Lerduvekastare – Vilken ska man köpa? Köpguide!

Om ni väljer att köpa produkter som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå.

Ni vet ju hur det brukar låta i jaktlaget och hemma runt köksbordet, alla är fruktansvärt bra skyttar och har i princip aldrig skjutit en bom förutom den där gången det var något fel på bössan. Det finns inget bättre sätt att lida bot på snacket och ha jäkligt kul än att skjuta lerduvor, och till det behöver vi givetvis ha en vass lerduvekastare!

Jag började skjuta hagel redan när jag var ung runt 8-9 år för det var grymt populärt med jaktstigar när jag var liten, det finns knappt längre men när jag var liten så räckte det i princip att man sparkade till på en gran i skogen så ramlade det ner två jaktstigsmål i plåt. Varje by hade en jaktstig och det var lite folkfest varje gång det arrangerades.

Nu pratar vi inte för 200 år sedan utan det här var kanske 20 år sedan och givetvis fanns redan lerduvekastare på den här tiden men då var de lite klumpiga och alltid manuella och man fick vara livrädd för att inte kapa av sig flera kroppsdelar när man satt på skjutbanan och spände upp kastarmen i en liten hytt. För att inte tala om träningsvärken man får av att spänna upp kastarmen 1000 gånger på en förmiddag, helt galet!

Nog tjatat om hur vältränade mina armar är från lerduvekastare, nu ska vi kika lite på moderna och riktigt bra lerduvekastare och vad man bör kolla på och vilka som är bäst att köpa, så häng med!

Vad finns det för olika typer av lerduvekastare?

Handhållen lerduvekastare

Det finns inte så mycket att säga om handhållna lerduvekastare utan du sätter i lerduvan i kastaren och så slänger du iväg den. Viktigt här att ha bra ”knyck” i kastet och har du en giftig golfsving så kommer du vara grym på att kasta lerduvor med en sån här.

Det är lite roligt för man kan få till riktigt oväntade banor och helt omöjligt att vara konsekvent med kasten men fungerar om man bara tänkt sig skjuta ett par lerduvor om året. Jag gillar Primax handhållna lerduvekastare som du hittar här.

Manuell lerduvekastare

Det enda rimliga alternativet till en automatisk lerduvekastare, en gammal hederlig manuell lerduvekastare som man spänner upp kastarmen på med handkraft. Det innebär alltså att du själv efter varje kast går fram och spänner tillbaka armen och lägger dit lerduvor. Man rycker sedan i snöret för att avlossa duvorna.

Jag skulle säga att det här är ett helt rimligt alternativ om man endast tänkt skjuta lerduvor ett par gånger om året och endast vill ha det som lite träning inför jaktsäsongen, är man några stycken så funkar det här helt ok. Sen får man ofta reglera höjd och vinkel och sånt genom att lägga under nått vedträ eller liknande men det fungerar helt ok.

Här har ni en riktigt bra manuell lerduvekastare.

Automatisk / Elektrisk lerduvekastare

Det finns i princip hur många fördelar som helst med att köra en automatisk lerduvekastare, du slipper helt tänka på laddning och kastning utan kan helt fokusera på ditt eget skytte – vilket kan vara tillräckligt svårt. Jag tyckte det var lite knepigt att bygga ihop min första elektriska lerduvekastare men när man väl har byggt en så är det ganska logiskt, förmoligen är det logiskt redan med den första om man är lite praktiskt lagd.

Gemensamt för alla automatiska lerduvekastare är att de går på 12V batteri (jag har då inte sett någon annan i alla fall) och man helt enkelt kopplar på två poler när det är dags att skjuta, lite som en åtelbelysning eller elmotor. Det är väldigt viktigt att man inte rör vid kastaren när den står i apterat läge och det kan ofta vara svårare att avgöra på en elektrisk än på en manuell – för alla ser ju när nån går fram och spänner kastarmen på en manuell.

Avfyrning på automatiska lerduvekastare brukar ske med fotpedal så du enkelt kan avfyra duvorna själv när du ska skjuta. Det finns enklare varianter som tar runt 50 lerduvor och du endast kan skjuta enkelduvor med, här har du ett bra exempel, sen finns det riktiga monster för dig som verkligen älskar att skjuta lerduvor eller vill ha en utmaning när du ska skjuta. Den här på bilden är en Primax som tar 250 duvor och kastar dubbelduvor. Vill ni kika in den så hoppa in här.

