Tikka T3x – Tankar 2 år efter köp och köpguide

Om ni väljer att köpa produkter från PNjakt.se som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå!

—————————————————————————————————————————

Jag skaffade mig en Tikka T3x för två år sedan i kaliber .308w för att ha en riktigt schysst bössa att jaga vildsvin med. Jag har en hel del vapen och har haft chansen att prova enormt många bössor på älgbanan och på jaktbiografer. Så jag köpte absolut inte bössan oprövad utan jag hade hunnit prova att skjuta ett hundratal skott och verkligen jämföra med övriga bössor i samma prisklass innan beslutet föll på ett köp.

Jag har som sagt haft bössan i två säsonger nu så har hunnit pröva det mesta och känna på både för och nackdelar. Dock så kan jag redan nu avslöja att jag knappt hittat några större nackdelar utan de här senaste två åren har bara gjort mig mer övertygad om att Tikka T3x var helt rätt köp för mig.

Tikka T3x är väkänt för att vara grymt välskjuten direkt vid köp och är en bössa utan fluff och krusiduller. Framförallt är det ruskigt mycket bössa för lite pengar – så den tilltalar många av oss!

Jag kommer i det här inlägget försöka gå igenom de olika modellerna av Tikka T3x och förklara skillnaderna mellan dom och förhoppningsvis kunna hjälpa dig välja vilken som passar dig bäst. För mig så föll valet på en Tikka T3x Super Varmint – men så behöver du ju absolut inte vara för dig.

Skillnaden mellan Tikka T3 och Tikka T3x?

 • T3x har en ny bakkappa med bättre rekyldämpning.
 • Skumfylld kolv på syntetbössorna
 • Styrhylsa på slutstycket i metall
 • Rekylklack i metall.
 • En förstorad utkastarport.
 • Lådan ovanpå har fått ny utformning.
 • Det är en modulär kolv med utbytbart pistolgrepp.
 • Det är utbytbar framstock.
 • Mönstret på greppytan har ny design med bättre grepp.

Tikka T3x CTR

Finns att köpa i kaliber 260 REM eller .308 Win och då väljer man givetvis .308 Win om man inte har väldigt speciella önskemål till att köra 260 REM. I alla fall i min värld men jag ser ingen anledning att välja något annat än klassiska .308 Win.

Tikka T3x CTR går loss på 15290kr hos PN Jakt.

CTR står för Compact Tactical Rifle

 • Gängad pipa 5/8×24
 • 51 cm lång pipa
 • Totallängd: 1020mm
 • Picatinny skena ovanpå för enkel montering av kikarsikte
 • Magasin med plats för 10 skott.

CTR modellen är framtagen primärt för den amerikanska marknaden och inriktad på långhållsskytte. Den är extremt precisions-noga och det finns många klipp på youtube där du kan se att de skjuter på upp till 1000 meter med fantastisk precision.

Vem ska köpa Tikka T3x CTR?

Man bör vara intresserad av långhållsskytte givetvis och kanske håller på med en hel del pyrschjakt där avstånden kan bli långa. Med stor fördel så sysslar du säkerligen med en hel del sportskytte och gillar att skjuta på en ölburk 800 meter bort.


Tikka T3x Varmint

Finns att köpa i princip alla tänkbara kalibrar man kan önska sig. Finns också för vänsterhänta. Skillnaden med Varmint-modellerna mot övriga Tikka T3x är framförallt den breda framstocken och tunga blånerade pipan. Den har även en extra kindstödspåbyggnad för att förbättra skjutergonomin vid bänkskytte.

Så det här är onekligen också en fantastisk studsare för de lite längre avstånden och aningen mer jaktanpassad än den tidigare CTR versionen.

 • 60 cm lång ogängad pipa eller gängad M18x1 51cm pipa
 • Syntetkolv med skuminlägg så den blir tystare i skogen när man går
 • Extra pistolgrepp och framstock finns att köpa till
 • Avtryckaren är justerbar från 1 till 2 kilo
 • Säkringen är av tvåstegstyp och låser både avtryckare och slutstycke
 • Levereras utan riktmedel så måste köpas till.
 • Magasinet rymmer 5 patroner.

Vem ska köpa Tikka T3x Varmint?

Jag skulle säga att det här är en mer svensk version av CTR:en och är extremt bra för oss som tycker det är kul med skjutbanor och som gärna leker lite sniper emellanåt på roliga måltavlor. Sen är den även helt fantastisk till jakt men det lilla extra du får jämfört med andra T3x:or är framförallt att den är bättre på långa håll och mer anpassad till skjutbana.

Tikka T3x Varmin kostar 15299kr hos PN Jakt.


