Elmotor – Vilken är bäst till din båt? Stor köpguide

Om ni väljer att köpa produkter som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå


Nu ska jag villigt erkänna att jag inte testat precis ALLA elmotorer som finns på marknaden idag men storsäljarna och de vanligaste man ser på svenska sjöar har jag kört eller åkt med. Sen är jag ingen specialist på elmotorer utan det här testet och guiden är helt skriven ur hobbyfiskar-perspektiv.

Vi börjar med att kika på de största anledningarna till varför man ens vill ha en elmotor:

 • Helt tyst
 • Du kan åka på mycket grundare vatten
 • Du kan ankra utan att använda ett fysiskt ankare (på de modellar som har funktionen)
 • Du får autopilot inbyggt i många modeller och kan ställa in rutter
 • Du behöver inte va rädd för att fastna i nate/näckrosor eller liknande då de flesta elmotorer har weedless-propeller av nån form.

Det finns några saker man bör fundera på direkt när man väljer vilken elmotor man ska köpa till sin båt, först och främst placering av elmotorn på båten, det finns några olika alternativ:

 • Frontmonterad elmotor
 • Aktermonterad elmotor
 • Motormonterad elmotor (monteras på befintlig motor och har säkert något fränare namn än ”motormonterad”)

Frontmonterad elmotor

Det är precis som det låter, det är en elmotor som monteras i fören på din båt, det här är utan tvekan det mest populära alternativet hos fiskare. Den stora fördelen med frontmonterade elmotorer är styrningen.

Det är lättare att dra en båt än att trycka fram den bakifrån. Det är också mycket lättare att svänga båten snabbare när elmotorn sitter monterad i fören. Sen blir det inte lika trångt i aktern där du har den vanliga motorn monterad. Det är svårt att komma ifrån att frontmonterad elmotor är det bästa i 9 fall av 10.

Aktermonterad elmotor

Det är helt klart den bästa lösningen på mindre båtar, jollar, uppblåsbara båtar, badbåtar, kanoter, kajaker och flottar. Där du inte har en annan motor som blir i vägen för dig och du enkelt vill komma i gång med fisket. De är mycket billigare än de frontmonterade motorerna och styrs som en gammal hederlig motor med rorkult.

Motormonterad elmotor

Jag har inte sett många använda det här men kan förstå att det är väldigt smidigt för vissa, och speciellt när man inte vill att det tar massa plats på akterspegeln. Här monteras helt enkelt elmotorn på själva motorriggen och styr i samma riktning som motorn pekar, så själva huvudmotorn styr riktning medans elmotorn genererar kraften framåt. Har inte kört det här speciellt mycket själv men hört att det är kraftfullt i kombination med en autopilot.

Vilken kraft/styrka på elmotor behöver du?

Tänk på att elmotorers effekt ofta anges i pounds och modellnamnet innehåller ofta styrkan/effekten på motorn.

Här finns det en ganska enkel och bra regel att följa. För varje 100kg vikt din båt väger så behöver du 2 lbs i kraft/effekt minimum för att det ska fungera bra. Så du kan enkelt kika i tabellen här och tänk på att du måste beräkna all vikt i båten inkl bensin, personer, packning, stora fiskar osv.

 • 30 pounds effekt = 1500 kg
 • 34 pounds effekt = 1700 kg
 • 40 pounds effekt = 2000 kg
 • 45 pounds effekt = 2250 kg
 • 50 pounds effekt = 2500 kg
 • 55 pounds effekt = 2750 kg
 • 60 pounds effekt = 3000 kg
 • 70 pounds effekt = 3500 kg
 • 80 pounds effekt = 4000 kg

Den här tabellen är enligt Minn Kotas rekommendationer på deras hemsida med omvandling till kilo.

Hur stort batteri behöver man?

Batterier brukar anges i amperetimmar (Ah), ett vanligt fritidsbatteri brukar vara 12V/80Ah på ett ungefär, det finns givetvis mindre och större. En elmotor drar helt olika beroende på vilken hastighet/effekt du kör på men vi räknar på en 30 pounds effekt elmotor som du kör full gas så håller elmotorn i 160 minuter, alltså 2.6 timmar. Om du däremot kör den på halv effekt så kommer du över 5 timmar.

Tipset här är att köpa ett fritidsbatteri och gärna lithium batteri om du har råd då det är så extremt mycket lättare att bära runt.

Alla gånger i veckan att du ska ha batteriet i en batterilåda i båten om du inte köper ett lithiumbatteri, det gör det så otroligt mycket lättare att koppla batteriet till elmotorn och du kan mycket enklare bära batteriet till båten.

Den kostar strax över 500kr och är värt pengarna kan jag lova.

