Ekolod – Guide & Tips | Vilken ska man köpa?

Om ni väljer att köpa produkter som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå!


I den här artikeln kommer jag försöka att sammanfatta det jag lärt mig genom åren när det kommer till ekolod och vad jag tycker är viktigast när jag ska investera i ett nytt ekolod.

Jag är fiskare och det bör ni ha i åtanke när ni läser den här guiden, för det kan säkert finnas andra funktioner som är jättefräna för en seglare eller brygg-raggare som jag inte har en aning om! Utan de ekolod som jag kommer föreslå här i guiden och de funktioner jag kommer prata om är framförallt inriktade mot ett framgångsrikt fiske.

Vi kommer framförallt att kika på 3 märken som är de stora drakarna inom ekolod och är helt klart de som ligger i framkant och levererar de bästa ekoloden på marknaden.

 • Garmin
 • Humminbird
 • Lowrance

Sen kan du absolut köpa ekolod på jula och biltema också säkert men då är det egentligen ett helt annat produktsegment och förmodligen kvalitét också men det kan jag inte riktigt uttala mig om eftersom jag inte provat prylarna. Det är dock ett billigt alternativ om ni vill komma igång och inte vill investera för mycket.

Vilket ekolodsmärke ska jag välja?

Det som är lite lurigt här är att alla tillverkare av ekolod har olika samarbetspartners och vissa tillbehör fungerar bara till vissa ekolod. Så var noga med att om du har köpt exempelvis en Minn-kota elmotor så fungerar den mycket bättre ihop med ett ekolod från Humminbird men inte alls med Garmin. Däremot så har du en Motorguide elmotor så fungerar den som allra bäst ihop med ett ekolod från Lowrance.

Så ofta styr framtida tillbehör och de enheter du redan har i båten vilket märke av ekolod du ska köpa. För har du inte en elmotor i båten nu så kommer du förmodligen vilja köpa det i framtiden när du inser hur himla grymt användbart det är!

Viktigt här att komma ihåg att vi inte endast behöver själva ekolodsenheten utan vi behöver också en givare. Ofta följer det med en standardgivare till ekolodet du köper men då kan det ofta vara vissa funktioner som inte fungerar – så var noga när du väljer givare.

Vilka funktioner har ett ekolod?

 • Vanligt 2d-ekolod
 • Side imaging / SideScan / SideVü / SideVision
 • 360 imaging & Scanning sonar
 • DownScanImaging / DownImaging / ClearVü / Downvision
 • GPS
 • CHIRP

Vanligt 2D Ekolod

Det här var det första som kom och kanske det som de flesta av oss använder mest även på sprillans nya ekolod även fast det finns massor av fräna funktioner. Här ser vi botten och djupet tydligt och även stenar och andra strukturer på botten. Växtlighet och fiskar är ofta enkla att urskilja likadant som betet du använder när du fiskar. Förutsatt att du naturligtvis fiskar under givaren.

Det här är den funktion som finns på verkligen ALLA ekolod och är nån slags minimi-nivå, dock är detaljrikedomen inte lika hög som på bilden ovan på äldre eller billigare ekolod. Många billigare ekolod har heller ingen färg. (färgen visar hårdheten på träffen, alltså hur hård botten är eller hur kompakt/stor en fisk är)

Side imaging / SideScan / SideV,ü / SideVision

Bli inte för rädda här utan det är bara de olika tillverkarna som väljer att ha olika namn på i princip samma funktion. Jag skulle säga att de flesta kallar det för SI (SideImaging). Här är det viktigt att givaren sitter så den inte blockeras av en motor eller liknande för optimalt resultat. Du får helt enkelt en ”fågelvy” över hur det ser ut på sidorna av din båt upp till 75 meter (beroende på vilken frekvens du använder dig av).

