Bästa intensivkursen till jägarexamen – en jämförelse

Jag tänkte ge mig på att göra en schysst jämförelse mellan de olika intensivkurser som erbjuds på marknaden idag. Givetvis kan jag inte själv gå alla kurser utan jag kommer att använda mig av användarfeedback och recensioner från facebook och google samt deras egen information de använder sig av på hemsidan.

Jag tänker helt enkelt försöka göra det lättare för er som står inför valet att gå en intensivkurs att veta vilken ni ska välja. Jag har själv gått en intensivkurs för några år sedan trots att jag jagat sen barnsben, så jag kommer mycket utgå från den erfarenheten av vad jag tyckte var bra respektive mindre bra.

När jag söker på intensivkurs jägarexamen så får jag 20200 resultat så vi behöver begränsa det här lite och ta de 12 första resultaten och förmodligen således även de mest använda och besökta intensivkurserna. Jag ignorerar annonserade utbildningar utan kör bara på de som enligt google organiskt hamnat högst.

Här är listan på de högst rankade intensivkurserna till jägarexamen av google:

 1. Knistad Herrgård
 2. Sundsta Säteri
 3. Godsjakt
 4. Hunt
 5. Fritid & Vildmark
 6. Brokamåla Gård
 7. Varpsund
 8. Ulkeröds Gård
 9. Ulfstorps Säteri
 10. Game & Hunting Club Scandinavia
 11. Jaktcenter
 12. PNJAKT

Vad avgör vilken som är bäst?

De här aspekterna kommer givetvis bli högst subjektiva där jag själv valt ut vad som skulle vara viktigt för mig när jag väljer en intensivkurs. Förmodligen så tycker ni lite annorlunda men förhoppningsvis kan ni ändå skapa er en bra bild av vilken intensivkurs som passar er bäst.

De aspekter jag har valt att kika på är följande:

 1. Kundnöjdhet.
 2. Hur mycket du får för pengarna.
 3. Kursens genomförande och information

Kundnöjdhet

Den här punkten har krävt en hel del research men jag har helt enkelt gått igenom google reviews och facebook för att läsa vad användarna tycker om utbildningen och deras reflektioner och försökt göra en samlad bedömning av det som skrivs. Vissa utbildningar har mängder med kommentarer och det har varit jättelätt att hitta synpunkter medans andra har varit lite svårare och således har underlaget för bedömning varit sämre.

Det som blir tydligt när man går igenom kommentarer och recensioner är att både Knista Herrgård och Sundsta Säteri (som ju är de två högst rankade utbildningar hos google) är välbesökta och har enormt mycket recensioner att läsa. Det känns som de absolut säkraste korten. Det var även anmärkningsvärt att läsa synpunkterna på Godsjakts facebook, det är vissa som höjer utbildningen till skyarna och andra påtalar att det är en grabbig och tråkig atmosfär med dåliga rum och oorganiserad utbildning med massor av väntetid. Också imponerande att Jaktcenter / Skjutskolan har så grymt bra feedback, var dock lite svårt att avgöra vad de faktiskt kallar sig.

Hur mycket du får för pengarna

Här är det förstås lite lättare att jämföra utbildningarna då det inte alls blir lika subjektivt, problemet uppstår i o m att utbildningarna har helt olika innehåll som ingår i paketen. Jag har helt enkelt gjort en bedömning av vad utbildningarna innehåller och vad du faktiskt får för pengarna.

