Midjeväska & Bum bag – Osexigt och opraktiskt eller världens bästa uppfinning?

Om ni väljer att köpa produkter som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå.

Här får jag villigt erkänna att jag alltid associerat midjeväska med tyska turister och Sunes pappa i filmerna man kikade på när man var ung, det var i min värld alltså den totala motsatsen till att se lite frän och cool ut. Så jag hade ingen större erfarenhet av att ha midjeväska eller bum bag sedan tidigare utan intresset föddes efter att ha börjat fjällvandra för ett par år sedan, då upptäckte jag hur fantastiskt användbara de faktiskt är!

Vad använder man en midjeväska eller bum bag till?

Personligen så använder jag midjeväska när jag jagar och fiskar, det är otroligt praktiskt för att slippa ta med sig en stor ryggsäck ut på pass eller när man ska pyrscha en liten sväng eller bara gå ner och ta några kast vid strandkanten och vill slippa fiskelådan. Sen så är det nästan oumbärligt när man ska ut och jobba och springa.

Träningskläder har ofta inga fickor och har de det så får man inte plats med något alls nästan. Då är det helat perfekt med en midjeväska där man kan ha mobilen, vatten och lite ”nödkit” i om man får skoskav eller liknande.

Så hur ska midjeväskan se ut för att vara funktionell?

Material

Ja om vi nu förutsätter att vi ska ha midjeväskan framförallt när man är utomhus så är en given aspekt att den ska vara vattentät och hålla grejerna i den torra. De flesta midjeväskor är tillverkade i nylon, polyester eller läder för att de alla tre är väldigt hållbara och klarar av en regnskur.

Fack i midjeväskan

Det är dock inte alla midjeväskor som är helt vattentäta så det kan vara bra att hålla ett extra öga på. Sen föredrar jag personligen midjeväskor som har större fickor ut från kroppen och mindre små fack in mot mig. Då kan du lägga saker som bilnyckar och kort närmast dig och lite mer otillgängligt och snusdosa och flaska som man behöver oftare länger ut – det gör att risken för att tappa viktiga saker minimeras.

Gör inte heller missen som jag gjorde när jag köpte första midjeväskan, jag köpte en modell med för tunnt skärp, det gör att den tenderar att skära in i kroppen och skava lite obekvämt. Så de flesta midjeväskorna av lite kvalité brukar ha rejäla band som gör att det stöttar upp kroppen och fördelar vikten än att skära in. Midjeväskan ni ser på bilden är en COXA WR 1 som är gjord för framförallt löpning, skidåkning, vandring och cykling. Rekommenderas varmt, ni hittar den här.

Storlek

Köpa rätt storlek är också viktigt, här vill ma ha en storlek så du får plats med mobiltelefon, snusdosa, flaska och bilnyckar (om man är mig) du har förmodligen en helt annan lista men då dimensionerar jag helt enkelt efter det och var här noga att du inte tar en för stor midjeväska om du ska ha den för när du är ute och springer.

Om den blir något för stor så finns en potentiell risk att du slår i knäna i midjeväskan vid löpsteg och det psykar ur en totalt så de inte alls fungerar att springa. Midjeväskan på bilden är en OSPREY DAYLITE WAIST och är helt perfekt för resan eller till stranden, lagom så du får plats med solglasögon och plånbok. Du hittar den här.

Justerbart skärp

Sen ska du givetvis ha en midjeväska som har helt justerbart skärp så du kan använda den även som axelväska om du skulle vilja. Och ska du köpa en midjeväska som är för resande så skulle jag rekommendera en modell som har RFID skydd (så ingen kan scanna kort och liknande genom väskan) och så finns det modeller av midjeväskor som är säkrade så du inte kan sprätta upp materialet med kniv och liknande. Inte riktigt lika angeläget för oss som har midjeväskan i skogen kanske men finurligt om du spenderar mycket tid på flygplatser och liknande.

Vad kostar en midjeväska / bum bag?

Nu beror det här otroligt mycket på vad du ska använda den till då en midjeväska för löpning är avsevärt annorlunda utformad än en midjeväska för att resa eller för jakt. Du kan hitta riktigt billiga midjeväskor på stadium, biltema, rusta och clas ohlson och det är helt klart bra alternativ om du behöver något enklare bara för förvaring.

Ska du däremot ha en lite vassare så bör du kika på lite andra märken och jag som har nördat ner mig lite på ämnet kommer med några giftiga förslag här i slutet. Räkna med 200kr för en billig och 2000kr för en dyr ungefär. Sen finns det givetvis en uppsjö i spannet.

Midjeväskan ni ser på bilden här till höger är en BADLANDS MONSTER FANNY och tillhör det absoluta premiumskiktet för midjeväskor inom jakt. Den går loss på strax över 2000kr och gränsar nästan till att vara en ryggsäck. Fantastiskt bra för att få med sig lagom mycket när man är ute och jagar dock med bibehållen smidighet.

Jag är dock svag för min trotjänare SWEDTEAM WAISTBAG CAMO som jag ofta använder till fiske och sambon kör en sån här när hon är ute och jagar, de är mycket billigare än modellen ovan och fyller verkligen de behov man kan ha på en bra midjeväska i skogen.

Ni kan köpa midjeväskan här hos outdoorexperten.

Sammanfattning:

  • Materialet den är tillverkad av.
  • Se till att materialet är väderskyddat och fungerar även i regn.
  • Hur facken är placerade på midjeväskan.
  • Se till att skärpet inte är för tunnt.
  • Du får plats med det du behöver.
  • Se till att det finns justerbart skärp.

Rekommenderade köp

Midjeväska Herr (Bästa köp)

Det här är midjeväskan för dig som vill ha med dig mycket prylar, du har i princip utrymme för nästan allt du får plats med i en vanlig ryggsäck förutom handduken och ombyte kanske.

Så den här är framförallt för de situationer där smidighet inte är huvudsaken utan man är ute efter stor förvaring som man har tillgänglig med enkelhet, kolla gärna videon här så får du en bild av hur facken ser ut och hur grymt mycket du får plats med: https://youtu.be/h-fMLOiL7FM

Den här midjeväskan heter Eagle Creek Wayfinder Waist Pack M: ni kan köpa den här hos outdoorexperten.

Midjeväska Dam (Bästa köp)

Här är en rylig och lätt midjeväska som är helt perfekt för dagsturer och även fungerar kanonbra på resan eller semestern. Du har 4 fack med dragkedja och 2 av dessa sitter tillgängligt längst fram på midjeväskan.

Sen har du ett dolt fack mot kroppen och ett dolt inuti. Materialet är ett mesh material som andas kanonbra och klarar ändå av en rejäl skur. Att kalla den bästa midjeväska för dam kanske är dumt för den fungerar lika bra för båda kön naturligtvis. Den heter Exped Travel Belt Pouch Grey Melange och finns här.

Midjeväska för cykling (Bästa köp)

Fantastiskt bra midjeväska för cykling, här får du en 3 liters midjeväska som har 1.5 liters vätskeblåsa. Den här klarar du dig hur bra som helst med under en hel dagstur om du har möjlighet att fylla på bara nån gång. I alla fall om du är som mig och behöver dricka en hel del under rundan,

Min kamrat brukar klara sig på bara en laddning hela dagen men det funkar inte för mig. Hela väskan är ventilerad så du blir inte helt genomsvettig där väskan sitter på ryggan. Riktigt bra köp som rekommenderas varmt, ni hittar den här. Midjeväskan heter Evoc Hip Pack Pro 3L + 1,5L Bladder Black/Carbon Grey