Plotthund – Allt du behöver veta

Plotthundens aningen märkliga namn kommer från upphovsmannen Johannes Plott som kom till North Carolina runt år 1750. Han hade med sig ett gäng Hannoveranska viltspårhundar som han tränade att jaga björn. Hans son Henry Plott fortsatte bygga upp kenneln och utökade verksamheten och således föddes konceptet med ”Plotthunden”.

Plotthundens egenskaper

Plotthunden har på senare tid blivit mycket populär bland oss jägare då den har en uppsättning egenskaper som är otroligt tilltalande för oss som jagar och framförallt nu när vi har en växande vildsvinspopulation.

 • Fruktansvärt uthållig (med risk för att bli lite jakttokig)
 • Viltskarp och modig
 • Imponerande skall
 • Stort självförtroende
 • Alert och intelligent
 • Lättlärd
 • Trofast och lojal
 • Orädd
 • Jämnt och pålitligt psyke/humör

Plotthundens storlek

Plotthunden är stor i storlek och den ser inte alls så smidig ut som den faktiskt är. En normal mankhöjd för hanar är runt 55 cm och tikar brukar ligga runt 53 cm. Vikten på hanar är runt 25kg och tikar runt 22kg.

Pälsen och utseende

Ofta varierande färg där alla olika nyanser av brindle är vanliga det är även helt accepterat med enfärgade svart och sämskskinnsgult. Nästan inga vita tecken accepteras. Om ni vill läsa den kompletta rasstandarden så finns den här hos SKK.

Vad är Brindle?

Brindle skulle man lika gärna kunna kalla ”flammigt” alltså en flammig/fläckigare färg så kan ofta vara svårt att säga exakt färg utan är mer olika kulörer och nyanser som blandas.

Plotthunden är atletisk, har påtaglig muskulatur och ett allmänt smärt och smidigt utseende. Pälsen är glansig och inte hängande från kroppen utan ska sitta smärt till skillnad mot andra ”hound”-hundar som kan ha lite slappare hud.

Plotthund som sällskapshund?

En plotthund är först och främst en fantastisk jakthund, det är inte en hund att rekommendera om du endast söker en sällskapshund. Däremot så kan plotthunden mellan jakterna fungera som en utomordentlig familjemedlem – om dess behov är tillgodosedda. Jag skulle inte rekommendera att ha en unghund tillsammans med väldigt små barn då plotthunden kan vara aningen svårhanterad innan den mognat.

Det fungerar alltså utmärkt att ha en plotthund som familjehund med barn och gärna katt också. Den blir ofta väldigt beskyddande av familjen och flocken, inte så det går överstyr men ändå påtagligt.

Kom ihåg att ovanstående endast stämmer om plotthunden är tillräckligt aktiverad och har tillräckligt med umgänge – det är inte roligt att försöka uppfostra en uttråkad och otränad plotthund, det är på gränsen till omöjligt.

Plotthund som jakthund

Jag skulle vilja börja med att starkt rekommendera JaktPuls olika videos på youtube om ni vill titta på hur man kan använda sig av plotthundar för eftersök och vildsvinsjakt. Rasmus som driver JaktPuls verkar ha en himla koll på hur man tränar jakthundar och har en mängd klipp där han jagar med plotthundar.

Plotthunden jagar på slag, vilket betyder att den med hjälp av nosen söker upp vart viltet varit och där tar upp jakten. Ofta när man jagar med plotthund så söker man efter nattslag, alltså vittring/spår efter vilt som varit på plats under natten. Sen är målet att plotthunden skall spåra viltet för att kunna resa det och sedan brukar detta efterföljas av ståndskall på viltet när plotthunden kommit ifatt. Dessa slag kan ofta vara 10-15 timmar gamla och ändå ska plotthunden kunna reda ut vart viltet tagit vägen och följa upp det.

Detta gör plotthunden till en helt fantastisk hund för eftersök. Den är egentligen inte speciellt intresserad av att driva vilt som våra andra traditionella jakthundar är utan plotthunden förföljer inte djur för att komma ikapp utan den vill lyckas ställa viltet.

Plotthunden skall är lite egendomligt, det går snabbt att urskilja plotthunden från övriga jakthundar då skallet är så säreget. Vissa plottar har lite sämre drevskall då de oftast kan vara tysta tills de kommer ikapp och lyckas ställa viltet.

Nackdelar med plotthund

 • Ofta högljudda, alltså ingen bra hund att ha i lägenhet.
 • Fruktansvärt envisa på gott och ont.
 • Inte direkt bra till någon annan jakt än vildsvin/eftersök.
 • Kräver mycket stimulans och träning för att vara nöjda.
 • Inte den vänligaste hunden mot främlingar och andra hundar. Viktigt att träna på socialisering tidigt.

Vart köper man en valp? Vilken kennel är bäst?

Här gäller givetvis de vanliga rekommendationerna som vi har för våra övriga jakthundar och hundraser. Köp endast från beprövade linjer och se till att du fått varit med och jaga med mamma eller pappa innan du köper avkomman. Man köper absolut inte en jakthund och speciellt inte en plotthund utan att ha goda referenser från tidigare kullar och föräldrarna.

Det brukar komma ut annonser hos Svenska plotthundsklubben på sidan här. Det är dock ingen större uppfödning i Sverige av plotthundar så är inte så ofta som våra andra hundraser.

Lämna en kommentar