Flugfiske – Hur gör man? Vad behöver man för prylar?

Om ni väljer att köpa produkter som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå.

Jag fullkomligt älskade att binda flugor när jag var liten, trots att jag aldrig hade hållit i ett flugfiskespö. Det har på senare år ändrats till omvänt förhållande. Nu finns det få saker som jag längtar lika mycket efter som att få komma ut och flugfiska och bara stå och nöta i forsen och inte höra något annat än det porlande vattnet. Det om något är riktigt bra för själen.

Däremot så är mina flugbindningstalanger som bortblåsta, och i ärlighetens namn vet jag inte om jag hade några när jag var 10 heller men vet hur himla lycklig man blev när man fångade fisk på sin egna fluga, det gav hela fisket ytterligare en dimension. Så har man det intresset så förstår jag det verkligen.

I den här artikeln kommer vi kika lite närmare på hur man flugfiskar och vad man behöver kunna och ha för grejer för att komma igång. Jag kommer rekommendera lite prylar som jag tycker är bra, detta är dock högst personligt och någon annan hade säkert rekommenderat något annat så ta det med en nypa salt. Jag är långt ifrån ett proffs på flugfiske utan en glad amatör som tycker det är ruskigt roligt!

Flugfiske för nybörjare

Hur kastar man? (flugfiske teknik)

Det finns flera olika typer av kast du kan göra när du ska flugfiska och de har alla lite olika fördelar och nackdelar. Framförallt beror typen av kast på:

 1. Platsen
 2. Typen av fisk du fiskar
 3. Längden du behöver uppnå i kastet
 4. Vad du själv tycker om och vad din fysik är bäst lämpad för

Nycklar till ett bra kast med flugspö oavsett typen av kast:

 1. Du måste träna timing i dina stopp, det här är ofta det svåraste i början men också det som kommer helt naturligt när du får träna en stund. Det här kan du öva på massor innan du åker ut och fiskar. Ställ dig och övningskasta i trädgården hemma. Om du hör en ”snärt” i baksvingen så har du påbörjat framsvingen för tidigt och det är stor risk att du precis slängt iväg en fluga för 30kr.
 2. Tänk på att spötoppen ska ha samma höjd och röra sig som en rak linje. Den här är riktigt klurig innan man förstått den, men mig hjälper det massor att tänka att spötoppen ska röra sig i en linje och aldrig bli högre eller lägre förrens jag släppt ut linan på slutet av kastet. Så för allt i världen stå inte och kasta ”över huvudet” som är så vanligt i början, utan försök att lära dig små rörelser med armen och tänk i huvudet ”samma höjd på spötoppen” så kommer du snart komma in i det.
 3. Använd dubbeldrag när du kommit igång. Det här gör massor för känslan i kasten, det innebär att du kontrollerar linan med handen som du inte håller spöt i, du spänner tillbaka linan för att öka hastigheten i kastet. Svårt att förklara men jag tycker den här videon förklarar det riktigt bra.
 4. Tänk på att det är linan du kastar! I alla andra former av fiske så kastar man ett drag som har en vikt och det drar sedan ut linan från rullen, så är det inte i flugfiske utan här är det linan som väger något och det är den du faktiskt kastar.

Hitta en bra plats

När du fiskar fluga så är det helt klart en fördel att stå öppet så du har utrymme för kastet men i övrigt så kan du fiska i sjöar, bäckar, älvar, forsar, put-and-take dammar, kuster, från båt och precis överallt där du hittar vatten i princip.

Bästa resmålen i Sverige för flugfiske (topp 3)

Jämtland Härjedalen

Det är svårt att ens tänka flugfiske utan att tänka jämtland, här finns precis hur mycket bra fiskevatten som helst för oss som tycker om flugfiske. Det finns goda bestånd av harr, öring och sik. Jag skulle varmt rekommendera ett besök till Kvissleströmmarna om ni inte har varit där.

