Skaljacka – Vad är det och vilken borde jag köpa?

Om ni väljer att köpa produkter som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkommen ändå!


Min jakt på den perfekta skaljackan började för ett par år sedan när jag gick runt och letade jackor på XXL. Det som slog mig var ”Varför i hela friden är skaljackor svindyra?” så jag muttrade lite om att butikerna sannolikt hade ett påslag på 1000% och gick hem. Det här krävde research kände jag!

Så nu har jag klämt, provat, frågat och researchat allt jag kan om fenomenet skaljacka och är här för att dela med mig av det jag lärt mig och förhoppningsvis få er att göra ett väl avvägt och informerat beslut när ni köper en.

Vad är en skaljacka?

En skaljacka är det allra yttersta plagget du har på dig utomhus vid aktiviteter, syftet är att skydda dig mot vind och väta samtidigt som skaljackan ventilerar ut svett och kondens som kommer från kroppen.

En skaljacka har ingen isolering, då är det per definition ingen skaljacka. Precis som det låter så är tanken med en skaljacka att du ska bygga upp dina plagg i lager med skalet längst ut.

Vad kostar en skaljacka?

Börjar man kika i det över segmentet och de absoluta premium skaljackorna där varje jacka är som ett tekniskt underverk så pratar vi om 10 000kr, alltså ungefär vad en renrasig hundvalp eller mindre bra begagnad bil kostar.

Det är väldigt mycket pengar man investerar i en avancerad skaljacka. Jag använder ordet investerar för att rimligen så har man en fruktansvärt bra garanti och kan ha den nästan livet ut för de summorna. Vi ska kika mer på det framöver i artikeln. Jackan på bilden är en NORRÖNA Lofoten Gore-tex Pro Jacket och tillhör det absolut översta skiktet på skaljackor, finns att köpa här om ni verkligen vill köpa det bästa på marknaden.

Tittar vi däremot på den andra sidan av spektrat och kikar på de billigaste skaljackorna vi kan hitta så bör vi som lägst hamna runt 500kr för att det i alla fall ska ha de mest grundläggande egenskaperna vi eftersöker hos en skaljacka.

Oftast är de billigaste skaljackorna inte helt vattentäta utan de är vattentäta på de mest utsatta delarna och så ventilerar de inte fukt på samma sätt som de dyrare. Här har vi dock ett bra exempel på en billig men verkligen helt ok skaljacka för dam från AELVDAL som heter Jacket Skärklitt Women. Den kostar inte ens 10% av vad de dyra jackorna kostar men har ändå riktigt bra egenskaper, men absolut inte fullgott regnskydd eller tillräckligt bra ventilation för intensiva aktiviter utomhus. Ni kan köpa den här.

Vilka egenskaper kan man titta på för att bedöma om en skaljacka är bra?

Det finns egentligen två mätvärden att hålla koll på när det kommer till kläder för utomhusbruk och det är MVP och Vattenpelare. MVP är hur väl fukt och överskottsvärme ventileras ut genom kläderna. ( g/m2*24 h) är formeln om någon nu mot förmodan är intresserad av den.

Vattenpelare mäts i antal millimeter, och är ett mått på hur stor vattenmängd som 1 kvadratcentimerat av materialet klarar av innan vatten tränger genom materialet.

Så vi vill alltså ha så höga siffror som möjligt både i MVP och Vattenpelare, men vad är då högt?

Vattenpelare:

  • 1000 mm: Lågt vattenmotstånd, endast väldigt billiga produkter och har inte direkt nån praktisk betydelse.
  • 3000 mm: Ändå relativt starkt vattenmotstånd, helt klart så håller du dig torr genom en snabb sommarskur.
  • 5000 mm: Här börjar det bli riktigt bra regnskydd, över 5000 mm håller du dig ordentligt torr i de flesta regn.
  • 10000 mm: Extremt bra skydd, det kan regna hela dagen – du bryr dig inte utan det är bara att vandra på – helt torr!

MVP: (alla mått i g/m2/d)

  • under 800 : Låg kvalité och oftast billigt klädesplagg, kläderna ventilerar knappt men ändå bekvämt vid låg aktivitet.
  • 800-3000: Här börjar vi prata skidkläder och kläder som passar utmärkt för aktiviteter utomhus, här vädras värmen och fukten ut ordentligt.
  • 3000+: Den absoluta toppen av kvalité, elitidrottsmän, långvandrare. Ni bör använda ett sånt här plagg.

