Shiba Inu – Graciöst sött litet monster – Allt du behöver veta innan köp

Om ni väljer att köpa produkter som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå.

Jag har varit helt förälskad i Akita inu och Shiba inu sen jag såg filmerna Silver fang nån gång på 90-talet. Det var de absolut vackraste och fränaste hundar jag någonsin sett. Då bör vi beakta att de är tecknade i filmen och inte direkt lika hur shibor och akitor ser ut i verkligheten. Det var dock nån gång där min fascination började för den här fantastiska hundrasen.

Jag har alltid haft hund i familjen men fick chansen att köpa min första egna hund när jag började på universitetet och skaffade min egen lägenhet, då föll valet naturligt på en Shiba inu, då Akitan är avsevärt mycket större och kräver mycket mer fysisk plats överallt jämfört med Shiban.

Jag hade egentligen ingen större erfarenhet av Shibor innan jag bestämde mig för att skaffa en, givetvis hade jag besökt kennlar och läst allt jag kom över, men inte den där direkta erfarenheten som man får av att umgås med hunden. Det som slog mig direkt var att Shibor är inte som ”vanliga hundar” de har en helt annan integritet och inbyggd stolthet, mer som en katt än en hund nästan. Det var inte bara min Shiba jag märkte det här på utan var något jag märkte hos alla kennlar jag var hos.

Är en Shiba rätt för mig?

Givetvis en i princip omöjlig fråga att svara på, min shiba har alltid varit otroligt enkel att ha hand om, hon har snarare varit ”för enkel” och lite för ”ohundig” ibland. Medans jag har hört från många andra shibaägare rena skräckhistorier där hunden inte alls lyssnar och hittar på riktigt kreativa hyss så fort matte eller husse inte är i närheten. Shibor är extremt smarta, självständiga och är framavlade för jakt.

Shibor har egon, de är lite diviga och sätter sig gärna högst i hierarkin om de får chansen, de tenderar att se barn som lägre än sig själva tills de uppnår en viss ålder. Inte att de är aggressiva mot barn på något sätt men det är nästan som att de inte bryr sig om barn alls, de registrerar dem knappt.

Shibans hälsoproblem

Nu ska du inte tro att Shiba är en ras som dras med många hälsoproblem utan de är en riktigt frisk urhundsras och problematiken är extremt låg jämfört med andra raser som är framavlade. Däremot så är det inte ovanligt med patellaluxation (alltså när knät vrider ur sig) och höftdysplasi och armbågsdysplasi för shibor.

Givetvis är det vanligt med livmoderinflammation som det är på de flesta tikar, det är inget unikt för shiba utan vanligt bland alla hundraser. Jag kan nästan räkna på en hand de gångar jag behövt åka til vetrinären under våra 13 år ihop.

Shiban som familjehund

Jag skulle säga att för vissa familjer så är shiban den ideala familjehunden, om man föredrar en hund som är självständig, smart och extremt lojal mot sin flock. De är inte helt bekväma med främlingar och håller gärna ett bekvämt avstånd till människor och hundar de inte känner. Det är i ärlighetens namn inte den ”roligaste” hunden att ha för ofta så triggas de inte alls lika enkelt som ”vanliga” hundar när det kommer till lek.

Många hundar blir helt överlyckliga bara du tittar på en pinne och de vill direkt leka, shiban är inte riktigt så utan vill helst leka på sina egna villkor och har ofta en himla integritet och behöver komma i rätt stämning för att leka och busa. Så vill du ha en hund som är överlycklig så fort du kommer hem eller tycker du är världens bästa bara du ger den lite mat, då är inte Shiba rätt för dig. Där får du verkligen jobba för att få lite uppskattning.

Vad kostar en Shiba?

En Shiba är lång ifrån en billig ras, de billigare kostar ofta runt 13000kr och de kändare uppfödarna brukar vara runt 20000kr. Här ska du verkligen vara nogrann att köpa från en bra linje med god renommé. Beroende på vad du avser ha din shiba till så finns det god idé att studera stamtavlan.

Söker du en hund för utställning? leta då efter en shiba med föräldrar som gjort bra ifrån sig på utställning tidigare. Minst lika viktigt är att du hittar en kennel och uppfödare där du känner att du får en bra relation till ägarna. Det kommer göra hela livet med din hund mycket lättare om du känner att du hela tiden har någon att fråga. Ett starkt tips är att ni också kikar in på shibainfo.com som är en kanonbra sida för shibaägare.

Hoppas ni blir lika nöjda med er Shiba som jag varit med min!

Lämna en kommentar