Bästa vattentäta ryggsäcken – Vilka håller måttet 2020?

Om ni väljer att köpa produkter från PNjakt.se som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå!


Ryggsäcken kräver nog ingen närmare introduktion. Redan under 1700-talet så var den ett givet inslag i svenskt jakt- och friluftsliv, och beskrevs på den tiden som en något större påse som bars på ryggen med möjlighet till sammansnörning. Nu, lite mer än trehundra år senare så har det så klart skett en del utveckling som även kommit ryggsäckarna till gagn. Vattentäthet är en av dessa.

Med tiden har jag hunnit testa en del olika modeller. Så låt oss ta en närmare titt på några av mina favoriter som både är vattentäta och samtidigt håller måttet för uteliv. Slutbetyget är ett resultat av personliga erfarenheter, prissättning och övriga användares recensioner.

Eberlestock Just One j34

Amerikanska varumärken Eberlestock förknippas ofta med kvalitét och jakt. Genom att kombinera enormt förvaringsutrymme med hög bekvämlighet har J34 Just One kommit att bli många personers förstahandsval. Precis som namnet antyder är den här något för dig som vill ha en ryggsäck som helt enkelt är allt man behöver.

Även om det särskilda förvaringsutrymmet för jaktvapen talar sitt tydliga språk gällande ryggsäckens tilltänkta användningsområde, så är den även praktisk för fiske och långvandring. De vattentäta dragkedjorna ser till att packningen håller sig torr, och ventileringsfickorna håller ryggsäcken fräsch även vid långa pass.

Jag tycker det här är det givna valet om du vill ha en ryggsäck som du alltid kan lita på, och som definitivt inte kommer motverka dig i dina strapatser. Kom däremot ihåg att J34 Just One är åt det tyngre hållet.

BETYG: 4.7/5

Vad talar för ett köp?

 • Väldigt anpassningsbar då längden kan justeras efter behov
 • Går att utöka funktionaliteten med smarta tillbehör.
 • Otroligt stryktålig.
 • Förmodligen den bästa vattentäta ryggsäcken för jakt.

Vad talar mot ett köp?

 • Knappast något för minimalisten.
 • Kan upplevas som för tung.

Vad kostar den och var köper jag den?

Prissättningen ligger i mittenspektrumet för vad man kan förvänta sig med ,,3 895 SEK hos PN Jakt,,.


Savage Gear Lure Specialist Medium

Danska Savage Gear har helhjärtat specialiserat sig på fiskeutrustning. Deras Lure Specialist är en ryggsäck som klarar av saltvatten och bjuder på smidig förvaring av såväl häcklor, tackel och drag som redskap. Med två sidofästen för spön är man även garanterad fria händer vid vandring.

Jag tycker att detta är den bästa vattentäta ryggsäcken för fiske. Men jag är knappast ensam med att ha den åsikten. Lure Specialist har enligt många blivit något utav en standardryggsäck för fiskeintresserad. Den ska vara anpassad för nordiska förhållanden. Och om man med det menar att den är funktionell och slittålig så håller jag definitivt med.

Vill man ha en smidig vattentät ryggsäck för fiske så är Lure Specialist ett givet val. Jag skulle däremot inte rekommendera den för vandring eller jakt, då facken är förhållandevis små eftersom de är utformade för fiske. Men plockar man ut eventuella tillbehörslådor så är det så klart möjligt att få ett så mycket som möjligt av utrymmet.

BETYG: 4/5

Vad talar för ett köp?

 • Smidiga fästen för fiskespön.
 • Riktigt många fack.
 • Tillverkad av ripstop vilket ger tyget bra slitstyrka.
 • Finns tillgängliga i olika storlekar.

Vad talar mot ett köp?

 • Har inga fästen för stol vilket gör den mindre lämpad för t.ex. pimpelfiske.

Vad kostar den och var köper jag den?

Lägsta priset jag hittat är ,,591 kronor på Prisjakt.


Osprey Ace 38

Amerikanska Osprey är ett av de få företag som tillverkar kvalitativa ryggsäckar för barn. Ofta så tvingas man kompromissa mellan låg vikt och kvalitet. Men Ace 38 tycker jag är den bästa vattentäta ryggsäcken för barn, som även kan mäta sig med robusta vuxenryggsäckar.

Jag blev förvånad över hur stabil och bekväm den här ryggsäcken var. Det justerbara bältessystemet gör att den går anpassa helt utifrån längd och kroppsform. Även om den är utformad till barn så går den därför att använda som liten behändig vuxenryggsäck.

Ace 38 från Osprey tycker jag är ett bra val oavsett om man behöver en lite mer bekväm ryggsäck för skolan, eller vill introducera barnet till friluftslivet. Värt att poängtera är att den är väldigt ergonomiskt, och därför inte sliter lika mycket på barnets kropp som många av de billigare alternativen faktiskt gör.

BETYG: 3/5

Vad talar för ett köp?

 • Multifunktionell och passar för vandring, fiske och för att följa med på jakten.
 • Otroligt robust konstruktion.

Vad talar mot ett köp?

 • Väldigt dyr i förhållande till vad man förväntar sig av barnryggsäckar

Vad kostar den och var köper jag den?

Detta är en dyr ryggsäck för barn och lägsta priset jag hittat är ,,1023 kronor på Prisjakt


Härkila Reisa

Svenska Härkila är nog mångas standardval för jaktutrustning. Deras ryggsäck Reisa är en riktig allt-i-allo som med vattentätt foder och regnskydd blir ett bra alternativ för att både hålla vapen torra och för allmän förvaring på vandringsspåret.

Vad som jag tycker är fantastiskt med just den här ryggsäcken är att den är väldigt lätt och bekväm. Många ryggsäckar för jakt har en tendens att vara otympliga till den grad att man helst undviker dem vid lite lättare vandring, och absolut inte vill ha dem som vardagsryggsäck. Jag blev verkligen överraskad över hur diskret och lättsam dem är. Men å andra sidan är den faktiskt ganska dyr för denna sorts ryggsäck.

BETYG: 4.3/5

Vad talar för ett köp?

 • Väldigt bekväm då den har vadderat bälte och många justerbara remmar.
 • Känns som att den kommer att klara det mesta.
 • Vattentätt foder och regnskydd garanterar fullständig vattentäthet.

Vad talar mot ett köp?

 • Ganska dyr för att vara en ryggsäck utan särskilda funktioner.

Vad kostar den och var köper jag den?

Det lägsta priset är för närvarande 1495 kronor ,på PN Jakt.