Jaktlag och jaktmark – Hur hittar man jakt som ny?

Som ny jägare – eller faktiskt även som erfaren jägare så är det ett vanligt problem: ”Hur kan jag hitta ett jaktlag att bli med i?”

Det är inte helt enkelt det vet vi alla som tagit jägarexamen och inte har ett jaktlag som vi direkt kan kliva in i. Det kan faktiskt kännas helt hopplöst i början…

Här kommer mina tips på att enklast hitta ett jaktlag att gå med i:

1. Leta på facebook. Det finns flera grupper i stil med ”Jaktmarker sökes och finnes” och andra liknande grupper.

2. Sök på blocket efter mark som utarrenderas för jakt. Du kanske kan samla ihop ett gäng kompisar som tillsammans arrenderar marken och bildar ett jaktlag? Annars så har jag sett flera exempel där de på facebook skapat ett jaktlag i grupper likt ovan och ansökt om arrende tillsammans.

3. Fråga ditt sociala nätverk – ALLA känner någon som är jägare då vi är ca 300 000 jägare i Sverige. Du kan lite fint inleda konversationen med att du tagit jägarexamen och gärna skulle vilja följa med och se hur jakten går till. Då har du en alldeles ypperlig möjlighet att följa med och hjälpa till och visa att du är en alldeles fantastisk medmänniska och en som man gärna har med i sitt jaktlag! Helt klart halva inne.

4. Bli medlem i svenska jägarförbundet – och gå på träffarna/kurserna!

Svenska jägarförbundet är faktiskt, tro det eller ej, otroligt bra på att arrangera olika evenemang och kurser för oss jägare. Speciellt lokalföreningarna brukar ha mycket intressant på agendan. Detta är ett utmärkt tillfälle att träffa lokala jägare och visa hur skön du är som människa och skulle passa in utmärkt i ett jaktlag när deras jaktlag behöver nytt blod. HÄR hittar ni aktuella kurser från jägarförbundet.

5. Besök skjutbanor. Det är inte bara jättebra för ditt skytte, utan är ett jättebra tillfälle att träffa andra jägare och erfarna skyttar. Ofta är det en riktigt härlig och gemytlig stämning på skyttebanorna så bara dyk upp och skjut och ha en ödmjuk attityd så kommer du få mycket kontakter som kan hjälpa dig på vägen till en plats i ett jaktlag.

6. Kontakta skogsbolag. I Sverige så finns det mycket skog och mark och således också en mängd med skogsägare. En av de största är staten som förvaltar skog genom Svea skog. Det är ett bra ställe att börja, ta en kontakt och se om det finns några möjligheter hos dem. Annars så finns det tusentals andra skogsbolag som kan ha möjlighet till arrende.

Vad vill jaktlaget veta om dig?

1. Hur länge du har haft din jägarexamen brukar vara standardfrågan. Här behöver du inte vara orolig att det ska vara något negativt att vara nyexaminerad utan det kan snarare vara positivt om du är tydlig med att du är villig att lära och ödmjuk inför uppgiften.

2. Om du har hund eller inte. Detta brukar kunna vara en ganska känslig fråga i jaktlag. I början så förstod jag inte riktigt varför men med tiden så har jag förstått att det framförallt handlar om att man skrämmer bort vilt i hög grad vid jakt med hund. Man är alltså orolig att om man tar in någon med exempelvis en drever eller tax i jaktlaget så kan det leda till att jaktmarken jagas hårdare med hund – vilket naturligtvis inte är bra i långa loppet om man är flera som vill jaga med hund.

3. Om du har referenser. Det är en vanlig fråga när man ansöker till ett jaktlag. Om man har tidigare referenser från andra jaktlag. Detta är lite som att bli frågad om man kan ge referens till tidigare arbete när man aldrig har haft ett. Dock så funkar det faktiskt väldigt bra att bara ge vanliga referenser till folk som känner dig bra och kan beskriva din karaktär som person. Det handlar egentligen inte om att du ska vara en jaktexpert utan snarare att du ska vara en ”go gubbe” eller ”go gumma” att ha i laget.

4. Vilken typ av jakt du avser bedriva. Det kan vara så att jaktlaget du sökt plats hos har vissa begränsningar i sina jaktformer. Exempelvis så kanske de bara tillåter gemensamhetsjakt och inte alls vill ha någon form av vakjakt eller åteljakt. Så rekommendationen här är att du gör research om jaktlaget innan du tar kontakt så du vet vilken typ av jakt som bedrivs, så du ens vet om du är intresserad och matchar deras önskemål.

Vad händer när du väl fått plats i ett jaktlag, och vilka förväntningar ställs på dig?

1. Det är viktigt att ta seden dit man kommer och kanske vara lite passiv till en början för att känna in kulturen och ”hur snacket går” i laget. Inom kort så har du hittat din plats och på vilket sätt du bäst passar in i gruppen. Det är precis som att börja i ett fotbollslag eller annan gemenskap.

2. Lära sig verktygen. Det du kommer bli varse är att du omgående kommer att få en hel del länkar skickade till dig med inbjudan till att gå med i olika appar som WeHunt och Easyhunt och med stor sannolikhet även en Facebook grupp eller liknande. Är säkert lite olika vilka verktyg man använder i just det jaktlaget där du har fått en plats, men jag skulle vilja påstå att ovanstående är de mest använda just nu. WeHunt är en app som du har på telefonen och används primärt under aktiv jakt för att se vart jaktmarken är, vart passkyttar är lokaliserade och hur hundarna rör sig. Easyhunt är mer ett administreringsverktyg för jakt och kommunikation mellan er i jaktläget. Där kan du boka in var och när du ska jaga och även redogöra för vilket vilt som har fällts. Dessa verktyg är viktiga att lära dig omgående så du har lättare för att komma in i gruppen och kunna vara med vid jakten på ett funktionellt sätt.

3. Vara beredd att bidra. Om det är något man verkligen uppskattar i jaktlag så är det personer som är villiga att bidra med både tid och pengar för att jakten och viltet ska bli så bra som möjligt på markerna. Det krävs en hel del underhåll för att ha en bra infrastruktur för jakt. Bland annat så behöver åtlar byggas, pass behöver röjas, jakttorn behöver byggas. De flesta jaktlag brukar ha några arbetsdagar per år, men det är alltid tydligt vilka det är som faktiskt jobbar det där lilla extra på även andra dagar om året.

4. Tänk på säkerheten! Ja, du har garanterat hört det 10000 gånger under tiden du tog din jägarexamen, och du har repeterat säker vapenhantering 100 gånger innan du praktiskt genomförde den på provet. Men om det är någon gång som man faktiskt verkligen ska vara noga så är det när man väl kommer ut på jakt och ska börja i ett nytt jaktlag. Väldigt många lägger stor vikt och fokus på hur du är att hantera ditt vapen så att de känner sig trygga runt dig. Kom ihåg att alltid ha slutstycket öppet och bössan riktad bort från dina kamrater!

Stort lycka till med jakten på jakten!

Lämna en kommentar