Ficklampa – Bäst i test & Köpguide

Om ni väljer att köpa produkter som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkommen ändå!

Nuförtiden använder nog de flesta ficklampan på mobilen eller nån billigare ficklampa från biltema eller jula när man bara ska lysa upp lite hemma i källaren eller runt kåken. Ett ruskigt smidigt alternativ till ficklampa är ju att köpa en vettig pannlampa också.

Men i den här guiden så kommer jag kika lite närmare på lite vassare ficklampor, och det är verkligen produkter som har utvecklats senaste åren, så häng på!

Varför använda en ficklampa istället för en pannlampa?

 • Ficklampor har starkare ljus
 • Du har mer kontroll över var du lyser
 • Du kan lägga ner en ficklampa så du får arbetsbelysning
 • Du kan använda en ficklampa under längre tid då de ofta har större batteri

Vad bör man kika på när man ska köpa en ficklampa?

 • Användningsområde – Vad kommer du använda ficklampan till? Eftersök? Camping? Cykling? Vandring? Hiking? Ridning?
 • Storlek – Behöver du kunna ha den i fickan? eller ska den gå ner i ,,ryggsäcken? eller ska den passa i handsfacket på bilen?
 • Styrka / Lumen – Hur starkt ljus behöver du? Tänk på att ju fler lumen du använder ju snabbare äter den upp ditt batteri.
 • Typ av stråle – Ska du lysa upp ett vildsvin på 200m på en åker eller kunna läsa en bok i ditt ,,tält?
 • Färg  – Behöver du en speciell temperatur på belysningen eller färg?
 • Pris – Hur mycket vill du betala för en ficklampa?
 • Batteri – Hur länge behöver den räcka? ska den vara laddbar / laddningsbar?
 • Vattentät – Behöver den vara helt vattentät och vilken klassning ska man då leta efter?

Användningsområde

Det här påverkar i hög grad alla de andra aspekterna, idag är ficklampor så utvecklade och nichade att de oftast är byggda för ett eller några specifika syften. Ska du ha ficklampan så du kan hänga upp den i tältet när du är ute och campar?

Ja då behöver du en väsentligt annan ficklampa än när du ska åka runt och lysa upp vallar för att skrämma bort vildsvin. Så börja med att formulera en kravlista utifrån ditt användningsområde.

Behöver du en riktigt stark ficklampa eller handstrålkastare som man då kallar det för att t ex skrämma bort vildsvin eller bara åka och titta på djur eller annan användning från bil så skulle jag starkt rekommendera denna, haft den ett par år och använder den hela tiden. ,,Den heter 240 Blitz och du ser en kilometer bort utan problem, den är galet stark. ,,Ni hittar den här.

Storlek på ficklampa

Det här säger sig ganska mycket själv, du köper inte en handstrålkastare som ser ut enligt ovan om du ska stoppa ner den i fickan. Däremot så är det här väldigt viktigt när man börjar titta på priser.

Ju mindre ficklampa ju dyrare blir den om du ska bibehålla samma ljusstyrka. Så kan helt klart vara värt att överväga om du verkligen behöver en superliten ficklampa om du ändå ska stoppa den i ryggsäcken där man får plats med lite större. Här till höger har ni ett utmärkt exempel på en liten mini ficklampa från ,,Silva, riktigt billig och körs med 3AAA batterier men levererar ändå 20 lumen vilket är helt ok för de flesta vardagliga situationer du kan hamna i. ,,Ni hittar den här

Lumen / Ljusstyrka

Det här är nog det lättaste stället att helt göra bort sig på, det är grymt lätt att gå på missen att köpa den starkaste lampan man kan hitta för ”det måste ju vara den bästa”. Nej det är verkligen långt ifrån sanningen. Och det är många gånger en ficklampa är för stark eller så tar batteriet slut för fort om man inte tänker lite före man köper.

Om du har för avsikt att ha den mer ligga i källaren eller på vinden och själva styrkan inte är det viktigaste, köp då en med lägre lumen men lång batteritid. Ska du däremot göra eftersök eller ut och vandra och du behöver längre sikt. Satsa då på en lampa med högre lumen. Men framförallt tänk på ljusbilden av ficklampan, det gör en helt otrolig skillnad – mycket viktigare än mängden lumen.