Dalarna

Det är oftast här jag hamnar när jag ska fiska då det ligger närmare hemma för mig. Här finns ofta ett jättebestånd av öring och ibland lyckas man även charma en harr. Över 20 mil med bra sträckor för flugfiske finns i området, jag skulle starkt rekommendera älvdalens fiske för er som vill få en bra kontakt i området med både kurser och guidning.

Hedströmmen / Köping

Ännu mer söder ut så hittar vi Hedströmmen som är riktigt trevlig att flugfiska i, här finns mängder med inplanterad öring (även till viss del ett naturligt bestånd) Här är vadning tyvärr förbjuden och det kan vara lite trilskigt att hitta en bra plats att kasta ifrån men när du väl gjort det så är det här något av det bästa jag varit med om söder om dalarna när det kommer till flugfiske – så ge det en chans!

Vilka fiskar hugger på fluga?

 • Öring
 • Harr
 • Lax
 • Röding
 • Regnbåge
 • Gädda
 • Abborre

Förmodligne kan listan göras mycket längre än såhär men det är de fiskarter som jag har fiskat en hel del med fluga. Jag kan verkligen rekommendera att prova att flugfiska abborre med sjunkande fluga om fisket är lite trögt på sommaren, brukar kunna vara total succé.

Grundläggande utrustning

Flugfiskespö

Jag skulle säga att vilket flugfiskespö du väljer är mycket viktigare än vilken rulle du tar. Jag har tidigare skrivit en hel guide om fiskespön som ni hittar här. Där går jag igenom hur det fungerar med spöaktion och vad man bör tänka på rent generellt för fiskespön. Dock finns det givetvis vissa saker som är mer specifika för flugfiskespön och jag skulle vilja skicka med följande innan ni väljer vilket spö ni ska köpa:

 • Ett styvt flugfiskespö kastar längre än ett med mer flex
 • Fiskar du när det blåser är det hopplöst med ett svajigt spö, mycket lättare med styvare spön då.
 • Ett styvare spö kräver mindre kraft rent fysiskt att kasta lika långt som ett spö med mer aktion.
 • Det är svårare att lära sig kasta med styvt spö med snabb aktion.
 • Det är mycket svårare att göra korta kast med styvt spö och snabb aktion.
 • Ska du fiska mindre bäckar och floder så är flexibla spön med helaktion att rekommendera.
 • 7 – 9 fots spön är det vanligaste – 7 för kortare mer kontrollerade kast och 9 för långa kast med tyngre lina och förhoppningsvis även tyngre fisk.
 • Ju färre delar på spöt ju mindre risk att det går sönder, dock omöjligt att transportera för långa spön.
 • Kvalitétsmärken på flugfiskespön är Scott, Sage, Vision, Hardy, Guideline och Loop.

Ett riktigt schysst budgetalternativ är Shakespeare Agility 2 Fly. Jag brukar gilla Shakespeare spön och det här var verkligen inte dåligt med tanke på priset. Är ni på jakt efter ett flugfiskespö som inte kostar skjortan så prova ett sånt här. Ni hittar det här.

Flugfiskerulle

En flugfiskerulle är inte samma ska som en haspelrulle eller multirulle, här spelar det egentligen inte lika stor roll vad du väljer för något utan rullen är mest här för att hålla linan och kunna bromsa linan om du får på en riktig bjässe. Men de här sakerna är viktiga att tänka på när du ska köpa rulle:

 • Det utan tvekan viktigaste här är att satsa på en rulle som inte har en broms med för stort startmoment om man ska fiska med lite tunnare tafsar.
 • Får du plats med flugfiskelinan + backing som du har tänkt använda dig av?
 • Har du tillräckligt med bromskraft för att klara av en rusande lax?
 • Är rullen anpassad för saltvatten? Om du tänkt fiska i saltvatten så krävs en helt annan rulle än för sötvatten.
 • Riktigt bra rullar är Lamson, Guideline, Vision, Loop, Hardy etc.
 • Lägg inte 5000kr på en flugfiskerulle om det är första gångerna du är ute och provar, du kommer inte märka någon som helst skillnad mot en rulle för strax under tusenlappen.