Tikka T3X Super Varmint

Det här var modellen jag valde, jag skulle nog motvilligt vilja erkänna att det är 99% utseende och känsla som gjorde att valet föll på Super Varmint. Det är en riktig läckerbit i mina ögon och inte bara trevlig att vila ögonen på utan den sitter som ett smäck när jag lägger an. Förmodligen så är det här inte för att Super Varmint är bättre än de andra T3x:orna utan bara för att jag intalat mig själv det och så är det ofta med studsare. Köp något du själv tror på och som känns riktigt bra för dig. Det som är speciellt med just Super Varmint är att i princip all metall är i rostfritt stål och det är i mitt tycke sjukt läckert!

 • Radmagasin med utrymme för 4-6 patroner beroende på kaliber.
 • Avtryckaren är justerbar från 1-2 kilo
 • Tvåstegssäkring
 • Pipan är tung, kallhamrad och helt friflytande
 • Picatinnyskena för montage av kikarsikte
 • Finns för short och medium kaliber med kort pipa
 • M18x1 gänga för montage av mynningsbroms eller ljuddämpare
 • Fabriksgängad piplängd: 51 cm
 • Ogängad piplängd: 60 cm

Vem ska köpa Tikka T3x Super Varmint?

Exakt samma person som kan tänka sig köpa Tikka T3x Varmint men tycker det är himla fränt med rostfritt stål och gillar hur den ser ut.

Tikka T3x Super Varmint kostar 18299kr hos PN Jakt


Tikka T3x Lite

Det här är en aningen lättare T3x som är anpassad för rörlig jakt som pyrsch, smygjakt eller jakt på fjällen när du behöver ta dig genom eller över terräng. Har en glasfiberförstärkt polymerstock och blånerad pipa och är en avskalad modell jämfört mot de andra T3x:en vi pratat om innan. Skillnaden mot de övriga är framförallt i min värld att den saknar kindstödet eller justerbart kindstöd och inte heller har någon picatinnyskena men är förberedd för montering av både picatinnyskena och weaver-fäste för kikare.

 • Plats för 3 patroner i magasinet och 1 i patronläget.
 • friflytande pipa som är kallhamrad
 • finns kort pipa som är förberedd för montage av mynningsbroms eller ljuddämpare

Vem ska köpa Tikka T3x Lite?

Det här är i min värld en en perfekt bössa för dig som precis har tagit jägarexamen eller vill ha ett vapen som fungerar till precis all jakt till ett vettigt pris. Jag skulle dock råda dig att kika på Tikka T3x Lite Adjustable som kommer lite längre ner här, den har lite mer finesser som du förmodligen kommer använda dig av hela tiden och köper du den direkt så slipper du massa tillkommande tillbehör senare.

Tikka T3x Lite kostar 13299kr hos PN Jakt


Tikka T3x Lite adjustable

Det här är en av Sveriges mest sålda studsare av en anledning. Tikka T3x Lite har egentligen bara en stor svaghet och det är att det saknas justeringsmöjligheter för att få rätt anlägg när man ska skjuta. Det har den versionen åtgärdat. Med Tikka T3x Lite adjustable så kan du justera både i längd och höjd med den multijusterbara kolven.

Det innebär alltså att vapnet är exakt identiskt med det ovan förutom den väsentliga skillnaden att du kan justera kolvkammens höjd och kolvens längd med mellanläggsbrickor.

Vem ska köpa Tikka T3x Lite adjustable?

Jag sa förut att Tikka T3x Lite var den perfekta bössan för någon som precis tagit jägarexamen, det var en sanning med modifikation för det här är faktiskt än ännu mer lämplig bössa för dig. Här har du exakt samma gevär men med justeringsmöjligheter. En fantastisk massa bössa för pengarna!

Tikka T3x Lite adjustable kostar 14299kr hos PN Jakt.


Tikka T3x Paket

Tikka T3x är så populär att det finns många ”färdiga paket” att köpa och genom att köpa ett sånt här paket som ni ser på bilden så slipper man tänka på lämpligt fäste och anpassade kikarsikten och att anpassa ljuddämparen till rätt gängning på pipan.

Helt enkelt fantastiskt smidigt i början innan man har kommit igång och har koll på precis allt. Det kan också vara så att man helt enkelt bara vill jaga och inte ha stenkoll på alla prylar.

Paketet går att modifera med olika kikarsikten och ljuddämpare och kalibrar men jag hade valt en .308 win med Stalon Victor ljuddämpare och Hawke Vantage 3-9×40 om jag ville ha ett baspaket som fungerar till allt.

Då kostar det 18995kr hos PN Jakt och då har man en helt komplett bössa.

Kan vara värt att kika på att lägga till Aimpoint Micro H2 vilket är ett helt grymt tillbehör till Tikka T3x. Läs gärna hela vår guide på varför du kommer älska Aimpoint och när du ändå är här så läs vår guide om de bästa vapenskåpen.

Hoppas ni har haft nytta av guiden och ni kommer absolut inte ångra att ni skaffat er en Tikka T3x. Ha en fantastisk jaktsäsong!

Skitjakt!