Termos och Mattermos – Vilken håller varmt bäst och längst?

Om ni väljer att köpa produkter som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå.

I princip alla dom bästa sakerna i livet kräver en termos, det gäller sen länge. Så i det här inlägget så kommer jag gå igenom hur ni gör ert liv lite bättre med kanske världen bästa termos. Det är egentligen få tillfällen som inte kräver en termos när man tänker på det. Det går utmärkt att ha med sig en termos på väg till jobbet, på jobbet och framförallt när man är i skogen och jagar eller på sjön och fiskar. Så häng med i den här artikeln så kikar vi på vilka som är vassast på marknaden.

Vår Favorit

Bästa termosen – Skippa läsa hela guiden om du vill

Enligt oss är det här den bästa produkten du kan hitta när vi väger in: Pris, Funktionalitet och Utseende.

Så om du vill slippa läsa hela guiden och endat vill ha lite snabb input på vilken som är den bästa produkten, köp den direkt här:

Hur länge håller en termos drycken varm?

Allt ifrån 6 timmar till 38 timmar om man ska tro tillverkarna. Detta beror givetvis på en mängd faktorer men framförallt vilken typ av isolering som termosen har.

Hur länge håller en termos en dryck kall?

Här är det inte ovanligt med upp mot 100 timmar för det riktiga premiumskiktet av termosar.

Vad kostar en termos?

Man behöver egentligen inte betala mer än 50kr för en termos om man åker till Jula, Biltema eller Clas Ohlson. Men man får också lite kvalitén man betalar för. En billig termos fungerar alldeles utmärkt om man bara ska ha den för att hålla kaffet varmt när man åker till jobbet men fungerar uruselt om man vill hålla det varmt en hel fisketur på sjön. En bättre termos kostar några hundralappar och de riktigt exklusiva är upp emot 1000kr.

Vilka är de bästa tillverkarna?

De kändaste och mest erkända märkena är Stelton, Eva solo, Stanley, Primus, Asaklitt, Kleen kanteen och Milu. Med detta sagt är inte alla deras modeller helt suveräna men om du väljer någon av dessa så har du ändå valt en bra tillverkare och kan då minimera risken att den är totalt rutten.

Vad är viktigt när man använder en termos eller mattermos?

  • Nu är inte jag någon läkare men det står i alla instruktioner och på många andra sidor att maten måste hålla minst 74 grader när man lägger ner den i sin mattermos.
  • Kall dryck och kall mat ska helst vara runt 4 grader när det laddas i termosen för att det ska hålla bra kvalité under längre tid.
  • Om du öppnar din mattermos och känner att maten hunnit bli ljummen eller nästan kall – ät den då inte för det finns hög risk för matförgiftning.
  • Du måste ha lite vätska i maten. En termos fungerar inte om du har helt torr mat utan då blir den verkningslös. En relativt torr maträtt håller sig bara varm i max nån timme i en mattermos medans en soppa, stuvning, gryta eller liknande kan klara nästan hela dagen.
  • Värm mattermosen eller termosen innan användning. Se till att du sköjer den i riktigt varmt vatten om du avser ha varm mat eller dryck i den, det gör att maten eller drycken sen håller sig varm mycket längre än om du fyller än kall termos.
  • Kyl mattermosen eller termosen innan användning. Precis som ovan, ska du hålla något kallt. Så spola kallt vatten i termosen innan du använder den och ställ den gärna i kylen/frysen innan du åker iväg.
  • Diska aldrig en termos eller mattermos i diskmaskinen. Även om du absolut kan göra det med vissa så förlänger du livslängden avsevärt om du väljer att diska för hand.

De bästa termosarna

Milu Vakumtermos är helt brutalt bra på att hålla värmen. Den finns i 500ml, 750ml och 1000ml och jag skulle rekommendera att man kör på 1L direkt men det beror ju helt på vart man behöver få plats med den.

Den har ett av de högsta användarbetygen hos Amazon tack vare att den just håller värmen så länge i kombination med ett bra pris och att den här helt skaksäker. Just nu har den 4.5/5 med över 1369 användarrecensioner.

Så ja det är ett grymt bra köp, rekommenderas varmt! Ni hittar den här hos Amazon.se


Emsa Vakuumkanna är däremot utan tvekan den bästa vakuumkanna jag har provat, det är alltså en vanlig kaffekanna fast med vakuumisolering vilket gör att den håller temperaturen mycket längre än en vanlig kaffekanna. S

å den här är givetvis inte optimal för jakt eller fiske tack vare sitt format. Däremot är den helt guld vid camping med familjen eller när man ska ut och tälta.

4.6/5 i betyg av över 2800 användare är av en anledning – köp den här hos Amazon


Esbit Mattermos 4.4 i betyg och är betygsatt av över 700 personer. Den håller maten kokhet i över 6h enligt både mina egna erfarenheter och användarrecensionerna.

Den enda nackdelen är att själva locket kan vara lite knepigt att rengöra men rent funktionellt är den här magiskt bra.

Du får plats med 750 ml mat, vilket är mer än väl för ett riktigt skrovmål för en karl som mig på över 100kg, så du behöver inte gå hungrig kan jag lova. Du hittar den här hos Amazon.

Lämna en kommentar