Pannlampa – Vilken ska du välja i mörkret? Bäst i Test!

Om ni väljer att köpa produkter som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå!


Med en bra pannlampa så är det slut på ursäkter när det börjar mörkna på hösten. Det är inte längre omöjligt med löpning och orientering så fort det blir September. I det här testet så har jag framförallt använt pannlamporna för jakt och vildmark så jag kan tyvärr inte lova att de är perfekta för ridning, cykling och andra aktiviteter där det krävs specialprodukter.

Min första pannlampa jag köpte var från biltema eller jula och kändes ungefär som att spänna på sig en gammal jofa-hjälm som man hade i plugget när man var liten, och tung som en tegelsten var den – men den hade fantastiskt bra ljus! i 10 minuter..

Det är väl lite så jag ser det när jag använder pannlampor, det är de här 3 sakerna jag framförallt bryr mig om:

  1. Komfort / Hur bekväm pannlampan är
  2. Ljusstyrka / Spridning av ljuset
  3. Batteritid

Sen kan man nörda in sig riktigt hårt på pannlampor och den nivån har jag inte riktigt varit på utan jag har helt enkelt provat de 10 mest sålda pannlamporna och sett vilka jag tycker är bäst.

Om du bara kom hit för att hitta den absolut mest prisvärda pannlampan så är det i mitt tycke denna:

Bästa allround: Led Lenser H15R.2 Pannlampa

Det är inget monster utan den här är en relativt smidigt pannlampa med aningen större batteri. Den har i mitt tycke ett riktigt bra brett sken som gör det enkelt att använda den vid löpning, vandring och annat där man vill ha bra syn precis framför sig och gärna en ganska bred synvinkel.

Den är inte heller tokdyr utan man får betala strax över tusenlappen. Den finns att köpa på flera butiker i Sverige och på den här länken finns den hos PNjakt.se. Den är på 2500 lumen och har en räckvidd på ca 500 meter. Batteriet håller i 40h men på lägsta effekt.


Hur mycket kostar en pannlampa?

Om du verkligen vill spendera galet mycket pengar och knappt veta vad du fått för pengarna så finns det helt galna pannlampor för 1000-tals kronor hos vissa specialbutiker.

Jag är inte riktigt på den nivån och den vassaste jag provat är väl min farbrors Mila Vega 5000 Trail som verkligen är som att gå runt med helljus på huvudet.

Den ligger på 5000 lumen och ja den ser ut ungefär som ni tror den ser ut. Och den kostar ungefär lika mycket i kronor som den har i styrka lumen. Så köp absolut inte en sån här pannlampa om det inte är så att ni måste ha det absolut bästa som marknaden har att erbjuda. Vi övriga nöjer oss nog med att konstatera att en vettig prisnivå ligger en bra bit under 5000kr. Jag hade lagt mig i prisklass 1000kr-2000kr för en bra och gedigen pannlampa.


Hur hittar man en bekväm pannlampa?

Här bör jag nog klargöra att jag har ett enormt huvud, det är nästan format som en älgko, så jag har full förståelse för att många av pannlamporna lätt blir tighta på mig. Däremot så har jag upptäckt några saker som ni bör ha kolla på vad det gäller pannlampor:

  • När du provar pannlampan så prova att luta dig framåt, vissa modeller vill nästan flyga fram över huvudet för de är så framtunga.
  • Ska du göra någon form av aktivitet med pannlampan som innebär vibrationer – löpning, orientering, eftersök eller liknande. Då ska du ha en extra rem rakt över huvudet som stabiliserar den, det gör enorm skillnad!
  • Har du stort huvud som mig så prova för sjutton pannlampan innan, en av lamporna som jag provade så stack själva ”batteripaketet” rakt in i bakhuvudet så det kändes som jag hade en mindre krater där bak efter att jag provade lampan.

Jag skulle vilja påstå att för min inte bekräftade vattenskalle så var utan tvekan den här Nextorch myStar den bekvämaste pannlampan. Den har inte det bästa ljuset men helt klart mer än godkänt för vanlig jakt, vandring eller allmänt häng i vildmarken. Den går loss på under 1000-lappen och ligger på 760 lumen och hade vid mitt test en grymt bra batteritid. Enligt specifikationen så är det upp till 70h på lägsta läget och 5h på högsta. Köp den här hos PNjakt.se


Ljusstyrka på en pannlampa – Vad bör man tänka på?

Här insåg jag ganska fort att det där med Lumen säkert är ett alldeles utmärkt mätvärde i labratorier och på papper men det stämde inte alls överrens med hur jag upplevde ljusstyrkan hos pannlamporna.

Här var det också en enorm skillnad mellan lamporna för vissa hade en mycket mer fokuserad ljusbild medans andra hade en mycket vidare kon. Jag skulle säga att jag helt klart föredrar en pannlampa med mycket ljus som är brett istället för fokuserat, det ger mycket bättre orienteringsförmåga i mörkret – tycker jag.

Men ja du bör nog inte köpa en pannlampa med under 500 lumen om den ska vara att betrakta som bra och du behöver absolut inte mer än 2000 lumen om du inte verkligen ska få ”röntgen” känsla på hela skogen.

Sambons absoluta favorit var den här Aelvdal Navi Pro från Outdoor Experten. För min del var den här för liten och nätt för mitt huvud. Men med en vikt på endast 260 gram och samtidigt så levererar den 1800 lumen med en batteritid på 50 timmar (vid lägsta inställningen) så är det här helt klart en utmanare som heter duga.

Som sagt, lite för liten för mig men helt suverän om du är normal-huvad. Inte heller speciellt dyr utan kryper in runt 1000-lappen, vilket verkligen är billigt för så här mycket ljus.


Bästa premium pannlampa

Som jag nämnt tidigare så är jag inte direkt så mycket för att lägga för enorma summor på sånt här men jag vill ändå att det ska funka bra, och för mig är det en premium så fort pannlampan kostar över 1500kr.

Så skulle jag vara på jakt efter en riktigt grym pannlampa och budgeten inte var det stora bekymret – då skulle jag satsa på en pannlampa från Silva. Det är inte enbart på egen erfarenhet jag säger det utan det är i princip hela mitt jaktlag som försökt sälja in mig på den idén de senaste åren.

Så jag provade en Silva Cross Trail 5 Ultra som kompisen har och ja jag kan förstå att det är en riktigt bra pannlampa. Men jag skulle nog inte lägga pengarna den kostar om jag endast skulle ha den till jakt. Det här känns mer som en perfekt pannlampa för löpning, vandring eller liknande aktiviteter. Den går loss på cirka 1800kr och finns hos Outdoor experten.

Ta det vackert och lycka till i skogen!