Jag gillar verkligen Greys QRS Cassette flugrulle, inte det billigaste men långt ifrån den dyraste. Sladdar in på strax under tusenlappen och är ruskigt mycket rulle för pengarna. Ni ser den på bilden här till höger och ni hittar den här.

Flugfiskelina

Det här är det viktigaste valet du kan göra för att det ska vara så enkelt som möjligt för dig att kasta, gör du ett bra val när du köper flugfiskelina så är mycket vunnet. Det enda som är viktigare är övning och erfarenhet och det kommer ju med tiden. Det absolut enklaste du kan göra i början är att köpa samma AFTM klassning (Association of Fishing Tackle Manufacturers) på din flugfiskelina som det flugfiskespö som du har köpt.

AFTM skalan går från 3 till 12. Där 3 är super ultralätt fiske och 12 är blåvalar som ska bärgas. Jag brukar aldrig rekommendera under 4 och inte heller över 7. Det bästa är att ligga runt 5-6 i klassing på både flugfiskespö och flugfiskelina här i Sverige, då kan man fiska allt och drillningen tar inte för lång tid så att fisken blir utmattad.

Det finns några saker som är bra att känna till när det kommer till flugfiskelinor:

 • Flytlinor används primärt för när man vill fiska ytligt eller direkt på vattenytan
 • Sjunklina är alltså till för motsatsen, vi vill få ner flugan i vattnet och då drar linan ner flugan.
 • Sjunkande linor sjunker med olika hastighet beroende på klassning på linan
 • Det finns intermediate linor som är en blandning av sjunklina och flytlina så den nästan blir svävande mitt i vattnet.
 • Längst ut på flugfiskelinan så sitter ett ”snake eye” eller helt enkelt en förberedd ögla för att fästa en tafs.
 • De vanligaste fiskelinorna är WF-linor som betyder ”Weight Forward” vill du läsa mer om de olika typerna av tapering av linor så rekommenderar jag den här artikeln.

Jag rekommenderar att ni kikar på Greys Platinum Stealth WF Float fluglina, den är en riktigt balanserad och bra fluglina som både har bra längd i kasten och schysst kontroll. Den har totalt uselt minne vilket jag uppskattar så man slipper få trassel på linan lika lätt. Ni hittar fluglinan här.

Tafs

Längst ut på linan så sätter vi en tafs, det är precis som i allt annat fiske, vi vill inte bli av med själva linan utan sitter vi fast någonstans eller någon annan olycka är framme – då vill vi att tafsen går sönder istället för linan. En tafs för flugfiske skiljer sig markant mot en vanlig traditionell tafs då den är taperad. Det innebär att den blir tunnare ju närmare toppen (ut mot flugan) som vi kommer. Den här utförmningen gör framförallt att det blir lättare och längre kast.

Här kan du sen välja mellan polytafs eller taperad nylontafs. De finns även i många olika utföranden från flytande till sjunkande och intermediate som ska ligga och flyta i mellanlagren i vattnet. De tafsar jag kör är nästan alltid i tjocklek 0.20, 0.18 ,0.15 några andra tafsar behöver du egentligen inte för fisket vi bedriver i Sverige.

Backing

Det här är linan du fäster initialt i rullen, alltså längst in på rullen ska det sitta backing. Den används enbart när du får hugg på större fisk som drar ut hela flugfiskelinan. Den brukar normalt ligga runt 30-50 meter i längd beroende på vilket märke du väljer. Det är så himla lätt att glömma byta den här linan men ta för vana att varje gång du byter flugfiskelina så byter du även backing. Jag har varit med vid flera tillfällen där backingen gått av för den varit flera år gammal – så gör inte den missen!

Du behöver inte något premiummärke här utan jag kör Fladens backinglina på 45 meter och den fungerar helt utmärkt och är billig, ni hittar den här!

Flytmedel

Flytmedel har man på flugor för att de ska flyta bättre, med ett bra flytmedel så kan du ha en torrfluga som flyter korrekt hela kvällen när du fiskar. Det här med flytmedel är lite som med valla på skidor, de flesta säger att just deras blandning är det bästa som hänt världen sedan skivat bröd. Jag har långt ifrån en expert här utan jag köper bara mitt flytmedel som jag tycker fungerar kanonbra. Jag brukar köra med Gulff Duck som för mig funkat helt kanon, är nästan som en gel man kladdar på.