Lampan ni ser här på bilden bredvid är utan tvekan min favorit för att ha med mig i ryggäscken när vi drar ut på jakt och fiske, den har hela 5600lm (lumen) och är uppladningsbar och har en inbyggd powerbank – vilket brukar vara mycket uppskattat hos barnen och oss vuxna. ,,Ni hittar lampan Nextorch Saint Torch 30,, ,,här om ni är intresserade av att köpa den.

Typ av stråle

Som jag nämnde tidigare så tycker jag det här är mycket viktigare än mängden ljus i lumen som ficklampan avger. Den vänsta bilden visar en ficklampa av ”spotlight” typ och den högra en med ”flood light”.

Jag vill alla gånger i veckan ha en lampa av flood light typ när jag gör några praktiskt med

händerna eller är ute och går i terrängen. Däremot så kan en spotlight ficklampa fungera alldeles utmärkt för lite längre avstånd.

Många ficklampor har idag justering så man själv kan ställa in hur strålen ser ut. Men tänk på det när du köper, kolla på bilderna som visar hur ljusbilden ser ut. Den här lampan till höger har en klassisk mer spotlight betonad ljusbild men ändå med en hel del ströljus runt ljuspunkten. Det är en Olight S2R-II Baton LED och den ligger på 1150lm och väger bara 98 gram och är 100mm. Är som en snusdosa i handen. Laddas med magnetisk usb-laddare, vilket är toksmidigt. ,,Finns att köpa här.

Färg

När skulle man ens bry sig om att ha färg på ficklampan? Ja framförallt så är det här intressant för oss som tycker om jakt. Allt vilt ser inte färgat ljus. Framförallt blir det här aktuellt vid vildsvinsjakt då man vid fördel kan använda sig av grönt eller rött ljus som blir i princip osynligt för vildsvinen. Annars kan jag inte direkt se nån större anledning att använda färgat ljus förutom att det är lite roligt. Ficklampan ni ser på bilden är en helt grym ficklampa för eftersök och heter NexTORCH® T5G och ingår i ett av eftersökskitten hos PNjakt. Här kan du själv välja mellan vitt och grönt ljus. Ni hittar lampan här.

Däremot så har UV Ficklampor blivit mycket populärt på senare tid och det är framförallt för att de kan användas för följande saker:

 • Hitta kroppsvätskor.
 • Används av mekaniker för att hitta läckor osv i slangar.
 • Kan användas för att hitta vissa ädelmetaller som inte ögat upptäcker.
 • Kan även användas för att hitta vissa insekter.

Pris

Det här är ju lite som med alla andra prylar, man kan hitta riktigt billiga ficklampor för några tior på biltema och jula, medans de riktigt vassa premium ficklamporna kostar flera tusen.

Här tycker jag det hänger lite på hur man är som person. Är man lite slarvig och inte behöver den allra bästa ficklampan som lyser starkast så fungerar det ypperligt att köpa 10st billiga ficklampor och ha lite överallt också.

Har en bekant som påstår att det är en ”vattentät strategi” Jag har dock sett hans vattentäta strategi in action och påstår att det otroligt mycket bättre att köpa en ficklampa som är riktigt bra och som du har koll på var den är. Jag föredrar ficklampor som man kan fästa i bältet.

Rekommenderade produkter:

Bästa ficklampan för jakt

Det här är mitt tips om man vill försöka vara lite budgetvänlig. Den kostar under tusenlappen och fungerar utmärkt som vanlig ficklampa men man får med ett vapenfäste så går precis lika bra att sätta dit den där också.

Man får även med laddstation och tryckströmsbrytare för när man har den monterad på pipan. Härdat glas och stenhård ficklampa, går inte sönder i första taget. Ni hittar den här hos PNjakt.

Starkaste ficklampan

Den här är inte blygsam i styrka kan jag lova, det är som att slå på helljusen med på en LED-list mitt ute i skogen när man tänder den.

Även om den minst sagt ser lite måttfull ut så låt inte utseendet lura er. Den här lampan har 3200 lumen och väger endast 667g. Håller hela 3h 20 min på högsta effekt. Den rekommenderas varmt och ni hittar den här hos outdoorexperten.

Bästa ficklampan för barn

Det här är en Silva Flashlight Spotter Rc och den är helt perfekt för barn. Enkel att stänga på och av genom en knapptryckning längst bak.

Du laddar den enkelt via USB (vilket ungarna brukar ha koll på) Det finns batteriindikator så de kan själva se när det är dags att ladda den. 15h brinntid och lyser starkt men inte så du har sönder synen för någon. Du hittar den här hos outdoorexperten.