Det här kommer naturligtvis ändras med tiden men såhär ser priserna ut när jag är inne på deras hemsidor nu sommaren 2020. Som sagt det här blir en lite uppskattad bedöming av den informationen jag kan hitta på hemsidorna men jag skulle vilja ranka intensivkurserna enligt följande i värde för pengarna:

 1. Jaktcenter
 2. Fritid & Vildmark
 3. Knistad Herrgård
 4. PN Jakt
 5. GHCS
 6. Varpsund
 7. Ulfstorp
 8. Godsjakt
 9. Hunt (i princip omöjligt att placera)
 10. Sundsta Säteri
 11. Brokamåla Gård
 12. Ulkeröds Gård (hamnar sist eftersom ingen information finns)

Det är inte helt enkelt att göra jämförelsen då flera av hemsidorna släpar i sin information och de gärna kallar samma sak för olika saker beroende på vilken sida man kikar på, det här gör det väldigt lurigt för oss konsumenter att faktiskt jämföra vilket alternativ som är mest prisvärt. Det är också ganska enkelt att skapa sig en bild av hur seriösa företagen är genom att kika på deras hemsida, de som har mycket information och är öppna med hur de arbetar känns väldigt mycket mer seriösa än de som bara framhäver hur snabbt det går att få sin jägarexamen och hur bra de är som jägare själva.

Kursens genomförande och information

Här har jag gått igenom alla hemsidor för kurserna och i princip alla recensioner och utlåtanden jag har kunnat hitta ( vi pratar 2 dagars läsning) för att skapa mig en så bra bild av intensivkurserna som möjligt.

Knistad Herrgård

Ger ett genomgående seriöst intryck, har ett skräddarsytt koncept där allt kan lösas på plats vilket underlättar otroligt mycket för eleverna. Fantastiskt vacker miljö man bor i. Jag kan inte säga något om boendet i sig men själva Herrgården är riktigt läcker, jag har varit där på julbord ett par gånger. Julbordet i sig var ingen höjdare men förhoppningsvis är skjutinstruktörerna bättre än julbordet. Har riktigt bra betyg från tidigare elever och kan inte direkt hitta någon negativ kritik och relativt skapligt pris, det här hade utan tvekan varit mitt bästa alternativ om jag skulle ta jägarexamen och bodde kring Göteborg eller i Västra Götaland. Jag skulle säga att de förtjänar 8.5/10 i totalt betyg.

Sundsta Säteri

Ger också ett bra intryck på sin hemsida, men lite mer känslan av ”snabbkurs för stockholmare” än att de faktiskt vill leverera riktig kvalité. Har mycket mindre skräddarsydd information på sin hemsida än vad Knistad Herrgård har så jag tycker det är svårare att bedöma kvalitén på utbildningen. Uppenbarligen har de dock en fantastiskt bra utbildning ur kundperspektiv för kundnöjdheten är 9/10 även fast priset är väl högt och endast hamnar på plats 10/12. Jag skulle säga att efter en sammanvägning så ligger de kring 7/10 i totalt betyg.

Godsjakt

Den här är riktigt svår, vissa tycker att utbildningen har varit bra medans andra har haft en hemsk upplevelse. Enligt recensioner så kan de som håller i utbildningen uppfattas väldigt ”grabbiga” och föder en kultur där man måste vara matcho för att få jaga. Kollar man hemsidan så är det mycket information om hur bra ägaren själv är på att jaga och bilder på honom med olika vapen och vilt han fällt. Får en allmänt oskön känsla av utbildningen och recensionerna av den. Många som klagar på dålig mat och mycket gammal mat i kylskåp o s v. Dock relativt prisvärd om man letar jägarexamen i Skåne. 4/10 i totalt betyg.

Hunt

Kan inte säga att utbildningen i sig är oseriös men den information som finns på hemsidan upplever jag som relativt oseriös och svår att ta till mig. Jag tror att det i princip är omöjligt att förstå exakt vad som ingår och vad som tillkommer för en kund till utbildningen om man inte i princip redan gått en liknande utbildning. Det här känns som ett rent budgetalternativ och jag skulle inte välja den om jag inte var tvungen ur ett rent ekonomiskt perspektiv. Men då hade jag nog ändå valt att studera själv och tagit jägarexamen på annat sätt. Kursen har 7/10 i betyg vilket i sammanhanget är ganska dåligt om man jämför med övriga, men inte katastrofalt heller. Så jag skulle vilja sätta ett totalt betyg på 5/10.

