Drever – Guide & Tips till en fantastisk hundras!

Nu ska jag äntligen få skriva av mig lite om en av mina absoluta favoriter när det kommer till jakthundar och hundar rent i allmänhet – Drever. Det har tyvärr blivit lite mer ovanligt att drever användas på de större jakterna man kommer till men fortfarande så är det en mycket populär jakthund och i vissa situationer helt outstanding!

Fakta om drevern

Rasgrupp: Grupp 6, sektion 1 (Drivande hundar)

Ursprungsland: Sverige

Specialklubb: Svenska Dreverklubben

Rasstandard: CI 130

Päls: Medellång

Färg: Brun, Vit, Brun/vit

Mankhöjd: Hanar 32-38 cm, Tikar 30-36 cm.

Vikt: Hanar 14-16 kg, Tikar 14-16kg

Utseende: Drevern skall vara en relativt långsträckt och lågställd hund, som mer präglas av styrka och robusthet än av ädelhet och snabbhet. Den skall ha god resning och väl utvecklad muskulatur samt vara rörlig. De skillnader i kroppsbyggnaden som betingas av könet skall vara tydligt framträdande (Svenska Dreverklubbens kompendium)

Användningsområde: Drevern är först och främst en förnämlig hund för rådjursjakt men även utmärkt för att jaga räv och hare. Fungerar absolut som familjehund också men man köper inte en drever om man inte har för avsikt att jaga med den.

Temperament/Mentalitet:

Drevern har en enorm jaktlust, ofta kan dreverägare få höra att drevrar bara är ”jaktidioter” men då har de inte jagat med några av de moderna linjerna som vi har nu i Sverige.

Drevern är i allmänhet alert, stabil, lugn, vänlig och modig. Är en aktiv hund när det vankas jakt och tycker om att ta det lugnt mellan jakterna men blir nästan ohanterbar om den inte aktiveras alls.

Drever historik

Det började med att man importerade den tyska rasen westfalisk dachsbracke till Sverige under början av 1900-talet. Det första exemplaret av westfalisk dachsbracke registerades i Sverige 1913. Det var egentligen först kring 30-talet som man förstod hur bra hundrasen var på att jaga rådjur. Rådjursstammen hade varit riktigt risig under en längre period, men i och med att stammen växte till sig så växte också populariteten för riktigt bra rådjurshundar. År 1947 fick drevern sitt svenska namn och blev sin egen eftersom den skiljer sig två centimeter i höjd från sin tidigare ”ras”. År 1953 blev det en erkänd svensk ras.

Drever som familjehund

En drever är som jag nämnde tidigare, en helt fantastisk familjemedlem och är oftast helt cool-lugn och gör inte så mycket väsen av sig förutom att den går runt och viftar på svansen och ser ut att ha det rätt bra. Den går mycket bra ihop med barn och kan lätt bli lite beskyddande av sina familjemedlemmar. Inget större problem dock som det kan bli med andra raser utan skyddar på en ganska bra nivå utan att ta livet av hela grannskapets hundar.

Drever valp

Det finns många självklara tips att ge här men som inte är specifika för en drevervalp utan gäller för alla valpar. Som att det är viktigt att koppelträna hunden, se till att lydnad sitter och att man tränar hunden i sociala situationer.

Men för att vara lite mer specifik om du tänkt dig att köpa en drever inom kort. När du kontaktat en uppfödare eller kennel som du vet har levererat bra drevrar tidigare så hör du av dig via telefon och påtalar ditt intresse och får säkerligen höra om parningar som de har på gång. Be då att få stamtavla och veta mer om föräldrarna.

Det är egentligen här du har störst möjlighet att utvärdera valet av hund. Se till att föräldrarna är bra jakthundar med goda egenskaper som du söker hos en jakthund. Det allra bästa är givetvis om du får möjlighet att jaga tillsammans med mamma och pappa eller i alla fall kan få referenser på deras prestationer eller jaktprovsmeriter eller liknande.

Sen när du ska välja valp så är jag alltid noga med att välja den valpen som jag upplever som tryggast och lugnast, kan inte säga att det är rätt men det är den uppfattningen jag har.

Jakt med drever

Jag älskar verkligen att jaga med Drever och med Tax men tycker drevern är strået vassare om jag måste välja en favorit. Drevern kan ta sig fram i lite tuffare miljöer och är aningen snabbare än taxen och är ofta otroligt duktiga på att få viltet att bukta.

Det är egentligen det som är så fascinerande med både jakt med drever och med tax, viltet man jagar springer inte iväg som en galning som det gör när man jagar med Wachtel eller annan stöthund.

När en drever eller tax kommer så blir viltet mest lite obekvämt och reser sig och springer iväg en bit. Sen kan det gå tillbaka igen tills hunden kommer närmare och då bär det av en stund igen. Såhär pågår ofta jakterna under lång tid och det är otroligt spännande som skytt. Drevet går ifrån dig för att i nästa stund komma rakt på dig och sen helt plötsligt kan ett rådjur stå blick stilla 20 meter framför dig.

Kan verkligen varmt rekommendera er att köpa en drever, ni kommer ha fantastiskt mycket roligt tillsammans under många år! Lycka till och skitjakt på er allihopa.