Hur vill du styra elmotorn?

Det gamla hederliga sättet här är att använda sig av en klassisk rorkult och då blir som sagt elmotorn mycket billigare så det är ett attraktivt alternativ om man har en budget man vill hålla. Däremot så är de allra bästa alternativen för elmotorer ofta något som inte kräver att du använder dina händer aktivt för att styra så du har möjlighet att fiska samtidigt som du åker.

Idag så erbjuder alla de stora drakarna fotpedal och fjärrkontroll så egentligen spelar det mindre roll nuförtiden vilket märke du väljer. Däremot så hade jag inte köpt en elmotor utan fjärrkontroll – det är så otroligt smidigt att använda sig av när man är ute och fiskar och har räddat mig i många situationer när jag är ute själv i båten.

Fästa elmotor

En aktermonterad elmotor monteras väldigt enkelt från gång till gång med tvingar i akterspegeln, det kan omöjligt finnas ett enklare system utan det tar bara 30 sekunder så har du den monterad och så kör du förhoppningsvis någon typ av snabbkoppling till batteriet så är du helt igång på bara 1 minut och i med grejerna.

Däremot är det viktigare att tänka över snabbfäste när det kommer till frontmonterade elmotorer och att du har rätt utrymme för snabbfästet i fören. Här på bilden ser du en snabbplatta för en Minn Kota Riptide som ska monteras i vinkel längst fram i fören så din elmotor hamnar i ett bra läge. Det tar ingen plats alls med snabbfästet när det väl är monterat och gör att du kan slänga på din elmotor på bara några sekunder. En snabbplatta kostar runt 1000-1500kr och finns att köpa hos Happy Angler

Vilket märke på elmotor är bäst?

Det fungerar säkert med en elmotor från jula eller biltema om du endast tänkt använda den stundtals vid stugan eller egentligen inte vill ha några lyxigare funktioner – men jag skulle aldrig göra det till min fiskebåt.

Jag skulle köpa något av följande tre beprövade märken:

 • Minn kota
 • Watersnake
 • Motorguide

Det här är de tre drakarna i branschen och som driver utvecklingen framåt, här finns det väldigt skilda åsikter om vilken man ska köpa men jag tror egentligen inte bestrider att Minn kota står för den allra bästa kvalitén men priset är också högst på deras produkter så jag tänkte föreslå min favorit från varje leverantör för alla 3 är riktigt bra!

Bästa elmotor från Minn Kota

Minn Kota Terrova

Det här är minn kotas mest köpta frontmonterade elmotor och det är av en anledning, den är i princip bra till allt och håller en svinhög kvalité i utförande. Den drar mindre batteri än övriga elmotorer i samma styrka tack vare Digital Maximizer och i mitt tycke så finns det ingen bättre fjärrkontroll än Minn Kotas i-pilot.

Sen Minn kota uppgraderade sin ankringsfunktion så är den riktigt stabil och håller dig verkligen på samma plats – vilket inte fungerade alls tidigare. Så det här är utan tvekan mitt absolut bästa köp inom rimlig budget för en frontmonterad elmotor. Du kan köpa den här hos Happy Angler.

Bästa elmotor från Watersnake

Watersnake Geo-Spot

Här kryper vi direkt ner ett antal tusenlappar och den har i princip alla funktioner man behöver för en frontmonterad elmotor. Den har ankringsläge, kryssningsläge och inspelningsläge så du kan spela in din rutt och sen spela upp den för att kunna lägga in din favoritrutt över sjön inprogrammerad.

Det enda som egentligen talar för Minn kotan är bättre renommé, kändare märke, snyggare design och bättre koppling till framförallt Humminbird. Däremot får du mycket mer för pengarna med Watersnake.

Bästa elmotor från Motorguide

MotorGuide Xi5

Också en fantastiskt bra elmotor som fungerar utmärkt i saltvatten och har fjärrkontroll och alla funktioner precis som de ovan beskrivna elmotorerna.

Här finns ankringsfunktion, rutter osv och enligt Motorguide så är deras GPS bättre än övriga elmotortillverkare men det låter jag vara osagt eftersom de nuförtiden är ganska jämbördiga på det här, tekniken är så pass bra att det egentligen inte spelar så stor roll längre utan alla har en bra GPS inbyggd.

Det här är förmodligen mitt sistaval då jag skulle valt Minn Kota om jag ville köpa riktigt kvalité och Watersnake om jag ville köra lite budget. Så jag ser inte riktigt vem som skulle köpa en Motorguide elmotor, den är inte billigare än Minn Kota och den är verkligen inte bättre men fortfarande absolut bra.

Ha ett grym skitfiske!