Golden Retriever – Guide inför köp och allt du behöver veta!

Om ni väljer att köpa produkter som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå!


Äntligen ska vi prata lite om kanske en av de kändaste och bästa familjehundarna – Golden Retrievern. Rasen kommer från Storbritannien och har nästan alltid legat i topp i listor på de populäraste hundarna i både Sverige och i världen. Varför ska man köpa en Golden? Går det att jaga med den? Är det en bra familjehund? – Alla helt rimliga frågor, vi ska i den här artikeln försöka hjälpa dig med dina funderingar.

Nu används golden oftast som familje och sällskapshund men deras intelligens och mångsidighet gör att den passar för en mängd olika uppgifter.

Utseende och storlek

  • Hanhund: 56-61 cm
  • Tik: 51-56 cm
  • Hanhund: 30-34 kg
  • Tik: 25-32 kg

Livslängd: 12-13 år

Historia

Golden retrievern härstammar från gränstrakterna mellan England och Skottland, där den under senare 1800-tal avlades. Jägarna behövde en apportör som kunde söka på rätt fågel och småvilt som fälldes under jakterna. Hunden skulle växla mellan aktivitet och passivitet och arbeta obehindrat både på land och vatten. Dessutom behövde de kunna samarbeta väl med sin förare och kunna arbeta med andra hundar.

Idag är golden retrievers en så kallad allroundhund som betyder att den är väl anpassad för både en jakthund och en sällskapshund. En golden är som de fem andra retrievers framavlad för att användas som apportör vid jakt på sträckande änder och vid klappjakter på fälthöns och annat småvilt .

Golden retriever var relativt ovanlig i Sverige fram till andra världskriget, men populariteten av rasen ökade rejält på 60-70 talet och marknadsfördes då framförallt som en familjehund. Utöver jakten som den ursprungligen togs fram för är den vanlig som ledarhund och andra sorters assistanshundar men också narkotikahund och räddningshund. Golden är mycket framgångsrika i agility, lydnad och olika bruksgrenar.

Efter att golden retriever officiellt erkänts som ras av British Kennel Club 1913 och den första rasklubben grundades åtta år senare, ökade de vackra hundarnas popularitet snabbt i sitt hemland England samt i USA. På 1980- och 1990-talet hade rasen golden retriever ett riktigt uppsving, vilket förstärktes av att hundarna visades flitigt i film och TV.

Snart fanns hunden på topplistan bland de mest populära raserna som familjehund och följeslagare, inte bara i den anglosaxiska regionen utan också i många andra länder på det europeiska fastlandet. Enligt valp statistiken från ansvariga avelsföreningar är det fortfarande den vanligaste rashunden i anglosaxiska och tysktalande länder men också runt om i världen.

Träning och behov

Golden retrievers är en riktig träningsintensiv ras som älskar att röra på sig, och kräver mycket både fysisk och mental träning. För en golden räcker inte den dagliga promenaden långt, utan denna rasen älskar att utmanas och är alltid pigg på att träna och aktiveras.

Golden retrievers älskar vatten och är helt galna till att bada jämfört med vissa andra raser som min lilla fegis som klättrar upp som en apa på min axel när hon ska badas.

En golden är som en fisk i vattnet de är riktigt snabba när de simmar. När man ha med en hund på havet eller i sjön så är det viktigt med en flytväst och jag har på senare år använt denna från Arken Zoo, kan varmt rekommenderas!

Temperament/ mentalitet

En golden är genomsnäll och kan lätt byta miljöer och anpassa sig utan problem. Att använda som vakthund är absolut inget för en golden, den hade mer gått fram och lagt sig och rullat på marken och vill bli klappad istället än att skälla.

En golden älskar att bli utmanad och är mycket intelligent gällande många situationer. En golden retriever är smartare än vad man tro, dom kan ta sig igenom situationer på både ett smidigt och smart sätt.

Uppfödning och köp

Om du är intresserad av att skaffa en golden retriever bör du definitivt kolla upp om uppfödaren har utfört alla viktiga hälsokontroller. Det är också viktigt att kolla upp stamtavlan för att granska så att föräldrar och syskon ha en bra hälsa. Tyvärr är det som de flesta stora hundar så kan de förekomma mycket problem med höfterna men också med armbågarna.

Därför är det extra viktigt med regelbundna hälsokontroller för höfter men också ögon, öron och tänder.

Men det är såklart mycket viktigt att kolla upp om uppfödaren är seriös och tar den tid man behöver för att lära känna hunden och uppfödaren. Det man också ska tänka på när man köper hund är att man helst ska köpa från en uppfödare som du vet att andra också köpt ifrån så du är säker att de är en seriös säljare.