SI är ett fantastiskt verktyg för att lokalisera fisk och förstå vart de står i vattnet, du kan enkelt läsa ut på vilken sida båten de är och sedan navigera dig närmare. I början tyckte jag det var lite klurigt att läsa av bilden men efter att man varit ute på några turer och kollat lite på youtube så förstår man hur man ska läsa bilden. Här är ett tips på en bra video där Håkan Fransson går igenom Side imaging på Humminbirds Onix:

360 imaging

Dyrt men fantastiskt sammanfattar väl 360 imaging rätt bra, det är än så länge en funktion som enbart finns på Humminbirds ekolod. Det ger dig en detaljerad 360 vy (alltså överallt runt båten) med grymt bra detaljrikedom. De marknadsför den som en undervattenradar och det beskriver det rätt bra. Du ser precis vart fisken står och kan enkelt navigera dig till den utan att ens behöva gissa. Med det sagt betyder det inte att de nappar – tro mig.

För att kunna köra 360 imaging så behöver du en 360 imaging givare. Det finns fristående 360 givare och så finns det de som fästs på Minn Kotas elmotorer. Bara givaren här kostar strax över 15000kr. Den är kompatibel med de flesta nyare Helix från 8 MEGA SI+ G3N och nyare. Men räkna med att du betalar lika mycket för givaren som för själva ekolodet här men tekniken blir snabbt billigare så om ett par år kanske detta är standard. Många kallar också detta för ett ”framåtseende ekolod” eftersom du kan ställa in hur stor del av ytan du vill scanna av. Du måste inte köra hela 360 cirkeln runt båten.

DownScanImaging / DownImaging / ClearV,ü / Downvision

Det är lite samma sak här, många namn på samma funktion. Det här är exakt samma som SideImaging fast istället för att scanna av sidorna av båten så scannar den här rakt rakt ner under båten och vyn påminner mycket om det klassiska 2D-ekolodsbilden. Skillnaden här är att du får en mycket mer verklighetstrogen bild än det klassiska ekolodet. Jag skulle dock säga att den inte är lika användbar vid fiske utan mer intressant om man letar efter något på botten.

GPS / Plotter

I min värld så skulle jag inte köpa ett ekolod som inte är ett kombilod som har GPS-funktion med kartplotter om jag enbart ska ha ett. Plottern och vanliga Ekolodet är de funktioner jag använder allra mest. Ska du köra två enheter så är det naturligt att den ena enbart agerar plotter och den andra (som gärna får ha lite större skärm) kör de andra funktionerna som ekolod, SI o s v.

Med i princip alla kombilod så kommer du se rutt, fart över grund (alltså hur många knop du åker i) och vattentemperatur och karta. Jag skulle inte klara mig utan en kartplotter med sjökort. Framförallt inte när man fiskar i nya vatten, då är det helt ovärderligt.

CHIRP

Det här är den funktionen som varit populärast senaste året, alla ekolod ska numera vara CHIRP men känns som alla har lite svårt att förklara vad det är för något, så jag har försökt luska lite i det åt både er och mig. Den stora skillnaden är att ”ett vanligt ekolod” kör på en frekvens (ofta 50kHZ, 83kHZ, 200kHZ). Ju lägre frekvens ju ”vidare bild” får du under båten men kan inte se lika djupt, så för de flesta sportfiskare så är 50khz det man använder sig av.

Ett ekolod med CHIRP kör på flera frekvenser samtidigt (en bandbredd) på mellan exempelvis 42-65kHZ och skickar ner alla frekvenser i bandbredden i intervall så du får mycket bättre och vidare bild. Tack vare att varje frekvens får in olika data så får du mycket mer detaljerad data från ett CHIRP ekolod än ett vanligt. Så sammanfattningsvis:

 • Bättre separation mellan ekon (du kan se fiskar som står och trycker mot botten)
 • Mycket mer information
 • Bredare område du ser (jag rekommenderar att ni ställer in lågt frekvensband om ni inte är i norge och fiskar)

Om ni letar efter ett billigt och riktigt bra CHIRP-ekolod så skulle jag rekommendera att ni spanar in Humminbirds HELIX 5 med GPS

Var ska ekolodet monteras / Givarfäste för ekolod?

