10 vanliga frågor för nybörjare inom jakt

1. Hur får jag vapenlicens?

När du ansöker om tillstånd att inneha jaktvapen kontrollerar polisen att du är lämplig. Om du gjort dig skyldig till brott eller bedöms olämplig av annan anledning kan du få avslag på din ansökan.

Efter viss tid kan du ansöka på nytt, beroende på exempelvis brottets svårighetsgrad.
För att få tillstånd för jaktvapen måste du ha jägarexamen.

Ett grundkrav är också att du har fyllt 18 år.

Undantag för kravet på jägarexamen
Naturvårdsverket kan i undantagsfall ge dispens från kravet på jägarexamen men är mycket restriktiva med detta. Fullständig befrielse från jägarexamen ges i princip aldrig.

Hur många vapen du får ha din vapengarderob?
Ett grundläggande krav för att du ska få licens är att du har behov av jaktvapen. Du som har tagit jägarexamen anses ha behov av fyra jaktvapen, vilket är den så kallade vapengarderoben för jakt.

Om du ska ansöka om fler jaktvapen måste du motivera varför du har behov av detta. För att få licens på fler än sex jaktvapen ställs mycket höga krav. Har du licens på fler än sex jaktvapen sedan tidigare får du byta ut ett av vapnen.

Vapenlicens för halvautomat som browning bar match och liknande har varit lite omdiskuterat och vissa har sagt att de haft problem med vapenlicensen. Jag har inte varit med om några sådana problem utan det har gått smidigt precis som övriga licenser.

Räkna med att vapenlicensen tar cirka 4-10 veckor att få beroende på var du bor i landet.

2. Hur tar jag jägarexamen?

En komplett jägarexamen består av ett teoretiskt prov och tre praktiska delprov (hagelgevärsprov, grundprov kulgevär samt högviltprov för kulgevär).

En komplett examen ger behörighet för samtliga för jakt i Sverige godkända vapentyper. Man kan välja att göra det teoretiska provet och exempelvis hagelgevärsprovet. Med dessa båda prov godkända så är man behörig att söka licens för och jaga med hagelvapen.

Det finns ingen nedre åldersgräns för att få ta en jägarexamen. Man måste dock ha de fysiska förutsättningarna för att kunna hantera vapen på ett säkert sätt för att få göra de praktiska delproven.

Svåraste momenten är helt individuellt såklart men efter att ha pratat med flera provledare så verkar de samstämmiga i att flest elever missar på säker vapenhantering och högviltsprovet (älgen).

Jag blev förvånad över hur enkel teorin faktiskt var för att klara jägarexamen, i efterhand så är jag givetvis tacksam då jag läste så mycket mer än vad som behövdes. Dock lite alarmerande att en kille som sa att uppstoppade dovhinden i hallen var fin och bävern på väggen var frän. Problemet var bara att det var en kapital råbock i hallen och en grävling på väggen… Samma kille skrev 69/70 på teorin. Men han kanske var bra på allt annat förutom djuridentifiering.

Källa: Svenska jägarförbundet

3. Vad är statligt jaktkort?

Det statliga jaktkortet är bevis på att du betalat viltvårdsavgiften. Viltvårdsavgiften ska betalas av den som jagar.

Avgiften är fastställd till 300 kronor och betalas till Viltvårdsfonden. Även du som hundförare är skyldig att betala avgiften om syftet är att fälla vilt, oavsett om det är du själv eller någon annan som planerar att avlossa skott. Du som går i drev är också skyldig att betala avgiften.

Är du under 18 år och inte har vapenlicens behöver du inte betala viltvårdsavgiften.

https://jagarregistret.naturvardsverket.se/betala

4. Hur hittar jag ett jaktlag att gå med i?

Det är kanske det största hindret för nya jägare som är hungriga att komma ut och tillämpa sina nya kunskaper i verkligheten – det är hopplöst att hitta ett jaktlag!

Det är ganska klassiskt att man får höra ”Vi måste se till att få in lite nytt blod och framförallt lite fler tjejer inom jakten” men samtidigt så är jaktlag ofta extremt konservativa i att faktiskt tillämpa detta synsätt rent praktiskt.

Vi skrev en guide för ”hur man hittar ett jaktlag?” för ett tag sen, du hittar den HÄR

5. Vilket vapen är lämpligt för nybörjare?

Det säkra och enkla valet här är att gå för ett klass 1 vapen. Då pratar vi om kalibrar 6,5×55 och .308 Win och kalibrar över dessa.

Det är två klassiska kalibrar med väldigt lite rekyl och faktiskt förhållandevis billig ammunition om du jämför med övriga kalibrar.

Själv så skulle jag utan att tveka välja en .308 Win för det alltid har känts bättre för mig att skjuta med .308. Det finns många studier, diskussioner och teorier om vilken som är bäst ur olika aspekter – men för oss normala, dödliga människor, så är det här hårklyveri. Oavsett vilken av dessa kalibrar du väljer så tror jag du kommer vara helnöjd!

