Kylväska – Vilken är bäst och hur länge håller sig maten kall?

Om ni väljer att köpa produkter som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå.


Först och främst behöver vi kika på vad vi ska ha kylväskan eller kylboxen till, för här finns det det verkligen olika användningsområden och produkter anpassade därefter. Ska du ha kylväskan till stranden med familjen? Ska du ha kylväskan när du fiskar eller jagar? Eller vill du ha en kylväska som passar till fjällvandringen i din ryggsäck? eller en elektrisk kylväska till bilen som drivs på 12v?

Storlek på kylväska

Nu finns det verkligen allt ifrån miniliten kylväska som du endast får plats med en flaska och en halväten macka i till enorma kylboxar där du kan packa i full kvot av fisk från din norgeresa och din mormor. Så vi behöver kika lite närmare på vad du behöver köpa för storlek på kylväskan. Kylväskors storlek mäts i volym liter (L) och för att ni ska få en uppfattning om hur mycket ni kan packa i kylväskan så kan ni tänka er följande:

  • Liten kylväska för en person (lunch, nån dricka) : 2L – 10L
  • Mindre kylväska för två personer(ett par drickor och lite mat) : 10L – 20L
  • Familjestorlek (allt du kan behöva för en dag på stranden) : 20L – 40L
  • Enorm kylväska: 40L +

Exempel på liten kylväska (10 L) från Primus Cooler

Exempel på mindre kylväska (15L) från Hydro Flask

Exempel på familjestorlek (24L) från Hydro Flask

Exempel på stor elektrik kylväska 12V (40L) från Happy Angler

Hur länge håller en kylväska maten kall?

Detta beror givetvis på modellen av kylväska och tillverkarens ”Håller upp till 48h” är lika överdriven som deodorant tillverkarnas 48h. Det som gäller här är att ha lite sunt bonnförnuft när ni tittar på kylväskan. En kylväska som inte har någon isolering och är tunn kommer helt enkelt inte kunna hålla kyla eller värme för den delen bra.

Ju tjockare kylväska ni köper ju bättre håller den värmen. En bra kylväska kan klara 1-2 dygn men då är det i princip en stor frigolitlåda med väldigt lite utrymme. En vanlig kylväska håller ofta bra i upp till 6-8 h.

För riktiga heldagsturer eller helger på stranden så finns det egentligen ingenting som slår elektriska kylväskor som man kan koppla in i bilens 12V uttag. Det är i princip exakt samma sak som att kunna ha hela kylskåpet med sig i bilen och är oslagbart om man behöver hålla kylan över lång tid. Det finns även kylboxar/kylväskor som värmer det du har med dig innan det är dags att äta.

Vilken kylväska ska man köpa? Är det skillnad i kvalité?

Jag tror att de flesta köper kylväska på rusta, jula eller biltema. De är oftast extremt billiga och man får faktiskt ganska mycket kylväska för pengarna. Det är inte de snyggaste kylväskorna och absolut inte de bästa men ska man ha den nån gång då och då till stranden så varför inte?

En stor skillnad är den mellan mjuka och hårda kylväskor, det är oftast mer otympligt med en hård och den väger lite mer. Däremot så går den lättare att packa i bilen och du kan ha saker ovanpå osv. Den håller även kylan bättre – så det finns inget rätt eller fel här.

Det blir dock mycket viktigare med kvalitén på isoleringen och själva kylväskan i sig om man ska ha med sig den vid fjällvandring, längre turer i skogen vid jakt, fiske eller annan vildmarksaktivitet. Då vill man helt enkelt inte dra runt på ett vidunder till kylväska. Så här är mina favoriter som jag testat och faktiskt är ruskigt bra.

Kylväska i ryggsäcksformat

Hydro Flask Soft Cooler Pack 22 – Håller innehållet kylt i 48 h (i alla fall hälften enligt mitt test) och framförallt är den ruskigt snygg och helt vattentät. Dock helt klart premium och rätt dyr för att vara en kylväska.

Orrefors hunting kylväska

Framförallt är den här kylväskan vrålsnygg och materialet är PU-läder. Den här grå i färgen och rymmer upp till 27L. Den är relativt prisvärd och dyker in runt en femhundring. Rekommenderas starkt till jakten.

Patriot Fish Cooler

Om den tidigare kylväskan kändes lite för sofistikerad och stilig så behöver du inte oroa dig för det med en Patriot Fish Cooler, den fullkomligt skriker rakt ut när man ser den i verkligheten, perfekt vid fiske och du får plats med upp till 15L i den och har även en måttskala ovanpå för inmätning av fisken.

Bästa kylväska för stranden

Picknick Kylväska City från Cervera är den vi brukar köra när vi ska till stranden, inte otymplig med sina 18L förvaring utan precis lagom och diskret och stilren i sin utformning. Rymmer ungefär lika mycket som en sån där plastig man brukade köra på 90-talet med fällbart handtag – ni vet vilken jag menar?