Gummistövlar – Fodrade eller varför inte gummiboots? Stor köpguide

Om ni väljer att köpa produkter som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå.

Gummistövlar är lite som en bra termos, man vet att det är något riktigt härligt på gång när det är dags att plocka fram dem! Ok, det kanske inte alltid är lika häftigt att snurra på sig ett par gummistövlar när det regnar en grå tisdag i november när man ska till skolan men för min del så innebär det ofta att jag ska ut i skogen och plocka svamp, ut på sjön och fiska eller att det vankas jakt.

I den här artikeln tar jag er med på min jakt efter att hitta de absolut bästa gummistövlarna som finns på marknaden och vad oskäligt mycket youtube och artiklar lärt mig om gummistövlar och vad man bör titta på när man ska införskaffa nya, så häng med!

Välja rätt storlek på gummistövlar?

Det finns några kritiska punkter när det gäller att hitta gummistövlar med rätt passform för dig, såhär brukar jag testa gummistövlar och framförallt se till att barnen provar gummistövlar:

  • Börja med att se till att ha rejäla sockar på dig och lite tjockare byxor som du förmodligen kommer använda dig av ute i skogen.
  • Ta på dig stövlarna och försök leta på en nedförsbacke eller ett sluttande plan av någon typ för att avgöra om du kommer stöta i tårna i framkant på stövlarna – då är de för små och kommer bli oanvända för du får så ont i tårna efter att ha använt dem en stund.
  • Lyft sedan på foten och sätt ned den fort i marken igen, då märker du tydligt om det finns ett ”glapp” i skon och du träffar med själva stöveln innan din fot ens är nere ordentligt. Då är stöveln för stor.
  • Har du klarat ovanstående tester och stövlen känns bra? Då ska du bara vara noga med att den passar över vaden, om du inte har rejäla byxor på dig så se till att du har lite utrymme kvar så stövlarna blir för tighta. Om de blir för trånga över vaden så kommer fötterna somna och det blir allmänt obehagligt att använda dem. Gummi är verkligen inte flexibelt så stöveln kommer inte bli större med tiden som man kanske tänker.

Fodrade Gummistövlar – Vad ska man tänka på?

Det finns flera olika typer av fodring för gummistövlar. De vanligaste och mest klassiska är de som har en ullblandning som nästan känns som en filt eller fårskinn på insidan – de är superbekväma och håller värmen bra. Däremot så kan problem uppstå när man kommer inomhus med dessa stövlar. De andas inte speciellt bra och det är lätt att bli svettig och fuktig om fötterna som senare när man går ut igen resulterar i iskalla fötter.

Det finns dock andra alternativa sätt att fodra gummistövlar förutom ren ull eller ullblandning, ofta är det en hybrid av olika material eller neopren. Den stora fördelen med dessa är att de ofta här mycket bättre egenskaper att kunna ventilera ut värme – däremot är de ofta mycket obekvämare att ha på sig så balansen här kan ofta vara lite svår att klura ut.

När man ska köpa fodrade gummistövlar till barn så rekommenderar jag utan tvekan att köpa de med ullfodring eller iaf ullblandning då dessa är avsevärt mycket bekvämare och så känns det schysst att det är lite naturligare produkter barnen har mot fötterna. Viking har tagit fram en riktigt schysst fodrad gummistövel för barn som de kallar Viking Ultra 2.0 som ni ser här på bilden. Den är varm och skön på insidan och har ett relativt följsamt gummi, så perfekt för barn. Ni hittar skorna här.

Om man ska köpa Jaktstövlar eller Vandringsstövlar då?

Den stora skillnaden mellan ett par gummistövlar som du har till vardags är att du kommer vara stilla under långa perioder eller inomhus. Ska du däremot köpa stövlar som är lämpliga för jakt eller vandring så måste du ha stövlar som håller bort väta och fukt men samtidigt ventilerar bort värmen som du genrerar när du går.

Här blir det ju väsentlig skillnad om du går i drev, pyrschar, går som hundförare eller om du är pass-skytt. Det finns inget kallare än att stå stilla på pass under flera timmar när man har gått några hundra meter och lagom blivit lite svettig, då måste du ha väl isolerade gummistövlar. Däremot som hundförare eller vid vandring så skulle jag varmt rekommendera ett par stövlar i Neopren, de är mycket mjukare än stövlar i vanligt gummi och andas avsevärt mycket mer. Neopren brukar till och med användas som andningsmasker för det har så bra ventilation. Här är utan tvekan de skönaste jag någonsin provat Avignon Ridge High. De är kanonstabila men ändå följsamma och har schysst ventilation, så rekommenderar starkt att ni kikar in dem här.

Seglarstövlar – Vad är det och vilken bör man välja?

En seglarstövel är en lägre och tunnare gummistövel som inte har lika höga skaft som en vanlig gummistövel. De är ofta lättviktare och tillverkade i riktigt tunnt gummi och har ett mjukt foder på insidan. Sulan är däremot rejäl och är framförallt utformad för att ge ett så bra fäste som möjligt då stövlarna givetvis är utformade från början för att användas primärt på segelbåtar. Den har dock växt med tiden och blivit modern att använda i nästan alla sammahang då den är så skön och smidig att ta på sig och använda.

Här har jag en stor förkärlek för Tretorn och deras gummistövlar, det är så klassiskt svenskt och de har utmärkt kvalité på sina produkter. Så letar ni efter ett par riktigt bra gummistövlar eller seglarstövlar för vuxen eller barn så köp Tretorn.

Den modellen ni ser här är deras Tretorn Wings och jag förstår varför den har 5/5 i användarbetyg för den är riktigt skön. In och köp den här.

Gummiboots kan vara ett bra alternativ?

Gummiboots är lite det bästa av två världar, det är stilrena och funktionella gummistövlar men som faktiskt ser mer ut som vanliga boots. De absolut största märkena är hunter och tretorn inom ”gummiboots” genren. De är givetvis inte lika praktiska som vanliga gummistövlar då det givetvis blir vissa kompromisser med tanke på designen.

De flesta har långt ifrån lika höga skaft som vanliga gummistövlar och de är ofta lite plattare i sulan och därför inte lika bra att använda i terräng. Däremot så är gummiboots ett fantastiskt bra alternativ om man vill köra med gummistövlar på jobbet utan att det syns. De flesta gummiboots på marknaden är inriktade mot dam och tjejer. Min sambos favorit är dessa Tretorn Eva Winter som hon menar är galet sköna hela hösten, våren och även funkar stora delar av vintern. Så ett starkt tips är att ni kikar in här.