Många föredrar att gå för ett begagnad kvalitétsvapen, som kanske har några år på nacken men som är byggt med bra kvalité rakt igenom och en välprövad mekanism som även är inskjutet av tidigare ägare. De flesta jaktbutiker säljer begagnade vapen, och i min värld så är det ett helt ok alternativ när du precis ska börja din jakt.

Topplista begagnade studsare klass 1 (max 5000kr men du kan troligen hitta schyssta exemplar för 2000kr)

1. Sako Finnbear

2. Tikka m55

3. Tikka m65

4. Sako L579

5. Browning A-bolt

Givetvis så ska du själv åka till vapenhandlaren och prova, känna, lukta och i princip smaka på bössorna innan du själv gör ditt val. Du måste verkligen tro på det själv!

Sen är det ju så att du inte kan vara lika petig med kaliber, modell och anpassning av kulvapnet när du köper det begagnat, men för allt i världen så köp inte en kraftigare kaliber än du klarar av att använda på ett sätt! Det här är ett vanligt misstag även bland erfarna jägare och leder till många dåliga skott och onda axlar.

Att välja studsare är lite som att köra en bantningskur, om du tror på det och det känns rätt för dig – så spelar det egentligen mindre roll vad det faktiskt är, för det kommer fungera fantastiskt bra för du har rätt känsla och inställning.

Om du nu istället är på jakt efter något lite fräschare än en gammal älgdräpare så finns det alldeles för mycket roligt på marknaden. Det är ett himmelrike för oss som är pryltokiga. Jag ska försöka att hålla det här på en rimlig nivå rent prismässigt men det är svårt med tanke på hur mycket bra kulvapen det finns på marknaden. Skulle jag köpa mig en ny studsare i klass 1 idag och försöka få så mycket vapen och jaktvärde som möjligt för så lite pengar som möjligt så hade jag gjort följande val:

Topplista studsare klass 1 (max 15000kr)

1. Tikka T3x Lite Adjustable (ca 13.000kr)

2. Browning X-Bolt Composite (ca 11.000kr)

3. Sauer 100 Classic (ca 12000kr)

4. Mauser M18 (ca 11000kr)

5. Sako Quad Heavy Barrel (ca 11500kr)

Oavsett vilken av ovanstående studsare du väljer så är jag övertygad om att det är ett fantastiskt jaktverktyg du köpt dig. Var dock noga med att välja en studsare som redan nu passar dig bra eller har goda möjligheter till justering av kolvkam etc. Läs våran utförliga guide här för hur man väljer jaktvapen.

Ännu viktigare än ett bra kulvapen är egentligen ett bra kikarsikte, det är en gammal sanning att optiken är viktigare än själva vapnet – men det stämmer faktiskt väldigt väl fortfarande!

Om du har avsatt en peng för att köpa ett bra vapen du ska kunna ha under flera år så rekommenderar jag starkt att du överväger att lägga minst 50% av pengen på kikarsiktet och inte spenderar för mycket på kulvapnet. Du kan med fördel köpa en begagnad studsare för 3000-4000kr och sen lägga 7000kr på ett nytt och bra kikarsikte för att få mycket större jaktvärde för dina pengar än omvänt förhållande.

Det här med att köpa sitt första kikarsikte är lite lurigt, för allting beror på vad du har tänkt att jaga för något. Om det är vakjakt, pyrschjakt, vaktjakt eller liknande så vill du naturligtvis ha ett kikarsikte med hög förstoring och bra ljusinsläpp. Medans om du planerat att jaga mycket drevjakt, stötjakt och liknande så vill du ha ett kikarsikte som möjliggör snabba skott och mer robust kvalité.

Det bästa är att börja med något som funkar ok till båda, om du nu inte redan på förhand är helt säker på vilken jakt du kommer att bedriva mest.

Ett riktigt bra allround kikarsikte har en förstoring på ungefär 1,5 – 10 x 42. Det innebär en förstoring från 1.5 gånger till 10 gånger förstoring och ett ljusinsläpp i främre linsen på 42mm. Det är ok för i princip all typ av jakt men kanske inte det ultimata för något, och det är ett kikarsikte du kan ha användning av i många år framöver.

6. Vad behöver jag ha för utrustning för att börja jaga?

Jaktutrustning för nybörjare behöver inte vara mer än jägarexamen, vapenlicens, vapen, ammunition och en bra jaktkniv så är du igång. Rimligen så vill du dock ha det lite bekvämare än så och känna dig lite mer förberedd på uppgiften, så här är en packlista inför jakten. Listan är hierarkiskt ordnat från viktigast till minst viktigt att ha med på jakten enligt mig.

