Beagle – Köpguide och rasinformation

Det finns få hundraser som stämmer in så bra på arketypen om vad en hund är som en Beagle. De är hundiga rakt igenom och fantastiskt vackra, söta och tillgivna. En helt utmärkt hund för barn och förstagångsägare och det här är förmodligen varför det är en av de populäraste hundarna i Världen. Konstigt nog är den endast på plats 53 i Sverige.

Beaglen har kvar mycket av sina jaktinstinkter men är ändå känd för att vara en avslappnad och glad hund även på hemmaplan. De är extremt sociala och vill vara med precis överallt där saker händer. Skulle det vara så att din Beagle är supertrött och inte orkar något så kommer den ändå lägga sig så den ser precis vad som är på gång och har koll på hela flocken.

Som ni förstår så tycker vi att Beagle är en helt fantastisk hundras och kommer i den här artikeln kika mycket närmare på hur det är att äga och köpa en Beagle, så häng på!

Rasfakta

Livslängd

 • 12 – 15 år

Mankhöjd

 • Hanar: 33 – 41 cm
 • Tikar: 33 – 41 cm

Vikt

 • Hanar: 10 – 11 kg
 • Tikar: 9 – 10 kg

Rasegenskaper

Givetvis ska siffrorna tas med en nypa salt men det är också i jämförelse med andra hundraser, så generellt sett så är Beaglen en medelmåtta och mellanbra på det mesta. Det viktigaste att hålla ett öga på är hur bra den klarar sig själv hemma – för den är urusel på det.

Viktigaste sakerna att känna till

Positiva egenskaper hos Beagle

 • Stor flexibilitet och formbarhet, de trivs lika bra i stan som på landet och anpassar sig bra efter flocken
 • Kärleksfulla, lojala och tillgivna – helt perfekt hundras för förstagångsköparen
 • Kräver knappt något underhåll rent pälsmässigt
 • Beagles är sociala och har inga bekymmer med andra hundar utan uppskattar sällskap
 • De är generellt väldigt toleranta mot barn och klarar av en hel del innan de ryter ifrån.

Negativa egenskaper hos Beagle

 • De uppskattar ljudet av sitt eget skall lite väl mycket, de tar gärna chansen att skälla när tillfälle ges
 • De är ofta lite svårare att få rumsrena än andra hundraser
 • Oavsett var så kommer de försöka spåra intressanta dofter
 • De är ofta självständiga så träning kan vara lite meckig
 • De är inte bra på att vara ensamma.

Oväntade fakta om Beagle

 • Snobben är en beagle!
 • De har alltid vit ände på svansen
 • De första Beaglarna var minismå
 • Beagles härstammar från 500 år före kristus.

Historia

Beagles faktiska ursprung är lite oklart eftersom rasen är så pass uråldrig. Med detta sagt finns det några hänvisningar till hundar av liknande typ som har funnits i det antika Grekland som går tillbaka till 400 f.Kr. medan det i forntida Storbritannien finns referenser till liknande jakthundar som går tillbaka till 200 e.Kr.

Man tror att romarna under deras erövring av Storbritannien tog med sig dessa hundar och de parades därefter med infödda brittiska hundar. Under de kommande århundradena introducerades fler raser till blandningen som inkluderade Talbot Hounds som William Conqueror köpte över till Storbritannien och som också anses vara förfäder till Foxhound.

Under 1400-talet var Beagles en fast favorit inom jakten inte bara i Storbritannien utan även i andra europeiska länder som inkluderade Frankrike, Italien och Grekland.

Man tror också att deras namn ”Beagle” kan ha keltiskt ursprung och att kelterna använde mycket liknande hundar under den romerska invasionen. Som sådan har hundar som liknar Beagle funnits i århundraden med bilder av dem som ses i målningar och litteratur som går så långt tillbaka som kung Henry VIII och drottning Elizabeth I.

Men hundarna som ses i gamla mästerverk var dock annorlunda i pälsen och tillräckligt små för att de ska kunna bäras av jägaren i fickorna. Under åren och genom selektiv avel föddes större hundar även om det fortfarande fanns mindre versioner som blev kända som ”Pocket Beagles” dessa små hundar existerar än idag.

Utseende

Beagles är kompakta små hundar som alltid ser vaksamma ut och redo att ta sig an världen oavsett om de är ute i skogen eller i hemmiljö. Beagles har ett ganska stort huvud i förhållande till kroppens storlek med tikar som har något nättare huvuden än sina manliga motsvarigheter.

Nosen ska helst vara svarta, men en ljusare färg är tillåten hos hundar med ljusare färger. Beagles har fina, breda näsborrar som bidrar till deras övergripande vänliga utseende och tilltal.

Deras ögon kan vara antingen hassel eller en mörkare färg och de är väl placerade på hundens huvud vilket ger dessa hundar ett härligt uttryck de är så kända för.

