Kikarsikte – Vad ska man tänka på innan köp? Bäst i test och Köpguide!

Om ni väljer att köpa produkter som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå.

Det här med optik och kikarsikten är verkligen en djungel och utan tvekan den mest komplexa delen av en jägares utrustning enligt mig, det finns så många aspekter att beakta och många åsikter man kan läsa om i forum och överallt på vilket som är det bästa kikarsiktet. Jag är ju en riktigt tekniknörd och älskar jakt så givetvis är det här ett ämne jag brinner för.

Jag kommer i den här artikeln försöka förklara på ett enkelt sätt det jag lärt mig under åren om kikarsikten och förhoppningsvis komma med lite giftiga förslag och garanterat en massa inbäddade åsikter även fast jag ska försöka undvika det, ber om ursäkt i förväg!

Så är du på jakt efter ett nytt kikarsikte eller vill bara lära dig mer, häng på! Och artikeln kommer förmodligen bli lång så jag hade använt innehållsförteckningen om du bara vill läsa en viss del av den.

Rätt kikarsike för uppgiften

En gammal sanning som håller sig sann fortfarande är att det är viktigare att lägga pengar på kikarsiktet än på själva jaktvapnet. Det är givetvis en sanning med modifikation, nuförtiden finns det många plattformsvapen och liknande som gör att du i princip endast behöver köpa ett vapen och bara för att själva studsaren kostar 40000kr innebär det inte att du måste köpa optik för 60000kr.

Ett vanligt misstag här är också att man tar i lite mer än man egentligen behöver, man behöver extremt sällan en förstoring över 10 gånger, så mycket av det som finns på marknaden idag är ”mest för att det är fränt” och tro mig, jag är en kille som gillar saker som är ”mest för att det är fränt” så jag har gjort den här missen många gånger. Det är lite i överkant att jaga vildsvin på åtel med 20 gångers förstoring när man har 50 meter fram.

På högst förstoringen så kan du räkna morrhåren och ser inte vildsvinet överhuvudtaget. Så försök ta det lite lugnt med finesserna och gå inte på extremerna utan kör på ett bra kikarsikte med bra optik (vilket ofta betyder att det är gjort av en väl etablerad tillverkare). Jag kommer ofta på mig själv att sitta och flippa på inställningarna på kikarsiktet för att få ”perfekt förstoring” eller ”klockren skärpa” och ju mer inställningar jag har ju mer sitter jag och justerar. Helt klart värt att tänka på – ju mindre inställningar ju mer faktiskt jakt bedriver du.

Vad bör man känna till om kikarsikten?

Det finns många frågeställningar man bör fundera kring när man väljer kikarsikte. Här är några du kan fundera kring:

 • Vilket vilt kommer jag att jaga?
 • Kommer jag jaga mycket i skymningen / gryningen?
 • Kommer jag vara hundförar emellanåt?
 • Hur viktigt är det med snabba skott?
 • Är det framförallt drevjakt jag kommer syssla med?
 • Hur långt håll behöver jag skjuta på?

Vad betyder siffrorna?

Oavsett vilket kikarsikte du tittar på så kommer du se beteckningar enligt följande: 5-25X50 eller något helt annat men de följer tydligt ett mönster där den första siffran är förstoringen. Alltså i vårt fall här så kommer bilden vi ser i kikarsiktet vara som minst 5 gånger större än verkligheten. Den andra siffran vi ser är den maximala förstoringen, i vårt fall 25. Så kikarsiktet har således en förstoring mellan 5-25 gånger. Du kan givetvis stanna och ha en förstoring mellan dessa punkterm en det är extremerna åt båda håll. Den sista siffran 50 är objektivets linsdiameter.

Riktmedel

Det finns otroligt många riktmedel på marknade idag, och då menar jag framförallt olika typer av riktmedel inne i optiken i kikarsiktet. De öppna rikmedlens tid är helt klart över, nu träffar man inte ens på äldre gubbar längre som strider för öppna riktmedel. Utan alla som jagar idag har någon form av optik eller digitalt kikarsikte med sig.

