Fiskespö – Vilket ska man välja? Guide & Tips!

Om ni väljer att köpa produkter som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkommen ändå!

Har du också våta drömmar om att kasta 80m med en gammal vibrax spinnare? Eller vill du verkligen känna huggen när du trollingfiskar? Eller.. Ja du kan ha hittat hit av väldigt många anledningar men förmodligen är du på jakt efter det bästa fiskespöt för just den typ av fiske som du bedriver.

Jag har köpt 100-tals fiskespön i mina dagar som egenutnämnd storfiskare, allt ifrån långa laxfiskespön för vinterfiske i vättern till vertikalfiskepön och ismetespön. Det är inte så att jag är spöexpert här utan se den här guiden som hjälpsamma tips från en som varit där du är nu och gått på många nitar.

Här bör jag ju också nämna att det går alldeles utmärkt att bara köpa sig ett teleskop fiskespö på biltema, jula eller xxl det är långt ifrån det viktigaste att ha ett exklusivt premium spö när man precis börjar men däremot så kan den här guiden hjälpa er att göra bättre val även när ni står inne på lokala fiskeaffären och kikar.

Spöklinga

Det här är vad vi kallar själva fiskespöt om man bortser från allt som spöringar, fästen och atteraljer. Den största och ofta den absolut viktigaste delen på ett spö och vilken känsla man får i det.

De flesta spöklingorna är idag gjorda av en kombination av grafit och kolfiber. De dyrare lite mer exklusiva fiskespöna är ofta i högre andel grafit, de är känsligare och gör att det är lättare att känna hugg men är samtidigt blir de mer sköra så man får hantera dessa lite försiktigare än de i högre andel glasfiber.

Tänk också på att kolfiber leder ström bra så vid minsta känning av åska, lägg undan fiskespöt.

Fiskespön som innehåller högre andel glasfiber är stabilare men också tyngre men funkar utmärkt till lite större fisk som gädda och lax. Det finns också hybrider och kompositer mellan dessa material.

Spöaktion

Spöaktion är egentligen ett annat ord för hur fiskespöt kommer reagera när du får hugg eller spöt belastas. Här går jag igenom de vanligaste typerna av spöaktion du kommer stöta på i butiker. Jag gjorde ett tappert försök att illustrera hur det fungerar med spöaktion ovan så ni enklare ska förstå hur det fungerar.

Helaktion

Ett fiskespö med Helaktion betyder att fiskespöt böjer sig längs med hela spöklingan och därför blir aktionen också långsammare än vid andra typer av spön. Ett spö som har en klinga med helaktion böjer sig hela vägen ned till rullfästet när det får tillräckligt mycket belastning.

Det här är ett ypperligt spö för långa fighter som inte kräver hög precision i mothugg och liknande utan här är det svårare att få bra direktkontakt med fisken men fungerar helt kanon vid drillning. Du tappar en hel del kraft i ett fiskespö med helaktion. Det här är i mitt tycke inte ett optimalt spö att kasta med, men du tappar inte lika mycket fisk.

Halvaktion

Ett fiskespö med halvaktion böjer sig vid hälften. Därför går det mycket lättare att göra snabba mothugg, du får mer direktkontakt med betet och fisken men det är aningen styvare att drilla stor fisk med så är inte riktigt lika följsamt.

Man kan säga att halvaktion är halvbäst på nästan allt, det är mittemellan och funkar helt ok till det mesta vanliga svenska fisket. Helt ok spön för att kasta drag med, en rimlig balans mellan längd och precision.

Toppaktion eller Snabbaktion

Innebär att spöt böjer sig i den övre tredje delen, längst fram i toppen av fiskespöt. Det här är spön som är ruskigt bra när mothuggen ska vara snabba.

Vertikalfiske, alla typer av gösfiske så är den här typen av spön ideala. Du kastar ofta kanonbra med denna typ av spön, ett perfekt spö för att lägga dragen som en räckmacka precis i vasskanten.

Extra snabb aktion

Det här är de riktiga tävlingsspöna för precisionskastning, här kan du träffa ett nålöga på 120 meter med lite övning. De är tvärsnabba i mothugg men däremot inte underbara när man ska drilla fisk. Det är fiskespön med toppaktion man gärna använder för tyngre beten.

