Skyddsväst och skyddsutrustning till hund – Köpguide & Tips

Det här med skyddsväst till hunden tycker jag är lite ett aber om jag ska vara ärlig. Det är inte helt självklart för mig att man ens ska använda en skyddsväst och jag har våndats lite fram och tillbaka men efter att ha provat många skyddsvästar till mina hundar som tack och lov aldrig blivit skadade – så kör jag nu all jakt med skyddsväst!

Senaste jaktsäsongen så var jag med om tre skador på hundar, en jämthund som blev spetsad i ljumsken av ett vildsvin och fick åka och sy. En wachtel som inälvorna hängde ut på efter ett vildsvin nästan sprungit över den. Sen en drever som tyvärr föll offer för ett vildsvin helt oprovecerat när den drev en dovhjort. Det gick bra för både wachteln och jämthunden men tyvärr behövde drevern avlivas. Det är en riktigt dyr historia att behöva åka till vetrinären och sy hunden och känslomässigt är det givetvis vidrigt på alla sätt så nej nu blir det skyddsväst för hela slanten!

En intressant sak som alltid dyker upp när vi har utländska jägare med oss i jaktlaget är att de blir så fascinerade av våra skyddsvästar på hundarna för ”de aldrig sett något liknande” och vad det verkar så ligger Sverige extremt långt i framkant när det gäller just skyddsutrustning för hundar.

Jag kan givetvis inte svara för alla hundraser eller alla jaktformer med jakthundar men efter en hel del övervägande så kändes det mest rätt och lite såhär tänkte jag när jag övervägde fördelar och nackdelar med skyddsväst.

Fördelar

 • Skyddar mot vildsvin och delvis mot varg
 • Skyddar mot grenar och vassa stenar
 • Lättare att se hunden vid drevjakter (förutsätter varselfärger)
 • Naturligt ställe att även placera sekundär gps-puck/pejl

Nackdelar

 • Risk att hunden överhettas.
 • Lättare att hunden fastnar.
 • Hunden blir osmidigare och lättare för vildsvin och varg att ta.
 • Kostar pengar (men är billigare än en operation kan jag lova)
 • Hunden måste vänja sig vid västen.

Så jag har provat både från och till och många av mina kamrater som också är hundförare har också provat med och utan skyddsväst. Jag tror att sanningen ligger i att det beror lite på. Har man en smidig hund som lever mycket på att kunna ta sig undan vildsvinen på just sin smidighet – då kanske man bör överväga om det verkligen är ett bra val med skyddsväst.

Har man däremot en drever, tax, basset eller annan drivande hund som egentligen inte ska jaga vildsvin så är det för mig rätt givet att man sätter på en skyddsväst. Enda direkta nackdelen jag upplever är att drunkningsrisken ökar för det är lättare att de fastnar i grenar och liknande i våtmarker/bäckar.

Länsstyrelsen har gett ut bidrag till skyddsvästar och i deras undersökning så framkom följande från de som fått bidrag:

Som synes så beror väldigt mycket på vilken modell och hund man väljer.. för åsikterna är minst sagt spridda!

Skillnad på olika skyddsvästar

Det finns idag en hel uppsjö av olika val man kan göra när det kommer till vad man ska ha på hunden för att skydda den bäst i kombination med att det givetvis är viktigt att man får på hunden pejlen/pejlarna man tänkt använda för jakten. Det är nog ännu viktigare än vad själva skyddsvästen är – jag vet inte hur många gånger vi räddat jakthundar tack vare att vi haft en pejl på.

Modulär skyddsväst

Ok jag kanske är lite partisk här eftersom jag själv enbart kör med modulär skyddsväst sen jag köpte min första. Det är så otroligt smidigt jämfört med de äldre man hade där man alltid var tvungen att ha alla delar på. De modernare västarna är precis som våra nya modulära jaktvapen som kommit.

Här har du en grundväst och sedan bygger du på beroende på vad du ska jaga för dagen.

 1. Du kan välja om du vill ha flytenheter i eller inte (beroende på hur nära vatten du jagar)
 2. Du kan välja att ha vildsvinsskydd på eller av. (beroende på risken för vildsvin på marken)
 3. Du kan välja om du vill använda vargskydd/vargstål eller inte.
 4. Du kan ha med eller utan GPS-ficka. (vilket man naturligtvis vill om man har två GPS:er)

Så egentligen får du en skyddsväst som hunden lätt blir van vid och så kan du ha 4 olika tillbehör beroende på vad som behövs för dagen. Så det här är utan tvekan den bästa lösningen för 99.9% av oss jägare. Hunden vänjer sig fort vid västen då det är den enda du använder.

Jag vet inte om det finns olika märken på marknaden som kör ett modulärt system men jag kör stenhårt på Dogtech ONE som är svenskproducerad och har otroligt god renommé om man frågar runt lite i jaktlagen.

Nackdelen med den är nog endast priset skulle jag säga, en vanlig skyddsväst ligger runt 1500kr om man ska ha skaplig kvalité och den här hamnar runt tusenlappen dyrare. Samtidigt så slipper du köpa flera västar så rent ekonomiskt gör du ingen förlust i långa loppet.

