Frystorkad mat – Smakar det gott? Vad ska man välja?

Om ni väljer att köpa produkter som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå.

Global pandemi, ekonomiska kollapser? Eller ska du bara ut i skogen och vandra? oavsett så är det intressant att kika på frystorkad mat. Jag hade för bara något år sen aldrig provat frystorkad mat och tänkte nog mest att det var något för riktigt galna ”preppers” eller astronauter, men för ett år sedan så fick jag chansen att prova lite renstuvning av polaren när vi var ute och fiskade.

Oväntat nog var det magiskt gott! Så senaste året har jag tagit mig an det stora nöjet att beställa hem några olika sorter då och då för att få en bra bild av vilka produkter som finns och vilken frystorkad mat som smakar bäst – enligt mig. Så den här artikeln blir lite ”frystorkad mat – bäst i test” så att säga.. häng med!

Vår Favorit

Godaste frystorkade maten – Skippa läsa hela guiden om du vill

Enligt oss är det här den bästa produkten du kan hitta när vi väger in:
Smak
Utseende
– Pris

Varför är frystorkad mat så dyrt?

Frystorkning har funnits sen 1500-talet men då var den aningen mer basic, det handlade om urbefolkningen kring Machu Picchu som började frystorka potatis genom att placera potatisen på bergets stenar. Potatisen frös under natten och sedan torkade den ut nästkommande dag i solen vilket gjorde att den sedan höll mycket längre än en vanlig potatis.

Den moderna frystorkningsprocessen kom först 1890 men blev populär under 1930-talet och framförallt under andra världskriget när man kom på att man kunde frystorka penicillin.

Frystorkning handlar helt enkelt om att ta ur så mycket vatten det bara går ur maten, då blir hållbarheten enormt mycket längre. Först så fryser man ner maten. Sen lågger man in den i en vakuumkammare på låg temperatur och då försvinner de frysta vattenkristallerna. Sen gör man ytterligare en torkning för att få bort det sista med något högre temperatur. Så det är framförallt den här processen som gör att frystorkad mat blir så pass kostsam som den är.

Vilken mat kan frystorkas?

Den lättaste maten är små frukter och grönsaker. Men det fungerar utmärkt med oliver, valnötter, majs, bönor tomater, ärtor, citroner och bär också. Det fungerar även med små bitar av krabba, hummer, biff, räkor och kyckling. Kaffe är nog den vanligaste produkten som många av oss använder frystorkad – snabbkaffe!

Hur länge håller frystorkad mat?

Som ni ser i bilden ovan är det nästan orättvist att jämföra då frystorkad mat håller i upp till 25 år medans övriga metoder inte ens är i närheten. Dock så är de övriga metoderna mycket billigare än frystorkning. Mycket frystorkad mat skriver på förpackningen att det håller i 5 år eller liknande men så länge inte förpackningen är skadad så är det inga problem med 25-30 år.

Vilken frystorkad mat smakar bäst? (lista på favoriter)

REAL TURMAT KEBAB STEW

Säga precis vad man vill om norrmän men de är grymt bra på att göra frystorkad mat. Den här kebabgrytan är fantastiskt god. Det är väl mer en kycklinggryta med kebabsmak och ris men användarbetyget är 5/5 och jag förstår verkligen varför. Den innhåller strax över 550 kcal.

Rekommenderas starkt – Ni hittar den här.

TREK’N EAT GOURMET VILTGRYTA

Den här är inte alls tokig, jag har käkat den ett par gånger när vi varit ute i skogen och jag skulle ge den 4/5 men damen här hemma tycker det är den godaste.

Jag hade gärna viljat veta vad det är för typ av viltkött de har i grytan – men oavsett så är det gott och 10 gånger godare ute i skogen som all annan mat. Ni hittar den här.

EXPEDITION FOODS ÄGGRÖRA

Ok jag håller verkligen med om att det låter suspekt men oväntat nog så funkar det riktigt bra, det är en äggröra med ost och karameliserad lök och ligger totalt på 800 kcal. Så det är ett riktigt skrovmål och man blir absolut mätt på en portion. Smakmässigt så tycker jag den här helt ok utan att vara någon gastronomisk 10 poängare. Den är inte långt ifrån att göra en äggröra hemma på spisen så säg 4/5. Ni hittar produkten här hos Amazon.se

Lämna en kommentar