 1. Vapnet
 2. Vapenlicensen (måste alltid vara med, lägg den i en plastficka annars kommer den se ut som ett snorpapper efter några jakter)
 3. Ammunition (kolla en extra gång så du verkligen får med dig jaktammunition och inte övning/jaktmatch)
 4. Jaktkniv – se till att den är vass
 5. Jaktkläder (kläder efter väder)
 6. Buköppnare
 7. Första hjälpen
 8. Ryggsäck med pall (helt underbart när man gått långt i skogen)
 9. Våtservetter (helt fantastiskt för en mängd olika tillfällen)
 10. Pannlampa (Har du väl skaffat en så vill du inte se en vanlig ficklampa sen)
 11. Handkikare
 12. Termos med kaffe (Övervägde en förstaplats men kändes dumt)
 13. Myggspray
 14. Mat/Snacks
 15. Vatten
 16. Mobiltelefon
 17. Surfplatta med hörlurar åt ungen om du ska ha med han/hon på jakten, fungerar utmärkt vid pyrsch (viktigt att ha laddat hem bra underhållning också om det är dålig mottagning)

Saknas det något så maila mig på info@jakthjarta.se så lägger jag till det i listan.

7. Hur går ett vapenköp till?

Det finns egentligen två olika sätt att köpa vapen på. Båda har lite samma nackdel men så är ju lagstiftningen utformad så det är inte så mycket att göra åt saken.

Det vanligaste sättet är att du åker till en jaktbutik och provar dig fram till ett vapen du är bekväm med och där i butiken så hjälper de dig med vapenlicensansökan. Det innebär att du inte genomför själva köpet förrän din licensansökan har blivit beviljad. Då kan du åka tillbaka till vapenbutiken och hämta ut ditt vapen. Tyvärr brukar detta ta allt mellan 4-10 veckor beroende på vart du bor.

Det är också vanligt att köpa begagnade vapen på blocket eller liknande sidor. Då brukar du oftast behöva lägga en handpenning direkt så annonsören ska ta ner sin annons från sidan och du får göra en licensansökan på vapnet i fråga. Själva genomförandet av köpet brukar ske först när licensansökan är godkänd. En vanlig handpenning vid vapenaffärer är runt 10-15% av totalsumman. Givetvis får säljaren behålla handpenningen om det inte blir affär eller köparen ångrar sig.

8. Råder det en matchokultur inom jakten, och hur hanterar man det?

Ja det finns absolut en tendens till matchokultur inom jakten och det är främst de äldre och lite mer erfarna jägarna som står för den delen. Dock så är min känsla att det börjar bli bättre på senare år. Tyvärr så finns det en föryngring inom området där många av de yngre tar efter beteendet hos de äldre.

Ofta ger det sig uttryck i att man ska hävda sig på olika sätt och skjuta i lägen där man inte borde, skryta om hur snabbt man kan ta tillvara på ett djur och hur mesiga andra är etc. Givetvis är det här ett beteende vi alla måste sträva för att komma bort ifrån och så fort det är ett något seriösare jaktlag så existerar inte de här problemen i alls samma utsträckning. Så rådet är att leta vidare efter ett annat jaktlag om du märker att det är den här jargongen som är rådande, om det inte är något som du själv är bekväm med.

9. Vilken typ av jakt är mest lämplig för nybörjare?

Utan tvekan så skulle jag vilja säga åteljakt på vildsvin, det är lugnt, harmoniskt, spännande och ger goda möjligheter för ett bra och framförallt kontrollerat första skott mot ett vilt. Du kommer förmodligen ha kaninpuls utan dess like och vara darrig som ett asplöv när du första gången siktar in dig på ett levande djur. Då är det fruktansvärt skönt att göra det i en situation där du kan ta om flera gånger och verkligen känna att du kan få iväg bästa tänkbara skott i situationen.

Alla skjuter bommar eller skateskjutningar, de som säger att de inte gjort det ljuger eller tillhör kategori människor du förmodligen inte vill umgås med. Det är ingen fara utan du har givetvis sett till att du har bra eftersöksmöjligheter och kan säkerställa hur och om viltet blivit träffat.

Sen skulle jag rekommendera vanlig hederlig svensk drevjakt på rådjur med hagelgevär, det är också lite lugnare och oftast relativt lätta skott som ger god möjlighet till utdelning. Sen är det fruktansvärt roligt också!

10. Vad kostar det att börja jaga?

Ibland får man höra att man ”har gratis kött” men det är nog så långt från sanningen man kan komma, även om det går att komma igång att jaga utan några jättekostnader!

Här är en lista på ungefärliga uppstartskostnader.

1. Jägarexamen: ca 5000kr

2. Vapenlicens: ca 700kr

3. Vapen: ca 5000kr (förutsätter begagnat där kikarsikte ingår)

4. Ammunition: ca 500kr

5. Kläder (går alldeles utmärkt med de du har för vanligt friluftsliv annars)

6. Statligt jaktkort: 300kr

7. Jaktmark: 10000kr /år (detta varierar enormt med storlek på jaktmark och lokalisering i landet)

Beroende på vad du behöver och framförallt hur mycket pengar du har och är villig att spendera så skulle jag säga att en ekonomisk start innebär ändå en investering i 10000kr klassen.

Lycka till med jakten!

Lämna en kommentar