Finsk lapphund – Är det världens bästa hundras? Tips & Fakta

Här har ni en riktig allroundhund som är bra på nästan allt och otroligt mångsidig. Det är en aktiv ras som är väldigt intelligent och tack vare det är en riktigt rolig hund att träna med då den uppskattar träningen i hög grad och uppskattar utmaningen och lär sig fort. Enligt vissa ägare så är den Finska lapphunden så smart att den till och med kan tänka igenom hur den ska utföra uppgifter innan den försöker sig på det, jag låter det vara osagt om det stämmer men det påvisar ändå hur galet smart den här rasen är.

I den här artikeln kommer vi att titta på hur det är att äga en finska lapphund och vem som passar som ägare av en. Vi kommer även gå igenom hur det är att ha en valp och vad man ska tänka på när man köper en valp och vilken kennel man bör kika på.

Hur är det att leva med en Finsk lapphund?

Som vi nämnt tidigare är det viktigt att komma ihåg deras intelligens och behov av aktivitet. Det är en ras specialiserade på att valla renar så den instinken av att valla finns fortfarande djupt rotad i rasen. Det vi försöker få fram här är att om ni inte aktiverar och tränar hunden tillräckligt så kan den hitta på många kreativa hyss och blir ofta rastlös om den inte får utmaningar, vilket givetvis är sant för många raser.

Den finska lapphunden är vänlig och alert och har stenkoll på vad som är i görningen, så den placerar sig gärna strategiskt för att ha en bra översyn och ”vakta flocken”. Den är en utmärkt vakthund eftersom den gärna skäller så fort den ser något eller någon obekant. Detta blir dock ett stort problem om du bor där hunden kan störa grannar om den skäller – för det kommer den göra. Detta är något som man tränar bort och det går relativt fort.

Träna en Finsk Lapphund

Den här rasen är som gjord för att vara utomhus, den har en exceptionellt rejäl päls som skyddar den mot både väta och kyla samtidigt som den är aktiv och hela tiden söker efter nya utmaningar. Var beredd på att de flesta finska lapphundar är lite egensinniga och det krävs en del arbete med att få en bra inkallning – men när det väl sitter så sitter det stenhårt.

Den finska lapphunden är mycket framgångsrik inom lydnad och agility och det är många finska lapphundar som har vunnit stora mästerskap inom båda grenarna. Det finns även en massa andra grenar inom hundtävlan där den finska lapphunden fungerar utmärkt.

Köpa Finsk Lapphund valp

Vissa sanninger är de samma oavsett vilken hundras man väljer. Ett av de absolut viktigaste valen man kan göra för att få en så bra hund som möjligt är utan tvekan att välja rätt kennel. Här bör vi vara vaksamma på följande:

  • Har du bra referenser på kenneln? Annars så leta på deras facebook grupp och ta kontakt med någon valpköpare
  • Är det någon speciell inriktning på deras kennel? jakt, agility, lydnad osv? förmodligen är deras hundar då bra på det.
  • För mig är det viktigt att jag har bra kommunikation med de som ägern kenneln och att de känns trevliga och tillmötesgående när man hör av sig så man upplever att man kommer kunna ha en fortsatt bra dialog i framtiden.
  • Bryr du dig om tävlingsresultat eller utställningsresultat så är det givetvis viktigt att titta historiken hos förfäder, ofta får du detta av kenneln om du frågar.

När du kommer hem så behöver du egentligen inte träna din finska lapphundsvalp speciellt mycket, utan det viktigaste är att den får acklimatisera sig till hemmet. Sen när den börjat känna sig hemma så kan du försiktigt börja lära den var den har sin plats i hemmet och lite lekar. Mer än så behöver du inte göra till att börja med – förutom då givetvis bära ut den när den behöver göra sina behov så du tränar den att bli rumsren.

Försäkring för Finsk Lapphund / Sjukdomar

Som tur är finns det väldigt få sjukdomar eller problem associerade med finsk lapphund, det är en otroligt frisk ras så du behöver inte vara för orolig för dyra vetrinärkostnader. Så jag hade gått för en lite billigare försäkring som till exempel bought by many. Det beror givetvis på hur mycket du tävlar och tränar med din hund dock. Är den väldigt aktiv så är det också större risk för skador naturligtvis.

Lämna en kommentar