Liggunderlag – Bekvämast & Bäst i skogstest

Om ni väljer att köpa produkter som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå.


Ni vet den där känslan när kroppen bara är i toppform och känns lätt som en fjäril och man bara vill ut och jogga av sig sin energi? Tänk er exakta motsatsen till det så är det min upplevelse av att sova i tält utan ett vettigt liggunderlag.

Jag skulle vilja påstå att liggunderlaget är viktigare än valet av tält. Det kanske är något som händer med kroppen när man börjar komma närmare 40. Helt plötsligt inser man hur mycket stryk kroppen tar av ligga som en fällkniv med 2 mm plast som enda skydd mot stenklippan med lite barr på under tältet.

Nä, nuförtiden har jag skaffat mig flera riktigt bra liggunderlag och har passat på att nörda in mig på området ordentligt det senaste, så häng med så ska jag försöka berätta lite mer så ni slipper bli lika paj i kroppen som mig.

Vad finns det för olika typer av liggunderlag?

Jag visste inte det innan de där horribla nätterna i skogen utan liggunderlag, men det är lite som allt annat, man kan vara hur nördig som helst på liggunderlag och i princip köpa ett liggunderlag som kostar lika mycket som en mindre familjebil.

De flesta som letar lite enklare liggunderlag köper sina på biltema, jula, jysk eller clas ohlson. De som jag kommer prata om här är lite mer premium, tänk er XXL på ett ungefär. Jag vill inte ligga i skogen och sova på en förmögenhet men det ska ändå vara bra grejer som håller under åren.

Det som skiljer bra från dåliga liggunderlag är framförallt komforten, vikten, hållbarheten och R-värdet (isoleringsförmågan) så vi ska kolla lite djupare på det.


Uppblåsbart liggunderlag

Finns i precis hur många olika storlekar som helst, allt ifrån sedeltunna och lätta som är för riktiga långvandrare som bryr sig om varje gram de stoppar på sig i packning. Sen finns det riktigt tjocka lyxvarianter för oss lite mer svensson som kanske inte först och främst tänker på vikten utan här spelar plånboken och bekvämligheten större roll.

Liggunderlaget ni ser på bilden här är ett THERM-A-REST Neoair Uberlight, det har ett R-värde på 2.3 och en vikt på endast 0.25 kg. Det här är ett premium alternativ.

De flesta uppblåsbara liggunderlagen innehåller inte bara luft utan brukar nuförtiden också ha någon form av isolering och oftast pumpas de upp, det är sällan du behöver blåsa upp liggunderlaget själv om du inte vill det för att få upp värmen lite.

Fördelar:

 • Bekväma
 • Lätt vikt
 • Otroligt kompakt nedpackad
 • Du kan själv bestämma ”hårdheten” genom att släppa ut eller tillföra luft

Nackdelar:

 • Blir ganska dyra så fort du försöker hålla nere vikten.
 • Inte alls omöjligt att råka göra hål i dessa, rekommenderar verkligen att ni inte låter hunden vara i närheten. Men går givetvis att laga och finns många färdiga kit för detta.
 • Du får ofta en känsla av att mängden luft varierar inuti madrassen med temperaturen och det kan vara lite irriterande.

Rekommenderat köp:

THERM-A-REST NEOAIR TOPO REG

Här snackar vi riktigt bekvämt. Det här är ett av Therm-A-Rests tjockaste liggunderlag och fungerar helt utmärkt under tre säsonger om året.

Den har ett R-värde på 2.3 vilket är absoluta toppen på isoleringsförmåga för denna typ och en vikt på 0.62kg vilket gör att den här är billigare än den jag visade lite innan i inlägget. Skönare, tyngre och billigare. Rekommenderar verkligen ett köp här.


Självuppblåsande liggunderlag

Det här är verkligen en hybrid av uppblåsbara liggunderlag och vanliga liggunderlag, den har egentligen de bästa och sämsta egenskaperna från båda. När du öppnar ventilen så suger skummet som är inne i liggunderlaget in luft och det blir snabbt en madrass att ligga på i tältet.

Vissa viks ihop och andra rullas ihop och de blir absolut inte lika små och behändiga som ett uppblåsbart liggunderlag men inte heller lika stora som ett vanligt liggunderlag.

Fördelar:

 • Bekväma att ligga på
 • Justerbar hårdhet (bara släppa ur luft om man vill ha den mjukare)
 • Klarar mer stryk än en helt uppblåsbart liggunderlag
 • Ofta högt R-värde så bra isoleringsförmåga mot marken

Nackdelar:

 • Dyrare än ett vanligt liggunderlag
 • Tyngre än ett vanligt liggunderlag
 • Inte lika kompakta som uppblåsbara liggunderlag.
 • Kan likt uppblåsbara liggunderlag också få punktering.

Rekommenderat köp:

Therm-A-Rest Trail Lite L är riktigt bra, min sambo har kört ett sådant och är galet nöjd. Den har hela 3.2 i R-värde och väger endast 1 kg. Hoppackad blir den bara 33 x 21 cm så är relativt smidigt att få med sig.

Men helt klart inte optimalt om man ska på en flerdagarsvandring utan det här är perfekt för en eller två dagar i skogen, och då ligger man verkligen som en kung. Rekommenderar starkt ett köp här!


Vanliga liggunderlag

Ingenting går upp mot en gammal klassiker? Nu har faktiskt utvecklingen gjort att även vanliga liggunderlag är riktigt vassa jämfört mot hur det var när man var yngre. De är ofta mycket billigare än de lite mer avancerade och fancy liggunderlagen vi har gått igenom tidigare. Vanliga liggunderlag är ofta fyllda med nån form av plastisolering som har små luftbubblor i sig, de rullas eller viks ihop i Z-form.

Fördelar:

 • Billiga!
 • Lätta rent viktmässigt
 • Hållbarast av allihopa, tål rejält med stryk
 • Fantastiskt bra i kombination med ovanstående liggunderlag.
 • Fungerar även bra som sittunderlag ihopvikta.

Nackdelar:

 • Inte alls lika bekväma, blir ofta stela och hårda att sova på
 • Otympliga att bära runt på

Rekommenderat köp:

Exped gör riktigt bra liggunderlag, de har liggunderlag i alla kategorier och min absoluta favorit när det kommer till helt vanliga liggunderlag så är det deras Multimat, den här finns i uno (för en person), duo (för två personer) och även upp till trio.

Den klarar temperaturer ner mot 8 grader och är faktiskt riktigt bekväm att ligga på trots att den här typen brukar vara riktigt stela. Den är också helt fantastisk som sittunderlag när man inte ligger i tältet, jag brukar ofta ta med den här och använda som sitterunderlag på dagen och sen lägger jag den under mitt uppblåsbara liggunderlag på natten, det går inte att sova bättre än så utomhus. Ni hittar Exped liggunderlag här.


Kudde

Ja jisses inte trodde ni väl att jag hade låtit er ligga där på liggunderlaget utan en skön kudde att ha i tältet? Nej det här är viktigt hörni, jag har grymt svårt att sova om jag inte har en bekväm kudde med mig och länge fick jag faktiskt packa ner min vanliga kudde och ta med mig ut i skogen.

Sen hittade jag dock mitt lilla guldkorn och det är Therm-A-Rests Compressible XL. Den är nästan lika skön som den jag har hemma i sängen och framförallt så blir den rejäl när man tar ur den ur förpackningen.

När du bär runt den är den endast en fjärdedel så stor som den blir när den vecklat ut sig. Ni köper kudden här.

Hoppas ni får sova fantastiskt i skogen!