga. Till vardags är de sociala, lättlärda, lojala, tillgivna och fungerar således alldeles utmärkt även som familjehund.

Rasen rekommenderas inte som förstahund då yngre hundar inom rasen ofta tenderar vara lite framfusiga och trubbiga i sitt beteende. Behöver en fast hand med tydligt ledarskap för att verkligen blomma ut till en fantastisk jaktkamrat.

Har sett Slovenský Kopov in action vid flera tillfällen och de exemplar jag stött på har varit de bästa vildsvinshundar jag sett, de är verkligen stentuffa. Tänk er Håkan Mild VM94 fast i vacker förpackning.

2. Wachtel

Här har vi en riktig allround-hund med fantastiska jaktegenskaper för nästan all typ av jakt. De är bra på nästan all typ av jakt – utan att vara helt bäst på någon av dem. Dock tycker jag den når upp på plats 2 i den här listan för de wachtelhundar jag sett jaga vildsvin har gjort det fantastiskt bra.

Hundrasen är ursprungligen från tyskland vilket är föga förvånande med tanke på namnet, och har funnits sedan förra sekelskiftet och här i Sverige sen 1940-talet.

Wachtel är en jaktspecialist och används som kortdrivande jakthund på vildsvin och klövvilt med en drevtid på mellan 5-30 minuter. Har oftast en stor vilja att söka vilt och driver spårsäkert med drevskall. Den är också apportvillig och älskar vatten. En fantastiskt bra eftersökshund som kan tränas upp att bli riktigt skarp. Har också ställande egenskaper på vildsvin i vissa situationer, vilket kan vara fantastiskt praktiskt och spännande.

Lättlärd som ras med mycket egen vilja, fantastiskt bra familjehund med stabilt psyke och noll aggressivitet. När den är på hemmaplan är den oftast lugn, trygg och allmänt social mot människor. Ska du bara ha en enda jakthund så är Wachtel ett ypperligt val!

3. Karelsk björnhund

På plats nummer 3 trillar en riktig urhund in, de tror att den Karelska björnhunden vandrade in från ural nån gång 900 e.k och utrotades nästan total i Vinterkriget 1939.

Den karelska björnhunden är ofta en individualist och föredrar tid med sig själv och kan uppfattas lite tvär. Som egenskaper brukar den oftast beskrivas som uppmärksam, envis, djärv och ihärdig. Vissa individuer är påtagligt försvarsbenägna och har väldigt stark egen vilja. Så både jaktinstinkter och vaktinstinkter är höga.

Hunden kommer framförallt att försöka ställa vildsvinen och är ruskigt snabb och skarp. Ibland är de på gränsen till för skarpa mot viltet.

Tyvärr ofta aggressiv mot andra hundar och lite svårare att ha i en hemmiljö, mer renodlad jakthund som inte i lika stor utsträckning uppskattar den sociala biten med människor.

Dock en fantastisk jakthund!

4: Plotthund

Plotthunden har blivit mycket populärare på senare tid med tillväxten av vildsvinsstammen i Sverige. Plotten har ett stort intresse av jakt och framförallt så har den riktigt bra på att jaga vilt som ståar eller träar. Den driver inte viltet för drivandets skull utan försöker komma ikapp och ställa viltet.

De har en fruktansvärd uthållighet och stamina. Plotthunden är viltskarp, modig, lättlärd och tuff. Humöret är stabilt och harmoniskt och funkar därför också bra som familjehund.

Plotthundar jagar på slag. En bra plotthund kan reda ut och resta vild på 10-15 timmar gamla slag. Spårförmågan hos plotthundar är fantastiskt bra och en av de viktigaste egenskaperna för en plotthund. Vet även av erfarenhet att de är otroligt bra eftersökshundar.

5. Östsibirisk laika

Ytterligare en ställande jaktmaskin trillar in på 5:e platsen. Den är snabbtänkt, modig, skarp och graciös i sitt sätt att jaga. Hemma är den en lojal, mjuk och familjekär hund som är lojal och trogen mot sin ägare och hus.

Har en enorm jaktlust som ibland kan va nästan omöjlig att stoppa. Kan också tendera att bli lite väl skarp och närgången mot vildsvin. Så även om det är en av de absolut bästa jakthundarna för vildsvin så tycker jag den halkar ner lite i rankingen för att den ofta blir skadad eller tilltygad av vildsvinen.

Hur får du din jakthund att börja jaga vildsvin?

Steg 1: När du har en unghund så se till att uppehålla dig länge och ofta vid vildsvinsåtlar och göra hunden van och bekväm vid doften av vildsvin. Uppmuntra gärna hunden när den börjar söka sig iväg för att spåra vildsvinen.

Steg 2: Spårträning på delar från vildsvin. Spårträningen kan du börja redan direkt när du får hem valpen vid 8-9 veckors ålder. Då kan det handla om en köttbulle som du drar i golvet i 1-3 meter. Men vid ett par månader är den redo att träna spår med vildsvins-skank och får då ytterligare förstärkt intresse för vildsvin. Var noga med att uppmuntra hunden med godis och kel när den lyckats hitta skanken i slutet på spåret.

Steg 3: Hägnträning. Här är det viktigt att du känner att din hund är mentalt redo innan du släpper in den i ett hägn med tama vildsvin, annars blir den lätt orolig och står och skäller utan att riktigt själv veta varför. En hund som är mentalt redo håller sig vaksam och alert med kontrollerat skall när den släpps in i hägnet. Om du mot förmodan släpper in din hund för tidigt i hägnet och den upplever obehag när vildsvinen gör utfall så kan den tyvärr bli mentalt skadad för lång tid framöver och inte alls fungera som vildsvinshund på länge.

Så sammanfattningsvis: Vi ökar successivt svårighetsgraden i vår träning och låter hunden bygga upp sin jaktlust under kontrollerade former. Lyckas du med detta så har du en jaktkamrat som kommer ge dig enormt mycket spännande vildsvinsjakter i framtiden.

Utrustning för jakthundar vid vildsvinsjakt

Det är tyvärr så att jakthundar ofta far illa vid vildsvinjakt, det är inte ovanligt att jakthundar rent utav dör när de spetsas eller springs omkull av stora galtar eller suggor.

Tyvärr är det i många delar av landet också vanligt med varg i dessa dagar och som ni säkert vet så tar gärna varg våra jakthundar. Detta är oftast ett större problem när man har ställande hundraser som har ett större sökområde då de oftast hamnar längre ifrån oss jägare, men inte heller ovanligt på andra hundraser.

Här är mina tips på utrustning jag använder när jag jagar vildsvin med hund.

1. Skyddsväst! – Du har lagt ner så otroligt mycket tid och pengar på din bästa jaktkamrat, du vill inte ångra att du inte köpte en. Även om det är mycket pengar så kommer du tacka gudarna att du investerat i en den dagen något händer.

2. Hundpejl – Den är väl det enda som i princip är lika viktigt som skyddsvästen, om inte viktigare. Det är helt fantastiskt hur mycket en hundpejl har gjort för jakten de senaste åren. Idag så står vi nästan alla på jakterna och stirrar ner i en skärm och kikar aktivt på hur hunden jagar genom såten. Har du inte en hundpejl – skaffa det direkt.

3. Spårlina – Du vet aldrig när skottet inte blir perfekt, eller när en jaktlagskamrat behöver hjälp med eftersök. Så se till att du tränat din hund med spårlina sedan innan.

Lämna en kommentar