Spölängd

Längden på fiskespön varierar kraftigt beroende på användningsområde men här har jag listat de olika egenskaper du får beroende på om du väljer ett längre eller kortare fiskespö

Kortare fiskespön

 • Mer kraft – ju kortare spö ju mindre spelrum ger du för fisken och det här är utmärkt vid vertikalfiske efter gös och röding där du vill landa fisken fort för återutsättning.
 • Bättre precision i dina kast.
 • Mycket enklare att röra sig i tight vegetation.
 • Enklare att packa in i bilen och frakta runt.
 • Kortare fiskespön behöver inte delas och därför behövs ingen holk vilket annars är ett fiskespös svagaste punkt.
 • Lättare att bära och är ofta bättre balanserade än de längre spöna.

Längre fiskespön

 • Du kan kasta längre ju längre ditt fiskespö är.
 • Mer hävstångskraft med större fisk på avstånd men nära båten eller land så tappar du mycket kraft.
 • Då längre fiskespön ofta är delade så är de enkla att transportera men blir skörare tack vare de holkar som behövs för att kunna sätta ihop spöt.
 • För att kasta med ett längre spö så behöver du ofta träna mer, det är svårare att släppa draget vid rätt tidpunkt och precisionen är ofta sämre.
 • Det är tyngre för handled och arm att kasta med ett längre fiskespö, så helt enkelt fysiskt mer krävande.

Styvhet / Klassning / Power

Jag vet i ärlighetens namn inte vad det här kallas på korrekt svenska men vi har alltid kallat det klassning eller styvhet och på engelska kallas det för power. Det är alltså hur mycket kraft ditt fiskespö klarar av stå emot innan det böjer sig, och hur styvt ditt spö är.

Man vill ju använda ett så tunnt spö som möjligt för fisket man bedriver utan att grejerna ska gå sönder. Det finns, Ultra Light, Light, Medium, Heavy/Medium, Heavy, Ultra Heavy och jag brukar hellre gå ett steg nedåt än uppåt, det är inte kul att stå och fiska med en påk utan det roliga är ju att verkligen känna huggen och fighten.

Mina favoriter / fiskepön för olika ändamål

Bästa fiskespö för gäddfiske

Det här är ett riktigt kvalitétsspö från BFT och modellen heter Instinct haspelspö och för mig passar det här spöt helt ypperligt för gäddfiske. Spöna har en riktigt behaglig kolfiberklinga och jag kör modellen ,8,1″ X-Fast Tournament Pike som är Medium Heavy / Extra Fast.

När lite större gädda bestämmer sig för att kliva på är det som en buss kör rätt in i spöt. Det är fantastisk känsla och du kan köra riktigt rejäla beten med det här spöt. Rekommenderas varmt och du kan ,,köpa det här hos Happy Angler.

Bästa fiskespö för Gösfiske

Gösfiske bedrivs i min värld bäst genom vertikalfiske så det här måste bli mitt absolut genom tiderna skönaste vertikalspö. Det här är aningen längre än ”vanliga vertikalspön” men klingan är svinsnabb.

Du känner minsta andetag en gös tar i närheten och mothuggen blir som ninjahugg med tanke på hur risiga mina gubbreaktioner blivit så gjorde det här susen. Spöt heter ,,BFT Vertical Extreme V2 ,,som finns att köpa här

Bästa fiskespö för Abborre

Jag spinnfiskar och kör drop-shot efter abborre med samma spö och har varit hur nöjd som helst med det sen jag köpte det.

Kastar långt, känner minsta lilla dutt på linan och det är riktigt lätt att följa botten vid jiggfiske. Brukar ofta hamna i topp på sidor som rankar användarbetyg och är tvådelat med klassiskt korkhandtag.

Det här är utan tvekan mitt dyraste och mest exklusiva spö och är inget jag skulle rekommendera om du inte tänkt fiska mycket abborre. Känslan är dock helt otrolig så vore tjänstefel att rekommendera något annat. ,,Spöt heter Daiwa Air och jag kör med versionen som heter ”Power Jig” och ni kan hitta det här.

1 reaktion på ”Fiskespö – Vilket ska man välja? Guide & Tips!”

 1. Pingback: Fyrstorkad mat - Smakar det gott? Vad ska man välja? - Jakthjärta

Kommentarer är stängda.