En Beagles öron är långa och faller ner till näsan när en hund sänker huvudet. Öronen är charmigt rundade och mjuka vid beröring. Beagles har långa halsar som gör att de enkelt kan följa en doft med näsorna på marken. De har en något välvd hals vilket ger dessa hundar ett ädelt utseende.

Det är dock i bakpartiet Beagles stoltserar med mycket kraft och starka lår och kraftfulla bakben. Deras fötter är väl utvecklade och fasta med starka dynor och korta klor. Beagles har måttligt långa svansar som är höga som Beagles bär glatt i luften.

När det gäller deras päls har Beagles en kort, tät och extremt vattentät päls som ger dem ett högt skydd mot elementen.

Temperament

Beagles är kända för att vara mycket sällskapliga och ofta busiga av naturen, vilket bara är två av anledningarna till att de är sådana underbara husdjur att ha hemma.

När de väl är bosatta i ett hem blir de högst involverade familjemedlemmar som älskar att vara involverade i allt som händer i hushållet. Om du funderar på att dela ditt hem med en Beagle och du har en trädgård är en av de första sakerna du behöver göra att se till att det är extremt säkert eftersom dessa hundar inte är jättesmå i storlek, men de är fantastiska på att kravla sig ur minsta öppning och de kommer snabbt att hitta några svaga punkter i stängsel och grindar.

De är också extremt skickliga ”grävare” och skulle snart plöja sig under ett staket om de finner att de kan. Beagles har härligt temperament och tycker också om att vara runt människor och andra djur.

De hatar att lämnas själva och skulle bli regelrätt olyckliga om de lämnas ensamma under långa perioder. Med detta sagt är de tuffa små hundar och även om de tolererar barn måste barnen läras hur de ska bete sig runt dem.

Beagles är inte det bästa valet av husdjur för personer med mycket unga barn i familjen, då de kräver mycket uppmärksamhet vilket också små barn behöver. En annan sak att tänka på är att Beagles är exceptionella på jobbet de ursprungligen föddes upp för att göra, vilket var att spåra. Därför har den en tendens att dra iväg när man släpper den lös en stund så viktigt att ha tränat inkallning från början.

Hälsa och sjukdomar

Den genomsnittliga livslängden för en Beagle är mellan 12 och 15 år när den sköts ordentligt och matas med en lämpligt foder av god kvalitet för att passa deras ålder. Men som med många andra rena raser är det känt att Beagle lider av några ärftliga och förvärvade hälsoproblem som är värda att veta om du vill dela ditt hem med en av dessa roliga och livliga hundar. Hälsoproblem rasen är benägen att drabbas av inkluderar följande:

 • Sköldkörtelrubbning
 • Diskbråck
 • Epilepsi
 • Aseptisk meningit (hjärnhinneinflammation)
 • Höftledsdysplasi (HD)

Det är dock genrellt betraktat som en väldigt frisk ras.

Beagle valpar

Beagle valpar är otroligt söta så det är väldigt enkelt att låta dem komma undan med saker som kan få katastrofala konsekvenser på lång sikt. Det är mycket bättre att fastställa grundregler, gränser och regler så snart valpen kommer till sina nya hem så att de förstår vad som förväntas av dem och vem som är flockledare. Det är också viktigt för hem och trädgårdar att vara valpskyddade i god tid så det är mindre risk för att en valp hamnar i bekymmer eller skadar sig.

Detta inkluderar att säkra alla elektriska ledningar och kablar med tanke på att valpar gillar att tugga på saker. Trädgårdsredskap och andra redskap måste också läggas bort eftersom valpar kommer att leka utan en tanke på konsekvenser när de är ute och mycket väl kan skada sig själva i processen om de tuggar eller hoppar på något av de farligare verktyg som vanligtvis finns i en trädgård.

Det är också viktigt att inrätta ett lugnt och mysigt område som en valp kan dra sig tillbaka till när de vill ta en tupplur och det är värt att veta att de kan sova upp till 21 timmar om dagen vilket de ofta behöver göra för att växa och utvecklas som de ska.

Jakt med Beagle

Beaglen är en drivande korthårig hund som fungerar utmärkt när man jagar hare, rådjur och räv. I andra länder så används de oftast tillsammans för ”packjakt” där de släpper många hundar samtidigt som jobbar tillsammans i jakten.

Beaglen är extremt bra på att hitta nattslag så en jaktdag med en drever brukar påbörjas tidigt där man släpper hunden riktigt tidigt på morgonen i skogen så den söker upp nattslag och sedan följer den spåret till legan där den då reser ett drevdjur. Om ni vill läsa mer om hur jakt med en beagle går till så rekommenderar jag att ni läser mer hos jägareförbundet.se och även kollar på den här filmen.