Ljuddämpare & Mynningsbroms – Vilken ska man köpa?

Om ni väljer att köpa produkter som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå.

Va? Ursäkta? Va saru’? Ja ni vet själva hur det brukar låta på samlingar med jaktlaget när de äldre gubbarna är med. Så här ser mina släktmiddagar ut när de äldre släktingarna är med, eftersom alla är jägare och har skjutit massor utan ljuddämpare så har de så ruskigt dålig hörsel och givetvis vill vi ju undvika att hamna där.

Att man får behålla hörseln är kanske den absolut största anlendingen till att använda ljuddämpare och sen finns det andra väldigt positiva faktorer som vi ska kika närmare på givetvis.

Det kan också vara aktuellt med mynningsbroms istället för ljuddämpare, det är absolut inte lika vanligt när vi pratar om jakt vad jag kan se när jag är ute och jagar men en mynningsbroms kan vara helt utmärkt vid vissa typer av jakt.

Ljuddämpare

Hur fungerar en ljuddämpare?

Egentligen så är det en väldigt enkel princip som ligger bakom hur en ljuddämpare fungerar. Om ni föreställer er en uppblåst knuten ballong och ni sticker hål i den ”PANG” låter det och smällen är skarp och snärtig. Om ni istället aldrig knyter ballongen och släpper ut lite luft samtidigt som ni sticker hål på den så blir det knappt ett ljud när man sticker hål på ballongen.

Det är lite samma princip med ljuddämparen. När vi antänder krut som ligger under kulan i vapnet så skapas en högtryckspuls av varm gas som trycker kulan fram i pipan. När kulan når mynningen så har den en kraft på ca 3000 PSI om vi inte har en ljuddämpare. Det låter till en enorm knall när kulan passerar mynningen.

Det ljuddämparen gör är att tillskapa en stor volym precis i mynningen på pipan så gasen snarare pyser ut än exploderar ut, jag försökte göra en illustration för att förklara hur det fungerar, nu vet jag också att illustrationer kanske inte är min bästa gren men hoppas ni förstår.

Hur mycket minskar en ljuddämpare smällen?

Generellt sett så minskar en ljuddämpare ljudnivån med ca 30 – 35 dB, det här beror dock helt på många olika faktorer men om man vill ha ett snitt så är det runt där. Jag sammanställde en lista här med lite olika ljudnivåer så ni kan få lite referenser.

VapendB
Vapen i kaliber .308168
Salongsgevär i kaliber .22143
Vapen i kaliber .308 med ljuddämpare132.9
Vapen i kaliber .308 med hörselskydd139

Gränsen för när man behöver använda sig av hörselskydd brukar man säga är vid 135 dB, i de fall det gäller arbetsplatser så är det 135 dB i alla fall men givetvis är det här högst individuellt och det är ALLTID bra att använda hörselkåpor, och har man några schyssta med medhörning så är det ju ganska bekvämt.

Varför blir inte ett skott genom ljuddämpare helt tyst?

När man tittar på film så låter det absolut ingenting när man skjuter med en ljuddämpare, men i själva verket så låter det ju ganska mycket när man skjuter med en på riktigt? Ja och problemet här är att vi använder oss av ammunition som går snabbare än 273 m/s alltså ljudets hastighet.

Om man däremot skjuter med Subsonic ammunition så får man inte den smällen av att spränga ljudvallen som det blir. Givetvis så är också målet från lagstiftarna här att det ska låta när man skjuter, det är därför det varit struligt med ljuddämpare på luftgevär, 22LR och liknande som är under klass 2 i Sverige.

Vilken ljuddämpare ska jag ha till vilken kaliber?

Nu är det ju så himla finurligt att så länge du har rätt gänga så spelar det inte så stor roll utan du kan flytta runt ljuddämparen som du vill mellan dina vapen som är gängade. Det smartaste här är att gänga dina vapen i samma gänga (oftast går det om det inte är väldigt olika pipor). Som jag har mina gängade i M15x1 då fungerar min mynningsbroms och min ljuddämpare både till min .308, 6.5 och min 30-06.