Hälsa och omvårdnad

En golden är en mycket frisk och pigg ras men som alla andra hundar finns det sjukdomar som är vanliga för denna ras, som höft och armbågsdysplasi, epilepsi. progressiv näthinneatropi och hereditärt katarakt.

En goldens fina gyllene päls sköts ju såklart inte av sig själv utan den måste skötas dagligen. En goldens päls fäller inte bara under de perioderna under pälsbyterna utan de fäller konstant. För att minska att de fäller krävs daglig borstning och att man ta bort dött under ull som också minska med hår på möblerna.

Det som beror på att oftast de stora och oftast jakthundar få problem med höfterna är att när de springer och aktiveras så pass mycket så slits det mycket på höfterna som gör att oftast när de blir äldre få problem med höfterna.

En golden har en tendens att smutsa ner sig och gärna rulla i någon vattenpöl eller till och med en lerpöl och då kommer det mycket smuts i pälsen och mest i de långa håren. Så därför är det extra viktigt att bada busen helst en gång i veckan eller till och med varje gång hunden rullat och blivit smutsig.

En borste som funkar toppen till denna långhåriga päls är denna från Arken Zoo, har provat ruskigt många innan jag kom fram till att den här billiga funkade alldeles utmärkt för Golden.

Jakt med golden retriever

En golden är en apporterande hund och används oftast vid fågeljakter men också lite småvilt. Vid en jakt med en golden retriever sitter jägaren bredvid hunden, och skjuter t.ex fågeln och ger hunden kommando om att hämta fågeln.

En golden har också ett riktigt bra luktsinne och används också ofta som en sökhund och narkotikahund. Ibland kan hunden börja skälla på viltet och då oftast försvinner viltet eller stannar det så jägaren får chans att skjuta viltet.

Försäkring för Golden Retriever

Golden retrievers har ofta problem med höfterna och problem med armbågarna kan också förekomma då ät det viktigt att ha en bra försäkring. Jag har flera jakthundar och jag har länge kört folksam och sen länsförsäkringar för försäkring på mina hundar.

Fick dock ett grymt erbjudande för ett år sen från Bought by Many och sedan dess är jag kund där. Kan varmt rekommenderas för er som ska köpa en lite större hund och som ska träna och arbeta hårt.

Vilket foder passar en Golden Retriever?

Det är svårt att hitta ett bra foder till just din hund för det är så individuellt för vissa behöver ett foder för känslig mage och vissa behöver ett foder för att inte gå upp i vikt osv. Men jag kan rekommendera detta foder för en golden som inte ha några problem med mage eller vikt och ett foder som är för de som har en känslig mage. Det kostar 549kr hos PNJakt.se

Du bör givetvis prova dig fram till vilket som är bäst för just din hund men det här har varit kanonbra för mina goldens.

Det är speciellt framtaget för aktiva hundar och är spannmålsfritt foder utvecklat för aktiva hundars behov som Bruks/sporthundar, jakthundar, räddningshundar etc.

Egenskaper

En golden retriever är ju så snäll och go som helst men är också en riktig buse. Så fort nya människor kommer eller när man kommer hem så blir det bara massa bus och gos såklart.

Om man inte är aktiv som människa så kanske inte denna ras passar så bra eftersom en golden behöver aktiveras mycket. Rasen är oftast en väldigt barnkär hund som är väldigt skyddande men de kan också bli lätt avundsjuka om du ger någon annan mer uppmärksamhet.

En golden kan skälla ganska mycket men det beror lite på hur pass uppfostrad och lärd den är. Rasen är väldigt lättlärd och lättanpassad, som lätt kan anpassa sig i olika miljöer och gillar de flesta människorna.

Övrigt

En golden används främst som sällskapshund och apporterande hund men också jakthund och tävlingshund i lydnad och agility. Golden är en av de raserna som mest är med i agility och lydnad tävlingar.

Sammanfattning

Om du letar efter en lojal och aktiv familjekär hund så är en golden något för er, men om du letar efter en familjehund men som också kan vara med vid jakt så passar en jaktgolden bättre som har mer jaktinstinkt. En golden retriever passar både bra med en barnfamilj men också med andra djur oftast utan problem.

En golden har en varm och långhårig päls som kan bli jobbig på sommaren då det är som varmast då kan jag varmt rekommendera denna kyldyna från PNjakt

1 reaktion på ”Golden Retriever – Guide inför köp och allt du behöver veta!”

  1. Pingback: Shiba Inu - Graciöst sött litet monster - Allt du behöver veta innan köp - Jakthjärta

Lämna en kommentar