Det klassiska är att givaren monteras i aktern på båten, detta är dock en alldeles utmärkt usel idé för oss som vill använda ekolodet för att fiska. Du vill nämligen få givaren placerad precis över ditt bete när du vertikalfiskar gös och liknande, därför bör du verkligen ha ett portabelt givarfäste.

Jag har provat allt ifrån fina märkesprodukter till hemmagjorda givarfästen men den enda som jag upplever håller tillräcklig kvalitét för att hålla minst en säsong är JKBs Vertikalgivarfäste. Det finns andra varianter som också ser lovande ut men denna vet jag är riktigt bra.

Rekommenderade produkter

Bästa ekolodet för fiske

Om du inte köpt ett ekolod förut och vill köpa något som fungerar till allt och inte är det bästa och fränaste men fungerar helt utmärkt så hade jag kört på en Humminbird HELIX 7X CHIRP MEGA SI GPS G3N

Jag upplever det som lagom stort med 7 tum och den har alla de modernare funktionerna som man kan tillgå utan att behöva betala en förmögenhet. Jag får nästan aldrig några störningar på mitt ekolod trots att man ligger flera båtar i samma område när man vertikalfiskar röding och ofta på sommaren vid gösfiske.

Bästa ekolodet från Garmin

Många säger att de tycker att Garmin gör de absolut bästa ekoloden på marknaden och det är de enda de kör med för det är så enkelt att se fisk och mycket lättare att urskilja inaktiv fisk från allmänt skräp i vattnet.

Det är inte min erfarenhet av lodet, även fast det är ruskigt bra så skulle jag ändå hålla Humminbird som strået vassare men det kanske också vara för att jag fiskat betydligt mycket mer med Humminbird än vad jag har gjort med Garmin. Polaren har en Garmin Echomap 72sv som faktiskt fungerar riktigt bra så skulle jag köpa en Garmin så skulle det bli den.

Portabelt ekolod – vilket är bäst?

När vi pratar om portabla ekolod så tänker jag givetvis isfiske, här finns det bara en tillverkare som är riktigt vass i min värld och det är Garmin. De har utan tvekan varit det ledande märket på området de senaste året och deras Garmin Striker Plus ser man överallt när det vankas pimpelfiske på vättern eller hjälmaren. Så ja, om du söker ett portabelt ekolod så köp en Garmin Striker Plus

Ett ekolod som har blivit mycket populärare på senare tid är också Deeper ekolod, det är ett portabelt ekolod som du kan använda utan båt och även när du isfiskar. Du använder helt enkelt din telefon som skärm för ekolodet. Många av mina vänner brukar köra med Deeper när vi är och fiskar i mindre sjöar och där man inte kan ta med sig båten på samma sätt. Jag har inte själv investerat i ett än men verkar schysst om ändå lite omständigt med appar och telefoner i regn och rusk.

Lowrance ekolod – Bästa köpet?

Jag tror nog att Lowrance är det märket som säljer bäst i Sverige, det sitter nästan ett lowrance i varenda båt man tittar och för några år sen så var det i princip lika stor chans att hitta en HDS5:a i en båt som att den hade en motor.

Jag har i flera vändor bytt mellan Lowrance och Humminbird så tycker absolut inte att någon av märkena är dåliga utan föredrar helt enkelt Humminbird för att de ofta kommer med nyare och fräschare tekniker. Däremot så uppfattar jag Lowrance som det absolut bästa ekolodet för nybörjare eller för de som inte är jättenördiga och vill ha massor med inställningar. Så det är ett fantastiskt bra budgetalternativ att köpa exempelvis ett Lowrance Hook2 för strax över tusenlappen – du får mycket ekolod för pengarna!

Skitfiske!