Köpa Vapenskåp – Tips & Guide

Om ni väljer att köpa produkter från PNjakt.se som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå!

—————————————————————————————————————————

Jag köpte nyligen två stycken vapenskåp så har forskat en hel del i frågan, anledningen till att vi köpte två var för att både jag och frugan jagar och hon inte riktigt delar min uppfattning om vad som är ”utmärkt organiserat”. Sen passade det helt enkelt bättre hemma hos oss med två något mindre skåp än ett riktigt monsterskåp.

Jag kommer i det här inlägget försöka hålla er lite lagom i handen och förklara vad man behöver ha koll på när man köper vapenskåp, samt vilka skåp jag tycker är bäst efter många timmar i jaktbutiker och läsande av recensioner på internet.

Vad behöver man ha koll på för regler?

Det här kan vara lite snårigt men egentligen är det ganska enkelt.

SSF 3492 = Säkerhetsnorm för vapenskåp som bevisar att den är inbrottssäker till en viss nivå. (sitter en dekal på insidan av skåpet)

SS3880 = Standarden som är kravet för själva låset på vapenskåpet för att det ska vara godkänt för förvaring av vapen.

SS EN 1143-1 Grade III = Bry dig inte om det här om du inte ska ha många vapen. Det är en högre klassning än SSF 3492 som gör att du kan ha fler vapen.

Hur många vapen får jag ha i ett vapenskåp?

Om du köper ett vanligt vapenskåp så är det oftast ett SSF 3492 och då får du 20 ”förvaringspoäng” att använda dig av. Poängsystemet ser ut enligt följande:

 • Vanligt gevär 1 poäng
 • Pistol 2 poäng
 • Automatvapen 5 poäng

Så i princip så kan du ha 10 gevär och 2 automatvapen i ett vapenskåp som klarar av SSF 3492, så oftast är det inte den här lagstiftningen som reglerar vår vapengarderob utan det är mer mängden vapen du kan få vapenlicens för och själva fysiska utrymmet i vapenskåpet.

Placering av vapenskåpet

Skåp under 150kg måste bultas fast i väggen, det kan vara en bra första grej att komma ihåg när man placerar vapenskåpet. Enligt vapenlagen så är den som innehar skjutvapen eller ammunition skyldig att ta hand om egendomen och hålla den under sådan uppsikt att det inte finns risk för att någon behörig kommer åt den. Med uppsikt förstås att innehavaren har omedelbar kontroll över vapnet eller ammunitionen.

De skriver sedan ett allmänt råd för hur man ska uppfylla ovanstående krav:

 • Skjutvapnet bör förvaras i tillståndshavarens bostad (där man är folkbokförd)
 • Bostad kan även vara garage eller förråd som är låsbart och sammanbyggt med bostaden.
 • Det går även att placera vapenskåpet i byggnad som inte är sammanbyggd med huvudbyggnaden om man har övervakning som uppmärksammar ägaren om någon skulle försöka ta sig in, och givetvis måste det vara nära själva bostaden.

Vad bör man titta på när man väljer vilket vapenskåp man ska köpa?

Jag skulle säga att det absolut viktigaste för mig är att få ett kodlås på vapenskåpet så jag slipper ha stenkoll på en nyckel hela tiden och i princip ha den runt halsen hela tiden för att inte riskera att någon annan kommer åt den. Det kan man idag få på alla vapenskåp man beställer så det avgränsar inte direkt utbudet.

Sen skulle jag även vara noga med att få belysning i vapenskåpet, det är ofta man kommer hem sent på natten efter en jakt och ska ställa in grejerna och man står där och virrar utan att se något – så se till att få belysning.

Inredningen i skåpet och givetvis att det är lämplig storlek för mängden vapen och ammunitionen jag tänkt förvara. Jag gillar att ha ett pipställ i mitt vapenskåp då jag ibland byter pipa på vissa av mina studsare. Men det är givetvis inte alla som behöver ha det. Däremot vet jag att det är många som har larm i sina vapenskåp vilket jag själv aldrig provat men låter definitivt som en bra idé om man inte har sitt vapenskåp precis intill sängen.

Bästa mindre vapenskåpet

Det här är ett Nor-lyx vapenskåp som finns att köpa hos PN jakt för 4999kr och är ett riktigt bra och billigt vapenskåp där du får plats med upp till 5 vapen beroende på hur du möbelerar vapenskåpet. Har en flyttbar hylla längst upp. Kanonbra första vapenskåp!

 • Vikt: 100kg (köp till 50k extravikt eller fäst i vägg)
 • Höjd: 1510 mm
 • Bredd: 330 mm
 • Djup: 300 mm
 • Volym: 149 liter

Jag hade absolut beställt med elektroniskt kodlås, jag lovar att det är värt de extra slantarna.

Bästa stora vapenskåpet

Det här är ett vapenskåp från Scandinavian Safe som heter SP88. Den modell ni ser på bilden är den svarta men finns även i vitt. Det här skåpet rymmer hela 16 st gevär. Det här skåpet behöver inte heller några extravikter och att köpa till ett kodlås till dessa skåp kostar bara 600kr. Det ingår även en brandbox.

Vikt: 152 kg

Höjd: 1500 mm

Bredd: 550 mm

Djup: 400 mm

Vapenskåpet finns att köpa hos PN Jakt för 7995kr (+600 för kodlås). Då ingår frakt!

Jag hoppas ni haft nytta av läsningen och lycka till med all framtida jakt och ert nya vapenskåp. Skitjakt!