Jaktkniv – Sylvassa tips och bäst i test!

Om ni väljer att köpa produkter som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå!


Sen urminnes tider har jaktkniven varit kanske det viktigaste verktyget för en jägare. Förr i tiden så handlade det om att fälla viltet med kniven – men som tur är har vi kommit en bit sen dess. Nu handlar det framförallt om att ha en jaktkniv som är bra till att passa viltet med och vissa vill även kunna flå med jaktkniven på ett bra sätt.

Jag har provat en hel del olika jaktknivar och blivit lite nörd på området genom åren. Tror att mycket handlar om att jag helt enkelt tycker att det är roligt med en läcker och frän kniv snarare än att jag hela tiden hamnar i situationer där knivens kvalité är superviktig.

Så för det första, det är inte så att du behöver en premium jaktkniv utan det går ofta alldeles utmärkt med en jaktkniv från Jula eller Biltema också – enda du bör tänka på då är att du kanske får köpa en ny kniv lite oftare och att de inte håller skärpan lika bra. Annars är de verkligen helt ok!

Egenskaper hos en bra jaktkniv – enligt mig!

  • Bra skärpa – som håller länge
  • Tilltalande utseende
  • Halksäkert handtag
  • Tyngd i kniven
  • Ligger rätt i handen

Det kanske är lite fåfängt men jag skulle nog inte ens pröva en kniv som inte faller mig i smaken rent utseendemässigt. Sen är det vissa knivar som ser väldigt trevliga ut men som i princip är värdelösa i funktionen.

Vad kostar en jaktkniv?

Om man ska tro på andra sidor så handlar kvalitét helt om pengar och man bör investera flera tusen för att det ens ska gå och skära med kniven. Det är extremt långt ifrån sanningen om man faktiskt provat en kniv i verkligheten.

Den enda nackdelen förutom rent märkesfixering och utseende som jag har upplevt med billigare jaktknivar är egentligen livslängden. De blir slöare fortare och det är svårt att slipa upp någon egg efter ett par gånger.

Så jag skulle säga att det går att hitta alldeles utmärkta jaktknivar från 300 kr och uppåt. En riktig kvalitétskniv som håller i en evighet.. ja då kanske runt 1000-lappen.


Bästa Jaktkniven (allround)Härkila Oder

Skulle jag bara ha en enda kniv (vilket är helt osannolikt för mig men vi leker med tanken) då skulle det valet falla på en riktig liten diskret läckerbit från Härkila – nämligen deras jaktkniv Oder.

Jag skulle säga att Härkila Oder inte är bäst på något egentligen, däremot så är den riktigt bra på allt jag behöver en jaktkniv till. Den har ett blad som är 12 cm långt och skaftet är också 12 cm. Jag vet inte om det är det som gör att den ligger så grymt fint i handen och känns välbalanserad – men det gör den! Går utmärkt att slipa om och om igen och håller sig vass länge.

Rent praktiskt så fungerar den utmärkt vid passning av vildsvin och är fungerar även till att flå med, av någon anledning så blir det ofta den här jag använder mig av mest. Inte något helt galet pris men ändå strax över 1500 kr där jag sett den. Här finns den hos PNJakt.se för 1599 kr (när jag skriver detta)


Bästa Budget Jaktkniven – EKA Jaktknivar

Ok att kalla Eka för budget är kanske lite drygt men när jag menar budget här så menar jag väldigt mycket kniv för pengarna. Eka göra utan tvekan några av de absolut bästa jaktknivarna i Sverige idag. Här till höger ser ni en EKA Sweden 9, den kostar strax över 500 kr hos PNjakt.se

Den EKA kniv som jag har använt mest är dock min EKA Swingblade som är en kombinerad jaktkniv med buköppnare. Den har ett schysst handtag med struktur som aldrig blir halt i regnet och i regel sylvass. Supersmart lösning med buköppnaren dold i handtaget eller vice versa. Den här var också en stark kandidat till den bästa jaktkniven overall. Den går loss på runt en 500ing och är absolut värd pengarna. Här är en länk till Eka Swingblade


Bästa Premium Jaktkniv – Handgjord kniv

Det här är vad en jaktkniv egentligen handlar om, en handgjord jaktkniv i masurbjörk och renhorn som kommer följa med dig genom hela din karriär som jägare och som din dotter eller son kan ärva efter dig. Det här är mer utseende, karaktär och själ än att du får funktion för pengarna.

Du vill för allt i världen inte tappa en sån här kniv när du väl köpt en, och jag skulle säga att det är den helt perfekta julklappen till oss jägare. Här är ett exempel från jakt.se och räkna med att de kostar mellan 3000 – 10000 kr för det är ett gediget hantverk som tar enorm tid att göra.


Knivstål – Vilket bör jag köpa?

Nu är jag egentligen helt fel person att prata om knivstål eftersom jag är precis urusel på att få till en bra egg med ett vanligt stål. Som tur är jagar jag mycket med min släkt där många är gamla skogsarbetare och stoltserar gärna med hur grymma de är på att slipa klingor och knivar.. Däremot så tycker jag att det här lilla knivbrynet är helt fantastiskt så ville egentligen bara tipsa om det för er som är lika bekväma/dåliga på att slipa knivar som mig.

Den heter Smith’s Bryne PP1 och finns att köpa för under 200 kr hos PNjakt.se


Stickkniv – Varför och vilken ska jag köpa?

Den här knivsorten fanns knappt när jag var yngre utan den har vuxit i popularitiet nu när vildsvinen har spritt sig över hela landet och är ett effektivt verktyg för hundförare när man jagar vildsvin.

Det handlar alltså om att avfånga vilt på ett så effektivt och säkert sätt som möjligt. Nu ska erkännas att jag inte använt fler än 3 olika stickknivar men jag är väldigt nöjd med Mikael Thams avfångningskniv som finns att köpa hos Widforss.se för strax under tusenlappen. Den har ett diskret utseende och ett bra halkskydd. Jag skulle absolut undvika alla typer av samuraisvärd och ninjasvärd som man ser vissa hundförare gå runt med – det ser ganska smaklöst ut och ger en ännu sämre bild av oss jägare för ”vanligt folk” så försök gärna tänka på det!

Skitjakt!