Vadarbyxor – Vilka ska man köpa? Hur funkar de? Köpguide

Om ni väljer att köpa produkter som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå.

Tack gode gud att teknologi och produkter utveckas, jag vet inte om ni minns hur det var i de gamla vadarbyxorna man hade för 20-30 år sedan. Det var som att ta på sig en supertjock påse och ställa sig i solen. Man blev inte blöt av älven utan av att man blev helt genomsvettig av vadarbyxorna och det blev omgående ruskigt obekvämt. Nu är det ju många som förespråkar vadare i gummi men det är samma personer som förespråkar ”man är inte karl om man har kikarsikte på bössan, man ska skjuta med öppna riktmedel” om ni förstår typen.

De moderna vadarbyxorna är så himla sköna jämfört med de äldre, så i den här artikeln kommer vi kika på vilka egenskaper man bör titta på när man ska köpa sig ett par!

Var kan man köpa vadarbyxor?

Nu beror det ju helt klart på vilken kvalité man är ute efter, om du inte fiskar ofta och det inte spelar så stor roll och man vill ha lite mer biltema eller jula så finns det billiga vadarbxor hos xxl både för herr, dam och barn. Jag skulle dock rekommendera att ni köper era vadarbyxor online eftersom priserna blir bättre och passformen ofta är justerbar. Även fast jag i ärlighetens namn brukar vara inne och klämma och känna en hel del i butik innan jag beställer online. Det är ju onekligen kul att kolla på prylarna innan man bestämmer sig. Jag brukar beställa från Happy Angler.

5 viktiga saker att tänka på innan köp

  1. Vadarbyxorna måste kunna andas. Du letar efter schyssta material som gore-tex, dri-plus, neopren eller annat schysst syntetiskt material som låter dig svettas ut ånga och som givetvis håller tätt från vatten från utsidan. Av den här anledningen så köper vi absolut inte vadarbyxor i gummi eller liknande.
  2. Köp inte vadarbyxor med inbyggda stövlar om du vill kunna ha lite mer flexibilitet i vad du har på fötterna. Jag föredrar att kunna byta stövlar beroende på hur kallt det är ute och vilket underlag jag ska fiska, däremot är det givetvis väldigt smidigt att ha inbyggda stövlar ur andra aspekter.
  3. Sikta på att köpa så lätta vadarbyxor som möjligt, nu brukar det hänga ihop väl med syntetiska andningsbara vadarbyxor så förmodligen blir det inte ens ett problem men det underlätter mycket om de är lite lätta i vikten.
  4. Om du nu inte står i forsar i minusgrader så köp inte isolerade vadarbyxor, det är i princip helt onödigt utan bättre att dra på sig ett extra underställ om det skulle behövas.
  5. Som med alla andra produkter, var noga med att kika på användarrecensioner, det finns mycket dåliga vadarbyxor där ute och det kan vara svårt att avgöra själv om du aldrig har använt några själv innan. Sikta på kvalitétsmärken om du är osäker.

Typer av vadarkläder

Vadarbyxor med stövlar

Det här är nog den vanligaste och smidigaste lösningen för de flesta av oss, det här är lite allt-i-ett lösning där du får vadarbyxor med redan monterade stövlar. Det innebär att du behöver inte hålla kolla på flera olika plagg och du får inga onödiga skarvar eller liknande att ta hänsyn till.

Den enda nackdelen är egentligen precis detsamma, du kan helt enkelt inte separera stövlarna från resten och således kan du inte byta till andra stövlar som är varmare eller har bättre grepp. Nu är det kanske lite överkurs för de flest av oss men jag kan tycka att det är schysst. Mina favoriter i den här kategorin är Norfin Rapid vadarbyxor med stövlar. Ni ser dessa här på bilden och är ni intresserade av att titta närmare så hittar ni vadarbyxorna här.

De är helt justerbara och vattentäta (givetvis) och har en riktigt skaplig andningsförmåga.

Vadarbyxor med sockar

Om man nu inte hittar några vadarbyxor med inbyggda stövlar eller man har helt enorma fötter, eller supersmå så är det här det bästa alternativet. Det är precis lika funktionellt som de med inbyggda stövlar men du måste köpa till ett par vadarskor, vilket du givetvis inte behöver till de andra.

Jag föredrar den här typen eftersom jag då kan byta vadarskor beroende på vilket underlag och vilken typ av ström jag kommer att fiska i. Däremot så är jag i princip ensam om att köra dessa då alla mina fiskevänner kör de med inbyggda stövlar hela tiden så skulle inte våga rekommendera dessa över de andra utan det handlar nog helt om personlig preferens i slutändan.

Däremot om ni skulle vilja köpa vadarbyxor med sockar så missa inte dessa i neopren från Fladen, man tänker gärna att fladen är lite budget och halvbra men de här är helt klockrena. Billiga och 5/5 i användarbetyg. Modellen heter Maxximus och finns här.

Vadarjacka

Jag skulle inte säga att det är nödvändigt med en vadarjacka på samma sätt som det är med vadarbyxor, det här är mer extra lyx och ruskigt skönt om det regnar eller om du ska stå i ordentlig fors där det stänker och liknande. Annars klarar du dig kanonbra med endast ett par vadarbyxor.

Sen har ju jag min vadarjacka till en massa fiske bara för att det är en schysst och bra jacka så har blivit många flugor i en smäll sen jag köpte min Norfin Pro Guide jacka som jag är sjukt nöjd med. Den rekommenderas varmt men jag hade nog inte köpt den bara för att använda som vadarjacka då jag inte fiskar tillräckligt mycket i så pass strömt vatten. Däremot en helt grym jacka för norgefiske och liknande. Ni hittar jackan här!