Du kan alltid se hur riktmedlet kommer att se ut i kikaren i själva produktannonsen för kikaren eller på kartongen i butiken (men då kikar du ju givetvis genom själva kikarsiktet för att se med egna ögon hur det känns). Här får du helt enkelt komma fram till en typ av riktmedel som passar dig. Jag föredrar den ni ser i bild här och är väl i princip vad jag skulle beteckna som standard när det kommer till rikmedel i moderna kikarsikten. Det är dock viktigt att hålla koll på om du vill ha ett medförstorande kikarsikte eller inte.

Medförstorande

Ett medförstorande kikarsikte ökar även storleken på riktmedlet när du zoomar/ökar förstoringen. Det innebär att riktmedlet är placerat på första bildplanet i kikarsiktet. Jag tror den här bilden jag gjorde förklarar det lite tydligare för er:

Icke medförstorande

Ett kikarsikte utan medförstoring så påverkas inte alls riktmedlet när du zoomar/ökar förstoringen. Det innebär att riktmedlet är placerat på andra bildplanet i kikarsiktet. Det här är absolut den modernare lösningen och det de flesta föredrar, dock så är man lite äldre eller har taskig syn så är inte medförstoring alls dumt. Jag tror den här bilden jag gjorde förklarar det lite tydligare för er:

Ljustransmission / Antireflexbehandling

Här ser vi ofta den största skillnaden mellan dyra kikarsikten och billigare modeller. I alla kikarsikten så finns det flera olika linser och behandlingen av de här linserna gör att de släpper igenom olika mängd ljus. I ovan bild kan ni se hur stor skillnad det faktiskt blir om ni tänker er att kikarsiktet har 4 olika linser så har ett lågbudget kikarsikte med obehandlade linser endast 70% ljustransmission medans ett kikarsikte med fully multi-coated linser endast tappar 4% så har då en ljustransmission på 96%.

Riktigt bra kikarsikten har 90% ljustransmission och högre, men då pratar vi verkligen premium och de är ofta mycket dyrare än de med lägre ljustransmission. Det här är framförallt viktigt vid pyrschjakt och liknande jakt som sker vid skymning eller gryning. Ofta så kallas den här typen av behandling på linser för Antireflexbehandling.

Är ni sugna på ett ruskigt bra kikarsikte med hög ljustransmission så kolla in Zeiss Victory V8 här. Det har 92%!

Zeiss Victory V8

Förstoring

Ofta är det här en av huvudanledningarna att vi använder kikarsikten överhuvudtaget. Givetvis vill vi ha en förstoring när vi jagar så vi ser viltet bättre och kan på ett bättre sätt se var vi kommer att träffa när vi skjuter. Det är dock inte helt enkelt att avgöra vilken förstoring som är bäst för det beror helt på vad vi jagar. Det är nästan alltid så att ett mellanting är bäst så man kan använda det till i princip allt.

Ju mer variation du har i förstoringen ju mer påverkar det kvalitén i bilden. För ju större ”förstoringsfönster” du vill ha ju fler linser blir involverade och alltså får du automatiskt sämre ljustransmission. Det är därför ”fast förstoring” ger bäst bild och det är samma när det gäller kameraobjektiv. Det är ju ofta hopplöst att rent praktiskt jaga med bara en förstoring om det inte är 1x eller 2x vid drevjakt.

Jag skulle säga att hög förstoring är över x6 låg förstoring är under x6, ingen större tanke bakom det utan bara hur jag ser på saken när jag jagar.

Fördelar med låg förstoring

 • Mycket snabbare skott
 • Enklare att sikta (Du känner dig inte lika skakig)
 • Ofta lägre pris
 • Lättare vikt på kikarsiktet, så perfekt på hundförarbössor och liknande
 • Bättre ljustransmission vid låg förstoring
 • Bättre bildkvalité
 • De flesta skjuter bättre med låg förstoring konstigt nog

Fördelar med hög förstoring

 • Givetvis ser du viltet större i kikarsiktet och lättare att avgöra vart skottet hamnar.
 • Möjliggör ofta könsidentifiering mycket snabbare
 • Du kan skjuta på mycket längre håll (sanning till viss del)
 • Grymt bra att ha möjligheten vid långa håll, men man har alltid kikarsiktet inställt på lägsta förstoringen