Du kan köpa Dogtech one här hos PNJakt

Vildsvinsskydd för hundar

Kan det vara designen som skrämmer iväg grisarna?

Som jag nämnde tidigare när jag pratade om modulär skyddsväst så finns det många västar som har vildsvinsskydd som inbyggnadsfunktion i form av olika nät eller liknande. Nu har inte jag massor med vildsvinshundar men jag jagar mycket vildsvin och ärligt talat så är den enda västen de pratar om som specialanpassad för vildsvinshundar Swevest Dogworks Orka.

Den är ful som stryk men jisses vad bra den är för att skydda mot vildsvinens attacker och en väsentlig skillnad på Swevest Dogworks Orka är att den även skyddar bakdelen på hunden vilket de andra västarna ofta inte gör. Så ska du ha en renodlad vildsvinshund som är lite åt det vassare hållet så hade jag kört på en Swevest.

Vargstål för hundar

Mellan 1995 till 2018 attackerades 617 hundar i Sverige och Norge av varg. 400st av attackerna var dödliga. I Skandinavien så är det i snitt 30 attacker årligen. Det är inte så vansinnigt mycket när man tänker på hur många vargar vi faktiskt har i vargparadiset Sverige numera så frågan är hur farligt det egentligen är? Jag vågar verkligen inte chansa så skulle jag jaga i ett vargrevir så skulle jag utan tvekan använda vargstål.

Det är viktigt när man köper skyddsväst att man tänker på möjligheten att använda vargstål, det är långt ifrån alla västar som möjliggör detta. Som tidigare nämnt så gör Dogtech ONE det men det finns även andra.

Sen är det nog viktigt att känna till att oavsett hur bra vargstål eller skyddsväst man har så skyddar det inte helt utan pejlen är nog utan tvekan det viktigaste att ha i kombination med vargstålet. Här kan ni läsa om tiken Klara som trots vargstål for riktigt illa ut.

Viktigt att känna till att det finns bidrag att söka hos länsstyrelsen för skyddsvästar och vargstål. Det finns också elvästar för hund men det har jag själv aldrig provat så kan inte riktigt ha någon åsikt om det.

Skyddsväst med flytförmåga

Dogtech GPS – flytförmåga och GPS-ficka!

De flesta skyddsvästar har någon form av inbyggd flytförmåga, eller i alla fall så säger tillverkarna detta. Ibland kan det vara att den tillverkats av neopren-material och ibland är det regelrätta flytinlägg i västen som gör att den får rejäl flytförmåga i vatten. Jag tycker verkligen om Dogtech GPS som har inbyggd flytförmåga.

Jag körde den ett bra tag på taxen för den är rätt billig (under 1000-lappen) och jag tycker alltid det är skönt att ha GPS på hunden. Man vet inte när den ska få vittring av något och dra iväg och många jakthundar har strukit med genom åren när de är på tillbakaväg från ett längre drev och de inte riktigt orkar simma över ett vattenhinder som de på utvägen med full energi klarade galant.

Vanlig skyddsväst

Ja jag kom inte på vad jag skulle kalla det förutom ”vanlig skyddsväst” så fick bli det. Då menar jag en väst som är så komplett som möjligt och har allt det jag behöver i en och samma väst. Den är alltså inte modulär utan allt sitter på hela tiden. Här går jag framförallt på för och nackdelarna ovan och då tycker jag utan att tveka att den väst som ger bäst rörelsefrihet för hunden är Dogtech Väst Pro. Jag tycker att den påminner extremt mycket om Dogtech One men skillnaden är att den inte är modulär.

Den har grym rating när det kommer till skydd mot trafik, vildsvinsbetar, drunkning och annat typ av våld hunden kan råka ut för när man jagar. Den har även högsta skyddsklassen och man får med en skyddsgaranti från länsförsäkringar. Nu har inte jag behövt utsätta min väst för bilar eller vildsvinsbetar (vad jag vet om) men har vänner i jaktlag som råkat ut för riktigt otäcka olyckor som lyckats förmildrats avsevärt till ”nära ögat”-upplevelser tack vare den här västen. Så riktigt bra köp om man inte ska ge sig på en Dogtech one istället!

Ni hittar den här hos PNjakt

Reflexhalsband

Fler än en hund om dagen dör i trafikolyckor – jämför det med vargar så förstår man snabbt vad man egentligen borde vara som allra mest försiktig med. Extremt många olyckor kunde ha undvikits om hunden kunde upptäckts tidigare när den sprang mot vägen. Det finns givetvis ingen statistik på detta men ett reflexhalsband som kan synas från 360 grader är en otroligt billig livsförsäkring för din hund. Så jag hade införskaffat mig ett sånt här Dogtech Reflexhalsband om ni inte redan har det, jag har alltid det på hundarna när vi är ute och tränar. Så det är en väldigt billig skyddsutrustning för hundarna!

Hoppas ni haft lite nytta av guiden och skitjakt på er!