Sovsäck – Vilken är bäst? Vilken ska man köpa till barn? Stor köpguide

Om ni väljer att köpa produkter som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå.

I den här atikeln så kommer vi kika på vad man behöver ha koll på när man ska köpa en sovsäck och lite vad som skiljer de olika modellerna åt och vilken som är att föredra beroende på var och hur man tänkt att använda sovsäcken. Givetvis tror jag de flesta av oss använder den till att sova i men det är en väsentlig skillnad på en sovsäck man har med sig för att tälta med familjen och en man har när man ska ut på flerdagarsvandring. Så är du på jakt efter en sovsäck, häng med!

Det kluriga när man väljer en sovsäck är egentligen att hitta rätt balans mellan 4 olika faktorer och det är:

 • Vikt
 • Värme / Isolering
 • Kostnad

Dessa faktorer påverkar varandra inbördes, om du ska ha en varmare sovsäck så väger den mer eller kostar mer och ofta både och. Så vi försöker hela tiden balansera ut dessa så priset blir lagom, värmen blir tillräcklig och vikten inte blir för tung för att bära.

Vår Favorit

Bästa sovsäcken – Skippa läsa hela guiden om du vill

Enligt oss är det här den bästa sovsäcken du kan hitta när vi väger in:
Vikt
Värme
– Pris

Vilket typer av sovsäckar finns det?

Sovsäck för vinter

Nu börjar vi snacka om de riktigt puffiga sovsäckarna, de här ser ofta ut som sarkofager eller ”mumieform” som de brukar kallas. Här är det riktigt tjockt med isolering och mumieformen gör att det det blir mindre luft att värma upp i sovsäcken och mindre sovsäck att bära på för den delen. Här finns det rejäla sovsäckar som klarar av temperaturer ned mot -40 grader. För att hamna inom det här spannet bör sovsäcken ha en komforttemperatur mellan -10 till -40 grader.

Dessa brukar ofta vara de dyraste och tyngsta sovsäckarna, de är inget du använder på sommaren om du inte har för avsikt att svettas bort 10kg över natten. Min favorit i den här kategorin är Marmoc col MemBrain. Det är en premium sovsäck så inte något du köper om du inte är säker på att du kommer använda sovsäck ofta. Den är isolerad med gåsdun och utsidan är i vattentätt och andningsbart material – så det här är absolut den vassaste sovsäcken på marknaden enligt mig.

Ni hittar sovsäcken här.

Sovsäck för sommar

Brukar också benämnas som ”ensäsongs-sovsäck” eller ”one season sleeping bag” om du ser det på lappen på sovsäcken. De här är de allra tunnaste och är helt enkelt avsedda att användas endast den varma delen på året. De här är ofta väldigt lätta att bära runt på och jämfört med andra sovsäckar relativt tunna. Min favorit är Marmot Nanowave 45 som blir extremt liten när den är packad och för priset är den ett riktigt fynd. Den har även en tvävägsdragkedja som går hela vägen ner till fotboxen vilket jag uppskattar då man kan öppna upp längst ner för att få bra ventilation och lufta ur sovsäcken. Rekommenderas varmt och ni hittar sovsäcken här.

Sovsäck för tre säsonger

De här är för användning under vår, sommar och höst, de klarar ofta temperaturer ned mot – 10 grader och är generellt sett det västa valet om man vill ha en sovsäck man kan använda de större delarna på året men ändå inte behöva blåsa hela budgeten på en sovsäck. Jag använder till 70% en sån här sovsäck förutom mitt under högsommaren när jag går över till sommarsovsäck eller när det beräknas bli riktigt kallt då vintersäcken åker fram.

Min favorit här är Marmot Ultra Elite 30 Long och den är enligt mig perfekt för min kroppslängd och har riktigt praktiska funktioner, ett smart system med hängöglor för att kunna hänga upp och vädra ur sovsäcken när man inte använder den och förvaringsficka på insidan där man kan ha mobilen och snusdosan på natten – så den här är riktigt schysst. Ni hittar sovsäcken här.

Sovsäck för barn

Genrellt sett så brukar den stora skillnaden för barn vara att det inte finns någon temperaturangivelse och så är de givetvis inte lika stora som de vanliga sovsäckarna för vuxna. Jag köpte sovsäckar i dun åt ungarna då det är mycket behagligare att sova i och det känns lite bättre i själen när de inte sover i syntetiska material för ofta då vi faktiskt spenderar en hel del tid i skogen.

Sen är det inget fel på de syntetiska varianterna heller utan är nog mest i huvudet det sitter. Jag skulle starkt rekommendera att ni kikar in MAMMUT LITTLE MAMMUT MTI 160L det är lite det bästa av två världar. Du har en skyddad insida som är riktigt bekväm mot huden och så är det syntetisk isolering utanpå så den är inte tokdyr men ändå riktigt bekväm. Den är justerbar mellan 125 – 160 cm.