Peang

Nu är inte det här livsnödvändigt att ha men det borde nästan vara det med tanke på hur skonsamt det här är mot fisken. Oftast behöver jag aldrig lyfta upp fisken i håven utan jag kan bara använda min peang för att lossa kroken.

Den jag kör med är den här som kallas Patriot G-Grip som är 20 cm lång och då når man riktigt långt in och får bra tag om fisken skulle ha råkat svälja flugan. Den finns att köpa här.

Flugor

Det finns primärt 3 sorters flugor

Torrflugor

Det här är nog flugorna som de flesta tänker på när de tänker på fiskeflugor, syftet är att de ska lägga sig på ytan och föreställa en insekt som landar.

Nymfer

Designade flugor som ska se ut som puppor och larver av vattenlevande insekter. Ofta mycket effektivare än vad de ser ut.

Streamers

Det här är lite som att kasta i halva melodifestivalen emellanåt, streamers är ofta färggranna och glittrande och är utformade för att intressera och irritera fisken till hugg. Ibland kan de påminna om småfisk och iglar men oftast är de riktigt grälla och uppmärksamhetssökande.

Dida Bunny Streamer

Håv

Se till att håven ni köper har Catch and release garn som skonar fisken och gör så lite skada som möjligt. Viktigt här att tänka på att fiskens slem är både deras infektionsskydd och skydd mot kyla så ju mindre åverkan vi gör på det, ju bättre mår fisken.

Jag tycker verkligen om Dida gumminäts håv då själva fångstnätet är enormt och det är enkelt att drilla fisken in i håven även fast jag bara håller med en hand. Kan tycka att det blir lite knepigt med de traditionella snygga trähåvarna. Ni hittar håven här.

Flugfiske set

Att köpa sig ett färdigt flugfiskeset är en grymt bra lösning när man ska komma igång första gången. Då får man allt anpassat till varandra så man behöver inte ens tänka på att matcha AFTM klassning och vilken typ av lina som passar spöt. Så det här är starkt rekommenderat om det är första gången du ska prova på flugfiske. Oftast är de här färdiga paketen i AFTM 4, 6 eller 7 vilket innebär att du kan fiska i princip allt med det och vara igång omedelbart. Jag hade valt 6 eller 7.

Här är ett schysst set från Daiwa som du får för strax under tusenlappen.

Fiskeväst

Det finns inget fiske där en fiskeväst är så funktionell som vid flugfiske, här är det så många olika variationer av tafasar, flugor och annat som oftast hänger med på turen att fiskevästen blir otroligt användbar. Det enda riktigt rimliga alternativet är en rejäl midjeväska. Jag har alltid på mig min Dragon Hells Anglers Tech-Pack.

I mitt tycke helt idealisk för flugfiske, stora fack för flugor och totalt 16 fickor. Den väger nästan ingenting att ha på sig heller och jag använder den ofta till annat fiske också.

Kika närmare på den här.

Vadare / Vadarbyxor

Ja det är i princip ett måste att ha någon form av vadarbyxor för annars blir det helt hopplöst att få bra med utrymme för kastet, vissa platser är som skräddarsydda för flugfiske medans många andra är jättesvåra att få kastyta på om du inte har vadarbyxor. Jag skrev en artikel för ett tag sen om just vadare, så hoppa in här och läs mer.

Var är bäst att köpa flugfiskeutrustning?

Det går att hitta flugfiskeutrustning på de flesta sportfiskebutiker runt om i Sverige och vissa är givetvis mer välsorterade än andra. Ibland kan jag verkligen uppskatta att gå runt i en fysisk butik men oftast blir det att jag handlar online och då skulle jag säga att de mest välsorterade fiskebutikerna på flugfiske är tellis flugfiske och ibland kan även happy angler överraska med rea på flugfiske prylar eller nån utförsäljning.