Flytväst – Vilken ska man köpa? Flyt lugnt i sommar!

Om ni väljer att köpa produkter som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå.


Nu vore det lätt att skrämma skiten ur er genom att säga att 2012 så var 85% av de som dog i drunkningsolyckor de som inte hade flytväst på sig och majoriteten av de som dog visste hur man simmade.

Men nej jag ska absolut inte använda nån form av skrämseltaktik här utan jag jobbar själv på att bli bättre på att alltid ha flytväst på mig när jag är ute och fiskar. Det har blivit mycket bättre sen barnen kom och man fick lite konsekvenstänk.

Jag jobbar inte inom sjöräddningen på något sätt utan det jag skriver här är från perspektivet att jag spenderat mängder med timmar på sjön fiskandes och inte att jag vet bättre än proffsen.

Så vad måste man ha koll på när man ska välja flytväst?

Det finns primärt 5 olika typer av flytvästar och de är:

  • Vanlig hederlig flytväst
  • Räddningsväst för barn
  • Seglarväst
  • Uppblåsbar väst
  • Flytoverall / Räddningsdräkt / Torrdräkt

Här är ett exempel på vanlig flytväst från Baltic. Den har flera fickor och reflexer på axlarna, vilket är otroligt viktigt om man skulle hamna i sjön och man vill kunna bli hittad kvällstid/nattetid.

Finns att köpa hos outdoorexperten.se

Det finns även räddningsväst för vuxna som inte lärt sig simma men det vanligaste är att man ser räddningsvästar / flytväst för barn och den stora skillnaden är kragen som hjälper dig att komma runt om du hamnar i vattnet.

Rekommenderar starkt att ni köper en i signalfärg likt denna från Baltic och med visselpipa som ni lär barnet vissla i – innan den hamnar i vattnet. Ni hittar västen här.

Om du håller på med vattensport som kajak, kanot, wakeboard eller vattenskidor så är en seglarväst det optimala. Här får du mycket större rörlighet men ändå riktigt bra säkerhet.

Här måste du absolut kunna simma för att använda dig av västen och du kompromissar givetvis lite med säkerheten om du jämför med en säkerhetsväst men många föredrar en seglarväst då den klumpiga känslan inte alls finns där när man använder den. Ni hittar en riktigt bra seglarväst från Baltic här.

Det här är väl det man nästan förknippar med flytväst nuförtiden. Vi har nog alla i ungdomen upplevt att vi är alldeles för coola för att ha flytväst och nu finns det ju faktiskt en lösning som är minst lika bra – de uppblåsbara flytvästarna.

De har tagit marknaden med storm de senaste åren och det räcker med att slå på TVn så kommer Fredde från Solsidan glidandes i sin båt med en sån här kring halsen.

Skämt o sido de här är riktigt bra och att de finns har nog räddat livet på många idag, otroligt praktiskt och enkla att ha på sig. Jag skulle starkt rekommendera att köpa en sån här om ni inte är bekväma med att använda flytväst. Den jag använder hittar ni här hos Outdoorexperten.

Och på bilden nedan kan ni se hur de ser ut uppblåsta – något jag aldrig sett förut och var väldigt nyfiken på.

Flytoverall / Räddningsdräkt / Torrdräkt är egentligen rätt nischat för oss som är ute mycket och fiskar på vintern eller åker upp till Norge och fiskar.

En flytoverall är nästan att betrakta mer som ”ett gött plagg som flyter” medans en Räddningsdräkt eller Torrdräkt är en överlevnadsdräkt som håller en helt torr om man hamnar i vattnet. Här finns absolut ingen bättre på marknaden än Ursuit och den ni ser här på bilden är en Abu Garcia Ursuit och finns att köpa här.

Hur mycket vikt kan flytvästen bära upp?

Ofta så står det antalet kilo som flytvästen är anpassat för, i vissa fall så kan det stå newtonvärdet istället men oftast är båda angivna. Det är även viktigt här att kolla CE-märkningen så du vet att det inte är skräp utan produkten är certifierad för användning inom EU.

  • 50 N = 50 Newton och är lagom för de flesta simkunniga tonåringar och vuxna och håller en flytande med god marginal, dock så vänder den inte runt en i vattnet så viktigt att vara simkunnig.
  • 100 N = 100 Newton och innebär ofta rejäla flytelement och en stor rejäl krage på västen och brukar vara de lite bättre märkena som har den här flytkapaciteten. Ofta Helly hansen, Baltic osv.
  • 150 N + = Nu pratar vi riktiga räddningsvästar som vänder dig om i vattnet om du far i. Med en sån här kan du nästan åka och krabbfiska i grönland och känna dig säker.

Hur länge överlevar man i vattnet?

Nu förstår nog alla att jag inte testat detta själv utan jag har helt enkelt snott datan från ussartf.org som är USAs motsats till svenska sjöräddningssällskapet.

Det här är givet förutsatt att vi klarar av att hålla oss flytande från första början. Det handlar framförallt om nedkylningen. Enda sättet att motverka den är att använda sig av en överlevnadsdräkt eller liknande. Det är helt nödvändigt vid fiske i Norge eller här i Sverige under vintern.

Hur länge håller en flytväst?

Har du en gammal flytväst från jula eller biltema som legat i källaren i 12 år – men den kanske fortfarande går att använda? Nej tyvärr inte om man ska tro på tillverkarna utan då rekommenderar nästan alla att de gamla klassiska flytvästarna håller maximalt 10 år innan de bör bytas ut. Sen är det givetvis olika beroende på vilken sorts flytväst det är och vilken tillverkare men enligt secumar.com så är det 10 år som gäller.

Ha det underbart på sjön, och hoppas guiden hjälpt dig!