Fritid & Vildmark

Kan ärligt säga att jag verkligen gillar deras utbildning utan att själv ha varit där, den känns som alternativet jag hade valt om jag bodde i norra Sverige. Jag gillar verkligen konceptet med att de har en egen skjutbiograf och driver en jaktbutik, förmodligen så har man möjlighet att prova en hel del vapen och utrustning i samband med kursen när man inte aktivt håller på och utbildar sig. Bra betyg från tidigare kunder och är näst bäst i värde för pengarna så jag skulle vilja lägga totalt betyg på 8/10.

Brokamåla Gård

Känns genomgående gedigen och informationen på hemsidan är bra och enkel att ta till sig. Har däremot ingen fantastisk kundnöjdhet och är väldigt dyra så det sänker helt klart helhetsbetyget. Om jag däremot inte ser pengarna som en så stor faktor så är det här ett riktigt vasst alternativ om man vill ta jägarexamen i blekinge. Totalt betyg blir 6/10

Varpsund

Riktigt bra betyg från kunder och bra pris och verkar ha en gedigen organisation kring utbildningen. Dock är hemsidan horribel när det kommer till information om själva kursupplägget och vad som ingår – vilket tyvärr sänker helthetsbetyget en del. Skulle jag ta en jägarexamen i Stockholm så vore det här dock utan tvekan det vassaste alternativet. Totalt betyg blir 7.5/10

Ulkeröds Gård

Helt ok i kundnöjdhet och hemsidan är relativt full med information om hur bra de är som företag och vilken erfarenhet de har. Så upplevelsen är att de har gedigen kunskap i jakt. Däremot så är det horribelt att priser inte enkelt framgår och sänker givetvis betyget massor. Sen tycker jag att hemsidan är svårnavigerad och det är oklart vad som ingår. Totalt betyg 5/10

Ulfstorps Säteri

Äntligen en riktigt bra hemsida, lätt att läsa, lätt att förstå och man ser precis exakt hur upplägget är för kursen. Bra jobbat Ulfstorp! Ingen raket i kundnöjdhet men ändå rätt skapligt. Priset ligger ganska ok också. Helt klart ett vettigt alternativ för er som bor i Västra götaland eller i krokarna av Jönköping. Totalt betyg 7/10

Game & Hunting Club Scandinavia

Har väldigt svårt för hur de väljer att uttrycka sig. Är i princip som att man inte behöver anstränga sig utan att de ordnar jägarexamen åt dig bara du betalar. Svårt att förstå vilka som står bakom utbildningen och står inget om vilka utbildarna är så det sänker betyget rejält. Känns genomgående lite skumt men är ett billigt alternativ för er från Stockholm. Totalt betyg landar på 4/10

Jaktcenter

Hemsidan är inte speciellt fancy och det är lite svårt att avläsa vem som är avsändare av informationen. Däremot så har de ett helt fantastiskt betyg hos tidigare kunder och väldigt skäligt pris så känns som ett kanonbra alternativ för er som ska ta jägarexamen i småland. Totalt betyg landar på 7.5/10

PNJAKT

Jag gillar verkligen butiken PNJAKT så per automatik har de ju en fördel av den anledningen. Däremot så tycker jag att deras jägarexamen kurs är ruskigt barskrapad när det kommer till information. Jag hade gärna sett ett tydligare upplägg och mer bilder. Uppenbarligen så är själva kursen bra för kundnöjdheten är schysst. Detta är helt klart ett rimligt alternativ för er som ska ta jägarexamen runt Sundsvall och norra Sverige. Totalt betyg landar på 7/10.

Slutlig rekommendation

Jag hade utan att tveka bokat in mig hos Knistad Herrgård och tagit deras intensivkurs till jägarexamen, eller om jag bodde mer norr ut så hade jag kört på Fritid & Vildmark. Det finns flera godtagbara alternativ men de känns lite mer ostabila och har ofta varierande kundnöjdhet eller är helt enkelt dyrare. Hoppas att guiden varit till någon hjälp. Skitjakt på er!

Lämna en kommentar