Köttkvarn – Vilken är bäst i test och vad ska man tänka på?

Det finns något lite fascinerande och tillfredsställande i att använda en köttkvarn, det är konstigt nog ganska roligt och för oss jägare det sista skedet innan maten är färdig för bordet så att säga.

När jag var yngre så jobbade min farfar med att slakta alla kringliggande jaktlags älgar på hösten så då maldes det kopiösa mängder köttfärs i köket hemma där vi bodde. Min farfar hade underarmar som en gorilla framåt vintern tack vare att vi endast hade en äldre manuell Husqvarna köttkvarn.

Nuförtiden har det blivit ett riktigt uppsving på köttkvarnar och det känns som att de flesta av oss är aningen mer intresserade av vad vi stoppar i oss än de var förr i tiden. Eller så är det helt enkelt så att vi har mer tid och pengar, det är lite skitsamma men onekligen har intresset vuxit massor på senaste så i den här artikeln tänkte jag kika lite närmare på köttkvarnar och hur jag resonerat när jag handlat.

Vad ska du ha köttkvarnen till?

Handlar det om att du ska mala ner lite högrev till burgarna? eller göra några egna hemmagjorda korvar? Då räcker det utan tvekan med en gammal hederlig manuell köttkvarn, då behöver du absolut inte lägga några större pengar på en fräsigare modell. Det tar bara några minuter för att mala ner ett kilo kött till färs. Om du däremot slaktar djur eller köper in halva/hela boskap så underlättar det massor att ha en elektrisk köttkvarn med högre kapacitet.

Tips när du använder en köttkvarn

 • Skär köttet i långsmala slamsor – det blir lättast att få i hålet i brickan.
 • Se till att köttet är rätt temperatur – det ska nästan vara fruset för att göra det lättast att mala, är det för varmt så blir det ”geggigt” och det är svårt för skruven att mata fram köttet utan att det fastnar.
 • Om köttet blir ”mosigt” eller du känner att kvarnen går tungt så är det antingen temperaturen som är fel eller så är knivbladet slött och behöver slipas upp.
 • Köttfärs som ska användas till hamburgare eller liknande saltas givetvis vid tillagning men ska du mala köttfärs till korv så är tipset att salta innan du maler för det bryter ner trådarna och ger en mer ”korvliknande” konsistens på köttfärsen. Sen tycker jag att det blir godast om du maler köttfärsen två gånger med de olika hålplattorna. Så först lite grövre och sen vänta en halvtimme och så maler du igen så det blir lite finare.
 • Det är otroligt användbart med en köttyxa när man ska göra iordning slamsor till köttkvarnen så köp en här om du maler ofta!

Så vad ska man titta på när man ska köpa en köttkvarn?

Materialval

Generellt sett så är de flesta köttkvarnar en blandning mellan rostfritt stål och hårdplast. Ju mer rostfritt stål de innehåller ju dyrare och hållbarare brukar de vara. Det är också mycket lättare att hålla rent rostfritt stål än vad det är med hårdplast. Du slipper alla typer av missfärgningar som kan uppstå i hårdplasten under åren. Så köper du en i hårdplast bör du vara medveten om att du får byta tidigare och den blir ”skabbig” med åren. Så utan att tveka en sekund – välj en i rostfritt stål även om den kostar en slant mer i inköp.

Märke

När jag är hemma hos ”vanligt folk” så har de oftast en köttkvarn från Bosch, Electrolux, Kenwood, Philips, Ankarsrum eller Kitchenaid som de köpt på Jula eller online. Det är inget fel på nån av dessa köttkvarnar om man inte har för avsikt att mala lite oftare eller vill ha lång hållbarhet. Om du däremot vill ha en lite bättre köttkvarn med längre livstid så bör du kika på märken som TreSpade, Nima och Bankeryd – de jobbar mycket mer med rostfritt stål och inriktar sig speciellt på köttkvarnar.

Enkel att använda

Det här kanske låter helt självklart men tro mig – det är det inte. Jag har en i jaktlaget som jag skulle hjälpa med hans ”digitala” köttkvarn med 52 olika programmeringsbara program, stötfunktioner och appstyrning. Helst av allt så ska det bara finnas en enda knapp eller gärna en vev för en gammal man som mig. Så ägna en tanke åt om du verkligen behöver alla fancy funktioner som vissa modeller erbjuder. Det finns en anledning av de lite rejälare maskinerna är väldigt avskalade funktionsmässigt, det är helt enkelt fler saker som kan gå sönder då.

Hur lätt är köttkvarnen att rengöra/diska?

Ingen tycker att det är kul att diska och det är framförallt inte kul att diska en köttkvarn. Det blir små köttrester sittandes lite överallt i springor och gängor. Här skulle jag vilja med hela mitt hjärta tipsa om att ägna detta en tanke när ni går där i butiken och funderar. För det är verkligen inte roligt med trånga utrymmen där man inte kommer åt eller delar som inte går att plocka isär tillräckligt. Här har jag bara upplevt problem med enklare plastmodeller så här är ytterligare en anledning att gå på en rejälare modell i rostfritt stål.

Manuell eller elektrisk köttkvarn?

Fördelar med elektrisk

 • Den maler med bara en knapptryckning – så fruktansvärt bekvämt.
 • Har oftast mer tillbehör
 • Ofta fler funktioner på dessa modeller
 • Lättare att hantera själv

Fördelar med manuell

 • Tar nästan ingen plats jämfört med en elektrisk
 • Väger mycket mindre och lättare att hantera.
 • Slipper mycket av de delar som kan gå sönder som en elektrisk har.
 • Den överlever förmodligen dig i hållbarhet.

Rekommenderad manuell köttkvarn

Köttkvarn Manuell TC-8 inox

Den här lilla läckerbiten påminner om en gammal husqvarna och fungerar suveränt i all sin enkelhet. Inga konstigheter utan är helt i rostfritt stål. Då menar jag ALLT, skruv, ringmutter, tallrik, kniv och handtag i rostfritt. Inga krusiduller och superenkel att diska efter användning.

Den här hade jag valt om jag bara skulle mala lite högrev till burgarna eller nån köttbit då och då.

Du hittar köttkvarnen här hos PNjakt.se

Rekommenderas elektrisk köttkvarn

Köttkvarn TreSpade TC-22

Den här är riktigt fin, den faller mer in under kategorin ”proffsverktyg” än en köttkvarn som du bara använder en gång om året men för mig är det de självklara valet då den är grymt gedigen och helt i gjutjärn.

Du har inte sönder den här om du så drar den längs motorvägen hela vägen hem från butiken, och det är förmodligen därför de har 10 års garanti. De flesta elektriska är nästan alltid plast så den här är lite unik på det sättet. Den har flera olika hålskivor, funkar med vanlig 220v uttag och en effekt på 1000W och kapacitet på 180kg kött/h om du nu någonsin kommer behöva använda den kraften.. Riktigt bra köp!

Du hittar den här hos PNjakt.se