Hundsele – Vilken ska man köpa?

Om ni väljer att köpa produkter som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå!


Förmodligen vet du mycket väl hur struligt det kan bli med koppel i vissa situationer eller med vissa hundar och har fått höra att en hundsele är ett mycket bättre alternativ?

Det var exakt det jag fick höra för några år sedan när vi körde mycket lydnadsträning med våra jakthundar. Det finns framförallt några stora fördelar med sele istället för koppel:

  • Fantastiskt träningsverktyg för valpar som inte lärt sig gå i koppel.
  • En sele ger dig mycket bättre kontroll över din hund i folksamlingar eller i trafiken.
  • Om du har en stark och stor hund så får du mycket bättre kontroll över den med sele.
  • Små hundar kan ta skada av koppel och selen sprider ut trycket och belastningen över hela kroppen så det är ett mycket mer skonsamt alternativ.
  • En sele belönar inte hundar som drar. Hundar i koppel kommer framåt när de drar vilket inte uppstår på samma sätt med en sele.
  • Äldre hundar eller skadade hundar kan ibland behöva lite hjälp att komma upp och då är en sele kanonbra att hjälpa till med.
  • En sele är fantastiskt för flyktbenägna hundar som är experter på att ta sig ur koppel, det gör de inte ur en ordentlig sele.

Vi har testat en hel del selar för att komma fram till vilken som är ”bäst i test” och försökt få med en av varje typ. Sen finns det så enormt många så är givetvis omöjligt att prova alla men det här är våra favoriter och säkra kort.


Hundsele för bil / Säkerhetsbälte hund

Här är det viktigt att säkerställa att det är en krocktestad produkt vi använder oss av. Det här är inte bästa stället att spara in pengar på utan här kör vi säkra kort som är funktionella att använda. Man vill inte gärna strula och lägga tid på ett bälte eller en sele som inte fungerar för då blir det att man inte använder det. Bilbältet för hunden ska vara kopplat till det vanliga bilbältet i bilen eller till vanliga knäppet för bältet.

Personligen föredrar jag att köra ett Rukka bilbälte som kostar runt hundringen och i kombination med det en krocktestad sele likt denna från EzyDog

Sen finns det absolut billigare alternativ på säkerhetssele för hundar i bil från Biltema som inte ens kostar hälften av det ovan. Jag har dock ingen erfarenhet av kvalitén på dessa eller om de är krocktestade men sett att det är ett budgetalternativ som många använder.


Bästa hundsele för hundar som drar / Antidragsele

Jag föredrar alla gånger i veckan att ha en nossele som ger mycket större kontroll av hunden. När hunden drar så spänner det över nosen och blir obekvämt och obehagligt för hunden – så den slutar alltså dra!

Helt perfekt för äldre pensionärer eller för att korrigera en större hund som inte haft erforderlig koppelträning. Givetvis ersätter inte det här vanlig koppelträning men det fungerar helt utmärkt om man ska avvänja en hund som drar mycket. För absolut bäst effekt så kombineras det med vanlig koppelträning så har man snart en hund som går helt utmärkt i koppel.

Selen ni ser på bilden är en Pro dog Dressyrnossele som ni kan köpa hos Arken Zoo här.


Bästa Hundsele Overall

Utan tvekan vår stora favorit är Hurtta Weekend Warrior som vi använder till alla våra hundar.

Sedan vi köpte vår första så använder vi bara Hurtta till alla våra hundar. Det är helt enkelt en idealisk sele för aktiva hundar och våra hundar är alla jakthundar.

Selen kan justeras runt bröst och hals och spännena på bröstremmen gör det superenkelt att sätta dit selen för du behöver inte lyfta hundens framben. Materialet är mjuk polyester som är väderbeständigt och så har hela selen reflexkanter så den syns väldigt bra i mörker.

Selen finns att köpas hos Widforss.se


Hur ska en hundsele sitta?

Mitt starka tips här är att köpa en typ av sele som du lär dig justera ordentligt och som är enkel att ta på hunden. Köp alltså inte 5 olika märken på selar för olika användning utan håll dig till ett märke där du vet precis hur det går till så kommer du inte ha problem alls. Det är som att lära sig vanliga spännband – när du väl har lärt dig så är det superenkelt.

Som ni kan se på filmen ovan så finns det många olika typer men som sagt, köp en enkel!

Allt gott!