Övriga aspekter som påverkar kvalitén

  • Tejpade sömmar är viktigt för här kan det lätt komma in vatten om kvalitén är lite haltande. Man tejpar helt enkelt över sömmen så att inte vatten tränger in genom syhålen.
  • Vattentäta dragkedjor.
  • Hur du tvättar kläderna, här kan du enkelt göra fel om du råkar använda sköljmedel eller ställer in centrifugeringen för högt. ,,Kajakaventyr.com har tagit fram en ,,bra guide för tvätt av skalkläder som jag rekommenderar.

Skillnad på Regnjacka och Skaljacka?

Skaljacka kostar ofta mycket mer än en regnjacka så i många fall går det minst lika bra att använda sig av en regnjacka som en skaljacka. Den stora skillnaden ligger i det ventilerande materialet.

Om du anstränger dig i mer än 1 minut eller går i en uppförsbacke, så kommer det kännas som du sprungit en mil när du har en regnjacka på dig.

Är du dock noga med att öppna ventilationen på din regnjacka (vilket de flesta bra regnjackor har ofta under ärmarna) så får du faktiskt tillräckligt för att det ändå ska bli hyffsad behagligt. Så vill du spara in lite pengar så är en schysst regnjacka ofta ett fullt tillräckligt alternativ till en skaljacka. På bilden ser ni en ,,Marmot Precip Eco Jacket som är en regnjacka med ventilation. Ni kan köpa den här.

Rekommenderade köp:

Bästa Skaljacka Dam (Allround)

Norröna Bitihorn Dri1 Jacket W

är riktigt vattentät och andas som ett riktigt premiumplagg, den är heller inte åtsittande och skaver som många damplagg kan göra annars. Vattenpelare minst 20000 enligt tillverken och mycket goda andningsegenskaper.

Bästa Skaljacka Herr (Allround)

Klättermusen Fjorgyn Anorak

den har precis alla fancy funktioner du kan tänka dig och är vattentät upp till 20000 mm så du kan i princip simma med den och du ska kunna vara torr. Andas otroligt bra vid aktiviteter och framförallt så är den riktigt skön att ha på sig och snygg att titta på i mitt tycke (finns även i grå och blå) och skaljackan är egentligen unisex. Finns att köpa här hos outdoorexperten.se

Bästa Skaljacka Dam (Premium)

Klättermusen Brede 2.0 Jacket W

har precis allt du kan tänka dig i en skaljacka, det är nästan så liftkortet redan är inbyggt i den. Den är helt vattentät och andas som en nätbrynja. Tejpade sömmar, vattentäta blixtlås och inkluderad visselpipa. Sen är den i mitt tycke också en av de absolut läckraste skaljackorna på marknaden. Perfekt för skidåkning. ,,Du hittar jackan här.

Bästa Skaljacka Herr (Premium)

Peak Performance M Vislight Pro Jacket

designad helt i vind och vattentät GoreTex, har precis allt du kan önska dig i en skaljacka och en grymt bra andningsförmåga. Jackan är utformad för att synas på långt håll och är helt reflekterande.

Bästa Skaljacka Dam (Budget)

The North Face Women’s Resolve 2 Jacket

en riktigt trevlig skaljacka som trots sitt lite lägre pris håller en ypperlig kvalitét och lovar 100% vind- och vattentäthet. Fungerar utmärkt till vardags och på skogsturen. Inte perfekt för fjällvandringen men helt ok för en dag på fjället. Ni hittar den här.

Bästa Skaljacka Herr (Budget)

Black Diamond M Stormline Stretch Rain Shell

funger helt fantastiskt i regnet. Den enda nackdelen med det här plagget är ventilationen, den påminner mer om en regelrätt regnjacka än en skaljacka med extra ventilationsluckor under ärmarna. Dock helt makalöst skön att ha på sig och ser riktigt bra ut. Rekommenderas starkt till golf och att ha på stan där tempot inte är för högt. Finns att köpa här.

Lycka till med ert köp och hoppas den här guiden varit till nytta!