Här hittar ni sovsäcken.

Sovsäck för dam

Givetvis är det inte så stor skillnad mellan en sovsäck för män och en sovsäck för kvinnor då vi är tämligen lika, den enda skillnaden är att formen på en sovsäck för dam helt enkelt är lite mer anpassad för tjejer.

Det vi har upplevt som lite smått frustrerande med dessa är att det går utmärkt för tjejer att använda ”vanliga” sovsäckar som vi då får anta är anpassade för män medans det i princip är omöjligt för killar att komma ner i en sovsäck gjord för dam. Så kan vara bra att känna till om ni är flera som vill kunna använda samma. Min sambo som har provat massor med sovsäcker rekommenderar HAGLÖFS CETUS -1 som hon är extremt nöjd med.

Ni hittar sovsäcken här.

Dubbel sovsäck

Varför inte passa på att vara lite energismart och utnyttja varandras kroppsvärme? Det finns helt klart andra fördelar med att köpa en sovsäck för två som jag nog inte behöver gå in närmare på här. Det här är kanske inte det bästa valet om ni har fjällvandrat hela dagen och det är -25 grader ute. Det är dock helt fantastiskt för semestern eller när ni ska ut i skärgården och bara ska tälta någon natt. Den funkar utmärkt att använda som en filt för två också. Den är 220 x 150 cm stor så ni får plats med en unge också om ni skulle vilja.

Sovsäcken hittar ni här.

Isolering

Syntetisk isolering

Det här är den billigaste typen av isolering och helt klart den vanligaste som man dyker på i sovsäckar. Den bibehåller sin isoleringsgrad till ungefär 50% när den är fuktig. Både syntetisk isolering och dunisolering fungerar genom att det håller kvar varm luft inne i sovsäcken.

Syntetisk isolerade sovsäckar har bättre skydd mot revor och skador, så det är ett utmärkt val för en sovsäck du ska ha på festival eller liknande. Syntet och dun har samma temperaturklassning men en likvärdig med syntetisk isolering väger i princip alltid mer än en i dun och en i syntet blir inte lika komprimerad som en i dun vid packning. Så det finns många fördelar som talar för dunisolering.

Dunisolering

Dunisolering är verkligen premiumvalet. Här får du utmärkt värme och samtidigt är sovsäcken smidig att packa och håller en lättare vikt än syntet. Den enda nackdelen med dunisolering är att om den väl blir fuktig så tappar den enormt mycket av sin isoleringsförmåga så här är det viktigt att packpåsen som man stoppar sovsäcken i ligger förvarad bra och är helt igensluten (de är i princip alltid vattentäta) annars kan du stöta på rejäla problem när du kommer fram och inser att den blivit fuktig.

Det man ska känna till när det kommer till dunsovsäckar är också att det finns olika ”fyllingskvoter” beroende på hur mycket isolering det är och av vilken kvalité den håller. 600+ är bra, 700+ är hög kvalité, 800+ är extrema förhållanden / vinter.

Vilket märke på sovsäck är bäst?

Marmot gör ruskigt bra sovsäckar, detsamma gäller Helsport och Therm-a-rest men de är lite åt premiumhåller och det finns helt ok vanliga märken också. Haglöfs har schyssta sovsäckar och fjällräven också.

Var ska man köpa sovsäcken?

Jag har en förkärlek för att köpa allt online så jag har även köpt mina sovsäckar online, även om jag lite motvilligt erkänner att jag varit inne och klämt, kännt och provat lite både på sovsäckar hos xxl, jula, stadium, biltema och intersport. Jag kan tycka att det är skönt att få lite känsla för säcken innan man köper den men sen vill jag gärna kika lite priser och kanske välja en annan färg eller liknande och då är ju online helt klart bättre än i butik.

Hur tvättar man en sovsäck?

 • Använd tvättmedel specifikt för dunsovsäckar. Om du använder ett vanligt så försvinner oljorna som dunet behandlats med.
 • Använd aldrig en toppmatad tvättmaskin för sovsäckar, tyvärr är de alldeles för hårdhänta mot sovsäckar så det är ofta de inte klarar av det.

Den bästa och enklaste metoden är att handtvätta i ett badkar enligt följande:

 1. Vänd sovsäcken ut och in.
 2. Släng ner sovsäcken i badkaret.
 3. Fyll på med varmt vatten så det täcker hela sovsäcken.
 4. Häll i ett skonsamt tvättmedel (gärna ett för skonsamt för sporttvätt)
 5. Knåda sovsäcken för att arbeta genom tvättmedlet.
 6. När du är färdig så töm badkaret.
 7. Spola igenom sovsäcken en gång med rent vatten.
 8. Rulla ihop den i badkaret och tryck ut vattnet.
 9. Vänd tillbaka sovsäcken och häng upp den på tork.