Vad kostar en lerduvekastare?

Givetvis så är det en grym skillnad beroende på vad du köper för någon men en handhållen ligger runt hundringen, en manuell runt 300-500kr och en automatisk eller elektrisk ligger runt 3000kr till 6000kr beroende på vilken modell man väljer. En grej som är riktigt frän att köpa till är en Wobbler som gör att lerduvorna kommer i olika höjd hela tiden.

Vad ska man använda för lerduvor?

Jag körde alltid Gyttorps lerduvor förut, de fungerade kanonbra. Sen började jag köpa lerduvor som heter SuperStar och sen dess så har det bara blivit dessa då jag upplever att inte alls lika många går sönder och de har en riktigt bra flykt.

Det viktiga här är egentligen inte vilka lerduvor man väljer utan att man hela tiden kör samma duvor, det är inte alls lika viktigt i manuella eller handhållna lerduvekastare som det är i automatiska. I automatiska lerduvekastare så ”kalibrerar” man in så vid rätt vikt så släpps en duva och börjar man byta storlek eller tyngd på lerduvorna så strular det alltid till sig, så kör en sorts lerduvor.

Vilken ammunition ska man använda när man skjuter lerduvor?

Det är US 7 eller US 8 som gäller när man ska skjuta lerduvor. Det är absolut att föredra stålhagel över vanligt blyhagel då stålhagel inte har samma påverkan på miljö som bly har. Jag kör med Norma Jaktmatch men det är nog framförallt för jag är nostalgisk och vi alltid har kört med Norma. Det går precis lika bra med vilken annan ammunition som helst, men se till att köpa i 1000-pack för blir mycket billigare då och du får mycket mer ammunition för pengarna.

Vilket hagelgevär är bäst för lerduvor?

Nu så beror det här helt klart på vad man är beredd att lägga, det finns massor med specialanpassade hagelgevär för proffs, jag är långt ifrån på den nivån och jag använder även mitt hagelgevär till jakt så för min del är det viktigt med en bra kombination. Personligen så föredrar jag halvautomater när jag skjuter lerduvor men givetvis fungerar det lika bra med en hagelbock.

Jag tycker att Benelli M2 Comfortech är en perfekt kombination utan att vara svindyr. Men som sagt det går utmärkt med alla hagelgevär men se till att du har choker så du inte står och skjuter med trångborrning – för då blir det grymt mycket svårare!

Vart placerar man en lerduvekastare?

Återigen så beror det här naturligtvis på en massa faktorer men genrellt sett:

  • Plant underlag
  • Se till att underlaget är stabilt på alla fötter eller lägger under en skiva
  • Se till att skytten hamnar på motsatt sida mot där kastarmen öppnar sig så man inte får lerduvor på sig om de kastar fel.
  • Bästa är om man kan ha lerduvekastaren framför och under sig själv och sedan bara dra tillbaka pedalen till där man ska stå
  • Ha lite koll på vinden, står du så vinden blåser mot dig och du skjuter duvan på nära håll så kan du få mycket splitter i ansiktet – så använd skjutglasögon.

Vad ska man tänka på när man ska skjuta lerduvor?

  • Max kaliber 12
  • Max ladding 24 gram
  • Bly får ej användas vid lerduveskytte
  • Hörselskydd är ett måste
  • Skyddsglasögon är nödvändigt

Jag rekommenderar att ni kikar på följande film från skyttesport för en bättre koll på skjutställning och hur det går till på skjutbanan när man ska skjuta skeet och trapp

Finns det någon kurs för att lära sig bli en bättre lerduveskytt?

Ja det finns en hel del olika skyttekurser och det är verkligen inte bara lärorikt utan galet kul att vara med! Jag skulle rekommendera att ni kikar in hos Susegården som har ett riktigt väl etablerat koncept som är svinkul! I det här filmklippet kan ni se när Rasmus från Jaktpuls går en kurs med skytteinstruktör hos dem.

Var kan man köpa lerduvekastare?

Jag är osäker på om det finns på biltema men vet att de brukar ha på xxl och jaktia. Framförallt så finns det på många webbsidor online, här hos pnjakt.se finns flera olika att välja mellan.