Oljerock / Trenchcoat – Det blir inte stiligare än så här! Köpguide

Om ni väljer att köpa produkter som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå.

När vi letar klassiskt stiliga plagg som har utomordentlig praktisk tillämpning så finns det få plagg som slår en oljerock eller trenchcoat. De är helt perfekta att ha för all typ av utomhusaktivitet som ridning, jakt, fiske o s v. De fick sin enorma popularitet och spridning framförallt i andra världskriget eftersom de höll soldaterna skyddade mot väder och vind samtidigt som plagget var stiligt och kunde i nödfall tillämpas som sovsäck. Till en början var det endast officerare som hade en oljerock men i slutet på kriget hade alla soldater nästan en och många tyckte det var ett så praktiskt plagg att de fortsatte använda dem långt efter kriget var slut.

Inget är bättre än att ligga i vallgraven och röka sin pipa i sin trenchcoat!” – känt citat av Humphrey Bogart.

Efter kriget så blev trenchcoaten superhet tack vare att många skådespelare som Humphrey Bogart använde trenchcoat och oljerock i nästan varenda scen och i filmer som Casablanca och The Maltese Falcon så kan ni se honom använda en nästan genomgående. Dessa filmer var nästan helt stilbildande för sin tid och påverkade hela modebranschen.

Själva namnet trenchcoat kommer just från att plagget var som gjort för ”the trenches” alltså vallgravarna där soldaterna slogs, det var fuktigt, skitigt och blött – men de problemen var avsevärt mycket mer hanterbart med en bra trenchcoat.

Vad är en oljerock?

Det är helt enkelt en trenchcoat men den är behandlad med microwax så att den får en glansig vattenavstötande yta som håller dig torr och varm i nästan vilket väder som helst. Du känner garanterat igen plagget från massor av filmer med cowboys, soldater och krigsfilmer. Det är i grund och botten ett funktionsplagg men med mycket klass och stil.

När passar en oljerock eller trenchcoat att ha på sig?

Framförallt så är det som sagt ett funktionsplagg – men med stil. Det funkar givetvis i alla situationer egentligen förutom när det ska vara riktigt uppklätt men det är extra bra för följande:

  • Ridning
  • Jakt
  • Fiske
  • Meka
  • Jordbruk och lantbruk
  • Plocka svamp
  • Utomhusaktiviteter i allmänhet

Hur ska en oljerock eller trenchcoat sitta/passa?

Längden

Egentligen så är det här helt fritt val och upp till dig som ska ha den, det finns ingen ”standard” för hur lång en trenchcoat eller oljerock ska vara. Det finns dock en viktig sak att beakta här. Är man lite kortare så bör man ha en trenchcoat eller oljerock som slutar lite högre upp på benen så man inte ser ännu kortare ut.

Är man däremot lite längre så är det lätt att man ser helt gigantisk ut om man har en oljerock som slutar för högt upp, här ska du helst gå hela vägen nedför knäna för att det ska se optimalt ut.

  • Är du kortare än medel = se till att trenchcoaten slutar över knäna
  • Är du längre än medel = se till att trenchcoaten slutar under knäna

Den långa oljerocken till höger i bild hittar ni här.

Storlek

En trenchcoat eller oljerock ska vara så pass stor att du enkelt kan ha en tjockare tröja under men inte så pass stor att den sitter löst när du inte har det. Ett bra riktmärke brukar vara det ska finnas ca 2 cm utrymme kvar vid axlarna när du har på dig trenchcoaten utan något under. Då kan du enkelt ha på dig en tjock tröja under och ändå bibehålla en bra rörelseförmåga.

Ytterligare ett bra sätt att testa om den passar är att du ska få plats med en knytnäve vid bröstet samtidigt som du ska kunna lyfta på armen fullt ut. Då vet du att du har bra med utrymme men den sitter inte för löst. Detta är de gamla klassiska sätten att prova ut trenchcoats åt soldater på men fungerar även utmärkt idag och du behöver inte alls ha samma koll på mått.

Oljerocken på bilden är en WORKHORSE DROVERS COAT och finns att köpa här.

Oljerock / Trenchcoat för dam

De flesta trenchcoats och oljerockar är faktiskt unisex så de fungerar utmärkt till både dam och herr, det finns dock vissa som är mer figursydda och skräddarsydda för damer och den stora skillnaden är att de är lite mer timglasformade. Så beroende på din kroppsform så kan detta absolut vara ett snyggt alternativ om man vill ha en tydligare silluette.

Här är en oljejacka för dam som sambon tycker är helt magiskt bra när hon är ute och rider eller ute i skogen och jagar. Den heter Avalon Jacket och finns att köpa här