Parallaxjustering

Om jag var dig så skulle jag absolut inte bry mig om parallaxjustering av kikarsikten överhuvudtaget, om du inte är proffs eller sniper av något slag. För oss vanliga jägare så finns det väldigt många andra aspekter att oroa sig för innan vi ger oss på parallax. Det här handlar om ett ”fel” som uppstår beroende på hur du tittar genom kikarsiktet och en avvikelse mellan riktmedlet och riktpunkten. Idag är de flesta kikarsiktena parallaxfria upp till 100m och många har även en justering du kan göra om du vill ställa in så ditt kikarsikte är parallaxfritt vid ett längre avstånd.

Skippa helt enkelt det här, det kommer absolut inte påverka hur många vildsvin du skjuter på nästa jakt utan du får mer nytta av en extra promenad som håller nere pulsen lite extra inför nästa skott än av att oroa dig för parallaxfel.

Objektivdiameter och Tubdiameter

Viktigt att känna till att kikarsikten tillverkade i USA ofta har en tubdiameter på 25,4mm (alltså 1 tum). Europeiska kikarsikten har 30 mm tubdiameter. 

Detta är framförallt viktigt för fästen och ringar, och ett riktigt störande moment om du råkar köpa fel.

Objektivdiamtern är viktig att ha koll på för ljusinsläppet. Ju större objektivdiameter ju mer ljusinsläpp. Har du en objektivdiameter över 30mm så pratar vi mer pyrsjakt/smygjakt och drevjakt brukar ofta ligga runt 24mm i diameter eftersom ljusinsläpp inte är en så viktig del vid drevjakt utan då vill vi hellre ha bra bildskärpa och större synfält.

Synfält

Givetvis så påverkas synfältet av förstoringsgraden och därför så brukar tillverkarna ange synfält med hur mycket som syns på en viss distans. Ofta är det hur stort synfält man har vid 100m som anges för att man ska kunna jämföra mellan olika kikarsikten. Synfältet är otroligt viktigt vid framförallt drevjakt där man behöver ha koll på så att inte drivande hund eller hundförare kommer in i skjutriktningen. Generellt sett så har kikarsikten av hög kvalité (och högt pris) ett större synfält än budgetvarianter men det är inte enormt.

Då kostar kikarsiktet från Swarovski nästan dubbelt så mycket som Delta, men givetvis är det inte bara här det skiljer mellan dessa men ändå intressant att jämföra, som ni ser så ser vi alltså 6 meter mer vid lägsta förstoringen på en Swarovski Z6i jämfört med en Delta Titanium HD.

Ögonavstånd

Ja det här säger sig självt lite vad det är men ögonavstånd är alltså maxavståndet som kikarsiktet genererar fullt synfält på.

Det här är egentligen bara viktigt om du tänkt skjuta lite tyngre och grövre kalibrar med rejäl rekyl, då vill du inte behöva krypa intill kikarsiktet utan du behöver utrymmet för att ta upp rekylen, annars kan det sluta med blåklocka tyvärr! Dock så gör man inte om den missen om man gjort den en gång.

Favoriter och rekommenderade kikarsikten

Belysta kikarsikten topp 3

Kikarsikte med avståndsmätare

Swarovski dS 5-25×52 P

Bushnell Yardage Pro 4-12x 42 BDC Laser Rangefinder

Bästa nattkikarsiktet

Utan tvekan så är min stora favorit ATN X-sight 4k, jag har gjort en recension på den som ni kan ta del av här på youtube.

Bästa tillverkarna / märkena

Utan tvekan så finns det några märken som etablerat sig som giganterna inom kikarsikten och de har levererat riktigt bra kvalité år efter år. Därmed inte sagt att alla deras modeller är bra men med stor sannolikhet är det schyssta grejer, så jag rekommenderar att ni kikar på:

 • Swarovski
 • Zeiss
 • Leupold
 • Burris
 • Steiner
 • Nikon
 • Delta
 • Minox
 • Tasco