Stalon har en riktigt bra bra guide för vilken ljuddämpare man bör välja beroende på vilken typ av jakt man bedriver, ni hittar den här.

Får man bättre precision av en ljuddämpare?

Ja utan att tveka, det finns massor med studier och exempel som påvisar hur stor skillnad det blir i skyttet. Till stor del så handlar det om att man själv blir lugnare och säkrare i sitt skytte när smällen och rekylen inte blir lika påtaglig. Du får även mycket mindre mynningslyft när du skjuter vilket gör att det är enklare att skjuta ett uppföljande skott.

Hur mycket minskar en ljuddämpare rekylen?

Nu beror det här givetvis på vilken ljuddämpare man använder sig av men i regel så blir rekylen mellan 30-50% mindre med en ljuddämpare och 50-75% mindre med en rekyldämpare/mynningsbroms.

Om ni tittar på youtube-klippet här så illustreras det tydligt, dock så anger de lite andra siffror men förmodligen så använde de äldre ljuddämpare och inte Stalons nya ljuddämpare som dämpar rekylen upp mot 50%

Krävs det licens för ljuddämpare?

I dagsläget så ja du behöver licens för ljuddämpare till ditt jaktvapen, däremot så är en lagändring på G och just nu så jobbar justitiedepartementet på ett nytt lagförslag som kommer att ta bort kravet på licens för ljuddämpare, Då kommer alltså ljuddämpare bli licensfria. Läs mer om förslaget här: regeringskansliet

Bästa ljuddämparen

Här finns det ingen tvekan om att man ska köpa sig en stalon ljuddämpare, det är utan tvekan den vanligaste ljuddämparen man ser i skogen av en anledning. Den är svensktillverkad och som gjord för vårt klimat här i Sverige och de jaktvapen vi använder oss av.

Jag har enbart kört Stalon de senaste åren och har verkligen ingenting att klaga på utan de levererar riktigt hög kvalité. Så hoppa in här och köp eller bara kolla, blir ni minsta tveksamma är det bara att slå butiken en signal.

Mynningsbroms / Rekylbroms

Hur fungerar en mynningsbroms/rekylbroms?

Det påminner till viss del om hur en ljuddämpare fungerar men dessvärre så dämpar en mynningsbroms inte ljudnivån alls utan snarare tvärtom. Här får man dock en mycket lägre rekyl än man får utan ljuddämpare och även med ljuddämpare.

I ljuddämparen som vi pratade om ovan så sänker man trycket genom att tillföra en massa utrymme i mynningen. Det gör vi inte med en rekylbroms utan vi släpper ut trycket och gasen åt sidorna och bakåt istället för rakt framåt som vid vanlig pipa. Jag har i vanlig ordning gjort en fantastisk illustration åt er.

Här finns även en bra bild som visar på hur det ser ut när man skjuter med en mynningsbroms på, som ni ser så går mycket av gasen bakåt och åt sidorna.

Att gasen går bakåt är ruskigt bra för rekylen, det innebär nämligen att bössan trycks framåt istället för ännu mer bakåt och på så sätt minskar rekylen massor.

Bästa mynningsbromsen / rekylbromsen

Många pratar väldigt gott om RCC och deras rekylbromsar och jag tycker absolut att de fungerar bra, inget snack om det. Jag använde en i över 2 år på min Browning BAR 308 och har ingenting att klaga på och framförallt är de riktigt billiga. Så är ni sugna på en sådan dyk in här och plocka upp en.

Min favorit är dock Stalons mynningsbroms som ni ser här på bilden. Den ger något lägre mynningslyft vid skytte och dämpar rekylen aningen mer, sen tycker jag den ser riktigt bra ut också. Ni hittar den här.