Bästa Handkikaren – För Jakt och Friluftsliv

Om ni väljer att köpa produkter från ,,PNjakt.se som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå!


Det är nog få saker som är så nära förknippade med jakt som handkikare, förutom vapen och jaktkläder, det vill säga. Men det är knappast utan anledning. En bra handkikare är lätt att ta med sig och tar dig närmare både djur och natur. Fast utbudet är stort och det är inte alltid lätt att veta hur man hittar de bästa modellerna för ens egna förutsättningar.

Jag har i detta handkikare test kikat på några av mina egna favoriter och sammanvägt det med andra personers omdömen, samt den nuvarande prissättningen. Förhoppningsvis kommer detta göra det lättare för dig att göra ett riktigt bra val av handkikare för jakt. Jag har endast tittat på renodlade kikare. I en annan test går jag igenom handkikare med avstånd.


Swarovski EL WB 12×50 (Bästa Premium)

Österrikiska Swarovski är numera ett av de ledande företagen på marknaden för högkvalitativa kikare. De har satt ribban väldigt högt för vad man förväntar sig för pengarna. Och EL WB 12×50 lever definitivt upp till förväntningarna. Den är stryktålig, vattentät och har unikt bra optik. Med tolv gångers förstoring och högt ljusinsläpp så fungerar de bra även under dåliga ljusförhållanden.

Själv förväntar jag mig tre saker av jaktkikare. Att de ska vara tåliga, lättanvända och att optiken ska vara bra. EL WB 12×50 täcker med råge mina egna preferenser. Även om prislappen är lite högre än vad många förväntar sig så är det utan tvekan värt det om man har pengarna.

BETYG: 5/5

Vad talar för ett köp?

 • Otroligt bra värde för pengarna.
 • Robusta men samtidigt riktigt bra optik.
 • Lätt och ligger bra i handen tack vare kolfiberkonstruktionen.
 • Står emot smuts, regn och rusk.

Vad talar mot ett köp?

 • Hög investeringskostnad för en handkikare.
 • Kräver tvåhandsfattning för att justeras.

Vad kostar den och var köper jag den?

De kostar en del men ger absolut värde för pengarna vid 27 900 kronor hos PN Jakt.


Leica Trinovid 8X42 HD

Det är svårt att testa kikare utan att åtminstone nämna Leica. I över två hundra år har de tillverkat kvalitetskikare som blivit legendariska helt på egna meriter. Trinovid 8X42 HD är en modern variant av en klassisk modell som varit flera generationer jägare trogen.

Även om den här kikaren inte är helt lika stryktålig som man kan önska så väger den i viss utsträckning upp för det genom att ha otroligt kvalitativ optik. På det stora hela är det en bekväm kikare som helt klart gör vad den ska. Men med tanke på priset och avsaknaden av stöttåligt hölje så skulle jag inte vilja ha den oskyddat i ryggsäcken.

BETYG: 4.5/5

Vad talar för ett köp?

 • Utrustad med marknadsledande optik.
 • Bekväm att hålla i.

Vad talar mot ett köp?

 • Prisvärd kvalitetskikare
 • Inte lika robust som andra modeller.

Vad kostar den och var köper jag den?

Priset ligger på 11 995 kronor hos PN Jakt .


Geco Handkikare 10×42

Vill man ha en prisvärd men billig kikare så är Geco 10×42 ett bra val. Det är vad man skulle kunna kalla för en kikare utan krusiduller. Tack vare enkelt utförande så har de kunnat fokusera på det som många anser vara mest väsentligt, nämligen optiken och pålitligheten.

Jag ser detta som ett väldigt bra val för dig som inte vill spendera mer pengar än nödvändigt på en handkikare. Man får en bra produkt som helt klart gör vad den ska. Därför finns det egentligen inte så mycket att säga. Med tio gångers förstoring och enkla justeringsmöjligheter är det bara att slänga den i ryggsäcken och plocka fram vid behov.

BETYG: 3.8/5

Vad talar för ett köp?

 • Billig men ändå pålitlig.

Vad talar mot ett köp?

 • Lite väl låg vikt för att den ska kännas bekväm.

Vad kostar den och var köper jag den?

Detta är en prisvärd kikare som kostar 3 559 kronor hos PN Jakt.


Zeiss Conquest HD 8×42

Conquest HD 8×42 har allt man kommit att förväntat sig från Zeiss. Utan att kompromissa minsta lilla med optiken så har den här handkikaren försetts med ett gummerat vattentätt och syrabeständigt hölje. Därför är det här förmodligen en av marknadens mest pålitliga jaktkikare.

Det finns absolut inget att klaga på när det gäller kikarens funktionalitet. Tvärt om är den otroligt tillförlitlig och presterar bra under svåra förhållanden. Vad som gör mig lite osäker är att den är väldigt nätt i jämförelse med andra modeller. Har man större, eller lite bredare, händer så är den långt i från bekväm och kan till och med vara svårjusterad. Är detta inget som påverkar dig så är det väldigt mycket handkikare för pengarna.

BETYG: 4/5

Vad talar för ett köp?

 • Vattentät och står emot frätande material.
 • Flerskiktsbehandlad optik.

Vad talar mot ett köp?

 • Inget för personer med stora händer.

Vad kostar den och var köper jag den?

Den kostar en del och går för 12 500 kronor på PN Jakt.


Vortex Diamondback HD 8×32 (bästa budget alternativet)

Diamondback HD 8×32 är en av Vortex bästa renodlade kikare. Den förenar väldigt bra kvalitet med ett riktigt överkomligt pris. Det vattentäta höljet ser till att kikaren inte tar stryk, och den flerskiktsbehandlade optiken säkerställer bra ljusinsläpp även när det skymmer. Det är inte överraskande att handkikare från Vortex är det bästa budgetvalet.

Jag uppskattar verkligen handkikare från Vortex. De ger enligt min mening ofta mest värde för pengarna. Varumärket är nästan en garanti för att kikaren ska tåla tuffare tag samtidigt som optiken helt enkelt är bra. Kikaren har låg vikt, men väldigt bekväm storlek. Vill man alltid ha en kikare med sig utan att behöva tänka på skador vid stötar är det ett riktigt bra val.

BETYG: 4.5/5

Vad talar för ett köp?

 • Stöttålig, vattentät och skyddad mot imma.
 • Flerskiktsbehandlad optik med bra ljusinsläpp.

Vad talar mot ett köp?

 • Lite väl låg vikt vilket gör att den inte ligger helt perfekt i händerna.

Vad kostar den och var köper jag den?

I nuläget kostar den ,,2 875 kronor på PN Jakt.


Hoppas guiden har hjälpt er bestämma er för en grym handikare för jakt! Jag hoppas ni även tar er tid att titta till vår guide för de bästa luftgevären, vapenskåpen, hörselskydden och vår djupdykare på Tikka T3x.

Ha det fantastiskt och skitjakt!